Zapri
banner
(0) izdelkov
V nakupovalni košarici nimate izdelkov
Filters
Preferences
Iskanje

Gnojila in gnojenje.

Gnojila in gnojenje.

Po najboljša gnojila na naše spletne police

Bi radi začeli vzgajati domači vrtiček ali balkonski vrt, ki bo samo vaš, pa rastline nikakor nočejo in nočejo uspevati? Zelo verjetno ni težava v vas, ki bi s svojim početjem ovirali razvoj vaših rastlinic. Razlog za počasen razvoj ali v nekaterih primerih za to, da se rastline sploh nočejo razvijati, je lahko tudi izčrpana zemlja, ki je že tako izrabljena, da v njej resno primanjkuje hranilnih snovi.

V takšni zemlji seveda rastline ne morejo uspevati, podobno kot človek ne more preživeti v okolju, kjer nima nenehno na voljo hrane in vode.

Preden obupate in pozabite na svoje sanje o balkonu, ki vam ga bodo zavidali vsi sosedje, ali o bujnem, dišečem vrtu, ki vam bo vsak dan ponujal pogled na svoje čudovite cvetove ali pa vas vse leto oskrboval s svežo zelenjavo in s sadjem, poskusite še z uporabo katerega od odličnih gnojil, ki vam jih ponujamo v spletni trgovini MojPaket.

Mnogi vsaj približno vedo, kaj je gnojilo in za kaj se ga uporablja, ne poznajo pa točne opredelitve...

Ta se glasi: Gnojilo je vsaka snov naravnega ali umetnega izvora, ki se doda zemlji ali rastlinskim tkivom in zagotavlja eno ali več hranilnih snovi, ki so nujno potrebno za rast rastlin.

Slovenski izraz gnojilo seveda izhaja iz slovenske besede “gnoj”, ki se je včasih najbolj pogosto uporabljal za namene pospeševanja rasti rastlin, danes pa se čedalje bolj nadomešča z sintetičnimi gnojili, ki jih odlikuje večja učinkotivost od naravnih gnojil.

S pravilno izbiro gnojil do lepih rastlin!

V spletni trgovini MojPaket.si vam ponujamo gnojila različnih znamk, kot so Substral, Limex, Asef in druge.

Vsa ta gnojila odlikuje kakovost in učinkovitost pri spodbujanju rasti vaših rastlin. Ponujamo pa vam tudi različne vabe in insekticide znamke Celaflor, s katerimi boste lahko škodljivce enostavno pregnali s svojih rastlin.

Umetna gnojila

Gnojila se lahko delijo glede na to, koliko različnih hranilnih snovi vsebujejo, lahko pa se delijo na anorganska in organska.

V prvih, ki jim rečemo tudi umetna gnojila, ni snovi, ki bi vsebovale ogljik, druga pa so običajno živalskega ali rastlinskega izvora in jih imenujemo tudi naravna gnojila.

Naravna gnojila za ekološko kmetovanje

Medtem ko organska oziroma naravna gnojila resda vsebujejo manj hranilnih snovi kot sintetična gnojila, jih odlikuje predvsem njihova okolju prijazna narava, zato jih še posebej radi uporabljajo kmetje, ki prakticirajo takoimenovano ekološko kmetijstvo.

Med najpogostejšimi organskimi gnojili so šota in vrste gnojil, izdelane iz živalskih ali rastlinskih ostankov.

Mineralna gnojila

Medtem ko umetna gnojila, kot smo že omenili zgoraj, delujejo tako, da v zemljo dodajajo različne hranilne snovi, ki jih rastline potrebujejo za rast in razvo in jih vsrkajo takoj, z mineralnimi gnojili v zemljo dodajamo hranilne snovi, ki bodo rastlinam na voljo na dolgi rok.

Mineralna gnojila, ki so v Sloveniji dovoljena za uporabo, so surove kalijeve soli, kalijeva, magnezijeva in kalcijeva gnojila ter mehki surovi fosfati.

Kratica za gnojila, ki se danes najpogosteje uporabljajo v kmetijstvu, je NPK, kjer je N kemijska oznaka za dušik, P oznaka za fosfor in K oznaka za kalij, ki so sestavine tega tipa gnojil.

V NPK gnojilih so, kot že omenjeno, glavni nutrienti dušik, fosfor in kalij, od katerih prvi pospešuje rast listov, drugi razvoj korenin, cveta, semena in sadeža, tretji pa skrbi za to, da rastlini zraste močan pecelj, da se voda premika po rastlini in da ji sploh zrasteta cvet in sadež.

Hranilne snovi, ki se običajno še nahajajo v takšnih gnojilih, so kalcij, žveplo, baker, železo, magnezij, molibden, cink in bor, včasih pa še silicij, kobalt in vanadij. Te hranilne snovi se v mineralnih gnojilih nahajajo v različnih količinah.

Sredstva za gnojenje se v zemljo dodajajo v obliki trdih snovi ali v obliki tekočin, od katerih se mnogo pogosteje uporabljajo v trdnem stanju. Takšna gnojila so pogosto proizvedena v obliki granul ali prahu.

Tekočine za gnojenje se redčijo z vodo, njihova prednost pa je lažje pokrivanje območja, ki ga želimo pognojiti, in dejstvo, da so učinki po gnojenju s tekočim gnojilom vidni precej hitreje. V nekaterih primerih se gnojilo ne nanaša v zemljo, temveč neposredno na lsit rastline, pri kateri bi radi spodbudili rast in razvoj.

Dušik, fosfor in kalij so sestavni del NPK gnojil

V spletni trgovini MojPaket najdete vse vrste gnojil, tako umetna kot naravna in mineralna, vsako gnojilo pa je po sestavi prilagojeno svojemu namenu: nekatera so namenjena gnojenju paradižnikov, druga gnojenju jagodičevja, iglavcev, živih mej, balkonskih rastlin, za gnojenje trave, vrtnic, orhidej, citrusov, sobnih rastlin in še in še.

Doma izdelano gnojilo za pomoč pri rasti

Najbolj učinkovito bo seveda delovalo industrijsko proizvedeno gnojilo, kupljeno v trgovini, vendar lahko tudi sami svojim rastlinicam malce pomagate, da bodo bolje rasle in se razvijale.

Umazana voda iz akvarija je odlična za gnojenje rastlin, vendar naj bo to sladka in ne slana voda.

Banane so polne kalija, ki odlično pripomore k boljši rasti vrtnic. Olupek od banane zakopljite skupaj s sadiko vrtnice in vaše rože bodo čudovite in bujne.

Kava ni koristna samo za to, da nam da včasih prepotrebno energijo za vsakdanje življenje, temveč lahko njene ostanke porabimo na mnogo različnih načinov. Eden takšnih načinov je gnojenje, kjer vam bo še posebej prišla prav kavna usedlina, ki ostane na dnu skodelice, ko spijete svoj najljubši napitek. Usedlina namreč vsebuje dušik, ki je odlično gnojilo za rastline, ki jim bolj ustreza nekoliko kisla zemlja. Usedlino enostavno potresite po zemlji, a pazite, da je ne potresete preveč na debelo, saj se na mokri kavni usedlini rada nabere plesen, ki bo vašim rastlinam škodila.

Rastline lahko odlično pognojite tudi z vodo, v kateri ste kuhali krompir, jajca, testenine ali zelenjavo, vendar naj se ta voda, preden jo prelijete po zemlji, dodobra ohladi.

Naravna gnojila lahko pripravimo sami!

Morda ste že kdaj slišali, kako polne hranilnih snovi za rastline so jajčne lupine – in slišali ste prav. Lupine jajc namreč vsebujejo dušik in fosforno kislino, za korenine rastlin pa je koristen tudi kalcij, ki ga je v jajčnih lupinah veliko.

Obiščite našo spletno trgovino MojPaket.si in se prepričajte, da je naša ponudba gnojil in vab za škodljivce res pestra. Izberite tisto gnojilo, ki bo kar najbolj odgovarjalo vašim potrebam po gnojenju in vaš vrt ali balkon bo zasijal v vsej svoji lepoti.

Nekatera sredstva za gnojenje v naši ponudbi so na voljo celo po znižani ceni, saj si resnično želimo pomagati pri vzgajanju vaših rastlin.

 

Napišite komentar...