Zapri
banner
(0) izdelkov
V nakupovalni košarici nimate izdelkov
Filters
Preferences
Iskanje

Balkonske rože, ki so v trendu in skrb za njih

Balkonske rože, ki so v trendu in skrb za njih

Prihaja čas, ko bomo zopet urejali in krasili svoje balkone z najrazličnejšim cvetjem. Včasih je bilo poznanih le nekaj tradicionalnih vrst, zdaj pa je ponudba zaradi prostega pretoka rastlin po Evropi vedno bolj pestra.

Ljubiteljem balkonskega cvetja to ponuja praktično neomejene možnosti različnih kombinacij, poleg tradicionalnih zasaditev namreč lahko vedno poskrbijo za moderen pridih z novejšimi vrstami.

V letošnji sezoni bodo aktualne pastelne, nežne barve; prevladovali naj bi koralni odtenki. Tudi če se ne oziramo na smernice, so koralni odtenki zelo hvaležni za kombinacijo z ostalimi barvami. Ne bo pa manjkalo niti rastlin živahnejših odtenkov: rožnati pridih milijon zvončkov, barviti hipoesti, nenavadni papirjevci, ameriški slamnik, nemesije, pijavčnica in še mnoge druge trendovske rože, ki bodo krasile in barvale naš dom.

NE SPREGLEJTE: VSE ZA UREJANJE VRTA na MOJPAKET.SI

Rože naj bodo prilagojene našemu slogu

Ni vseeno, če živite v mestu ali na podeželju, če imate dom zaznamovan z lesom ali je videz minimalističen, hladnejšega videza. Poglejte, kako izgleda pročelje vaše hiše oz. stanovanja.

Vse rože, ki jih imamo, bi naj bile barvno usklajene z okolico hiše in fasade. Ne gre za to, da bi se balkon moral šibiti pod težo cvetja – ravno nasprotno, cvetje da ostalemu okolju le piko na ''i''. Pred izbiro letošnje barvne sheme na balkonu se torej ozrite okrog sebe in razmislite, kako boste rože uskladili s ostalimi zunanjimi dejavniki (barva fasade, rože in okrasne grmovnice v gredicah ipd.). Pri izbiri velja, da gredo skupaj enake barve, ki se ujemajo tudi v vsakodnevnem življenju. Če ne dobite ideje, vas morda navdihne sprehod po travniku s travniškimi cvetlicami, kjer vam narava sama ponudi najboljše kombinacije.

Vse to so dejavniki, ki seveda niso strogo vezani na določene rože, je pa vsekakor res, da lahko z malce poznavanja še poudarimo želen končni izgled. Minimalistično okolico lahko poudarimo z grmi, bonsaji, zeliščnimi nasadi ali podobnim zelenjem. Če je naše pročelje že v osnovi opazno, je bolje, da zasadimo rože umirjenih, pastelnih barv.

Katere rože torej izbrati?

Za lepo balkonsko cvetje potrebujemo nekaj znanja in volje do dela. Ne gre le za pravilno zasaditev in postavitev korit na okenske police in balkone; potrebno jih je negovati in skrbeti zanje skozi celo sezono. Če vemo, da nam naš vsakdanji tempo ne bo dopuščal nege zahtevnih rastlin, raje izberimo takšne, ki ne potrebujejo tako redne oskrbe.

Vsaka rastlina ima bolj ali manj zahtevne specifike, ki jih moramo upoštevati, da nam bo kar najbolje uspevala. Tako bodo skupaj tvorile skladno, občudovanje vzbujajočo celoto. Tudi če z rožami ne bomo eksperimentirali, vseeno obstaja ogromno tradicionalnih sort, ki jih je treba poznati, niso pa zahtevne za nego oz. so primerne tudi za začetnike. Poznavanje njihovih lastnosti in potreb bo zagotovilo, da bo vaše balkonsko cvetje res uspevalo v vsem svojem razkošju in tako balkon spremenile v cvetočo oazo, ki bo privabljala začudene in navdušene poglede.

Otroka, urejanje

Nekatere bolj poznane vrste cvetja

Pokončna pelargonija (Pelargonia zonale) je ena najstarejših balkonskih rož, ki cvetijo neprekinjeno skozi celo sezono. So nezahtevne in primerne za začetnike. Navadna bršljinka (Pelargonia cascade) je viseče rasti in primerna tudi za zelo sončno lego. Belo-stebelno bršljinko, ki je krajše rasti, imamo lahko tudi na nepokritih balkonih in vetrovnih legah. Bršljinka z dvojnima cvetenjem (Pelargonium peltatum) raste viseče in cveti zgodaj.
Surfinija (Surfinia) uspeva v sončni in polsenčni legi, potrebuje pa veliko zalivanja in dognojevanje vsaj 2x tedensko. Pri njej se zelo obrestuje sprotno odstranjevanje uvenelih cvetov, saj hitro požene nove.
Fuksija (Fuchsia) ima posebne cvetove, ki so pogosto dvobarvni v čudovitih roza in vijoličnih barvah. Ne mara pripeke in nizkih temperatur, zato jo obvezno sadimo takrat, ko ni več nevarnosti za pozebo.
Navadna vodenka (Impatiens waleriana) uspeva le na severni strani, saj ima zelo vodene liste, ki jih pripeka hitro uniči. Sončna vodenka (Impatiens new guinea) ljubi jutranje sonce, če se jo redno dognojuje in zaliva, pa lahko uspeva tudi na soncu.
Ameriški brkač (Bidens) je bujno rastoča rastlina z živo rumenimi cvetovi. Potrebuje sončno lego in obilno zalivanje. Dobro in hitro prekriva površino, zato je priporočljivo obrezovanje.
Okrasna kopriva (Coleus X blumei) je enoletna rastlina, ki je zanimiva zaradi živo pisanega listja v vseh barvnih odtenkih. Uspeva na soncu.
Navadna begonija (Begonia semperflorens) je najbolj razširjena enoletnica pri nas in ima srčaste, okrogle in mesnate liste. Gre za manjši grmiček, ki uspeva na pretežnem soncu od maja do zmrzali.
Verbena ali sporiš raste plazeče in ima zelo goste cvetove, ki so (v večini) prijetnega vonja. Je zelo odporen na temperaturna nihanja.

Poskrbimo za ustrezne pogoje


Vzgoja in presajanje potaknjencev:

Potaknjence si lahko vzgojimo sami, lahko pa jih kupimo v vrtnarskih centrih. Ne glede na to, od kod izvirajo potaknjenci, sta zanje ključnega pomena gnojilo in voda. Vendar je pomembno tudi predhodno ravnanje s sadikami. Te ne smejo doživeti stresa, za kombiniranje z drugim cvetjem pa je nujno, da je poznana vsaj približna barva cveta. Presajanje bo dobro prenesla le rastlina s primerno razvitim in zdravim koreninskim sistemom, ki mora biti prepleten z vidnimi belimi koreninami in držati skupaj zemeljski substrat. Zelo pomembno je, da imamo kvalitetno zemljo. Povsem primerna izbira bo namenski substrat za pelargonije, saj ima optimalno sestavo za uspevanje različnih balkonskih rož.

V vrtnih centrih je na voljo ogromno različnih loncev in zabojev. Najboljši posode so tiste iz naravnih materialov: gline, terakote in keramike. Izberimo take, ki imajo drenažne odprtine za odtekanje odvečne vode. Če takih nimamo, dno posode sami prekrijemo z drenažnim materialom in čez nasujemo zemljo (do polovice posode). S tem si bomo zagotovili malce manj dela z zalivanjem, saj bodo rože bolje uspevale v koritu z vodno rezervo. Vseeno pa jih nekaj tednov redno zalivamo z vrha, da se korenine spustijo na dno korita, od koder bodo kasneje lahko črpale vodo. Sadike previdno vzamemo iz lončka in jih z rahlim potiskom postavimo na zemljo. Zasujemo jih s prstjo do roba lonca in zalijemo.

Aprilsko vreme zaradi nihanja temperatur še vedno lahko škoduje rastlinam, zato jih raje imejmo nekaj časa v zaščitenem prostoru, kjer naj se vsaj nekaj dni privajajo na nove razmere. Ob neugodnem vremenu jih na balkon raje postavimo maja. Optimalen čas za zasaditev pa je najkasneje do meseca junija.

Rože na balkonih so običajno trajnice, zato jih lahko v primernem, toplem prostoru tudi prezimite in pripravite na naslednjo sezono. Surfinije so izjeme in spadajo med enoletne rastline.

Razmere na balkonu:

Pred zasaditvijo razmislite, kakšne pogoje imate na vašem balkonu – kako velik je, ima sončno, polsenčno ali senčno lego ter kolikšna je izpostavljenost vetru.

Na sončni legi (a ne na izrazito močnem soncu) odlično uspevajo: bršljanke, surfinije, begonije, kapucinke, verbena, deteljica, lotus, okrasne trave …

Če na balkon sonce pripeka bolj intenzivno, se dobro obnesejo dalije, bidens in ivanjščice.

Polsenčna lega je ustrezna za viseči slak, bršljanke, sanvitalijo, gomoljasto begonijo, fuksije, petunije … V senci pa najbolje uspevajo pelargonije, fuksije, vodenke, rumena zajčja deteljica, mrtva kopriva …

Obstaja splošno pravilo, da manj kot je lega sončna, manj je cvetov in rože rastejo počasneje; peclji med enim in drugim listom so daljši, poganjki pa svetlejši. Na senčnih legah zato uporabimo rastline, ki imajo bolj obarvane liste.

Pri balkonskih koritih z rožami upoštevamo tudi to: viseče rastline morajo biti obrnjene naprej ali vstran, vodilne rastline pa nazaj.

Viseče in lonci

Kombinacija vrst in barv:

Največkrat na balkonih vidimo plezalke - pelargonije in surfinije, ki rastejo navzdol in se lepo obesijo čez rob korita. Najlepšo kuliso najenostavneje ustvari kombinacija cvetja iste vrste, a različnih barv. Lahko pa med sabo kombiniramo rože, ki imajo podobne pogoje za rast in način zasajevanja.

Vedno atraktivna barvna kombinacija je sinje modra barva skupaj z nežno roza barvo. Kombinacije ne bomo zgrešili niti, če bomo uporabili tople odtenke rumene, oranžne ali svetlo rdeče barve skupaj s temno listnimi sortami.

Zelo lepo lahko kombiniramo rdeče ali bele pelargonije z bidensom, lahko pa tudi z verbenami, surfinijami ali rdečimi begonijami. Seveda to niso edine možne kombinacije. Upoštevajmo le, da je razdalja med sadikami 25 – 35 cm, da se cvetovi v času rasti ne prekrijejo preveč.

Predvsem na podeželskih balkonih bomo izbrali rože, ki dajejo pridih vaškega okolja, torej pelargonije, bršljanke, petunije, begonije, vodenke, viseče nageljne, fuksije in podobno. Seveda pa lahko dodamo kakšno ''modernejšo'' rožo – bakopo, diascijo, brahikomo ali raznobarvne deteljice in pisane trave, morda celo kombiniramo s sladkim krompirjem, pijavčnico ali grenkuljico.

Balkonsko cvetje bo najlepše uspevalo ob primerni negi in oskrbi


Dognojevanje:

Z rednim dognojevanjem začnemo mesec dni po sajenju. Poleti gnojimo dvakrat mesečno. Primerna je uporaba gnojila za pelargonije ali tekočega gnojila za cvetoče rastline. Vedno pogosteje se uporablja gnojilne paličice, ki imajo podaljšan čas delovanja (do 6 tednov), kar pomeni, da se hranila postopno sproščajo iz njih in na ta način rastlin ne moremo pognojiti prekomerno. Gnojila vsebujejo kalcij in fosfor, ki poskrbita za odpornost ter dolgotrajno in bujno cvetenje. Paličico le potisnemo med rastlino in rob korita.

NE SPREGLEJTE: GNOJILA za vaše balkonsko cvetje

Zalivanje:

Vse te rože se zaliva po potrebi. Najbolje je uporabljati postano vodo ali deževnico, ki naj ne bo prehladna. V sezoni visokih temperatur jih zalivamo vsak večer ali vsako jutro, preden sonce doseže rastline.

Tudi specifika zalivanja je odvisna od posamezne rože; na splošno jih ne smemo zalivati prepogosto, saj preobilno zalivanje povzroči gnitje in propad rastline. Gre za to, da hladna voda poškoduje razgret koreninski sistem. Seveda pa jih ravno tako ne smemo zalivati premalo. Surfinije, ki spadajo med bolj zahtevne rože, je na primer potrebno obilno zaliti, tudi dvakrat dnevno v vročih dneh.

Pri tem opravilu si vzemimo še čas za tedensko odstranjevanje odmrlih cvetov, saj bomo s tem spodbudili novo cvetenje.

Urejanje, zalivanje, dognojevanje

Škodljivci:

Najpogostejša težava, ki se pojavi, je koreninska gniloba, ni pa edina. Poleg tega nam lahko naše rože napadejo listne uši, listni zavrtači, pepelasta plesen ali pršice. Slednje prepoznamo po pajčevinasti kopreni na spodnjih straneh listov, listi postanejo bledi in izsušeni. Listni zavrtač pa ustvarja vijugaste rove pod listno povrhnjico.

Balkonske rastline lahko imajo še druge funkcije

Še posebej v mestnem okolju, kjer ima mnogo ljudi zunanji prostor le na balkonu, se ta marsikje izkoristi za sajenje zelenjavnic in začimbnic. Z zasaditvijo lahko torej poskrbimo tudi za funkcionalno vrednost balkonskega okrasja.

S soncem obsijan balkon bo odlično mesto za uspevanje paradižnika in paprike, senčen balkon pa nudi dobre pogoje za uspevanje solati, korenju, ohrovtu ali špinači. Začimbe so dosti manj zahtevne in uspevajo v različnih pogojih. Izberimo dišeči rožmarin, timijan ali origano. Sivko zasadite, ko želite na balkonu trajen prijeten vonj ali pa izberite ameriški slamnik za privabljanje koristnih žuželk. Temu služijo tudi sončnice, saj privabijo opraševalke.

Na sončnem balkonu se lahko razveselite celo male sadne trgatve! V ustreznih loncih lahko gojite jagode in borovnice, v vrtnih centrih pa je na voljo tudi veliko ostalih miniaturnih verzij sadnega drevja ter grmičevja. Želite imate na balkonu večjo zasebnost ali več prijetne sence? Zasadite si bambus ali rožlin, vzpenjavo hortenzijo, navadni hmelj, grah, fižol ali pa že prej omenjene sončnice.

Naj vam bo balkon v ponos in veselje

S pravilno ureditvijo balkona in kombinacijo najrazličnejših vrst cvetja boste ta prostor ne glede na velikost spremenili v prijetno in sproščujoče okolje za preživljanje vašega prostega časa.

Napišite komentar...