Zapri
banner
(0) izdelkov
V nakupovalni košarici nimate izdelkov
Filters
Preferences
Iskanje

Čiščenje pomivalnega stroja – zakaj je pomembno?

Čiščenje pomivalnega stroja – zakaj je pomembno?

Pomivalni stroj je danes vse bolj zaželen oz. že kar nujen del kuhinjske opreme, a za marsikoga še vedno predstavlja luksuzen kuhinjski element, največkrat zato, ker zanj nimajo prostora. Vseeno pa so pomivalni stroji v slovenskih gospodinjstvih v porastu, saj nas je v to prisilil hiter tempo življenja in posledično pomanjkanje časa, zato si želimo vsako storitev olajšati in poenostaviti. Zaradi izboljšanih funkcij z uporabo pralnega stroja prihranimo tako pri času kot pri stroških. V primerjavi s pomivanjem na roko so ugodnejši tudi zato, ker zagotavljajo tudi dezinfekcijo posode in s tem boljšo higieno.

Ko ste enkrat lastnik pomivalnega stroja, pa morate skrbeti za njegovo pravilno in redno vzdrževanje, saj bo le tako njegova življenjska doba kar najdaljša, delovanje pa učinkovito. Ključnega pomena je redno čiščenje pomivalnega stroja, da bo posoda svetleča in brez madežev. Priporočljivo je, da osnovne elemente čistite enkrat tedensko. Sodobnejši modeli pomivalnih strojev vas bodo za vsakršno pomanjkanje dodatkov samodejno opozorili s signalom, pri ostalih pa boste to opazili sami, ko bo delovanje pomivalnega stroja postalo manj učinkovito. Redno in pravilno čiščenje pomivalnega stroja je zelo pomembno, ker preprečuje težave tehnične narave, hkrati pa lahko na tak način prihranite tudi veliko denarja, ki bi ga sicer morali potrošiti za servisne storitve. Marsikdo namreč meni, da pomivalni stroj ne zahteva posebnega čiščenja – da se samodejno očisti skupaj z umazano posodo, ki jo dajemo prati s programom z najvišjo temperaturo – a še zdaleč ni tako. Serviserji se velikokrat srečujejo z nepravilnim delovanjem pomivalnega stroja ravno zaradi slabega vzdrževanja. Hkrati pa poudarjajo, da ustrezno vzdrževanje sploh ne zahteva veliko časa, saj je dovolj že redno čiščenje pomivalnega stroja enkrat na mesec.

Čiščenje zunanjosti pomivalnega stroja

Zunanjost pomivalnega stroja je najlažje očistiti z mehko in vlažno krpo, po potrebi namočeno v milnico, za boljše čiščenje pomivalnega stroja pa lahko uporabite tudi nekaj blagega čistilnega sredstva. Gobice za čiščenje naj ne bodo grobe, saj lahko poškodujejo in opraskajo ohišje stroja. S krpo najprej očistite tesnila in območje okoli vrat. Poskrbite, da na tesnilih nikoli ni ostankov umazanije, saj se bodo le tako lahko dobro zapirala.

Pomembna je že sama priprava pomivalnega stroja na čiščenje, saj je treba pomivalni stroj najprej izprazniti, nato pa iz njega odstranite vse, kar se da odstraniti – izvlecite predale ter odstranite košarico za pribor. Nato vse sestavne dele, ki ste jih izvlekli iz stroja, sedaj operite, pri čemer uporabite doma narejeno mešanico sode bikarbone, belega kisa, vode in kapljico detergenta za posodo. Nato preverite luknje v vetrnici, ki je namenjena doziranju vode in detergenta. Dobro jo očistite vseh tujkov, ki so se morda zagozdili v odprtinah, in si pri tem pomagajte z zobotrebcem, da boste odstranili tudi manjše delčke vodnega kamna.

Čiščenje notranjosti pomivalnega stroja

Po tem ko ste očistili zunanjost pomivalnega stroja, preverite, ali so čisti tudi ostali deli pomivalnega stroja – pršilne ročice, črpalka filter, vrtljive pralne šobe oz. propelerji in odtok. Ostanki hrane, bakterije ali druga umazanija, ki se kopičijo v pomivalnem stroju, ne le da povzročajo neprijeten vonj, temveč tudi ovirajo njegovo delovanje. Notranjost redno pregledujte tudi zaradi maščob in milnih ostankov, ki bi lahko zamašili odtok ali druge dele pomivalnega stroja. Poskrbite, da bo čiščenje pomivalnega stroja temeljito, zato temu namenite dovolj časa.

Bolj umazana kot je posoda, bolj pogosto bomo čistili filter.


Čiščenje črpalke opravite tako, da najprej odstranite filter in ga izperite pod tekočo vodo. Če je črpalka zelo umazana, jo očistite z mehko krtačo in milnico,nastavke pa lahko očistite s pomočjo zobotrebca.

• Preverite, če so morda zamašene pršilne ročice, tako da jih previdno odstranite in pregledate, za čiščenje pa prav tako uporabite vročo milnico. Za lažje odstranjevanje trdovratne umazanije ali vodnega kamna si pomagajte z zobotrebcem in ga previdno potisnite skozi pršilne luknje, na koncu pa ročice ponovno namestite na svoje mesto.

• Tudi propelerje čistite vsaj enkrat tedensko. Vodni kamen kot posledica trde vode in umazanija iz vode za pomivanje posode lahko vrtljive pralne šobe zamašita, zato jih redno pregledujte. To storite tako, da spodnjo in zgornjo šobo povlečete gor, ju snamete in vzamete iz stroja. Ko propelerje odstranite, jih sperite pod tekočo vodo.

Čiščenje filtra in odtokov

Filter je vgrajen na dnu stroja, njegova naloga je varovanje črpalke za vodo pred večjo umazanijo v vodi. Priporočljivo je čiščenje filtra vsaj enkrat v tednu, saj se zaradi umazanije lahko zamaši. Po vsakem pranju zato preverite usedlino v mreži in če bo filter preveč umazan, ga snemite in natančno sperite pod tekočo vodo. Natrite ga z vlažno gobico in malo detergenta – ta preprost ukrep bo zagotovil, da luknjice filtra ostanejo čiste in da se filter ne bo zamašil.

Za brezhibno delovanje pralnega stroja je ključno tudi redno čiščenje odtoka, po katerem iz pomivalnega stroja odteka voda. Tako boste preprečili zamašitev odtočne cevi in zagotovili nemoteno delovanje črpalke. Odtok vsake toliko časa preglejte tudi zato, ker pomivalni stroj pri odvajanju vode povzroča pritisk na odtok in na cev, ki vodi od stroja do odtoka. Zato občasno preverite vodotesnost cevi, nikar pa ne pozabite na pregled objemke, ki povezuje odtočno cev in odtok, saj lahko tako preprečite popustitev in neželeno poplavo v kuhinji.

V nadaljevanju preberite nekaj nasvetov za čiščenje pomivalnega stroja z naravnimi čistili, ki jih zagotovo lahko najdete v svoje stanovanju. Z njihovo pomočjo bo čiščenje še učinkovitejše in predvsem naravno, vi pa boste zadovoljni ob pogledu na čisto posodo, ki jo boste vzeli iz pomivalnega stroja.

Čiščenje z alkoholnim kisom

Alkoholni kis je učinkovito sredstvo za odstranjevanje umazanije in vodnega kamna, če za čiščenje pomivalnega stroja ne želite uporabljati umetnih čistil. Ta bo stroj dezinficiral in naravno očistil. Za čiščenje celotnega pomivalnega stroja ga lahko uporabite tako, da v zgornjo ali spodnjo košaro v stroju postavite kavno skodelico, ki je napolnjena s kisom. Nato ga vključite na najvišjo temperaturo in počakate, da zaključi pranje. Potem notranjost pomivalnega stroja le še pobrišite s krpo z mikrovlakni. Kis v kombinaciji z visoko temperaturo bo razkužil notranjost ter odstranil skriti vodni kamen in nakopičene maščobe, s tem se dolgoročno zmanjša tudi nalaganje detergenta v notranjosti pomivalnega stroja. Njegova učinkovitost je večja predvsem zaradi dejstva, da vsebuje nekoliko večji delež kisline kot druge vrste kisov, npr. jabolčni, zato z njim lažje očistite tudi trdovratnejše maščobe in druge madeže ter vodni kamen. Prednost alkoholnega kisa v primerjavi z mnogimi drugimi čistili iz trgovine pa je ta, da v pomivalnem stroju ne bodo ostale škodljive in nevarne kemikalije, ki bi lahko nato prišle v stik s posodo in s priborom. Morda vam ob tem pride na misel vprašanje, kako dolgo bo treba nato prenašati vonj kisa? Najhitreje se ga boste znebili, če pri čiščenju pomivalnega stroja z alkoholnim kisom izpustite fazo sušenja, na koncu pa odprite vrata, da bo para dokončala delo.

Čiščenje z alkoholnim kisom je učinkovito tudi za očiščenje filtra pomivalnega stroja. Za čim boljše rezultate bi morali filter občasno za približno eno uro namočiti v kozarec kisa ali citronske kisline – kislina, ki jo vsebujeta, bo razgradila vodni kamen in poskrbela za nemoteno delovanje filtra. Pri čiščenju si lahko pomagate tudi z zobno ščetko, da bo odstranjevanje usedlin vodnega kamna lažje. Za čiščenje pomivalnega stroja lahko uporabite tudi limone, saj delujejo po enakem principu čiščenja s pomočjo kisline. V pomivalni stroj, najbolje da v košarico za jedilni pribor, vstavite polovico sveže limone in zaženite program pranja z vročo vodo. Ta bo poskrbela za boljšo dezinfekcijo, hkrati se bo med pranjem širil tudi prijeten vonj.

Čiščenje s sodo bikarbono in kisom (2x)

Po čiščenju pomivalnega stroja z alkoholnim kisom je priporočljivo, da zaženete še cikel pranja s sodo bikarbono. Kis bo odstranil umazanijo, mastne madeže in neprijeten vonj, soda bikarbona pa bo poskrbela, da bo pomivalni stroj popolnoma čist in dišeč. Eno skodelico sode bikarbone potresite po tleh pomivalnega stroja in zaženite krajši program pranja z vročo vodo. Po koncu bo vaš pomivalni stroj resnično rešen vse umazanije, soda bikarbona pa bo pomivalnemu stroju tudi podaljšala življenjsko dobo.

Čiščenje s sodo bikarbono in kisom je učinkovito tudi za pomivanje posode v pomivalnem stroju. Umazano posodo potresite s sodo bikarbono, kis pa vlijte v dozirno posodo na vratih stroja. Soda bikarbona bo posodo dezinficirala in z nje odstranila maščobo. Ker odstranjuje vodni kamen, bo pranje z njo dobro očistilo tudi stekleno posodo. Prednost pranja posode s sodo je tudi ta, da posoda po pranju nima značilnega intenzivnega vonja po prašku, ki je na pripomočkih za kuhanje in prehranjevanje vse prej kot dobrodošel.

Trdovratno umazanijo odstranita tudi soda bikarbona in kis.

Pri pranju na roko lahko glede na vrsto umazanije uporabite sodo bikarbono v obliki paste ali raztopine. Pri bolj umazani posodi uporabite pasto – nanesite jo na posodo, pustite nekaj minut stati, nato pa temeljito zdrgnite in oplaknite s toplo vodo. Za manj umazano posodo bo zadostovalo, če jo očistite z gobico, namočeno v raztopino sode. Pri trdovratnih madežih ali zažganih površinah pustite, da se v sodini raztopini namakajo vsaj en dan. Če je posoda manjša, jo lahko tudi namočite v vrelo vodo, v kateri pred tem raztopite žlico sode in se na ta način izognete dolgotrajnemu namakanju.

Čiščenje s pripravljenim čistilom

Za čiščenje pomivalnega stroja lahko uporabite tudi pripravljena čistila. Skorajda nujen pripomoček je sredstvo za izplakovanje, s katerim boste poskrbeli, da se bo posoda v stroju kvaliteto posušila in da na njej ne bo ostankov nezaželenih lis posušenih kapljic vode.

Izrednega pomena je tudi dodajaje soli, saj je voda v Sloveniji kar trda. Sol vodo zmehča in tako prepreči nastanek sledi posušenih vodnih kapljic na sveže oprani posodi. Da je posoda v stroju učinkovito očiščena, pomivalni stroj potrebuje določen nivo trdote vode, zato je pomembno, da redno pregledujete stanje soli v stroju. Vanj nikoli ne dodajajte kuhinjske soli, saj je njena sestava v primerjavi s soljo za mehčanje vode drugačna in zato neprimerna za pranje. Sol zagotavlja tudi čistočo stroja in je učinkovita pri preprečevanju nastanka vodnega kamna. V stroj lahko dodate še tekočino za lesk, ki bo zagotovila sijaj posode po vsakem pranju.

Čiščenje s pripravljenim čistilom bo uspešno, če boste natančno upoštevali navodila proizvajalca. Navadno je v kupljeni embalaži količina, namenjena za enkratno čiščenje. S tekočino omočite krpo iz mikrovlaken in z njo še pred čiščenjem stroja temeljito obrišite tesnila okoli vrat, robove vrat ter notranji rob stroja za vratno odprtino. Nato pokrovček na embalaži privijte nazaj, plastenko obrnite na glavo in jo postavite v košaro za pribor. Stroj zaženite s programom z najvišjo temperaturo pomivanja, tekočina pa bo odlično očistila vse obloge in odstranila neprijetne vonjave. Za optimalne rezultate pripravljeno čistilo uporabite enkrat mesečno. Za čiščenje pomivalnega stroja uporabite le ekološka in okolju prijazna čistila, s čimer boste preprečili onesnaženje podtalnice.

Pogostost čiščenja pomivalnega stroja je odvisna od načina uporabe stroja: od tega, katere programe izbirate za pranje in kako pogosto ga uporabljate za pomivanje. Priporočljivo je generalko pomivalnega stroja opraviti vsaj dva do trikrat letno. Ključna je že sama priprava pomivalnega stroja na čiščenje. Da vam bo stroj služil kar najdlje časa, redno pregledujte in čistite njegovo notranjost. Pozorni bodite na maščobe, koščke hrane in milne ostanke. Najhitreje ga lahko očistite z vlažno krpo. Ob morebitnih nabranih usedlinah prazen stroj zaženite v programu z najvišjo temperaturo in ga napolnite s čistilom. Za pranje vedno uporabljajte le čistila, posebej namenjena za pomivalne stroje. S temi ukrepi se boste izognili kvarjenju pomivalnega stroja in čas, ki bi ga sicer porabili za ročno pomivanje posode, kvalitetno uporabili za svoj najljubši hobi.

Napišite komentar...