Iskanje
Nazaj na blog

Spletna terminologija: Kaj je GUID?

Odločili smo se, da vam predstavimo še en računalniški termin - GUID. Verjetno ste že zavzdihnili, da boste morali sedaj obvladati še to področje, vendar brez skrbi. Ne boste ga obvladali, ker to niti ni bil naš namen ob pisanju tega članka, boste ga pa bolje spoznali.

Podobno kot smo vam predstavili API z namenom lažjega razumevanja, boste sedaj izvedeli nekaj tudi o »Globally Unique Identifier« oziroma krajše GUID-u. Ko boste prebrali spodnji članek, boste natanko vedeli o čem se pogovarja skupina računalničarjev medtem, ko bo urejala vašo spletno stran.

 

GUID? Sliši se kot …

 

Ne, nič kaj takšnega, kar bi bilo povezano s prašičjerejo. Vsaj, če ste s štajerskega konca. Asociacije nas pri teh računalniških izrazih pogosto odnesejo popolnoma v drugo smer, ki pa nima nič skupnega s poznavanjem postopkov v binarnem računalniškem svetu.

Morda ste že slišali za UUID, kar pomeni »Universaly Unique Identifiers« oziroma v prevodu »univerzalni edinstveni identifikator«, vendar je vsaj po našem mnenju besedna zveza bolj neobičajna in za laika celo protislovna. Univerzalni in edinstveni? GUID in UUID sta oznaki za enako stvar, le z drugimi besedami. Prvo uporabljajo razvijalci Microsofta, drugo pa Linuxa. Imata določene razlike, vendar jih v očeh laika ni.

GUID je okrajšava za »Globally Unique Identifier« oziroma v prevodu »edinstveni globalni identifikator«. Tega ustvarijo organizacije in je namenjen identifikaciji informacij na nekem računalniku ali v omrežju. Z njim lahko identificiramo vse od strojne in programske opreme, naslovnika, dokumentacije, podatkovnih ključev in podobno. Zmeraj ga sestavlja 128-bitna referenca, ki je sestavljena iz 32-ih črk in številk ter 4-ih pomišljajev in ima izredno majhno možno podvajanja – zaradi unikatnosti in tudi varnosti. Tako imenovana vrvica oziroma »string« je sestavljena iz znakov v številčnem zaporedju po 8-4-4-4-12. Če bi pustili znakovno polje prazno oziroma nedoločeno, bi izgledala tako: 00000000-0000-0000-0000-000000000000.

Podobno je npr. s kartico zdravstvenega zavarovanja, kjer vas pri obisku osebnega zdravnika medicinska sestra identificira ter s to številko dostopa do vseh vaših zdravstvenih podatkov o katerih sicer ne bi vedela ničesar.

 

Kakšen je primer uporabe GUID-a?

 

GUID se uporablja resnično vsepovsod. Naprav, povezav, programov in opreme je toliko, da bi lahko pri poljubnem poimenovanju prišlo do konfliktov. Če bi bil vaš avto zgolj BMW brez registrskih oznak, bi vas ob kršenju hitrosti radar fotografiral, vendar bi lahko pristojni organ kazen poslal na napačen naslov oziroma nekomu, ki ima zelo podobno vozilo. Morda bi bilo zapisano, da je kršitelj črn BMW 320, ampak takšnih je precej. Da se to ne bi dogajalo, imamo registrske tablice. Zelo podobno je z GUID-om.

Če je API kriptirana povezava med dvema napravama, pa GUID določa identifikacijski številki obeh naprav ali pa program, ki ga dve napravi uporabljata. Napravi torej ne komunicirata s komercialnim imenom programa, ampak individualno registrsko številko GUID. Zelo verjetno pa bo za ustrezno zaščito med napravama poskrbel še TOKEN, ki je nekakšno geslo oziroma dodatna varnostna metoda, da se povezava resnično vzpostavi med dvema klientoma in je ne more koristiti še tretja nepovabljena oseba. O tem bomo napisali kaj več naslednjič.

 

Kako se GUID uporablja v storitvi oddaje paketov preko portala oddaj.mojpaket.si?

 

Ta povezava se v vtičniku uporablja za prenos informacij o sledenju iz poštne strani sledenje.posta.si direktno v ozadje spletne trgovine oziroma v rubriko z naročili. Ob prenosu naročila v portal, se temu generirajo sprejemne oziroma sledilne številke, ki se uporabljajo za identifikacijo paketa. se generirajo s sledilno številko preko vmesnika oziroma portala oddaj.mojpaket.si, GUID povezava pa omogoča, da poštni sistem spletno trgovino »obvešča« o statusu dostave.

 

Ali se lahko dve kombinaciji ponovita?

 

Da bi se dva takšna 128-bitna GUID-a ponovila, je verjetnost skoraj nična. Kombinacija 32-tih črk in številk lahko prinese 5,316,911,983,139,663,491,615,228,241,121,400,000 možnosti. Da bi se dva GUID-a istočasno pojavila in hkrati vplivala na izvedbo iste funkcije, je možnost skoraj nična. Igra loterije je nekaj podobnega, saj igralec ugotavlja kombinacijo številk, ki bi se lahko pojavile v nekem zaporedju, vendar je verjetnost dobitka oziroma zadetka točnega števila mnogo mnogo večja kot pri uporabi GUID-a.

 

Ali se bo GUID uporabljal tudi v prihodnosti?

 

Glede na število možnih kombinacij in obstoječih kombinacij GUID-ov, je zelo verjetno, da bo uporaba v prihodnosti še vedno temeljila na tem ali podobnem sistemu UUID. Zaradi univerzalnosti sistema širom sveta se bo uporabljal vse dokler ga ne bo nadomestila boljša koda s še manjšo možnostjo dupliciranja oziroma naključne ponovitve ne bi zasedla manj prostora kot 128-bitov.

 

Komentarji
Napiši komentar Zapri okno za komentiranje
Please leave this blank