Zapri
banner
(0) izdelkov
V nakupovalni košarici nimate izdelkov
Filters
Preferences
Iskanje

Invertni motor za velike prihranke in boljše delovanje

Invertni motor za velike prihranke in boljše delovanje

Kadar se odločamo za nakup gospodinjskih aparatov, verjetno ne moremo več mimo podatka, da ima večina naprav že vgrajen invertni motor, ki naj bi predstavljal veliko prednost v primerjavi z navadnim motorjem. Zakaj je malce višja investicija ob nakupu določene naprave z invertnim motorjem še kako dobrodošla, si poglejmo v nadaljevanju.

Kakšna je razlika v delovanju navadnega in invertnega motorja?

Klasični motorji, ki jih najdemo v električnih napravah, delujejo s pomočjo ogljikovih krtačk, ki omogočajo rotacijo motorja, ta pa, če vzamemo za primer pralni stroj, preko jermena poganja boben. Med delovanjem prihaja do segrevanja motorja zaradi trenja ogljikovih krtačk, to pa s sabo prinese tudi določeno frekvenco hrupa (odvisno od vrste naprave), obrabo delov motorja in posledično krajšo življenjsko dobo.

Primer pralnega stroja z običajnim motorjem: boben se mora med vrtenjem ustavljati ravno zaradi tega, da ne pride do prekomernega segrevanja. Menjuje smer vrtenja in se sproti ohlaja nazaj na delovno temperaturo. Ker je to del programa pranja, uporabnik običajno tega ne opazi.

Invertni motor pa za svoje delovanje uporablja magnetno polje namesto prej omenjenih ogljikovih krtačk, kar s sabo prinese precej prednosti. Sicer ne gre za popolnoma novo tehnologijo pri izdelavi električnih naprav in gospodinjskih aparatov, kar je razvidno tudi iz tega, da tovrstna ponudba postaja cenovno vedno bolj dostopna.

Invertni motor

Primer pralnega stroja, ki ima vgrajen invertni motor: med delovnim procesom se ne segreva, zato je izkoristek vrtenja bobna kar do 95 odstotkov (pri navadnem motorju le do 70 odstotkov). Čas povprečnega pranja je krajši tudi do 25 odstotkov, nenazadnje pa se to pozna tudi pri prihranku električne energije.

Uporaba naprave z invertnim motorjem prinaša kar nekaj prednosti:

- ne prihaja do trenj oziroma do kontakta med rotacijo,
- motor se ne more segreti,
- učinkovitejša sta zagon in ustavljanje motorja,
- manj je hrupa,
- manj je obrabe in posledično je daljša življenjska doba,
- nižja je poraba električne energije.

Razlaga za zahtevnejše uporabnike

Invertni motor ali brezkrtačni električni motor za razliko od navadnega motorja nima drsnih obročev ali komutatorjev. Nadomešča ga krmilna elektronika – običajno imajo trajni magnet, ki je lahko radialni, transverzni, aksialni ali spreminjajoči (glede na smer magnetnega pretoka).

Sistemi se razlikujejo po moči, hitrosti, teži in izkoristku. Lahko delujejo na princip enosmernega ali izmeničnega toka. Veljajo že prej omenjene prednosti, kot pomanjkljivost lahko izpostavimo le višjo ceno zaradi elektronike in bolj kompleksne sestave.

Invertne motorje se na splošno uporablja v mnogo različnih panogah; dejansko predstavljajo resno konkurenco motorjem z ogljikovimi krtačkami.

Glavna področja rabe so:

- v robotiki,
- v orodnih strojih,
- v pisarniški opremi,
- v avtomobilski industriji,
- v gospodinjskih aparatih,
- v ročnem orodju …

Pričakovati je, da bo v prihodnosti invertni motor nadomestil motor s ščetkami na vseh področjih, vsekakor pa bo potrebnih še nekaj dodatnih raziskav glede elektromagnetnega vpliva na okolje.

Invertni motor v hladilniku

Hladilnik je eden od nepogrešljivih gospodinjskih aparatov, ki deluje praktično od prvega zagona pa do takrat, ko se njegova življenjska doba zaključi. Sodobna tehnologija omogoča večjo raznolikost upravljanja in delovanja naprav, s katerimi je dosežen napredek na področju prihrankov električne energije, daljše življenjske dobe … Takšen primer je viden tudi v delovanju hladilnikov – invertni motor oz. kompresor deluje na principu izmeničnega toka v konstanto. Po vključitvi je temperaturni prag dosežen izredno hitro, zaradi česar je temperatura hlajenja na relativno konstantnem nivoju. Kompresor se ne izklaplja, ampak samo zmanjšuje hitrost in deluje pri moči, ki je potrebna za ohranjanje določene temperature v hladilni komori.

Gre za precejšnjo razliko v primerjavi z delovanjem navadnega motorja; invertni kompresor v hladilniku porabi manj energije in ves čas ohranja optimalno nizko temperaturo, s čimer se prihrani do 40 odstotkov energije v primerjavi z navadnim kompresorjem. Zaradi nižje moči delovanja so manj obremenjeni mehanski deli, s čimer je zagotovljena daljša življenjska doba. Ker invertni motor deluje pri nizkih obratih, proizvede veliko manj hrupa. Takšen hladilnik nenazadnje nudi tudi zelo kvalitetno skladiščenje izdelkov, saj ne povzroča temperaturnih nihanj.

Vseeno pa še niso vsi proizvajalci tovrstne tehnologije prešli na uporabo invertnih kompresorjev, saj je njihova cena nekoliko višja, zahteva pa stalno enako napetost v gospodinjskem električnem omrežju. Najpogostejši vzrok okvare je namreč padec napetosti, a so nekateri proizvajalci začeli uporabljati posebno tehnologijo, ki ščiti napravo v primeru nevšečnosti.

Dodaten namig za varčevanje z energijo: hladilnik postavite na mesto, kjer ni neposredne sončne svetlobe ali preblizu virov toplote (npr. štedilnika). K prihranku doprinese tudi tehnologija 'No frost', s katero ni potrebe po odtajevanju, saj se sproti samodejno čisti.

Invertni motor - hladilniki

Invertni motor v pralnem stroju

Glavno načelo je pretvorba izmeničnega toka v enosmerni tok, po katerem deluje motor v pralnem stroju. To pomeni, da je motor sposoben ustvariti tok točno določene frekvence, s čimer je mogoče natančnejše reguliranje hitrosti vrtenja. Seveda je učinkovitost takšnega delovanja večja kot pri običajnem motorju, prav tako je motor z invertnim delovanjem bolj trpežen in ne zahteva vzdrževanja. Tudi hrup je minimalen, vendar ga nekaj vseeno slišimo zaradi delovanja črpalke in kovinskega bobna, še posebej med centrifugo.

Za namestitev pralnega stroja, ki ima invertni motor, je pomembno, da se ga postavi na popolnoma ravno podlago, za delovanje stroja mora voda dotekati s konstantnim pritiskom; s tem ga boste zaščitili pred preobremenitvijo. Priporočljivega je tudi nekaj premora med več pranji.

Dodaten namig za varčevanje z energijo: V pralni stroj naložite ravno pravšnjo količino perila. Tako preveč kot premalo perila preprečuje optimalno delovanje naprave.

Toplotna črpalka v sušilnih strojih

Tako kot je smiselna uporaba pametne tehnologije v pralnih strojih, tudi sušilni stroji ne zaostajajo z inovacijami. Pri slednjih gre za delovanje toplotne črpalke, s pomočjo katere se zrak za sušenje perila segreje hitreje, veliko manjše pa so vmesne izgube toplote, saj se le-ta ponovno uporabi v zaprtem krožnem sistemu. Prav tako zrak v krožnem sistemu ne dosega previsokih temperatur, s čimer je omogočena boljša zaščita perila in nežnejše sušenje.

Invertni motor v mikrovalovnih pečicah

Čeprav se je mikrovalovnih pečic oprijel sloves škodljivega delovanja na hrano, pa se tudi njihova izdelava in tehnologija bistveno spreminja in izboljšuje v smer bolj zdrave priprave. Mikrovalovne pečice z invertno tehnologijo omogočajo brezhiben in konstanten tok moči, s katerim lahko dosežete zelo natančno stopnjo kuhanja. Pri običajnih mikrovalovnih pečicah se namreč njihovo delovanje ves čas vklaplja in izklaplja, zaradi česar se lahko zgodi, da so robovi preveč zapečeni ali pa je notranjost še hladna. Invertna tehnologija pa zagotavlja natančno kuhanje in pripravo, pri kateri se ohranita okus in tekstura jedi, obrok pa je pripravljen v krajšem času. Bistvo je v tem, da njeno konstantno delovanje prepreči pregrevanje hrane in s tem uničenje celic v živilih, kar očitno pripomore še k ohranjanju hranilne vrednosti. Invertni motor pri mikrovalovnih pečicah je uporaben tudi za odtaljevanje živil, saj zaradi stalnega napajanja z energijo tok moči ostaja neprekinjen in so živila veliko bolj enakomerno odtaljena.

Invertne klimatske naprave

So naprave, pri kateri se hitrost kompresorja kontrolira glede na temperaturo okolice. Običajne klimatske naprave delujejo s polno močjo, ko pa dosežejo želen nivo temperature, se delovanje ustavi. Invertne klime pa sproti spreminjajo jakost delovanja kompresorja glede na potrebe po hlajenju.

Bistvo invertertnih klimatskih naprav je v tem, da spreminjajo frekvenco izmeničnega toka v enosmerni tok, potem pa se zopet pretvori v izmeničnega – frekvenca je odvisna od potreb naprave. Čeprav so klime, ki imajo invertni motor, dražja investicija, pa ravno tako kot druge naprave s tovrstno tehnologijo prihranijo občutno več električne energije in imajo daljšo življenjsko dobo.

Dodaten namig za varčevanje z energijo: Pred vklopom klimatske naprave zaprite vsa okna in vrata, saj v nasprotnem primeru od sonca ogret zrak nenehno ogreva notranjost prostora, s čimer onemogočamo optimalno delovanje naprave.

Invertni motor - klimatske naprave

Z energijo lahko varčujemo na mnogo različnih načinov

Dejstvo je, da imajo vsi sodobni gospodinjski aparati in bela tehnika vgrajene takšne in drugačne mehanizme (invertni motor, toplotne črpalke, …) ter izpopolnjene programe, ki omogočajo kar največje prihranke in izkoristke energije.

Na dosti načinov lahko prispevamo k varovanju okolja tudi s svojim ravnanjem in privarčujemo pri energiji. Z določenimi pristopi lahko bistveno zmanjšamo mesečno plačilo položnice za porabo energije. Ti dejavniki so neodvisni od novodobnih inovacij in jih lahko z nekaj truda izvaja vsak član družine:

- Imejte prižgane le tiste naprave, ki jih dejansko uporabljate. Kolikokrat se recimo zgodi, da je televizor prižgan ves dan, dejansko gledate pa ga morda le zvečer?
- Če je le mogoče, naprave ne le ugašajte, temveč tudi izklopite iz električnega omrežja.
- Ko zapustite prostor, luči vedno ugasnite. Pogosto se dogaja, da v jutranji naglici pustimo prižgane luči za sabo, te pa povsem brez potrebe gorijo cel dan. Tudi skozi dan uporabljajte naravno svetlobo, kolikor je mogoče.
- Kot zanimivost: žarnica, na kateri se nabere prah, lahko oddaja celo do 30 odstotkov manj svetlobe; ravno tako prostor zatemni tudi sobna rastlina, postavljena na okensko polico, ki zastira svetlobo. Zato velja obrisati prah z luči in razmisliti o postavitvi, ki omogoča čim več naravne svetlobe.
- Če še uporabljate običajne žarnice, jih je priporočljivo zamenjati z novejšimi z LED tehnologijo, ki porabijo precej manj energije, hkrati pa so bolj varne, saj se ne pregrevajo.
- Namesto običajnih stikal lahko namestite stikala z nadzorom jakosti svetlobe ali s samodejnim vklopom.
- Če uporabljate dvofazni tok, je smiselno določene stroje, npr. pomivalni ali pralni stroj, zagnati med 22. in 6. uro zjutraj, takrat se namreč plačuje nižja tarifa električne energije; enako velja za čas med vikendi in prazniki.
- Ko kupujete nov gospodinjski aparat ali belo tehniko, bodite pozorni na razred energetske učinkovitosti, višji kot je, manj energije aparat porabi za svoje delovanje. Res je cena nekoliko višja, tako kot če ima naprava vgrajen invertni motor ali ima druge sodobne funkcije, se pa takšna investicija hitro povrne v smislu prihranka pri energiji.

Sedaj veste vse o invertnih motorjih, kar pomeni, da lahko pričnete z izborom aparatov za vaš dom. Že veste, za katerega se boste odločili? Če še ne in če potrebujete kakšno pomoč, se obrnite na nas in z veseljem vam bomo pomagali.

Napišite komentar...