Zapri
banner
(0) izdelkov
V nakupovalni košarici nimate izdelkov
Filters
Preferences
Iskanje

Čiščenje avtomobila – kje, kako, kdaj in zakaj?

Čiščenje avtomobila – kje, kako, kdaj in zakaj?

Ljudje smo različni; nič drugače ni niti pri skrbi za naše jeklene konjičke. Slovenci in Slovenke smo na splošno znani po tem, da radi dobro in pogosto skrbimo za svoje avtomobile. Morda se zdi to samoumeven podatek, a po svetu je zaslediti, da na čiščenje avtomobila ljudje gledajo zelo različno. V Nemčiji recimo ravno tako zelo radi urejajo svoja vozila, medtem ko Italijani in Francozi avtomobilov skoraj ne perejo. Na drugi strani – v Rusiji je odsotnost umazanije in prahu na vozilu predpisana z zakonom!

Če se vrnemo nazaj v Slovenijo; nekateri čiščenje avtomobila raje prepustijo avtopralnicam in čistilnim servisom, drugi se opravila lotijo sami. Na katerem bregu ste pa vi?

Avtopralnice so najhitrejša, a ne nujno najučinkovitejša rešitev

Res je, da pogled na čist in urejen avtomobil najhitreje dosežemo z obiskom avtopralnice in čistilnega servisa za vozila. Pri obeh je prednost v tem, da avto le pripeljete in plačate račun, vse ostalo opravijo usposobljeni delavci. Izbirate lahko med različnimi storitvami; odločite se za celoten paket storitev ali le nekatere izmed njih.

Dejstvo pa je, da imata tako avtomatsko kot ročno pranje avtomobila svoje prednosti in slabosti. Pri ročnem pranju se lahko na primer bolj natančno posvetite trdovratnim madežem, medtem ko je v avtopralnici celotna površina očiščena z enako intenzivnostjo. V nobenem primeru ni dobro čakati na to, da je avtomobil že zelo umazan, saj bo čiščenje precej težje in dolgotrajnejše opravilo.

V osnovi delimo čiščenje avtomobila na zunanje in notranje čiščenje. Običajno slednjega razumemo kot sesanje avtomobila in čiščenje armature.

Globinsko čiščenje avtomobila pa je postopek, pri katerem gre za veliko temeljitejše notranje čiščenje vseh tkanin v avtomobilu - na tak način se učinkovito znebite vonjav in bakterij iz notranjosti avtomobila. Avto mora biti pred ponovno uporabo popolnoma suh, zato ga dan ali dva ne boste mogli uporabljati.

Osnovno zunanjo in notranjo nego avtomobila opravite enkrat tedensko, ob povprečni uporabi pa zadostuje eno globinsko čiščenje letno.

Blato, izpušni plini, mrčes, sol in nehvaležni vremenski pogoji (snežna brozga …) so dejavniki, zaradi katerih je avto zahtevnejše čistiti. Še posebej rada pa se umazanija nabira v težko dostopnih predelih (notranji del vrat, pod blatniki …), kjer se je v daljšem času nabere ogromno in lahko sčasoma poškoduje karoserijo vozila.

A ne glede na način čiščenja – redno negovan avtomobil vam bo predvsem vizualno, pa tudi funkcionalno služil dlje časa, v primeru prodaje pa boste veliko lažje našli potencialnega kupca.

Čiščenje avtomobila na domačem dvorišču

Lastnoročno pranje avtomobila ni zahteven postopek, vendar ne upoštevajte vsakega priporočila in nasveta znancev, saj lahko z določenimi postopki celo poškodujete površino avtomobila. Za nego in pranje vozila izberite za to namenjene izdelke kvalitetne avtokozmetike. Prilagojeni so temu, da izperejo trdovratno umazanijo, hkrati pa dovolj nežni, da ne poškodujejo površin. Ne pozabite na kvalitetno gobo in krpice (za čiščenje avta se npr. dobro obnesejo krpe iz jelenje kože). Zaradi uporabe različnih čistil je priporočljivo, da si nadenete rokavice za zaščito.

Čistila, ki niso namenjena pranju vozil lahko povzročijo poškodbe pri uporabi na neustrezni površini. Kot primer vzemimo detergent za posodo - ta vsebuje preveč sestavin za odstranjevanje maščob, ki lahko poškodujejo zaščitni sloj laka. Uporabite raje vročo vodo z dodanim namenskim čistilom, ki ni agresivno do laka avtomobila. TODA – če so stekla zelo mastna, si lahko z njim pomagate. Kapljico detergenta dodajte v vodo za čiščenje stekel in jih dobro obrišite.

Pri ročnem pranju običajno uporabimo premalo vode in čistil. Z navadno vrtno cevjo ali ročnim pranjem nikoli ne boste dosegli takšnega učinka spiranja kot z uporabo visokotlačnega čistilca. Z njim boste veliko temeljiteje sprali z vozila umazanijo in drobna zrna peska. Previdni bodite pri uporabi vedra z vodo, saj je ravno tam največ možnosti, da med izpiranjem gobe zajamete delce peska. Če ta ostanejo na površini, jih lahko med čiščenjem z gobo raznašamo po površini in ustvarjamo poškodbe na površinskem avtomobilskem laku, ki so osnova za začetek rjavenja.

Zunanje čiščenje za najboljši učinek zahteva sistematičnost.

Ko se boste odločili, da je na vrsti temeljito čiščenje avtomobila, si za to vzemite dovolj časa; idealno je zgodnje pomladansko obdobje, da avto očistimo vseh nečistoč, ki so se nabrali pozimi.

Postopek zunanjega čiščenja

 1. Pranje avtomobila z visokotlačnim čistilcem začnite od zgoraj navzdol; lotite se strehe, nato zunanje strani stekel, vrat, blatnikov, pragi pridejo zadnji na vrsto. S tem odstranite večje delce umazanije in ostalo nečistočo.
 2. Operite platišča in pnevmatike.
 3. Z gobo umivajte avto z vodoravnimi gibi in ne krožnimi, saj boste na ta način za sabo puščali veliko manj sledi. Uporabite kvaliteten šampon za avtomobile in čisto gobo.
 4. Ponovno operite avto z visokotlačnim čistilcem in s krpo obrišite do suhega.
 5. Očistite stekla z ustreznim čistilom. Uporabite brisačke, ki za sabo ne puščajo vlaken. Zelo učinkovit pri brisanju stekel je časopisni papir.
 6. V primeru prask in drugih površinskih poškodb na laku uporabite odstranjevalec prask.
 7. Z ustreznim zaščitnim premazom zloščite do sijaja.

Ali veste, kako zakriti rahlo opraskani ali zbledeli del plastike? Prvoten videz plastiki povrnite tako, da poškodovano mesto segrejete z industrijskim fenom; pred tem obvezno testirajte metodo na skritem mestu, da preverite odpornost plastike! Če boste uporabili negovalni premaz za plastiko, boste nagrajeni s svežim videzom, vendar izberite visokokakovostnega za pravi učinek.

Notranje čiščenje avtomobila

To opravilo vam lahko vzame le pol ure ali pa več ur, odvisno od tega, kako intenzivno nameravate avto očistiti. Če gre za pomladno opravilo, mokro čiščenje še ni primerno, saj zunanje temperature še niso dovolj visoke za sušenje vlage, ki ostane v avtomobilu. Najbolj primerno obdobje je poleti oziroma v času toplega vremena, saj zna trajati kakšen dan ali dva, da se sedeži dobro posušijo.

 1. Poberite smeti iz notranjosti predalov, tal in sedežev.
 2. Iz avta vzemite vse preproge, jih posesajte in operite (odlično in enostavno se jih očisti z visokotlačnim čistilcem). Potrebno se je lotiti tudi tal pod preprogami, ki so polna umazanije, drobtin in prahu po vsej površini, še posebej očitno je to pod pedali. Tla posesajte in jih očistite z ustreznim čistilom.
 3. V prtljažniku prevažamo vse mogoče stvari in materiale, zato lahko tam pričakujemo precej umazanije. To proizvajalci vedo, zato je preproga v prtljažniku zelo trpežna in se jo da temeljito očistiti brez večjih naporov. Ne pozabite, da se preproga dvigne, tako da lahko očistite tudi prostor z rezervnim kolesom.
 4. Armaturna plošča je del vozila, ki zahteva čas za čiščenje, saj je polna odprtin in špranj, kjer se nabira prah. Najprej jo v celoti obrišite z vlažno krpo. Nato se lotite natančnega čiščenja vseh odprtin, vogalov in ostalih težko dostopnih mest. Pri tem si lahko pomagate tudi s čopičem, odsluženo zobno ščetko ali celo z vatiranimi paličicami! Pomočite jih v vodo ali čistilo in dosegli boste tudi najmanjše kotičke.
 5. Kava za na pot je tista, ki v avtomobilskih držalih za lončke mimogrede pusti za sabo lepljivo sled. Ne pozabimo na te odprtine. Drobtine in prah posesamo ter počistimo z vlažno gobo. Če se vam napitki radi polijejo, dajte v odprtine snemljive gumijaste prevleke.
 6. Je že kdo kdaj čistil strop? Najbrž ne, je pa to opravilo ravno tako del temeljitega čiščenja notranjosti. Delo je neizogibno, če v avtu kadite. Tudi v nasprotnem primeru se najdejo kakšne packe ali pa strop enostavno posivi od umazanije v zraku in prahu. Čiščenja se lotite z nežnim čistilom in mehkejšo krpo.
 7. Nehvaležno in dokaj dolgotrajno opravilo, ki pa vendar naredi bistveno razliko - avtomobilski sedeži so magnet za umazanijo, madeže in prah, še posebej v prepogibih. Sedeže je treba temeljito posesati, potem pa jih očistiti s krtačo in ustreznim čistilom (izbira je odvisna od materiala sedežev). Zaradi prepogibov pri tem opravilu zelo prav pride sesalnik za avto, s katerim dosežemo težko dostopne predele v avtomobilu. Z njim se vam ne bo treba izogibati kablom, akumulatorski sesalci za avto pa so povrhu vsega tudi prenosni in jih lahko uporabljate kjerkoli. A pozor: ne sesajte usnjenih sedežev, saj se usnje lahko poškoduje. Raje odstranite nečistočo z vlažno krpo ali z namenskim čistilom za usnjene površine. Če boste po čiščenju namazali usnje z mlekom za nego površin iz usnja, boste s tem zmanjšali nastajanje razpok in povečali elastičnost. Ne imejte avtomobila postavljenega na neposrednem soncu, ko so temperature visoke, saj vročina na dolgi rok povzroča luščenje barve.Če imate sedeže iz tekstila, pride v poštev mokro notranje čiščenje avtomobila (v primernem obdobju). Za mokro čiščenje boste potrebovali krtačo, gobo ali čistilno peno za tekstil. S peno čistite tako, da jo vtrete v tekstilne obloge in počakate, da se posuši ter jih še enkrat posesate. Zaradi hitrejšega sušenja je priporočljivo, da se tega lotite v toplem in sončnem vremenu.
 8.  Enako kot zunaj tudi znotraj očistite stekla - s primerno krpo in čistilom.

Globinsko čiščenje - sami ali pri usposobljenih ponudnikih?

Ob redni uporabi vozila se zagotovo nabere precej umazanije – vidne in manj vidne (umazana tla, madeži od hrane in pijače, prah, odmrla koža in lasje, dlake hišnih ljubljenčkov …). Izrazitejše neprijetne vonjave se v avtu nabirajo v času poletnega potenja in seveda med morebitnim kajenjem v vozilu.

Za globinsko čiščenje sedežev potrebujete ustrezni sesalec.

Tega se rešimo s temeljito nego avtomobilskih sedežev, talnih oblog, stropa avtomobila, vratnih tekstilnih oblog, plastike; praktično celotne notranjosti.

Kaj globinsko čiščenje avtomobila vključuje?

Cena globinskega čiščenja pri ponudnikih se lahko hitro povzpne na več 100 €, sploh če gre za res celostno in temeljito storitev. Te se razlikujejo med ponudniki, v osnovi pa v to spadajo naslednja opravila: sesanje sedežev, tal, tepihov, vrat, stropa in prtljažnika. Sledi kemično čiščenje s čistili, ki vsebujejo specialne komponente za čiščenje občutljivih materialov. Očistimo še armaturo, volan, sedeže, menjalnik, varnostne pasove, preproge, strop, vrata in prtljažnik.

Če imamo čas, energijo in voljo, se opravila lahko lotimo sami z nekaj ustreznimi pripomočki.

Ta proces odstrani neprijetne vonje in vozilo prijetno odišavi. Postopek pri kvalitetnih ponudnikih, ki se res globinsko posvetijo vašemu avtomobilu, traja okoli deset ur (še posebej, če se v avtu prevažajo hišni ljubljenci).

Po temeljitem čiščenju avtomobila zunaj in globinskem čiščenju znotraj, pa boste imeli povsem drugačen občutek – skoraj kot da bi imeli nov avto!

Voskanje in poliranje avtomobila

Voskanje avta se priporoča dvakrat letno (jeseni in spomladi), saj dobro zaščiti in obnovi barvo.

Poliranje avtomobila je postopek, ki popravi različne poškodbe, povzročene zaradi sonca, različnih drobnih predmetov (kamenčki), smole, nekvalitetnih šamponov in brisanja s pregrobimi krpami. Avto spoliramo enkrat letno – takoj po končanem zimskem obdobju.

Kako poliranje poteka v avtopralnicah?

- Ročno pranje in odstranjevanje nečistoče z barve avtomobila,
- nanos in poliranje prvega in drugega premaza za zaščito laka,
- nanos tretjega premaza in poliranje do visokega sijaja.

Lak je tako bolje obstojen, umazanija pa se nanj ne oprijema. Osnovno poliranje lahko opravite tudi doma s polirnimi pastami, za učinkovitejšo in hitrejšo obdelavo pa je morda bolje obiskati avtopralnico.

Obnova žarometov za boljšo varnost na cesti

Ker so žarometi ves čas izpostavljeni vremenskim vplivom, umazaniji cestišča ter segrevanju, sčasoma porumenijo oziroma se polikarbonatna plastika izrabi in oslabi svetilnost. Takšen avtomobil bo tudi zavrnjen na tehničnem pregledu. A nikar ne skrbite - če ne gre za preveliko dotrajanost, lahko težavo rešite povsem sami. Polikarbonatno plastiko se da namreč v primerjavi s steklom spolirati do gladkega. Obstajajo kompleti, s katerimi bo obnova žarometov enostavna in boste lahko sami izboljšali vidljivost ter UV-zaščito.

 1. Avto operite in povoskajte (obvezno v okolici luči, da zaščitite lak pred morebitnim stikom s polirno pasto za žaromete).
 2. Okolico luči zaščitite s trakom.
 3. Zbrusite vrhnjo plast do prozornega, izogibajte se krožnim gibom.
 4. S polirno pasto in ustrezno krpo s krožnimi gibi spolirajte žaromete.
 5. Nanos voska bo poskrbel za zaščito luči pred vplivi umazanije in soli.
 6. Nanesite premaz, ki ščiti pred UV-žarki.
Napišite komentar...