Zapri
banner
(0) izdelkov
V nakupovalni košarici nimate izdelkov
Filters
Preferences
Iskanje

IR ogrevanje - paneli.

IR ogrevanje - paneli.

IR ogrevanje – izsušuje vlago, preprečuje plesen!

IR ogrevanje – ko govorimo o njem, govorimo o električnem naravnem, zdravem in varčnem načinu ogrevanja, saj gre za popolnoma naravno in človeku prijazno energijo. Valovi o katerih govorimo nas grejejo neposredno in posredno, kar nam daje prijeten in topel občutek že pri nižjih temperaturah, kot pri klasičnem ogrevanju.

V zdravstvene namene energijo IR valovanja že desetletja uporabljajo predvsem za zdravljenje bolečin v mišicah in sklepih. V porodnišnicah so inkubatorji pogosto opremljeni z infrardečimi sistemi za ogrevanje, da novorojenčkom vzdržujejo zdravju prijazno toploto.

Dolgi infrardeči valovi, ki jih premore IR ogrevanje tudi izsušujejo vlago zidov, preprečujejo plesni in na človeka vplivajo pozitivno, saj energija žarkov izboljša zdravje in učinkovitost celic.
Pri pravilni namestitvi panelov v prostoru,  kar vam bomo z veseljem svetovali, pa je lahko prihranek pri porabi energije za ogrevanje od 30% pa vse do 60%. Še posebej priporočamo ta način ogrevanja za starejše in težje gibljive osebe.

Kakšne prednosti prinaša IR ogrevanje?

Prednost tega načina ogrevanja je manjša investicija napram ostalim načinom ogrevanja, paneli ne potrebujejo vzdrževanja, imajo dolgo življenjsko dobo (20-40 let), ni dvigovanja prahu zaradi kroženja zraka, ugodno vplivajo na počutje, saj vzpodbujajo nihanje molekul v človeškem telesu in s tem pozitivno vplivajo na zdravje.

Investicija se lahko izvede po korakih, torej lahko opremljamo prostor za prostorom.  Izredno dobro pa se obnesejo tudi za dogrevanje v prehodnih jesensko-spomladanskih mesecih.

IR ogrevanje - paneli na steni

Kako IR ogrevanje vpliva na preprečevanje plesni?

Pri uporabi IR panelov se električna energija pretvori v infrardeče sevanje, ki ob stiku neposredno ogreva površine. Takšen pristop je nadvse primeren za prostore z vlažnimi zidovi.

Vsi dobro poznamo pojav, ko se nam pod okni, za radiatorji, ter v kotih začne pojavljat plesen. Razlog za to so vlažne in hladne stene. Ko prostore ogrevamo na klasičen način z radiatorji, s tem pravzaprav grejemo zrak in šele ta zrak potem ogreva stvari v prostoru.

Težava nastane, ker so stene nekoliko hladnejše in tu pride do kondenzacije.

Podoben primer je, ko mrzlo steklenico pijače damo na mizo. Ob stiku toplega zraka s hladno površino se stvari namreč "orosijo".  
Težave za pojav plesni izhajajo tudi zaradi kapilarne vlage v zidovih. Predvsem starejše zgradbe nimajo hidroizolacije in zid "vleče" vlago iz tal.      

Vse to so idealni pogoji za nastanek škodljivih plesni in gliv.

Težave izsuševanja  lahko sedaj uspešno rešujemo z uporabo IR panelov. Ker ogrevajo neposredno ob stiku, ne ogrevajo zraka in tako ne prihaja do kondenzacije. Zidovi so namreč nekoliko toplejši od zraka, in vlaga ne kondenzira več.

Istočasno pa se zaradi nekoliko višje temperature sten sproži proces izhlapevanja, kar še dodatno suši zidove. Infrardeči paneli same vlage ne "vlečejo" nase, niti je ne zbirajo. Vlago spravimo ven iz prostora šele z rednim zračenjem. Z infrardečim ogrevanjem namreč dosežemo to, da so zidovi toplejši od zraka in tako vlaga, ki je v zraku ne kondenzira na njih.

Na kaj moramo biti pozorni pri izbiri IR panelov?

Pri izbiri IR panelov moramo biti še posebej pozorni na primerno moč in obliko panelov , ali so paneli primerni za stropno ali stensko montažo, na višino stropov in predvsem na umestitev panelov v prostor.  

Lokacija panela v prostoru lahko vpliva na porabo električne energije tudi do 30%, zatorej dajte pred nakupom zbrati vse potrebne informacije, da bo nakup res prinesel tisto, kar si želite in od njega pričakujete!

IR ogrevanje - paneli v pisarni

Kakšna je kakovost IR panelov glede na to, kje so proizvedeni?

Kakovost panelov na trgu je zelo različna. Priporočamo seveda IR panele evropskih proizvajalcev, saj se je izkazalo, da določeni paneli azijskega porekla niso dosegali pravilnih valovnih dolžin - paneli so se pregrevali in upogibali. Čez čas se jim lahko zmanjša tudi ogrevalna moč pri enaki porabi električne energije.

Kako si lahko zagotovimo kakovostno montažo?

Panel lahko načeloma zmontiramo na steno ali strop sami, predvsem, če gre za en ali dva panela.

Če je panelov več, pa jih je potrebno strokovno razporediti po prostoru in izvesti strokovno montažo, da ne bi prihajalo do nepotrebnih izgub energije, ter seveda pravilno namestiti termostate v posameznem prostoru. Pozicije termostatov lahko zelo vplivajo na realne nastavitve potrebnih temperatur in s tem časa delovanja panelov.

Za več informacij, smo tukaj za vas, prav tako pa tudi naša ponudba na spletni strani...

Komentarji
31.3.2016 23:38
Prosim za kontakt za podrobnejše podatke,nasvet...hvala
1.4.2016 14:30
Spoštovana, Dragica, zahvaljujemo se vam za vaše vprašanje!
Za tehnična vprašanja in pomoč lahko pokličete na: 064 155 542
Hvala vam in lep pozdrav!
Ekipa, MojPaket
Napišite komentar...