Zapri
banner
(0) izdelkov
V nakupovalni košarici nimate izdelkov
Filters
Preferences
Iskanje

Želite brezhibno čist dom? Uporabite čistilnik na paro!

Želite brezhibno čist dom? Uporabite čistilnik na paro!

S čim običajno čistite svoj dom in površine v njem? Najbrž kar s čistili, ki jih kupite na poti iz službe v trgovini najbližje vašega doma. Pa veste, kaj vse je v njih? Znate našteti vsaj kakšno sestavino od teh, ki se pogosto pojavljajo v teh čistilih?

Verjetno na to nikoli niti ne pomislite, a čistila, ki jih vsakodnevno vnašate v svoj dom, so dejansko potencialno še mnogo bolj škodljiva od prahu in umazanije. Večina jih namreč vsebuje kemikalije, ki lahko resno ogrozijo vaše zdravje in zdravje ostalih, ki so jim izpostavljeni ob čiščenju. Poleg tega pa so zaradi svojih sestavin in embalaže, ki je velikokrat plastična, ta čistila tudi škodljiva za okolje.

Zakaj bi tvegali? Posezite raje po najosnovnejšem čistilu, ki je presenetljivo učinkovito in ne bo ogrožalo vašega zdravja, našega okolja in vaše denarnice. To čudežno čistilno sredstvo je voda oziroma para.

Para ima pred komercialnimi čistili, kar zadeva čiščenje stanovanja, torej ogromno prednosti. Pa pojdimo kar po vrsti …

Čistilnik na paro - kemikalije

Para nikakor ni zdravju škodljiva

Kot že rečeno, skoraj vsa komercialna čistila vsebujejo vsaj nekatere sestavine, ki lahko negativno vplivajo na vaše zdravje. Primer so ftalati, ki so znani motilci endokrinih žlez, amonijak, ki močno draži dihalne poti – pri ljudeh, ki so mu izpostavljeni dalj časa, se lahko razvijeta kronični bronhitis in astma – skupaj z belilom pa tvori strupen plin, klor, ki prav tako povzroča bolezni dihalnega sistema in natrijev hidroksid oziroma lug, ki vas lahko ob stiku s kožo ali sluznico močno opeče. Para zaradi svoje sestave same ni škodljiva za zdravje, tako da je idealna za čiščenje. Za razliko od sestavin v komercialnih čistilih ne povzroča alergijskih reakcij, tako da boste lahko z njo čistili povsem brez skrbi.

Para je bolj prijazna do vaše denarnice

Običajnih čistil na neki točki enostavno zmanjka in pač morate se odpraviti v trgovino po nove. To vedno stane veliko denarja, sploh, ker nas proizvajalci v oglasih tako radi prepričujejo, da potrebujemo za vsako površino drug izdelek, poleg tega pa terja tudi naš dragoceni čas. Parni čistilec učinkovito očisti vse, strošek nakupa pa je enkraten – enkrat kupite, nato pa do konca njegove življenjske dobe, ki je lahko zelo dolga, če za čistilec pravilno skrbite, le nalivate vodo.

Za nadvse učinkovito očiščenje doma potrebujete le bore malo – čistilec, vodo iz pipe in nekaj elektrike. Ta je potrebna samo v procesu segrevanja vode v paro, nato pa lahko dom očistite brez nje (še ena prednost – ni kablov, ob katere bi se spotikali, kot je to problem recimo pri sesalcih). Iz litra vode nastane kar 1700 litrov pare, kar je dovolj, da z njo čistimo celih 20 minut – toliko časa ob povprečni hitrosti čiščenja potrebujemo, da očistimo manjše stanovanje.

Para je izjemno prijazna do okolja

Omenili smo že, da komercialna čistila vsebujejo sestavine, ki lahko škodijo vašemu zdravju, škodujejo pa tudi planetu, na katerem živimo. Večinoma jih lahko kupimo v plastični embalaži, ki je plastika za enkratno uporabo. To pomeni neekonomično izrabo naravnih virov, po enkratni uporabi pa plastika okolje zastruplja tudi v procesu sežiganja smeti oziroma se v najboljšem primeru nalaga na smetiščih, kjer se nikoli ne razgradi. Ker elektriko potrebujemo le pri segrevanju vode, ki traja od ene do petih minut, ne porabi toliko energije kot ostala čistilna sredstva.

Para je prijazna za roke in hrbtenico

Ko čistite s pomočjo moči pare, lahko pozabite na dolgotrajno sklanjanje in ribanje madežev, ki jih je težko odstraniti. Para bo skoraj kakršno koli umazanijo dobesedno raztopila, nato pa jo boste le obrisali s krpo. Vaša hrbtenica bo tako vašemu novemu parnemu čistilniku izjemno hvaležna, saj ji bo prihranil marsikatero bolečino.

Para je odlična za alergike in tiste, ki imajo probleme z dihali

Medtem ko drugi pripomočki za čiščenje, kakršne so na primer metle in sesalci, pogosto le prestavljajo prah iz ene točke na drugo in ga dvigujejo v zrak, para deluje nekoliko drugače. Ko zadane delce prahu, se ti ne razpršijo po vsem prostoru, temveč se sprimejo skupaj in padejo na tla, kjer ne povzročajo alergij in težav z dihali, temveč pridno počakajo, da jih obrišete in vržete v smeti.

Čistilnik na paro - otrok

Kako deluje parni čistilec in kako poteka čiščenje s pomočjo pare?

Naj vam pojasnimo, kako parni čistilec sploh deluje...

Kot že ime tega odličnega pripomočka pove, je glavni akter pri čiščenju seveda para. Princip, po katerem deluje čistilec na paro, bi se zlahka primerjal s tistim, po katerem deluje na primer ekonom lonec. Vodo, ki bo kasneje s pomočjo visokih temperatur postala para, nalijemo v posebno posodo na parnem čistilcu in jo nato neprodušno zapremo. Voda se nato v tej neprodušno zaprti posodi segreva in ko zavre, se upari, kar pomeni, da iz nje nastane para. Omenili smo že, da postopek spreminjanja vode v paro traja vsega skupaj zgolj nekaj minut, od vrste in kakovosti naprave, ki jo imate, pa je odvisno, kako dolgo natanko bo ta postopek trajal. Ko voda naposled le zavre in se pretvori v paro, lahko začnemo s čiščenjem. Paro s pomočjo parnega čistilca doziramo na željeno točko v našem stanovanju, v željenih količinah in pod željenim pritiskom. Moč, s katero vaša naprava čisti, je v veliki meri poleg temperature, na katero je segreta para, odvisna ravno od pritiska, pod katerim je para. Višji je pritisk pare, večja je njena moč in posledično bo učinkovitejša pri razbijanju umazanije in njenem odstranjevanju. Še uporaben trik: nadvse priporočljivo je, da voda, ki smo jo nalili v posodo, ni hladna, temveč že topla. Tako bomo namreč dodatno pospešili proces uparjanja in bomo lahko z delom začeli kako minutko prej – kar seveda pomeni, da se bo to delo tudi kako minutko prej končalo.

Para se seveda odlično obnese skorajda na vseh površinah, ki niso pretirano občutljive na izpostavljenost vlagi in visoki temperaturi. Kot večina pripomočkov pa imajo tudi parni čistilniki svoje še posebej blesteče trenutke.

S parnim čistilnikom lahko torej še posebej učinkovito očistite:

Preproge: Preprogam in ostalim talnim površinam, po katerih hodimo v našem domu, velja v postopku čiščenja nameniti še posebno pozornost. V preproge se namreč umazanija kar rada skrije in zna se zgoditi, da je z ostalimi pripomočki ne boste mogli učinkovito odstraniti. Še posebej previdnost ni odveč, če imate ljubljenčke ali majhne otroke. Prvi na vaših tleh puščajo dlako ter sem in tja tudi kakšna druga, še bolj neprijetna presenečenja, slednji pa se plazijo po tleh in lahko presenečenja vsakršnih vrst z ročicami zanesejo v usta. Obem, tako majhnim otrokom kot ljubljenčkom, pa je skupno, da lahko s tal zaužijejo majcene doze komercialnih čistil, katerih zdravju škodljive snovi lahko otroka ali kosmatega člana družine spravi v precej veliko nevarnost. Če želite otrokom ali ljubljenčkom omogočiti zdravo izkušnjo gibanja po gleh in pri tleh ter raziskovanja, je para v postopku čiščenja tu definitivno vaša najboljša prijateljica.

Zavese: Zaves, še posebej, če niso ravno občutljive, ni posebej težko oprati. Vse, kar potrebujemo, je pralni stroj. Problem nastane, ko se operejo in posušijo, saj jih je tedaj treba zlikati. Zavese so pogosto prevelike za likalno desko, zato med likanjem visijo z nje in se nabirajo na tleh, kjer jih lahko pohodite, se vanje zapletete in z likalnikom v roki padete, kar je lahko izjemno nevarno. Veliko manj dela (in skrbi za lastno varnost) boste imeli, če oprane zavese obesite še vlažne in pustite, da se posušijo, nato pa jih popršite s paro iz parnega čistilca. Ta bo razrahljala gube in vaše zavese bodo spet lepo padle ob steni.

Kopalnica: Še eden izmed prostorov, kjer za vzdrževanje popolnega redu in čistoče potrebujete izjemno moč pare, je seveda kopalnica in vse uporabne površine v njej. S paro lahko na primer poskrbite, da bo vaša straniščna školjka kljub pogosti uporabi brezhibno čista, pa ne le na videz, temveč tudi dezinficirana. Očistite lahko tudi kabino za tuširanje v vaši kopalnici – v spodnjem delu se rade prenašajo glivice, saj se tam bose noge srečajo z vlažnim okoljem, kar je idealna kombinacija za njihovo nastajanje. S stene tuškabine lahko odstranite ostanke mila, ki bi sicer na steklu pustili grde madeže. Posebno obravnavo v kopalnici potrebujejo tudi ploščice in fuge – še posebej slednje, ki jih je resnično težavno očistiti, kar bodo z veseljem potrdili vsi, ki so se takšnega čiščenja že lotili. Parni čistilnik pa čudovito očisti tudi ogledala in druge odsevne površine in prepreči grde sledove krp na površini.

Čistilnik na parko - Black & Decker

Notranjost avtomobila in pohištvo: Morda se iz otroštva spomnite, kaj vse ste radi počeli v avtomobilu ali pa pri delu opazujete svoje otroke. V vsakem primeru veste, da se lahko med vožnjo poleg prometnih zgodijo tudi nesreče drugih vrst. Razlita pijača, razmazana hrana ter razne telesne tekočine, kot sta bruhanje in urin. Vse to se vleze v blazine in, čeprav morda mislite, da ste se umazanije povsem znebili, obstaja velika verjetnost, da to ne drži. Enako je z vašo sedežno garnituro. Oboji, tako sedežna kot avtomobilski sedeži, so verjetno oblazinjeni na način, ki ne omogoča enostavnega odstranjevanja prevlek. Teh verjetno ne morete enostavno odnesti v stanovanje in jih vreči v pralni stroj. Para vam lahko tudi tu priskoči na pomoč in vam omogoči ponovno popolno čistočo.

Plišaste in druge igračke: Igrač, s katerimi se igrajo majhni otroci, nikar ne čistite s komercialnimi čistili. Otroci namreč stvari radi dajejo v usta in s tem lahko pride do prenosa strupenih kemikalij v njihov sistem. Plišaste igrače vaših otrok morda perete kar v stroju, a pri igračah se proces sušenja lahko zavleče, še posebej, če gre za plišaste predmete večjih dimenzij. Poleg dolgotrajnosti je problem tudi v tem, da se lahko ravno zaradi dolgega postopka sušenja v notranjosti igračk, ki se najkasneje posuši, lahko začne nabirati plesen, ki lahko ogrozi zdravje vašega otroka. Če uporabite parni čistilec in igračo samo na hitro popršite z izjemno vročo paro, bo ta uničila vse bakterije in otrok se bo lahko kmalu spet igral s svojim najljubšim plišastim medvedom ali podobno plišasto igračo. Še posebej, ko morate biti pri čiščenju natančni, vam lahko prav pride parni čistilnik v obliki rokavice, ki si ga prav tako kot rokavico nadenete na roko.

Notranjost in vrata pečice: Kdaj ste nazadnje pogledali skozi vrata pečice in ste imeli povsem jasno sliko tega, kar se peče v njej? Na vratih pečice in v njeni notranjosti se rada nabira maščoba, ki seveda ni videti preveč lepo, poleg tega pa ni niti higienična. S parnim čistilnikom boste lahko očistili tudi tiste kotičke, ki so nekoliko težje dostopni, kot so recimo reže. Tako boste lahko vaše obroke spet pripravljali v čistem okolju, v katerem se ne bodo nabirale škodljive kemikalije iz čistil, ki se med peko vpijajo v vašo hrano.

Zdaj, ko poznate vse prednosti parnega čistilnika in veste, kako zelo vam lahko olajša čiščenje stanovanja, je nakup le še nekaj klikov stran.

Napišite komentar...