Zapri
banner
(0) izdelkov
V nakupovalni košarici nimate izdelkov
Filters
Preferences
Iskanje

Hladilniki in več.

Hladilniki in več.

Ali potrebujete nov hladilnik?

Hladilniki so nadvse uporabne naprave, ki jih lahko najdemo v vsakem gospodinjstvu. Uporabljamo jih za shranjevanje živil. S pomočjo hlajenja tovrstni aparati ohranjajo hranilno vrednost naših živil ter nam na ta način olajšujejo življenje, saj nam hrane za vsakodnevno kuhanje ni potrebno kupovati vsak dan znova.

Na trgu je na voljo veliko hladilnih naprav. Ravno zato je pomembno pred nakupom dobro premisliti kakšno napravo pravzaprav potrebujemo. Vabimo vas tudi k ogledu naše ponudbe hladilnikov, kjer se nahajajo različni hladilniki cenjenih proizvajalcev po dostopnih cenah. Med njimi boste zagotovo našli tudi takšnega, ki bo ustrezal vašim gospodinjskim potrebam.

Razlike med hladilniki

Med seboj se hladilne naprave razlikujejo glede na izvedbo, velikost in prostornino, energijski razred ter klimatski razred. Izbirate lahko tudi med različnimi materiali ter barvami, pa tudi različnimi dizajni hladilnikov – v ponudbi boste našli hladilnike zelo sodobnega izgleda, pa tudi tiste bolj klasične in preproste.

Omeniti velja, da imajo nekateri hladilniki tudi vgrajen zamrzovalnik. Posebna oblika hladilnika pa je ameriški hladilnik, ki ga odlikuje velika prostornina, prostor za zamrzovanje ter mnoge privlačne funkcije, ki nam olajšajo shranjevanje ter pripravo hrane.

• Izvedba hladilnika

Samostojni hladilniki so naprave, ki jih lahko postavimo kamorkoli. Le priključimo jih ter jim zagotovimo okolje primerne temperature glede na klimatski razred. Izbiramo lahko tudi med vgradnimi ter integriranimi hladilniki, ki jih lahko vgradimo ter tudi pokrijemo s kuhinjsko ploščo za še boljši vizualni učinek.

Med seboj se razlikujejo tudi po velikosti. Našli bomo manjše izvedbe, ki jih lahko vgradimo pod pult, pa tudi veliko večje, ki lahko v višino merijo 200 centimetrov. Primerjamo jih lahko tudi glede na število vrat za odpiranje – nekateri jih imajo več, za ločeno odpiranje različnih delov. Različni aparati nam nudijo tudi različno dodatno opremo (police, stojala za jajca, premični predali) ter funkcije.

• Prostornina

Glede na potrebe gospodinjstva je potrebno izbrati tudi hladilnik s pravo prostornino, da bomo lahko vedno shranili čisto vsa kupljena in pridelana živila, ter da ne bomo imeli prevelikega hladilnika, s katerim bomo porabljali več energije kot je potrebno.

Izbiramo lahko med hladilniki mnogih prostornin. Najmanjši imajo le 30 litrov prostornine, največji pa tudi tja do 330 litrov. Največji, kombinirani ameriški hladilnik ima lahko skupno prostornino tudi več kot 600 litrov..

Običajno naj bi za dvočlansko gospodinjstvo zadoščal hladilnik s prostornino 120 litrov, za štiričlansko pa 250 litrski.

Hladilniki in ponudba

• Temperaturna območja

Sodobnejši hladilniki so v notranjosti lahko razdeljeni na več delov – temperaturnih območij. To je zelo priročna lastnost, saj nam omogoča shranjevanje več vrst živil.

Običajno pri 5° Celzija shranjujemo večino hrane. Izjema so ribe ter meso, zanje je idealna temperatura shranjevanja 0° Celzija. Pri nekaterih modelih najdemo tudi predal v spodnjem delu hladilnika, kjer lahko shranjujemo zelenjavo in sadje. Temperatura tega dela običajno znaša 8°-12°celzija.

Dobro je, da hladilnik nastavimo na pravilne temperature, saj bomo le tako optimalno shranjevali naša živila, prihranili pa bomo tudi pri energiji.

• Energijska nalepka

Po nareku zakonodaje morajo biti vsi gospodinjski aparati označeni z energetsko nalepko. Predvsem je to pomembno za ozaveščanje potrošnikov, saj bodo le podučeni posamezniki lahko izbirali boljše možnosti nakupa. Z izbiro energijsko varčne naprave bomo dolgoročno zmanjšali porabo energije, stroškov ter doprinesli k varovanju okolja. Najlažje bomo izbrali varčen hladilnik, če si bomo ogledali energetske razrede. Varčni hladilniki, ki porabijo malo električne energije spadajo v energetski razred A. Najbolj potratni spadajo v razred G (vendar danes takšnega že težko dobimo).

Poleg energijskega razreda pa na nalepki izvemo tudi informacije o proizvajalcu, modelu, podatke o letni energijski rabi, prostornini hladilnega in zamrzovalnega dela ter informacije o hrupnosti aparata.

Hladilniki in energijska učinkovitost

Vedeti moramo, da večja naprava porablja več električne energije. Prav tako tudi dva manjša hladilnika porabljata več energije kot en sam večji hladilnik. Zato je smiselno (če nam zmanjkuje prostora v obstoječem), da za dodatni shranjevalni prostor ne dokupimo še enega hladilnika, ampak nameščenega raje zamenjajmo z večjim.

• Klimatski razred

Nenazadnje pa se hladilne in zamrzovalne naprave delijo tudi v različne klimatske razrede. Povedo nam pri kakšni temperaturi okolice bo naprava delovala najbolj optimalno. Na primer, če bomo naš hladilnik namestili v klet, moramo izbrati drugačen klimatski razred kot v primeru kuhinjske postavitve.

Z razredom N so označene vse naprave, ki jih lahko postavimo v prostore s temperaturo 16°-32° Celzija. Razred SN lahko postavimo v hladnejši prostor s temperaturo 10°- 32° Celzija. Razreda ST in T sta prilagojena na delovanje v toplejših podnebjih.

Naj raje izberem ameriški hladilnik?

Če iščete rešitev za shranjevanje večje količine hrane je ameriški hladilnik zagotovo prava rešitev za vas. Običajno je sestavljen iz dveh večjih delov, ki sta namenjena hlajenju in zamrzovanju. Zamrzovalnik je nameščen poleg hladilnika ter ima nameščena lastna vrata.

Običajno ima ameriški hladilnik še mnoge druge funkcije, kot je elektronski dozirnik ohlajene vode in ledomat. Navduši nas lahko z LED varčno osvetlitvijo ali enostavnimi nastavitvami temperature. Nudi nam lahko hitro hlajenje kupljenih živil, večkanalno kroženje zraka v notranjosti, samodejno odtaljevanje ter nulto cono za podaljševanje uporabnosti vaših živil.

Kako hladilnik deluje?

Hladilniki so sestavljeni iz toplotno izoliranega prostora, ter mehanske, kemične ali elektronske toplotne črpalke. Le-ta toploto iz notranjosti odvaja na prosto, v hladilniku pa zagotovi nižjo temperaturo od tiste v prostoru.
Poznamo več sistemov hlajenja, najpogostejši pa je kompresorski način hlajenja. Takšna hladilna naprava uporablja v svoji notranjosti hladilno tekočino, ki pod različnimi temperaturnimi pogoji, ki jo ustvarjajo notranje komponente, spreminja svojo fizično obliko od tekoče do parne. Za proces uparjanja se porablja notranja toplota, ki se nato sprosti v okolico.

Pri statičnem hlajenju zrak v hladilniku ne kroži. Na tak način nastanejo v notranjosti različna temperaturna območja, ki smo jih v članku že omenili. Če ima naprava vgrajen ventilator, zrak po hladilni napravi kroži. Celoten hladilnik ima na ta način isto temperaturo notranjosti. Živila se pri tem sistemu hitreje ohladijo.

Sistem NoFrost pa nam nudi tudi samodejno odtaljevanje. V notranjosti naprave kroži suh ter hladen zrak, ki poskrbi, da se vsa vlaga odvede na prosto.

Nasveti za vzdrževanje in čiščenje

Pred uporabo kateregakoli aparata vedno najprej preberite priložena navodila proizvajalca. Tam boste največ izvedeli o točnem modelu hladilnika. Na splošno pa velja, da je potrebno vse hladilne naprave redno čistiti, saj tako vzdržujemo primerne higienske pogoje. Ne pozabite na zunanjost ter zadnji del naprave. Običajno imajo novejši hladilniki vgrajen sistem samodejnega odtaljevanja. Če ga nimajo, moramo aparat ročno odtaliti ter odstraniti tudi morebitni led ali ivje.

Vzdrževanje hladilnika

Vedno poskrbimo, da vrat ne odpiramo pogosto ali za daljši čas, saj bomo na ta način močno povečali porabo energije. Na mnogih sodobnih aparatih so tudi že nameščena vrata s samodejnim zapiranjem, tako da je takšna skrb odveč. Poskrbeti je potrebno tudi za dobro tesnjenje vrat.

Živila v hladilniku shranjujmo premišljeno, hladilnika nikoli ne napolnimo preveč. Na ta način zagotovimo nemoteno kroženje zraka, ki je potrebno za nemoteno delovanje naprave.

Napišite komentar...