Zapri
banner
(0) izdelkov
V nakupovalni košarici nimate izdelkov
Filters
Preferences
Iskanje

Čiščenje stanovanja bo odslej hitro in učinkovito

Čiščenje stanovanja bo odslej hitro in učinkovito

Poglejte, no. Vaši sorodniki ali prijatelji so že stotič pozabili na vašo prošnjo, naj se na obisk napovejo vsaj kak dan prej. Zdaj je zazvonil telefon in sporočajo vam, da bodo pri vas v kakšne pol urice. Ne samo, da si ne boste mogli ogledati najljubšega dela serije, ki se ravno zdaj predvaja, tudi vaše stanovanje ni ravno v stanju, ko bi vam bilo v njem v ponos gostiti obiske. Kaj pa zdaj? Vklopiti »turbo pogon« in nahitro pospraviti, kar se pospraviti da, ali se vdati v usodo in se mentalno pripraviti na pripombe, ki ste jih slišali že milijonkrat (sploh, če na obisk prihaja mama)?

Globinsko čiščenje seveda odpade, s tem se sprijaznite kar takoj. Pozabite na prah, ki se vam nabira za omaro in na smeti, ki na balkonu že nekaj dni čakajo, da jih odnesete. Prav tako zdaj ni pravi čas, da bi se lotili že dolgo potrebnega organiziranja kuhinjskih omaric. Kozarčki neznanih začimb, na katere ste pozabili nalepiti etikete, bodo počakali.

Čiščenje stanovanja v nekaj minutah? Je to mogoče?

Seveda je! Dobra novica je, da za hitro čiščenje stanovanja resnično ne potrebujete več kot pol urice, če se resnično osredotočite le na pomembne dele stanovanja, torej na tiste prostore, kjer bodo gostje zagotovo preživeli nekaj časa. Najverjetneje je, da se bodo posedli za mizo v kuhinji ali na kavč v dnevni sobi, skoraj gotovo pa bodo vsaj enkrat med obiskom obiskali tudi kopalnico. Če si delo strateško razporedite in ignorirate vse nepomembne in neopazne prašne kotičke, boste gotovo končali, še preden se bo na vhodnih vratih oglasih zvonec.

Čiščenje stanovanja si naredite prijetno

Preden začnete, si vzemite minuto in na računalniku prižgite glasbo. Ob poslušanju najljubših melodij bo čiščenje lažje steklo. Vzemite vrečko za smeti in jo vtaknite v žep, pripravite pa si tudi vlažno krpo. Pripravljeni? Tri, dve, ena, gremo!

Začne se v kopalnici

Vzemite močno čistilo za kopalnico in se odpravite v ta prostor. Pospravite vse, kar ni na mestu – umaknite karkoli, kar se vam nabira na kotličku stranišča, pospravite šampone in gele za tuširanje s poličke ob kopalni kadi in odstranite vse z umivalnika. Zunaj nam vam ostane le še milo, s katerim si bodo gostje umili roke, v bližini umivalnika pa majhna brisača, s katero si bodo lahko po umivanju osušili roke. Naj bo brisača samo ena in naj bo jasno, čemu je namenjena. Za goste ni ničesar hujšega kot to, da ne vedo, ali si roke brišejo v čisto brisačo, namenjeno brisanju rok, ali v vašo brisačo, s katero ste se obrisali po tuširanju in jo pozabili vreči v koš za umazano perilo.

Razpršite kis ali limonin sok po kopalniških armaturah.

Po želji kad, obvezno pa vsaj umivalnik in straniščno školjko, poškropite s čistilom za kopalnico. Pustite, da deluje, medtem pa v koš za perilo vrzite tudi umazana oblačila in brisače. Oblačila, ki so še čista, primite in odnesite v spalnico.

Nadaljuje se v spalnici

Oblačila odložite nekam, kjer vas ne bodo motila. Nato se lotite postiljanja postelje. Ne komplicirajte – odejo stresite in jo razgrnite čez posteljo, na vzglavje pa položite blazine. Na hitro preglejte oblačila, ki ste jih prinesli iz spalnice. Kar je čistega, obesite čez rob postelje. Oblačila, ki niso popolnoma sveža, niso pa še pripravljena za pranje, lepo obesite čez naslonjalo stola ali čez nasprotni rob postelje.

Ko ste končali s sortiranjem oblačil, pograbite vse kozarce in druge stvari, ki sicer spadajo v kuhinjo, a so se ponesreči znašle v vaši spalnici, in jih odnesite v kuhinjo.

Misija – dnevna soba

Naslednjih nekaj minut boste posvetili prostoru, kjer se bodo vaši obiski najverjetneje zadrževali – dnevni sobi. Verjetno ne želite, da sedijo na pomečkanem kavču med umazanimi krožniki od včerajšnje večerje pred televizijo in da skodelice s kavo odlagajo na prašno ali popackano klubsko mizico, zato se kar lotite dela. Vsako blazino vzemite v roke, jo nahitro stresite in malo potolcite, nato pa jo položite nazaj na njeno mesto. Če imate na kavču odejo, s katero se pokrijete v hladnih večerih, jo zložite in poravnajte. Če ste v dnevni sobi brali knjige ali revije, zdaj ni čas, da bi jih odlagali nazaj v knjižno polico. Kar na mizici ali na tleh zraven kavča jih poravnajte v urejen kup – če ne drugega, bodo služile kot dobra tema za pogovor. Če lahko pustite knjige in revije pri miru, pa se morate obvezno znebiti vseh reklamnih katalogov in druge nepotrebne pošte. Zmečite jih v vrečko za smeti. Na hitro obrišite prah ali kakršno koli umazanijo s klubske mizice.

Ko zapuščate dnevno sobo, storite povsem enako, kot ste malo prej storili v dnevni sobi – primite vse kozarce, krožnike in skodelice in jih odnesite v kuhinjo.

Kaj pa kuhinja?

Kdorkoli že prihaja na obisk, najbrž ne želi gledati gor umazane posode v pomivalnem koritu in na pultu ter podobne nesnage. Posodo zmečite v pomivalni stroj – če ga imate. Če ne, brez skrbi, saj lahko ravno tako posodo pomijete hitro in enostavno. Zamašite pomivalno korito in vanj zložite vso umazano posodo. Odprite pipo in pomivalno korito napolnite z vročo vodo. Dodajte nekaj detergenta in pustite, da se posoda nekaj minut namaka. Tačas pospravite vso čisto posodo in obrišite pult ter kuhinjsko mizo. Vse smeti zmečite v vrečko za smeti, ki jo nosite s seboj. Posodo, ki se je namakala v koritu, dobro zdrgnite z gobico, nato pa pomivalno korito odmašite in pustite, da voda odteče. Vsak kos posode in pribora še enkrat nahitro splaknite, nato pa vse odložite na površino zraven pomivalnega korita, kjer se bo sušilo. Ne brišite čiste posode in ne zlagajte je v omaro. Obiskov čista posoda gotovo ne bo motila, tako da bi s tem samo izgubljali dragoceni čas.

Posodo zložite v pomivalno korito, da se namaka.

Krog se zaključi v kopalnici

Zdaj, ko ste učinkovito obkrožili stanovanje in ga vsaj malo pripravili na prihod gostov, lahko krog in z njim tudi čiščenje stanovanja sklenete v kopalnici. Se spomnite, kako ste čisto na začetku čistilne mrzlice straniščno školjko, umivalnik in mogoče tudi kad poškropili s čistilom? Zdaj je čas, da se vrnete in očiščene površine obrišete z mokro krpo, da odstranite vse sledi čistila. S pomočjo čistila za steklo na hitro očistite pipo na umivalniku in se znebite madežev, ki jih je na vašem ogledalu pustila pasta za čiščenje zob.

Poravnajte brisačo, ki ste jo pustili gostom za brisanje rok in poglejte, ali je milo na mestu. Še enkrat preverite, ali ste umaknili vse predmete, ki imajo svoje mesto drugje ali pa so namenjene samo za vaše oči.

Zdaj bi vam morala ostati samo še kakšna minutka, ki jo lahko izkoristite tako, da se še zadnjič sprehodite po vašem, zdaj verjetno mnogo čistejšem stanovanju in poberete večje kosme prahu. Če imate pri roki sesalec, lahko tudi na hitro posesate.

Kaj, če pridejo prej?

Če so vas vaši nevljudni gostje poklicali le nekaj minut pred prihodom, si morate čiščenje še dodatno skrajšati in olajšati. V kopalnici nahitro obrišite le straniščno školjko in umivalnik. Umazana oblačila in brisače vrzite v koš za perilo. Čista in pretežno čista oblačila vrzite v spalnico. Enako storite tudi z večjimi predmeti, ki jih trenutno nimate kam umakniti. Nato zaprite vrata spalnice in gostje bodo načeloma razumeli, da tja nimajo vstopa. Če ne gre drugače, lahko vrata tudi zaklenete. V dnevni sobi knjige in revije zložite na kup, z mizice obrišite prah in umazano posodo odnesite v kuhinjo. V kuhinji se ne trudite s pomivanjem posode, ampak jo samo zložite v pomivalno korito v obliki urejenega kupa. Morda niste povsem zadovoljni z videzom svojega stanovanja, a sprijaznite se, da krivda ni stoodstotno vaša. Nobeno stanovanje ni vse čas čisto kot iz škatlice in ljudje, ki so nenapovedano prišli na obisk, bodo to razumeli – v nasprotnem primeru dvakrat premislite, ali jim ne bi prepovedali obiskov na sploh.

Kaj, če imam čas za globinsko čiščenje?

Z vami smo delili nekaj nasvetov, kako se hitro in učinkovito lotiti čiščenja »na hitrico« pred obiskom naših najdražjih, zato se nam zdi, da je prav, da vam svetujemo tudi v primeru, ko si za čiščenje stanovanja lahko vzamete veliko časa. V tem primeru lahko opravite celo globinsko čiščenje vseh površin, lahko se posebej posvetite tlom, pa tekstilu, ki prekriva vaš kavč, pa prahu, ki se je nabral na elektronskih napravah, kakršen je na primer ekran televizije ali računalniškega zaslona. Samo za vas smo zbrali nekaj trikov, s katerimi vaš dom ne bo le dokaj čist in pospravljen, temveč bo postal skoraj kot nov.

Krogov na lesenih površinah se znebite s sodo bikarbono. Če veliko čistite, boste ugotovili, da je soda bikarbona pri tem skoraj nenadomestljiva. Iz sode in vode naredite pasto in jo nanesite na kroge, kjer so stale vroče skodelice in vlažni kozarci. Obrišite s krpo.

Če imamo čas, se lahko lotimo globinskega čiščenja.

Popackano sedežno rešite z alkoholom. Ni treba, da žalost ob tem, da ste popackali svojo novo, čudovito sedežno garnituro iz mikrofibre, utapljate v alkoholu. Namesto tega ta alkohol raje uporabite za čiščenje. Poškropite ga po sedežni, nato pa madež nežno zdrgnite s krtačo. Alkohol bo hitro izhlapel.

Kis in vrečka za pipe brez kamna.

Na pipah se rad nabira vodni kamen, a to lahko hitro popravite s plastično vrečko, elastiko in kisom. Vrečko napolnite s kisom, nato pa jo z elastiko pritrdite na pipo. Kis bo odstranil vodni kamen.

Čistilec tal ali bolečine v hrbtu? Želja po kot solza čistih tleh pogosto na žalost pomeni, da morate veliko časa preživeti s koleni na teh tleh. Rezultat tega so boleča kolena, od tovrstnega čiščenja pa lahko zaradi sklanjanja v tako nenaravni pozi neznosno boli cel hrbet. Tu vam lahko delo olajšajo pripomočki za čiščenje tal, med njimi seveda čistilec tal s teleskopskim ročajem, ki pomeni, da se vam nikoli več ne bo treba sklanjati in ribati, kot so to počele naše babice.

Likalnik + vroča voda = lesena tla brez udrtin. Vsem se je že zgodilo, kar brez skrbi. Morda vam je na lesen parket padel kak težak predmet, morda ste že vselili v stanovanje, kjer tla niso bila ravno najbolje oskrbovana, morda pa je na njih dolga leta stal predmet, katerega ostri robovi so zarezali v les in na njem pustili trajne posledice. Tu vam lahko pomagata likalnik in vroča voda. V slednjo namočite krpo in jo ožemite, da ostane le malo vlažna. Položite jo na površino, kjer ste opazili udrtine, in nanjo postavite vroč likalnik. Vročina in para bosta pomagali, da se bo les razširil in ponovno zapolnil udrtino. Likalnik vsakih nekaj sekund dvignite in previdno preverite, ali trik deluje ali vam morda žge tla.

Rolet se lotite kar z nogavico. Čiščenje rolet je zamudno, razen če lahko naenkrat očistite zgornjo in spodnjo stran. Staro nogavico namočite v kis in si jo nadenite na roko. Nežno primite vsako roleto posebej in po njej podrsite levo in desno, da jo očistite.

Čiščenje oken s časopisom. Komercialna čistila so res učinkovita za odstranjevanje madežev s površin, katerim so namenjena. Z izbiro nepravega čistilnega pripomočka pa lahko naredite več škode in koristi. Za čiščenje oken, na primer, potrebujete posebno krpo, ki ne bo puščala črt na vašem steklu, saj je v nasprotnem primeru čisto vseeno, da ste okna pomili. Če ta trenutek ne morete priti do takšne krpe, bo nalogo skoraj ravno tako dobro opravil star časopisni papir, ki ga zmečkate v veliko kepo.

Naj se čiščenja vašega stanovanja lotevate na hitro pred obiskom ali počasi, ko opravljate generalno čiščenje. Vedno je rezultat enak – čist dom brez nepotrebne navlake, očiščen umazanije, v katerem se boste vi in ljudje, ki jih gostite, dobro počutili. V to je vredno investirati – ne bojte se zapravljati denar za pripomočke za čiščenje, saj bodo ti obvarovali tako vaše mentalno zdravje (v razmetanem in umazanem prostoru možgani pač ne morejo normalno funkcionirati) kot vaše fizično zdravje (saj pršice in umazanija sploh niso nedolžne in povzročajo bolezni, ki lahko resno ogrozijo vaše zdravje, če ne kar življenje). Vlagajte v dom, kakršnega želite imeti.

 
Napišite komentar...