Zapri
banner
(0) izdelkov
V nakupovalni košarici nimate izdelkov
Filters
Preferences
Iskanje

IR paneli ogrevajo varno, poceni in okolju prijazno

IR paneli ogrevajo varno, poceni in okolju prijazno

Napredki v tehnologiji nam dandanes omogočajo, da ostajamo na toplem tudi v zimskih mesecih, celo, ko se temperature spustijo krepko pod ničlo. Prišli smo že zelo daleč od golega plamena, s katerim smo se greli še ne tako zelo dolgo nazaj; danes, ko nam ni treba več ure in ure posedati pred ognjem in paziti, da nam ne bo ugasnil, se lahko osredotočamo na druge vidike ogrevanja, na primer na izkoristke, ceno, vpliv na okolje in podobno.

Enega izmed velikih tehnoloških prebojev predstavlja takoimenovano IR ogrevanje oziroma ogrevanje s pomočjo infrardeče svetlobe. Infrardeči grelnik ali toplotna svetilka je telo z višjo temperaturo, ki prenese energijo v telo z nižjo temperaturo s pomočjo elektromagnetnega sevanja. Odvisno od temperature telesa, ki oddaja toploto, se valovna dolžina vrha infrardečega sevanja giblje od 780 nm do 1 mm. Za prenos energije ni potrebno, da se telesi med seboj kakorkoli dotikata. IR paneli lahko delujejo celo v brezzračnem prostoru oziroma vakuumu.

Zgradba IR panela

IR ogrevanje se od konvencionalnega ogrevanja razlikuje v načinu, kako toplota pripotuje do nas, iz tega pa sledijo tudi številne druge razlike, na primer v ceni in v efektivnosti.

Ko se radiator segreje, ogreva zrak neposredno okoli sebe, ta zrak pa se nato razširi in dvigne. Ko se vroči zrak dvigne, za seboj ustvari vakuum, ki potisne hladnejši zrak do radiatorja in tako pride do stika zraka z radiatorjem, zaradi česar se zrak segreje. Ko se vroč zrak ohladi, se spusti nazaj na nivo tal. Ta hladen zrak se ponovno segreje in ta proces se ponavlja v nedogled – ta pojav imenujemo tudi konvekcijsko ogrevanje.

Čeprav je način ogrevanja drugačen, večina običajnih ogrevalnih sistemov vseeno oddaja malo infrardečih valov. Za lažjo predstavo: če ste kdaj sedeli blizu odprtega ognja, ste na delih telesa, obrnjenih proti plamenu, občutili toploto. Če pred obraz nastavili dlan in jo približali plamenu, je dlan preprečila, da bi infrardeči žarki našli svojo pot do vašega obraza, namesto tega pa se je začela segrevati vaša dlan. Tako delujejo IR paneli.

Razlika med ogrevanjem z IR panelom in radiatorjem

Za razliko od drugih naprav za dogrevanje, IR paneli ne delujejo tako, da bi segrevali večje količine zraka, ampak namesto tega oddajajo infrardeče sevanje, ki segreje samo objekte, ki se dotikajo sevanja. Fizika za tem pojavom je podobna kot pri naravni, sončni svetlobi, kar pomeni, da je toplota, ki jo oddaja sistem za IR ogrevanje, zelo podobna naravni toploti sončnih žarkov.

IR paneli imajo številne prednosti

Danes, še bolj kot pred leti, vlagamo predvsem v estetiko našega doma. Zdi se, da je funkcionalnost postala sekundarnega pomena. A pri infrardečem ogrevanju nam ni treba sklepati kompromisov med lepoto in funkcionalnostjo. Paneli za IR ogrevanje so namreč modernega, nevtralnega, nevpadljivega videza, poleg tega pa jih zlahka zamaskiramo v kaj drugega, na primer v umetnost v obliki umetniških slik.

Njihova edina prednost pa ne leži v njihovi estetskosti. IR paneli so energetsko precej bolj učinkovita možnost kot mnogi drugi grelci prostorov. Ker pri ogrevanju ne premikajo večjih količin zraka, ga ne izsušijo ali premikajo prahu, kot to počne prisilni sistem ogrevanja.

Infra paneli za razliko od konvencionalnih ogrevalnih sistemov segrevajo površino in ne prostornino prostora – kot smo že omenili, radiatorji segrevajo zrak v prostoru, IR paneli pa površino neposredno pred seboj. To pomeni, da morajo za enak učinek segrevati bistveno manj kot običajni sistemi za ogrevanje. Poleg tega IR paneli delujejo na trdne površine ali predmete, ti pa lahko v sebi zadržijo določeno količino toplote in tako dom dalj časa ostane topel. Za razliko od teh površin zrak, ki ga segrevajo radiatorji, nima sposobnosti v sebi zadrževati toplote - v primeru tradicionalnih sistemov za ogrevanje prostorov pri odprtih vratih vroč zrak hitro uide iz prostora, hladen zrak v prostoru pa morate ponovno segreti. Z infra paneli lahko svoj dom razdelite na takoimenovane »cone«, ki jih lahko ogrevate neodvisno od drugih, tako, da v posameznih prostorih, ki jih želite ogreti, uporabite termostat. Tega centralni ogrevalni sistem ne omogoča, čeprav so prihranki pri energiji (in s tem položnicah) ogromni. Pomislite, kolikokrat že niste želeli ogrevati prostora, saj ga niste uporabljali, pa niste imeli prostora, če ste želeli, da vam je v prostoru, kjer se nahajate, toplo.

Stenski infrardeči panel

Električni IR paneli potrebujejo le približno 30 sekund, da dosežejo polno delovno temperaturo in so zato veliko bolj učinkoviti pri ogrevanju prostora kot običajni grelniki. Vročina se, kot omenjeno prej, zadržuje tudi v površinah prostora. To pomeni, da vam bo dlje ostalo toplo in da prepihi ne igrajo tako ključnega dela v primerjavi z običajnimi grelci.

Še ena pomembna prednost infrardečega ogrevanja je, da za razliko od običajnih grelcev, ki segrevajo zrak, infrardeči grelniki segrejejo stene, kar pomeni, da te ostanejo popolnoma suhe. Ker se toplota skladišči v stenah in tleh, to ohranja toploto preprečuje kondenzacijo. Zato infrardeče segrevanje preprečuje tudi širjenje plesni.

Poleg tega konvencionalni grelniki segrevajo prostor s konvekcijskimi tokovi, zaradi katerih prašni delci brez prestanka krožijo po vašem domu, vendar ti konvekcijski tokovi ne nastanejo pri infrardečem ogrevanju, zato je lahko za ljudi, ki trpijo zaradi astme, IR ogrevanje idealna rešitev.

Infrardeči grelci že v 30 sekundah zagotavljajo optimalno ogrevanje. Ker v napravi ni gibljivih delov, ne povzroča hrupa. IR grelniki so tako idealna rešitev za ohranjanje toplote v spalnici ali otroški sobi. Ti grelci so brez izpustov, kar pomeni, da pri njihovem delovanju ne izgorevajo goriva) in če se uporabljajo skupaj z obnovljivimi viri energije, kot je sončna, ogrevanje z infrardečo svetlobo proizvede 100 odstotno čisto toploto. Prav tako so bistveno varnejši od drugih vrst grelnikov, ker grelne tuljave ne postanejo zelo vroče.

Kako kupiti infrardeči grelnik?

Nakup infrardečega grelnika ni povsem črno-bela zadeva, premisliti morate o kar nekaj zadevah. Kot potrošniki morate upoštevati več vidikov in značilnosti, preden kupite infrardeči grelec, in se prepričati, da boste dobili najboljše za svoj denar in kupili kar najboljši infrardeči grelec za vaše potrebe.

Nekateri infrardeči grelniki so prenosni in jih je mogoče enostavno premestiti, bodisi preprosto tako, da jih odnesemo s točke A na točko B, pri večjih modelih pa moramo uporabiti vgrajena kolesca. Grelniki v videzu kamina predstavljajo tudi estetsko prednost, saj so številni precej privlačne in dodajo k atmosferi v sobi.

Infra grelci nas grejejo s pomočjo kvarčnih žarnic.

Kaj iskati pri IR grelnikih?

Ne glede na to, ali kupujete majhen namizni grelnik, večji prenosni model s kolesi ali fiksen infrardeč grelnik z videzom kamina, morate biti pozorni na nekaj funkcij:

- vgrajen termostat, ki ga je enostavno nadzirati
- ventilator
- kvarčne žarnice
- zunanjost, ki se ne segreje
- grelnik mora biti sposoben segreti prostor, v katerega ga postavite
- stabilen dizajn, zaradi katerega se naprava ne bo prevrnila
- kolesca, ki se vrtijo v vse smeri

Nekateri grelniki pa imajo še dodatne funkcije:

- zamenljiv filter
- vgrajen vlažilec zraka
- luč
- ultra tih ventilator
- kompakten videz
- podaljšano garancijo

Vse te prednosti pa so odvisne od tega, koliko ste pripravljeni plačati.

Čeprav vemo, da je infrardeča toplota učinkovita za ogrevanje, je splošna učinkovitost naprave močno odvisna od tega, kako je izdelana. Nekaj malega energije boste z infrardečim grelcem gotovo prihranili, vendar bodo gradbeni materiali in dizajn vplivali na to, koliko natanko bodo znašali ti prihranki.

Spomnite se tudi na to, da energetska učinkovitost pomeni še mnogo več kot zgolj preprosto porabo energije. Napravo bo treba nekoč v prihodnosti odvreči, do tedaj pa je treba proizvajati nadomestne dele. v prihodnosti in imajo nadomestne dele, ki jih je treba izdelati. Ne predpostavljajte, da je infrardeči sistem nujno "bolj zelena" kot druge naprave za ogrevanje.

Čeprav je infrardeče ogrevanje energetsko učinkovito, žal ne more zamenjati primarnega ogrevalnega sistema, temveč je primerno bolj za dogrevanje. Infrardečih panelov tako ne morete uporabljati, da bi zmanjšali porabo pri uporabi običajnega sistema ogrevanja. Drži pa, da bodo ob uporabi konvencionalnega ogrevalnega sistema z uporabo infrardečih grelnikov stroški nekoliko nižji.

Na kaj morate biti ob nakupu IR panelov pozorni

Izogibajte se grelcem, ki imajo žarnice s kratko življenjsko dobo. Nadomestne žarnice so drage, poleg tega pa jih je težko najti. Poiščite grelnike, ki imajo infrardeče žarnice z dolgo življenjsko dobo.

Ne kupujte grelnika, ki ga ne morete nadzorovati s pomočjo termostata. Če ne morete nadzorovati toplote, ki jo grelnik oddaja, vas lahko na dolgi rok to stane veliko več.

Stropni infrardeči panel

Nekateri oglaševalci trdijo, da lahko infrardeči grelci povečajo stopnjo vlažnosti v prostoru. Sicer drži, da lahko z uporabo infrardečega ogrevalnika, za razliko od konvencionalnega ogrevanja, prepečite pretirano izsuševanje zraka, a žal samo z infrardečim grelnikom ne boste morali dvigniti stopnje vlage v zraku. Za takšne primere je bolje, da investirate v kakovosten vlažilec zraka.

Različni infrardeči grelniki se seveda med seboj razlikujejo glede na ceno. Medtem ko najcenejši grelniki stanejo nekaj deset evrov, vas lahko velik, dekorativen grelnik stane tisočaka ali pa celo še več. Normalna cena za IR grelnike je nekaj stotakov.

IR paneli – nasveti in triki za uporabo

Večje grelnike (1500 ali več vatne) je treba priključiti na 20 amperno vtičnico, če je vtičnica 15 amperna, mora biti rezervirana samo za grelnik. Grelnik z močjo 1500 W bo zahteval do 12,5 amperov toka, kar lahko povzroči preobremenitev 15 ampernega kroga, če so vanj vklopljene tudi druge luči in naprave.

Večina modelov infrardečih grelcev je na zunaj hladna na dotik in so tako varna za uporabo v bližini majhnih otrok in hišnih ljubljenčkov. Čeprav bližina grelniku ni tako težava kot pri grelnikih z vročimi tuljavami, morate izpred grelnika odstraniti nered, da zagotovite, da se toplota prosto razprši v prostor. Tako kot pri vsakem električnem grelniku hranite papir, oblačila, revije in druge predmete stran od vira toplote.

Infrardeči grelci s kvarčnimi žarnicami ali cevmi bodo sčasoma potrebovali zamenjavo žarnice. Pred nakupom morate zagotoviti razpoložljivost takih nadomestnih delov in preveriti cene žarnic. Morda boste razmislili in raje kupili model z daljšim življenjskim ciklusom žarnice, da zmanjšate obratovalne stroške.

Uporaba podaljškov ni priporočljiva, vendar morate, če že, zagotoviti, da lahko podaljšek prenese moč grelca.

Infrardeči grelci so zasnovani tako, da se še najbolje obnesejo v sobi ali kakšnem drugem manjšem prostoru. Čeprav se nekateri lahko pohvalijo z zmogljivostjo za ogrevanje velikega območja, infrardečega grelnika ne smete uporabljati kot edino način ogrevanje doma, temveč kot dodaten grelnik.

Z uporabo infrardeče enote kot grelnika za manjši prostor lahko prihranite nekaj energije in evrov tako, da zmanjšate sistem centralnega ogrevanja in dodate toploto v prostor ali območje, ki ga najbolj uporabljate. Prostorski grelec, kot je infrardeči grelec, je idealen v družinski sobi, izolirani garaži ali odprtem bivalnem prostoru.

Stanejo približno dvakrat toliko kot tradicionalni konvekcijski grelniki za prostor, vendar pa razlika pri varčevanju pomeni, da se bo vaša investicija v celoti povrnila v nekaj več kot letu dni, nato pa boste prihranili pri računu za ogrevanje začeli opažati resne prihranke.

Če želite zares občutiti vse prednosti infrardečih panelov, med vami in grelnikom ne sme biti nobenih ovir. Tega pa ni vedno najlaže doseči.

Zdaj, ko imate na voljo vse potrebne podatke, se boste gotovo zlahka odločili, kateri grelnik potrebujete. Poglejte v spletno trgovino MojPaket in si izberite takega, ki bo povsem ustrezal vašim potrebam.

Napišite komentar...