Zapri
banner
(0) izdelkov
V nakupovalni košarici nimate izdelkov
Filters
Preferences
Iskanje

Delo na vrtu skozi mesece

Delo na vrtu skozi mesece

Dela na vrtu nikoli ne zmanjka, ne glede na to, ali smo sredi zime in so temperature konkretno pod ničlo ali pa se v poletnih mesecih dvignejo nad trideset stopinj. Vsak mesec je v smislu vrtnarjenja nekaj posebnega, saj pridnemu vrtnarju narekuje edinstvena opravila, ki jih mora postoriti, da si zagotovi kar najbolj obilen pridelek. To, kaj v danem mesecu sadimo, kaj sejemo in kam, je odvisno predvsem od temperatur, vendar si opravila vsako leto iz meseca v mesec sledijo po približno enakem zaporedju. In to zaporedje je:

Januar

Čeprav je januarja še precej mrzlo, nikakor ni premrzlo za delo na vrtu. Januar je mesec, ko lahko nakupite vse za vrt – od sadik in semen do orodja, ki ga morate nadomestiti, recimo kosilnice, motike, vrtne škarje in podobno. V stanovanju lahko začnete gojiti rastline, kakršna je rukola ter posadite oziroma posejete semena in sadike pridelkov in rož, ki za rast potrebujejo nizke temperature in čas. Če imate drevesa z golimi koreninami, je zdaj pravi čas, da jih spravite v zemljo. Ne pretiravajte z zalivanjem, saj lahko voda v kombinaciji z izjemno nizkimi temperaturami povzroči, da korenine rastlin zmrznejo, rastline pa odmrejo. Nekatere rastline je treba obrezati v zgodnjih mesecih zime. Pazite, da bo vaša oprema za obrezovanje izjemno ostra, saj lahko na primer tope škarje naredijo nepravilno, razcefrano zarezo, rano, zaradi katere bo rastlina bolj dovzetna za infekcije.

Februar

S februarjem lahko poskrbite za živali in jim nastavite škatlo, v kateri bodo gnezdile. Odmaknite jo stran od krmilnic za ptice, saj so to precej živahna območja, kjer gnezdenje ne bo prijetna izkušnja. Posadite lahko stroke česna. Glavo česna razstavite na manjše stroke in jih s koničastim delom navzgor vtaknite v zemljo, tako da je vrh tik pred tem, da pokuka na plano. Med stroki naj bo po 15 centimetrov razmaka, sadite pa jih v vrstah, ki naj bodo po 30 centimetrov narazen. Ogrejte zemljo in jo pripravite, da bo vase sprejela nove sadike in semena, porežite trajnice, da bodo lahko znova zaživele in se lotite odstranjevanja plevela. Februar je pravi čas, da začnete z gnojenjem. V svoj vrt lahko posadite čudovite vrtnice in druge rože, ki za rast potrebujejo veliko časa.

Marec

Marec je idealen čas za sajenje čebulic tistih rož, ki bodo cvetele šele poleti. Če na vrtu nimate prostora, čebulice posadite v lonce. Naokrog bodo začeli lesti tudi polži, zato jim nastavite nekaj, kar jih bo odvrnilo od vaših rastlin. Začnete lahko s sajenjem zgodnjih sort krompirja, v lončke pa posejte zelišča in jih postavite na okensko polico. Delo na vrtu se bo z višanjem temperatur zares začelo.

Lahko pričnete s sajenjem zgodnjih sort krompirja.

Uporaben trik: Ste vedeli, da lahko krompir posadite tudi v lonce? Potrebovali boste lonec, ki v premer meri vsaj 25 centimetrov. Do polovice ga napolnite z zemljo in zakopljite krompir tik pod površino. Ko začne iz zemlje poganjati rastlina, jo prekrivajte z zemljo, dokler ne bo lonec poln. S tem preprečite, da bi rastlina prezgodaj pognala liste, saj bi se s tem zaustavila proizvodnja novih krompirjev.

April

Poskrbite za trato. Primite se kosilnice in pokosite enkrat tedensko. Če vaša kosilnica potrebuje novo rezilo, obiščite trgovino, kjer prodajajo vse za vrt – na primer spletno trgovino MojPaket. Odstranite plevel – nekaterih bolj trmastih sort se boste morali lotiti s kemikalijami, saj prekopavanje ne bo zadoščalo. V aprilu lahko že uživate v določenih vrstah domače solate. Takoj, ko je zima mimo, lahko obrežete zimzelene rastline, kot so rožmarin, sivka, lovor, žajbelj in timijan. Prav tako je zdaj pravi čas, da posadite čebulo. Pazite se nekaterih vrst škodljivcev, ki se bodo zajedli v vaš vrt in vam uničili pridelek. Pripravite oporo za rastline, ki jo potrebujejo.

Maj

Nadaljujte s košnjo – čeprav morda sovražite to opravilo, kosilnice žal še kar nekaj tednov ne boste izpustili iz rok. Idealno je, da travo kosite enkrat tedensko, sicer bodo travne biljke zrasle previsoko in jih bo običajna kosilnica težko porezala. Če nimate časa kositi, si v trgovinah, kjer prodajajo vse za vrt, oglejte ponudbo prirezovalnikov za trate. Posejte poletne rože, na primer petunije. Še vedno nadaljujte s pobijanjem plevela. Zdaj je čas, da začnete saditi čedalje več zelenjave: bučke, buče, koruzo in paradižnik, posejete pa lahko korenje, cvetačo, kumare, kolerabo, solato in nekatere sorte buč. Obrežite živo mejo. Krompir bo počasi začel kukati na plano. Prekrijte ga s plastjo zemlje in s tem preprečite, da bi bil izpostavljen svetlobi. Svetloba bo namreč pospešila proizvodnjo klorofila v krompirju, zaradi česar bo ta postal zelen in neužiten.

Junij

Začnite s pripravo komposta. Poskrbite, da boste enakomerno napolnili s snovmi, ki vsebujejo veliko dušika (na primer s pokošeno travo, gnojem in obrezki grmičevja) ter s snovmi, ki vsebujejo veliko ogljika (peclji rož, na trakove narezan papir in les). Če želite, da vaš kompost čim hitreje nastaja, ga morate enkrat tedensko obračati, da vanj vnesete čim več kisika. Če na kompost vržete pokošeno travo, bo dodana ena lopata zemlje pospešila proces razkrajanja. Če ste februarja posadili vrtnice, jih lahko zdaj začnete obrezovati. S tem, ko odrežete samo cvetove, naj bi spodbudili rast novih. Obrežite tudi grmičevje, na primer ribez. Junija začnejo zoreti jagode. Podložite jih s slamo, saj jih boste tako zaščitili pred zunanjimi vplivi in jim pomagali zoreti. Paradižnike privežite k oporam.

Julij

Dali ste vse za vrt, zdaj pa je čas, da vam vrt vašo ljubezen začne vračati. Julija je namreč čas, ko lahko začnete pobirati večino vrtnih pridelkov. Presežke pridelka zamrznite, vložite ali podelite z bližnjimi, kar ostane, pa bo ravno tako koristno na kompostu. Sadno grmičevje in, kolikor se da, tudi drevje, prekrijte z mrežo, da sadeže zaščite pred lačnimi pticami. Kosilnice so julija še vedno zelo uporabljan vrtni pripomoček. Le poskrbite, da boste trati omogočili, da požene nekoliko višje, saj bo tako lažje zadrževala vlago. Če imate ribnik, morate tudi njemu nameniti nekoliko svojega dela. Če opazite, da vašim vodnim rastlinam odpada listje, ga hitro odstranite s površine ribnika. Odpadlo listje, ki gnije v vodi, lahko namreč negativno vpliva na kakovost vode. Očistite filtre in črpalke in dotočite vodo, ki v poletnih mesecih hitro izhlapeva.

Poleti lahko kosite manj redno.

Avgust

Organizirajte piknik! Delo na vrtu še nikakor ni končano, lahko pa dosedanje sadove svojega dela delite z drugimi. Rože bodo počasi izgubljale na svoji lepoti – tiste, ki so namenjene, da zdržijo zgolj eno sezono, lahko počasi začnete dajati na kompost. V sušnih in vročih poletnih mesecih ne smete prenehati z uporabo kosilnice, vendar rezila premaknite malce višje. S tem bodo travnate biljke višje kot sicer in bodo lahko v sebi zadržale več vode. Morda bo vaša trata postala nekoliko rjava, a kar brez skrbi – sveža zelena barva bi se morala s prvimi dežnimi kapljami vrniti. Obrežite živo mejo, saj bo ta sredi poletja zaradi nove rasti videti nekoliko zanemarjena. V »vse za vrt« prodajalni kupite kakovostne škarje za živo mejo, s katerimi bodo rezi čisti in ne žive meje ne boste scefrali.

September

Podložite različne sorte buč, da bodo na soncu do konca dozorele, preden jih poberete – če ne gre drugače, lahko zorijo tudi na okenski polici. Čas je tudi za pobiranje čebule – počakajte, da se bodo listi povesili k tlom. Septembra lahko oberete zgodnje sorte jabolk. Ali je jabolko zrelo, ugotovite tako, da ga nežno primete in zavrtite. Če odpade z veje, je sadež zrel in verjetno lahko takrat poberete vse. Za vrt kupite čebulice, ki uspevajo spomladi in jih čimprej posadite. Zemlja jeseni je še topla od poletnih sončnih žarkov, poleg tega pa je obilno zalita z dežjem in v takšnem okolju bodo rastline še pred zimo pognale močne korenine, ki jim bodo pomagale preživeti mraz in pomanjkanje sonca. Rastlinam, ki vam uspevajo v cvetličnih koritih, porežite cvetove, da spodbudite rast novih. Trajnice potegnite iz zemlje ter jih razsadite ali podarite prijateljem.

Oktober

Pospravite listje – spet vam bodo prišla prav ostra rezila kosilnice, ki bodo listje razrezala na majcene koščke in mu omogočila, da se čimprej razgradi in nahrani zemljo. S tlakovcev ga odpihnite na trato, kjer se ga lotite s kosilnico. Dodajte ga na kompostni kup ali ga naložite v črne vreče, kjer se bo razgradilo v posebno vrsto komposta. Občutljive rastline pred mrazom umaknite noter, na varno. Spomladi jih lahko prestavite nazaj ven, na to pa jih pripravite s tem, da povečujete količino vode, ki jo dobijo. Poberite vse pridelke, ki vam rastejo v rastlinjaku in posejte zimske sorte solate. Ko dodajate listje in druge ostanke rastlin na kompost, ga redno obračajte. Več zraka bo imel kompost, hitreje se bo razgradil. Seveda bo nastanek komposta v mrzlih zimskih mesecih nekoliko počasnejši, a ga bodo višje temperature spomladi spet pospešile.

November

Kosilnice letos ne boste več potrebovali, zato jo temeljito očistite in jo pospravite nekam, kjer bo umaknjena pred zunanjimi vplivi počakala toplejše mesece, ko jo boste lahko ponovno zagnali. Če vaša kosilnica deluje na bencin, ji izpraznite rezervoar. V hladnih in vlažnih pogojih, kakršne je prinesel november, bodo uživali tulipani, zato je to idealen čas, da jih posadite. Kupite rastline z golimi koreninami, torej takšnimi, ki niso že posajene v zemlji. V takšni obliki lahko najpogosteje dobite vrtnice, živo mejo in drevesa. Takoj, ko pridejo, jih posadite v zemljo. Posadite česen ter nadaljujte s pospravljanjem vrta in pripravo komposta. Listje pobirajte samo tam, kjer je nujno potrebno, kjer ne dušijo trate in drugih rastlin, drugače pustite, da jih deževniki zvlečejo pod zemljo in da zgnijejo na površju. Nekatere trajne rastline lahko pustite, da prezimijo na prostem.

Listje lahko tudi pustite, da zgnije na zemlji.

December

Leto se počasi zaključuje, delo na vrtu pa še ne. Čeprav je počasi zaspalo že skoraj vse, za vrt skorajda ni počitka, sploh pa ne za pridnega vrtnarja. Decembra ne boste imeli več toliko dela z rastlinami, lahko pa poskrbite za ptiče, ki so v mrazu in hladu gotovo lačni. Nastavite jim visokokalorično hrano z visoko vsebnostjo maščob. Hrano redno menjajte in skrbite, da bodo krmilniki vedno čisti. Poberite še zadnje pridelke in iz njih pripravite okusno praznično večerjo, ki jo boste nato lahko pokurili s pospravljanjem vrta – to je opravilo, ki se pravzaprav nikoli ne neha. Zdaj je pravi čas za temeljit premislek o tem, katere rastline želite imeti na svojem vrtu prihodnje leto. Na novo sezono se lahko pripravite tako, da si naročite kataloge semen ali pa si ponudbo ogledate na spletu. Če se kupovanja novih zalog lotite pred pomladjo, boste gotovo dobili vse, kar iščete in vam ne bo treba čakati, ker bo zaloga pošla.

Vrtnarjenje ni nekaj, s čimer bi se ukvarjali samo nekaj mesecev na leto, sploh pa ne samo takrat, ko se vam zazdi. Če ste pravi ljubitelj oziroma ljubiteljica vrta in domačih pridelkov, boste gotovo vsak dan v letu vsaj nekaj minut preživeli tako, da boste svojim rastlinam zagotavljali kar najboljše pogoje za rast in razvoj. Vse delo in vso ljubezen, ki ju boste vložili v svoj vrt, pa vam bo ta povrnil z enako ljubeznijo, ko boste na njem lahko nabirali pridelke, ki ste jih vzgojili z lastnimi rokami.

Napišite komentar...