Zapri
banner
(0) izdelkov
V nakupovalni košarici nimate izdelkov
Filters
Preferences
Iskanje

Čiščenje pralnega stroja – kako ga pravilno izvesti?

Čiščenje pralnega stroja – kako ga pravilno izvesti?

Pralni stroj je v današnjih časih nepogrešljiva naprava v gospodinjstvu. Kar težko si predstavljamo, kako zahtevno nalogo čiščenja oblačil so imele generacije žensk pred nami. V današnjem času je to opravilo na srečo prevzel pralni stroj, a večina ljudi ima zmotno prepričanje, da čiščenje pralnega stroja ni potrebno. V resnici to nikakor ne drži, saj je kljub temu, da se voda nenehno pretaka po pralnem stroju, ta pravo zbirališče raznovrstnih mikrobov, bakterij in drugih umazanij, ki se tekom časa naberejo v bobnu in tudi v tesnilu.

Tovrstna nesnaga je vzrok za nastanek plesni. Večino oblačil namreč peremo pri temperaturi, nižji od 60 stopinj Celzija, zato teh bakterij nikoli ne uničimo dokončno in se med pranjem le še hitreje prenesejo na obleke in ostali tekstil. Nekatere lahko celo povzročijo bolezni pri manj odpornih ljudeh, predvsem otrocih.

Če čiščenje pralnega stroja ni eno izmed gospodinjskih opravil na našem urniku, se z leti njegova pralna moč precej poslabša. Se je tudi vam že zgodilo, da je iz nepojasnjenih razlogov kar naenkrat pralni stroj nehal optimalno centrifugirati, perilo je po pranju smrdelo ali pa je bilo preprosto slabo oprano? Velika možnost je, da je pralni stroj prenehal dobro delovati zaradi slabe očiščenosti. Morda vam ne bi bilo treba v istem trenutku poklicati serviserja, ampak bi za rešitev problem bilo dovolj že temeljito čiščenje pralnega stroja?

V njem se poleg umazanije nabira tudi vodni kamen. Tega je največ v notranjosti ogrodja, zato je pralni stroj veliko bolj občutljiv za nastanek okvar. Vodni kamen sproti najlažje odstranjujemo z uporabo proizvodov za mehčanje vode ali izdelkov za odstranjevanje vodnega kamna. Redno vzdrževanje je zato priporočljivo – izognemo se okvaram in poškodbam tekstila.

Začnite s čiščenjem bobna in tesnila

Ročno čiščenje

Preden se lotite opravila, pustite vrata pralnega stroja odprta vsaj za nekaj ur, da se steklo in boben povsem posušita. Tudi sicer je bolje, da so vrata vedno odprta, saj s tem najlažje preprečujemo nastanek biofilma v bobnu stroja, ki za svoj nastanek potrebuje toplo in vlažno okolje.

Za čiščenje bobna le-tega napolnite s čistilnimi brisačami, ki ste jih predhodno namakali v belem (alkoholnem) kisu. Dajte jih v stroj ter ga zaprite in pustite delovati eno do dve uri. Alkoholni kis bo zmehčal umazanijo v stroju, tako da jo boste pozneje lažje obrisali. Nato brisače vzemite ven in se lotite čiščenja tesnila okrog bobna.

Najprej preverite, da v njem ni nobenih predmetov, ki smo jih pri prejšnjih pranjih pozabili vzeti iz žepov oblačil. Tam se radi naberejo tudi pesek, lasje in ostala umazanija. Razmaknite špranje in s pomočjo krpe ali zobne ščetke dobro očistite ostanke plesni, umazanije in las. Enako naredite s steklenimi vrati pralnega stroja. Površino dobro zdrgnite, nato obrišite do suhega. Čiščenje tesnila se priporoča vsaj dvakrat na mesec.

Gumo je občasno priporočljivo namazati z glicerinom, da ne izgubi prožnosti.

Izdelava domačega naravnega čistila

Potrebujemo:
- 1 liter alkoholnega kisa (0,5 litra za namočene brisače in 0,5 litra za pranje),
- ¼ kozarca sode bikarbone,
- ¼ kozarca vode,
- krpo, zobno ščetko,
- gobico za pranje posode.

Pralni stroj lahko očistimo tudi z naravnim čistilom.

Strojno čiščenje bobna in celotne naprave

Z vodo zmešajte sodo bikarbono – tako dobite bikarbonat, ki je v bistvu detergent za čiščenje pralnega stroja. Mešanico domačega čistila stresite v režo za pralni prašek, kis pa dodajte v boben. Lahko tudi kis zlijete v režo za pralni prašek in sodo bikarbono v režo za mehčalec, če vam to bolj ustreza. Kis se da nadomestiti z belilom ali citronsko kislino.

Nato stroj vklopite na najvišjo možno temperaturo (90-95 stopinj Celzija). Izberite funkcijo, ki ima največje število obratov in najdaljše delovanje. Stroj mora biti med delovanjem prazen. Ko se program zaključi, z gobico za pranje posode ponovno obrišite ostanke čistila z vrat in tesnila. Če se bo voda penila, tega ne povzroča soda, temveč staro čistilno sredstvo, ki se je naložilo po stenah stroja.

Večina navodil za uporabo pralnega stroja ima tudi posebno poglavje: v svojih nastavitvah imajo namreč program, ki je namenjen posebej za samodejno čiščenje pralnega stroja, ki ga je priporočljivo zagnati vsaj enkrat mesečno. Preverite, ali to velja tudi za vaš pralni stroj. Če ga ni, ima enak efekt že omenjeno čiščenje pralnega stroja, ki ga zaženemo praznega na programu za bombaž – 95 stopinj Celzija.

Kako ravnati pri pojavu rje ali dlake hišnih ljubljenčkov v bobnu

Če se vam zgodi, da na oblačilih opazite manjše rjave pikice, gre po vsej verjetnosti za rjo, ki se pojavi v bobnu. Preglejte ga s svetilko in ga zamenjajte, če je potrebno. Boben pa lahko poskusite popraviti s kitom in popravljeni del pobarvate s porcelanasto oblogo. Vsekakor pa svoj popravek redno preverjajte.

Tisti, ki imate doma hišne ljubljenčke, se ne boste izognili temu, da boste po nekaj pranjih na svojih oblekah našli dlake. Iz stroja jih najlažje odstranite s tem, da pustite, da se boben in dlake osušijo, nato pa jih temeljito posesate s sesalcem.

Čiščenje dozirnega predala

Ne pozabite očistiti tudi dozirnega predala za pralni prašek in mehčalec. To počnite vsaj enkrat mesečno. Izvlecite ga iz stroja in po njem zlijte manjšo količino kisa, da se raztopijo ostanki pralnega praška in mehčalca. Še bolje je, da ga v čistilu namočite. Pustite največ pol ure, nato jo sperete z vročo vodo. Z gobico za pranje obrišete in temeljito sperete ostanke čistilnih sredstev. Čiščenje predala za doziranje je končano – vrnite ga na svoje mesto. A ne pozabite! Očistite tudi prostor, kamor boste dozirni predal vrnili.

Ta del čiščenja je zelo pomemben, saj se hitro zgodi, da zaradi zasušenih ostankov pride do oblačil premalo oziroma preveč detergenta.

Da ne bo zmede; poznamo mehčalce za vodo in mehčalce za perilo. Tisti za vodo prestrežejo delce vodnega kamna in jim preprečijo odlaganje na dele pralnega stroja, prav tako ti delci ne smejo ovirati detergentov pri njihovi pralni funkciji. Imajo pa vsi mehčalci perila že v osnovi dodana sredstva tudi za mehčanje vode. Če želite okolju prijaznejše sredstvo, lahko uporabite alkoholni kis, saj ni namenjen le uporabi za čiščenje pralnega stroja, temveč je tudi alternativa mehčalcu. Njegova prednost je tudi v tem, da je dobro vodotopen, se dobro izpira in je cenovno ugoden ter dostopen v vsaki trgovini. Za prijetnejši vonj oblačil dodajte nekaj kapljic vašega priljubljenega eterična olja.

Prekomerna količina mehčalca za obleke na njih pusti mastne madeže, belilo pa lahko v preveliki količini uniči barve oblačil. Ne le to; pospeši tudi nastanek biofilma v bobnu in je lahko vzrok za pojav alergij na koži občutljivejših posameznikov. Zato je del čiščenja in skrbi za pralni stroj tudi v tem, da si natančno preberemo navodila na pralnih detergentih.

Doza pralnega sredstva je odvisna od tega, kako močno je perilo umazano, količine perila v bobnu, vrste oblačil, izbranega programa za pranja in stopnje trdote vode v gospodinjstvu. Če med pranjem opazite veliko pene, ste zagotovo uporabili preveč pralnega praška. Današnji pralni stroji so varčni in na račun manjše porabe ostane tudi na naših oblačilih več praška (če ga uporabimo v preveliki količini).

Čiščenje zunanjih površin

Pomembno je, da smo že pri vsakodnevni uporabi pozorni, da vedno takoj obrišemo razlit mehčalec ali pralni prašek, saj pričneta sčasoma razjedati površino pralnega stroja.

Za čiščenje zunanjih površin pralnega stroja ne smejo biti nikoli uporabljena topila ali preveč agresivna čistila, saj bomo površino z njimi poškodovali. Zunanje dele obrišemo z mehko, vlažno krpo, najbolje z navadno toplo vodo. Najbolje je, da to storimo takrat, kadar čistimo tudi notranjost, da je čiščenje pralnega stroja v celoti opravljeno naenkrat in nanj ne pozabimo.

Čiščenje spodnjega predala

Pralni stroji imajo na spodnji strani običajno predal, kjer se naberejo smeti, ki odstopijo od oblačil med pranjem. Izvlecite ga, dobro očistite in ne pozabite na prostor, kamor boste očiščen predal vrnili. Težko dostopnih mest se lotite s staro ščetko za zobe.

Čiščenje filtra

Morda vam uide z misli, da čiščenje pralnega stroja obsega tudi del, ki ga na prvi pogled ne vidimo. To je filter na dovodni cevi. Čiščenje filtra je pomembno, saj v pralni stroj z zamašenim filtrom voda ne doteka pravilno, ta pa potem ne opravi svojega dela dovolj učinkovito. Njegov namen je, da z vodo v stroj ne pridejo drobci in minerali.

Pralni stroj je potrebno izključiti iz električnega omrežja. Odprite dovod vode, spodaj naj bo postavljena brisača, saj bo ob odprtju servisne lopute odteklo nekaj vode iz pipe. Odvijte pokrov črpalke in filtra ter preverite, če se je kaj zataknilo v črpalki. Nato previdno očistite filter in sestavite vse dele nazaj na enak način.

Filter pogosto očistite, saj se v njemu nabira največ nečistoč.

Ali je uporaba naravnih čistil varna?

Naravna čistila so varna za uporabo in veliko prijaznejša okolju kot običajna čistila. Vsekakor pa velja upoštevati načelo previdnosti, saj gre za močna in učinkovita sredstva. Pri čiščenju nujno uporabljamo zaščitne rokavice, da sredstva ne dražijo kože.

Alkoholni kis in soda bikarbona sta zaradi svojih lastnosti zelo učinkovita pri odstranjevanju neprijetnega vonja in vodnega kamna. Citronska kislina izvira iz agrumov in je ravno tako zelo efektivno naravno sredstvo (močnejša od alkoholnega kisa), ki se uporablja za odstranjevanje plesni, vodnega kamna in ostankov pralnih detergentov. Še posebej je uporabna pri čiščenju zelo umazanih pralnih strojev.

Klorovo belilo je dovoljeno uporabljati le s toplo ali hladno vodo – pri visokih temperaturah izgubi svojo učinkovitost. Za čiščenje dozirnega predala v reže enakomerno razlijte en liter belila oziroma zlijte preostanek v boben. Nastavite pralni program, ki pere na največ 40 stopinjah Celzija. Ne mešajte klorovega belila z drugimi čistilnimi sredstvi. Ravno tako kot ostala sredstva deluje kot odstranjevalec plesni, vodnega kamna in neprijetnega vonja.

Neprijetnim vonjem se izognemo tudi s tem, da takoj po končanem pranju oblačila vzamemo iz pralnega stroja. Če jih v njem puščamo dlje časa, se bo slej ko prej v bobnu razvila plesen in začela prenašati na oblačila.

Če imate tablete za čistilni stroj, se lahko poslužite tudi naslednjega trika za odstranitev neprijetnih vonjav: štiri tablete za pomivalni stroj damo v boben in nastavimo program za pranje perila na vsaj 60 stopinj Celzija.

Še nekaj nasvetov za smotrno pranje perila

Pralni stroj napolnite z dovolj oblačili, a pazite, da ni preveč napolnjen. Najbolj optimalna polnitev je dve tretjini bobna. Če je oblačil preveč ali premalo, je končno ožemanje perila veliko slabše, prav tako pa pranja niso racionalna z vidika varovanja okolja – porabi se preveč vode, energije in detergentov, ki se odlagajo v odpadne vode.

Kako pripraviti domače čistilo za pralni stroj in domač mehčalec?

Čistilno sodo, kot so jo uporabile naše babice, pripravite tako, da kupite 1 kg sode in jo pečete v pečici eno uro na najvišji temperaturi. Stopite jo 300-400 gramov v vreli vodi. Preden to raztopino vlijete v stroj, vanj nalijete okoli 4 litre vode. A pozor! Raztapljanja ne prakticirajte v aluminijasti posodi, saj bo postala črna.

Mehčalec pripravite po naslednjem receptu: zmešajte dva dela sode bikarbone, sedem delov alkoholnega kisa in sedem delov vode (v poljubni količini). Uporabite namesto klasičnih detergentov.

Pomembno je, da uporabljamo pravilne količine domačih pripravkov, saj lahko v nasprotnem primeru poškodujemo dele pralnega stroja.

Čiščenje pralnega stroja vzame nekaj minut, doda pa mu nekaj mesecev ali let delovne dobe

Z rednim čiščenjem mu lahko podaljšamo življenjsko dobo za kar nekaj časa, obenem pa še poskrbimo za optimalno delovanje gospodinjske naprave, brez katere v današnjih časih res ne gre. Na dolgi rok prihranimo tudi denar, ki bi ga drugače že namenili za serviserja ali nakup novega pralnega stroja.

 

Napišite komentar...