Zapri
banner
(0) izdelkov
V nakupovalni košarici nimate izdelkov
Filters
Preferences
Iskanje

5 nasvetov kako izbrati pravilen hladilnik

5 nasvetov kako izbrati pravilen hladilnik

Če se odločate za nakup novega hladilnika, preverite ponudnika, ki vam omogoča hiter, varen ter ugoden nakup. Na naši spletni strani so na voljo hladilniki različnih blagovnih znamk ter razredov, zato lahko vsak najde takšen hladilnik, ki ga potrebuje.

Pri izbiri in nakupu je pametno upoštevati 5 preverjenih nasvetov:

1. Kakšno velikost hladilnika potrebujete?

Prvo vprašanje, na katerega je potrebno odgovoriti je, za kakšen prostor potrebujete hladilnik. Je to morda za vašo kuhinjo, vikend ali morda dnevno sobo? Kakšna je velikost, ki jo potrebujete? Pred nakupom preučite, kaj potrebujete, razmislite o količinah hrane, ki jo shranjujete in se vprašajte, ali potrebujete zamrzovalnik.

Hladilniki prostornine 250 litrov, so običajno dovolj za štiri do pet člansko družino. Pri umeščanju v prostor bodite pozorni tudi na to, na katero stran se odpirajo vrata in na kakšen način, izmerite ali potrebujete še dodatni prostor okrog hladilnika in razmislite, kako ga boste pripeljali v stanovanje – izmerite velikost vrat, dvigala, če živite v bloku. Prav tako morate vedeti, da obstajajo hladilniki z enimi ali z dvojnimi vrati ter ameriški hladilniki.

Hladilnik z enimi vrati je po navadi nekoliko najmanjši model. V širino meri nekje do 55 cm, v višino pa med 85 in 160 cm in ima globino približno 60 cm z volumnom do 250 litrov. Primeren je za manjše kuhinje, počitniške objekte.

Če se odločite za hladilnik z dvojnimi vrati, je namestitev takšnega primerna recimo za moderen dom, saj ima posebna vrata, pri katerih je stalna temperatura okoli 0 stopinj celzija. Običajno se ta cona nahaja v spodnjem delu hladilnika, idealna pa je za shranjevanje živil, kot so zelenjava, meso, ribe in sadje, saj ohrani svežino veliko dlje in tako vam veliko živil ni potrebno zamrzovati. Ta temperatura prepreči, da bi se bakterije lahko širile.

Modeli hladilnikov z dvojnimi vrati imajo lahko tudi zamrzovalnik v zgornjem ali v spodnjem delu in ločena vrata za vsakega od njih. Skupna višina obeh vrat je okoli 2 m, prostornina pa se giblje med 350 in 400 litri, lahko tudi do 600 litrov, odvisno od velikosti modela.

Trenutno pa so izredno priljubljeni tudi ameriški hladilniki, ki imajo širino 90 cm ali več in ti imajo znotraj dodatna vrata. Na sprednjem delu vrat imajo prostor, kamor lahko postavite pijačo brez odpiranja celotnega vratnega krila in na ta način prihranite pri porabi električne energije.

2. Razmislite o funkcijah hladilnika.

Ameriški hladilniki so v zadnjem času postali prodajni hit, nekateri od teh »pametnih modelov« imajo v notranjosti vgrajeno kamero, preko katere lahko s posebno aplikacijo, ki si jo naložite na telefon, spremljate zalogo, ki je trenutno v vašem hladilniku in jo preverite kar v trgovini pri nakupovanju.

Nekateri ameriški hladilniki so opremljeni tudi s tehnologijo AdaptTech. Pri odpiranju hladilnika se namreč hitro poveča temperatura v notranjosti in ta temperaturni interval povzroči, da se živila hitreje pokvarijo. Ta pametna tehnologija, zazna časovno obdobje, ko se vrata najpogosteje odpirajo in zato vnaprej nastavi temperaturo za eno ali dve stopinji manj, s tem pa se ohrani ravnovesje v hladilnem delu.

Ti hladilniki so opremljeni tudi s posebnim predalom za sveže sadje in zelenjavo, kjer je konstantno primerna temperatura in vlažnost in s tem se živilom podaljša svežina. Funkcija hitrega zamrzovanja pomeni, da hrana ohrani okus ter določeno hranilno vrednost, poleg tega pa takšni hladilniki hrano zamrznejo dvakrat hitreje, saj dosežejo izredno nizko temperaturo, tudi do 30 stopinj pod lediščem.

Nov sistem dvojnega hlajenja – No Frost omogoča veliko bolj ugodne pogoje za shranjevanje živil, saj so si živila med seboj različna tudi po trajnosti svežine. Sadje in zelenjava potrebujeta visoko vlažnost in ta ima potem slab vpliv na živila v zamrzovalniku, zato je sistem dvojnega hlajenja ogromna prednost, saj je z njim zagotovljeno ločeno hlajenje v predelu zamrzovalnika ter v predelu hladilnega dela.

Tesnila na vratih so za nastajanje različnih bakterij idealno okolje, kar je zelo nevarno za zdravje, zato so prevlečena s posebno antibakterijsko zaščito, ki onemogoča nastanek ter razvoj bakterij. Bakterije v hladilniku nevtralizira tudi ionizator zraka in tako živila ohranijo svežino, neprijeten vonj pa je izničen z nevtralizacijo bakterij, virusov ter raznih delcev, kar pa je tudi pomembna prednost.

Ameriški hladilnik je lahko opremljen s posebno modro svetlobo, ki poskrbi, da hrana ostane sveža zaradi učinka modre luči, ki deluje kot proces fotosinteze takrat, ko so vrata hladilnika zaprta. Ima pa tudi poseben predal s približno 30 odstotkov nižjo temperaturo in živila ohranijo svežino do petkrat dlje.

Če se želite prepričati, kateri hladilniki imajo takšne funkcije, bodite pozorni na izraze BioFresh, ZeroZone, ChillerZone, Nulta con ipd. Različni proizvajalci postavljajo različna imena. Razmislite, kakšno velikost zamrzovalnika potrebujete.

Če radi zamrzujete sveža živila ali morda hranite pridelke z vrta, potem vam priporočamo, da ima zamrzovalni del približno 100 litrov prostornine na osebo. Če pa se rajši odločate za nakup svežih izdelkov, potem bo dovolj volumen nekje 50 do 70 litrov na osebo v vašem gospodinjstvu.

3. Ste za retro ali moderen dizajn?

Pri dizajnu hladilnika imamo res veliko izbiro, saj se za vsak okus nekaj najde. S hladilnikom lahko resnično popestrite vašo kuhinjo, saj so na izbiro različni modeli.

Za vse, ki cenite sodobnost ter obožujete moderni stil, imate na voljo širok izbor ameriških hladilnikov različnih velikosti, dizajnov in oblik. Tisti, ki pa ste bolj tradicionalni, nostalgični in si želite v vaš dom vnesti domačnost ter pridih preteklosti, lahko izbirate med retro hladilniki, ki jih je tudi kar nekaj na tržišču.

Vaš prostor bo z novim hladilnikom dobil popolnoma nov izgled, saj je v današnjem času poleg funkcionalnosti, tudi sam dizajn izdelan do potankosti. Je pravi dizajnerski predmet, ki ga praktično lahko umestite kamorkoli v prostor, paleta različnih barv pa vam omogoča, da vaša kuhinja, terasa ali celo dnevna soba postane prava modna ikona.

4. Bodite pozorni na energijski razred.

Glede na funkcijo hladilnika, mora biti le-ta stalno priključen na elektriko za razliko od ostalih gospodinjskih aparatov, na primer štedilnik ali pomivalni stroj, pečica. Prav zato je pomembno, kakšen energijski razred izberete.

Raba električne energije je odvisna predvsem od starosti in modela aparata. Če vzamemo za primerjavo starejši aparat hladilnika prostornine 150 litrov, le-ta porabi na letni ravni približno 600 kWh elektrike, novejši model pa skoraj trikrat manj, nekje od 200 do 250 kWh letno.

Novi modeli so opremljeni z varčnejšo in naprednejšo tehnologijo, pozorni pa morate biti na energijski razred. Če se odločite za nakup modela z oznako A+++, boste na ta način še dodatno prihranili, zagotovo pa se ni pametno odločiti za nakup hladilnika, ki ima energijski razred nižji od A+, saj po navadi kupujemo gospodinjske aparate za daljšo časovno dobo, vsaj 10 let.

Pri bistveno slabšem modelu z nižjo ceno, na ta način ne boste prihranili, saj bo tako poraba električne energije v tem času cenovno višja.

Pri nakupu preverite podatke, ki so napisani na energijski nalepki in le ta vam bo posredovala kar nekaj dodatnih informacij, ki so vam lahko v pomoč pri odločitvi :

• dobaviteljevo ime oziroma blagovna znamka,
• dobaviteljeva identifikacijska oznaka modela,
• razred energijske učinkovitosti
• grafični simbol znaka za okolje Evropske unije, če je bil dodeljen v skladu s predpisom,
• porabo energije v skladu s standardi, izražena v kWh na leto (to je na 24 ur x 365 dni),
• vsoto uporabnih prostornin vseh prostorov, ki ne ustrezajo klasifikaciji z zvezdicami (to je delovna temperatura > - 6 °C),
• vsoto uporabnih prostornin prostorov zamrzovalnika, ki ustrezajo klasifikaciji z zvezdicami (to je delovna temperatura ≤ - 6 °C),
• klasifikacijo prostora zamrzovalnika z zvezdicami,
• hrup.

Če se odločite za model, ki porabi preveč energije, boste vaš prihranek porabili dvojno ali trojno v znesku računa za električno energijo. Varčnejši in okolju prijaznejši aparati bodo tako naredili uslugo vašim financam in okolju, v katerem živimo.

Naprave, ki so označene z energijskim razredom A so najbolj varčne, saj porabijo vsaj 55 odstotkov manj energije, kot je običajna poraba električne energije ostalih aparatov na trgu. Aparati z razreda A porabijo polovico manj električne energije, kot tisti z razreda D, G pa še dodatnih 25 odstotkov več energije, kot tisti iz razreda D.

Novejši hladilniki imajo že vgrajene tako napredne funkcije, da le te pomagajo pri varčevanju z energijo. Takšne funkcije so samodejno odstranjevanje ledu, zvočni in svetlobni signal, ki nas opozori, da so vrata hladilnika odprta. Največ pa seveda lahko storimo sami, že pri samem nakupu, tako, da se odločimo za energijski razred A+++.

5. Izbira blagovne znamke in prodajalca.

Na tržišču je ogromno izbire blagovnih znamk hladilnikov, zato je potrebno po celotni analizi potreb, funkcionalnosti in želja izbrati blagovno znamko in prodajalca.

Nakup preko spleta je hiter in enostaven, saj vam naša spletna trgovina pripelje hladilnik na dom popolnoma brezplačno, kar pa je tudi velika prednost, saj boste na ta način prihranili na času in denarju.

Ponudba proizvajalcev je resnično pestra, od ugodnih do vrhunskih modelov v vseh cenovnih razredih. Izbirate lahko med blagovnimi znamkami Gorenje, Vox, Indesit Bosch, Hyundai, Candy, Samsung in drugi.

Če prisegate na slovenske proizvajalce, boste izbrali Gorenje hladilnike, njihova izbira je resnično vrhunska, od vgradnih do prostostoječih hladilnikov in hladilnih vinotek. Hladilniki Gorenje so na voljo v vseh cenovnih razredih, izbirate lahko med Retro kolekcijo, Gorenje by Stark , Ora-Ito, Simplicity, Classico, skratka za vsak okus in potrebo se bo našlo nekaj. Seveda pa se lahko odločite za katero izmed ostalih blagovnih znamk, ki so na voljo. Skoraj vsi proizvajalci sledijo sodobnim trendom in pri vsakem izmed njih je na voljo več modelov, vaša odločitev je odvisna od želja in potreb.

In še nekaj o vzdrževanju hladilnika

Ko sprejmete odločitev o izbiri modela med vsemi hladilniki, ki so na voljo, pa je dobro vedeti še nekaj dodatnih informacij, ki vam bodo pomagale pri vzdrževanju hladilnika, tako, da vam bo služil še dolga leta in boste resnično zadovoljni z nakupom in uporabo.

Hladilnik naj stoji tako, da je oddaljen od virov toplote, na primer pečice, pomivalnega stroja ali radiatorja. Prav tako ne sme biti izpostavljen direktni sončni svetlobi. Kar se tiče vzdrževanja in čiščenja, se na zadnji strani hladilnika nahaja kondenzator. Ta del je običajno obrnjen proti steni in tako skrit pri vsakodnevnem čiščenju, zato lahko hitro pozabimo nanj. Na zadnjo cev kondenzatorja pa se nalaga prah, ki lahko zmanjša učinkovitost . To med drugim povečuje porabo energije. Za dolgo življenjsko dobo in optimalno delovanje, je potrebno kondenzator očistiti s sesalnikom in mokro krpo vsaj enkrat do dvakrat letno.

Vrata hladilnika je pametno čim prej zapreti, na primer med kuhanjem. Pogosto se tudi dogaja, da ljudje hrano v hladilniku postavijo tako, da se vrata ne zaprejo do konca . Model z ločenim hlajenjem zamrzovalnika ni zahteven za čiščenje. Postopek je enostaven – hlajenje hladilnega dela ustavite z nastavitvijo hlajenja na 0°C, v tem času pa bo zamrzovalni del deloval naprej. Notranje stene ter police hladilnega, je najbolje očistiti s krpo, navadno vodo s kisom ali sodo bikarbono. Soda bikarbona ter kis sta naravna čistila, prijazna sta našemu zdravju in okolju ter učinkovita pri odstranjevanju neprijetnih vonjav in pri samem čiščenju. Ko očistite površino jo osušite, najbolje kar s suho krpo.

V današnjem času smo od hladilnika zelo odvisni, zato moramo zanj primerno skrbeti, kar pomeni da redno preverjamo njegovo stanje, sproti popravimo manjše poškodbe, skrbimo za čistočo in na ta način tudi poskrbimo, da nam bo lepo služil. Vaš aparat ni samo omara, namenjen je shranjevanju živil. Gre za visoko tehnološko napravo, ki vam učinkovito pomaga pri pravilnem vzdrževanju vaših najljubših prigrizkov, obrokov in ostale hrane in pijače.

Poleg tega, da hrani različne razdelke, ima tudi različna temperaturna področja. Če določena živila ne shranjujete na pravilnem mestu, ki je temu namenjeno, ne boste izkoristili sodobnega ohlajevanja živil. To lahko pripelje do kvarjenja hrane, izgube denarja in posledično slabe volje, ko se odločite skuhati kosilo ali večerjo in ugotovite, da v vašem hladilniku pravzaprav ni veliko živil, ki bi jih lahko uporabili.

Dajte mu vsaj malo pozornosti in prepričani ste lahko, da se vam bo obrestovalo. Za redno vzdrževanje je dovolj enkrat mesečno očistiti notranji del, kar vam bo vzelo pol ure časa, če boste to počeli redno. Vaš hladilnik pa vas bo razveseljeval še dolga leta s svojo funkcionalnostjo ter lepoto, zato si kar vzemite čas in izberite kakovosten izdelek!

 

Napišite komentar...