Zapri
banner
(0) izdelkov
V nakupovalni košarici nimate izdelkov
Filters
Preferences
Iskanje

Kosilnice – več vrst jih je, izberite pravo zase

Kosilnice – več vrst jih je, izberite pravo zase

Sonce počasi, a vztrajno začenja kukati izza oblakov, temperature so čedalje višje, zaživela pa je tudi narava. To na veselje nekaterih in na žalost drugih pomeni tudi, da je prišel čas, ko boste morali v roke prijeti nekatera orodja, ki so čez zimo počivala v shrambi, in se lotiti urejanja okolice svojega doma. Morda imate srečo in boste lahko orodje samo potegnili iz garaže in z njegove površine odpihnili prah, morda pa boste morali na lov za novim kosom. Eno izmed orodji, po katerem je povpraševanje v tem delu leta še posebej veliko, so kosilnice.

Če niste poznavalec in se v košnjo nikoli niste zares poglabljali, vas bo tole dejstvo morda presenetilo: na tržišču je danes precej veliko različnih vrst kosilnic. Te se med drugim delijo glede na način uporabe, glede na vrsto rezila in glede na vrsto napajanja. Vsaka od teh različnih kosilnic ima seveda svoje prednosti in slabosti. V besedilu, ki je pred vami, vam bomo predstavili tri različne vrste kosilnic glede na to, od kod črpajo energijo, ki jo potrebujejo zasvoje delovanje. Začeli bomo z bencinskimi kosilnicami, ki so bile od vseh, ki jih bomo v besedilu podrobneje pregledali, prve na voljo za komercialno uporabo. Poleg električnih bomo govorili tudi o električnih, zaključili pa bomo z akumulatorskimi oziroma baterijskimi kosilnicami.

Prenesite si brezplačen priročnik za delo na vrtu.

Tako dolgo, kot ljudje poznamo koncept urejanja travnatih površin, poznamo tudi potrebo po prirezovanju trate. Pred izumom prvih kosilnic smo to težaško delo opravljali s koso. Košnja s koso je bila izredno dolgotrajno in naporno opravilo, saj je moral tisti, ki je kosil, nenehno zamahovati s koso, kar je mišice utrudilo veliko bolj kot potiskanje kosilnic. Poleg tega je z vsakim zamahom kosec lahko porezal le trato neposredno v svoji bližini. Do prve polovice 19. stoletja so bili tedanji ljudje tega težkega dela že pošteno siti in so intenzivno iskali boljše rešitve. Tako je leta 1830 luč sveta ugledal nov izum – kosilnica. Njen stvaritelj je bil Anglež Edwin Budding, ki je leto kasneje svoj produkt tudi patentiral. Prva kosilnica je bila izdelana iz kovanega železa in v marsičem zelo podobna današnjim kosilnicam. Med drugim jo je uporabnik potiskal od zadaj, tako kot to pri nekaterih kosilnicah počnemo še danes.

Če odštejemo urejanje trate, se kosilnica zdi za vsa ostala področja življenja precej nepomemben izum, a to še zdaleč ne drži. Za vsakdanje življenje je najbolj pomembno to, da je močno skrajšala čas, ki ga danes namenjamo košnji, poleg tega pa je vplivala tudi na šport – natančneje na pojav pravil, ki določajo, kako morajo biti urejene in vzdrževane površine za igranje teh športov. Ta pravila v veliko primerih veljajo še danes.

Prve primerke kosilnic je sicer res poganjala samo moč človeških mišic, a kaj kmalu so začeli proizvajalci raziskovati in uporabljati tudi druge vire energije. Tako v 30. letih 20. stoletja ni bilo nič nenavadnega, če so kosilnico po trati vlekli konji, nekatere pa so delovale celo na paro. Prva kosilnica na bencinski pogon se je pojavila v samem začetku 20. stoletja (okrog leta 1902).

Bencinska kosilnica

Če ste v otroštvu in mladosti živeli v hiši, ki jo je obdajala trata ter z očetom ali mamo, ki jima je lepa in vzdrževana travnata površina veliko pomenila, vas je v pomladnih in poletnih dneh najbrž zelo pogosto zjutraj prebudilo glasno brnenje bencinske kosilnice. Bencinska kosilnica je generaciji naših staršev predstavljala klasičen kos vrtnega orodja in marsikdo je to naklonjenost prenesel tudi na svoje potomce.

Bencinska kosilnica zahteva vzdrževanje, vendar z njo pokosimo največ v enem kosu.

Prednosti bencinskih kosilnic

Čeprav bencinsko kosilnico danes počasi, a vztrajno izpodrivajo kosilnice z drugimi vrstami pogona, bi težko rekli, da tovrstna kosilnica nima nobenih prednosti. Prva prednosti pred drugimi kosilnicami je, da ima izredno dolgo življenjsko dobo, kar še posebej velja za tiste iz prejšnjih generacij. Če ste pripravljeni v svojo bencinsko kosilnico vložiti nekaj časa za vzdrževanje, jo boste lahko uporabljali leta in leta.

Kosilnica na bencin nima nobenih kablov, kar pomeni, da boste pri delu z njo izredno mobilni. To je zlasti pomembno za lastnike oziroma vzdrževalce velikih površin.

Bencinske kosilnice so precej neobčutljivo orodje in prerežejo vse – od delikatne trave do bolj žilavega rastlinja, ki bi znalo pri drugih vrstah kosilnic povzročati manjše težave.

Običajno je poraba bencina pri teh kosilnicah precej majhna. Z drugimi besedami – z le malo bencina boste lahko pokosili zelo velike površine, pri tem pa vam ne bo treba na vsakih par ur čakati, da se bo napolnil akumulator.

Slabosti bencinskih kosilnic

Kljub prednostim pa ima bencinska kosilnica tudi nekatere lastnosti, zaradi katerih boste morda dvakrat premislili, preden se boste odločili za nakup. Odvrne vas lahko na primer že prej omenjena potreba po rednem vzdrževanju. Če v teh stvareh niste spretni, je morda bolje, da si omislite kosilnico na električni ali akumulatorski pogon, saj lahko s svojim neznanjem naredite več škode ali koristi in si posledično nakopljete visoke stroške za popravilo ali celo nakup novega stroja.

Kosilnica na bencin pri uporabi precej glasno ropota, kar je moteče predvsem v urbanih okoljih. Če zaradi nekoliko nižjih temperatur radi kosite zgodaj zjutraj, ko sonce še ne pripeka, sosedi ali drugi člani vaše družine pa radi malce dlje spijo, lahko ropotajoča kosilnica povzroči nekaj hude krvi.

Običajno kosilnico na bencin zaženete tako, da potegnete za vrvico. Za tak zagon potrebujete nekaj spretnosti in se ga je sicer mogoče navaditi, a morda bi vseeno raje uporabljali kosilnico, ki jo je enostavno zagnati.

Nenazadnje pa kosilnica na bencin ni najboljša izbira iz ekološkega vidika, saj v ozračje pri izgorevanju energenta spušča ogljikov dioksid in ogljikov monoksid. Slednji je plin brez barve, vonja in okusa, ki je lahko za človeka celo smrtno nevaren.

Električna kosilnica

Električne kosilnice v bistvu obstajajo v dveh različicah. Prve so tiste, ki se napajajo preko kabla, ki je priključek v električno omrežje, druge pa so brezžične in jih poganja akumulator, ki ga moramo na vsake toliko napolniti. O slednjih bomo več povedali kasneje, zaenkrat pa se bomo osredotočili na kosilnice z električnim kablom.

Električna kosilnica mora biti priklopljena v električno omrežje.

Prednosti električnih kosilnic

Pri električni kosilnici vam za seboj ne bo treba kar naprej nositi kantice z bencinom. To poleg priročnosti pomeni tudi manj škode za okolje, saj električna kosilnica v zrak ne spušča strupenih emisij in s tem ne povzroča onesnaževanja. Pri bencinskih kosilnicah je problem tudi onesnaževanje s hrupom, ki ga pri električnih kosilnicah ni.

Pri električni kosilnici vam nikoli ne bo treba zamenjati vžigalnih svečk, filtrov za gorivo ali olja.

Za razliko od akumulatorskih kosilnic, pri kateri boste morali na vse toliko prenehati s košnjo in počakati, da se akumulator napolni nazaj, električne kosilnice delujejo, vse dokler so priklopljene na električno omrežje. To pomeni, da boste z električno kosilnico lahko kosili ure in ure, če se vam bo tako zahotelo, in celo trato pokosili brez vmesnih predahov, kar pomeni, da boste tudi prej končali. Vsi vemo, kako nadležno je lahko to: ravno, ko padete v delo, morate zaradi katerega koli razloga prenehati. Pri električnih kosilnicah teh prekinitev enostavno ni.

Slabosti električnih kosilnic

Obstaja precej nadležno dejstvo, ki zadeva električno kosilnico s kablom: kamorkoli vas bo prirezovanje trate popeljalo, boste vedno za sabo vlekli nekaj metrov kabla. To lahko precej omeji vašo mobilnost in vam povzroča probleme, če želite pokositi večjo trato. Poleg tega pa vedno obstaja nevarnost, da boste kabel kosilnice ponesreči povozili s kosilnico in ga prerezali.

Kosilnica na bencin je močna zadeva, ki bo tudi debelejše rastline prerezala brez težav, medtem ko bi električna znala to delo opraviti počasneje ali pa sploh ne.

Ker preko kabla lahko žice pri električni kosilnici dokaj hitro pridejo v stik s čim, kar bi lahko povzročilo kratek stik, boste morali biti pri njeni uporabi še posebej previdni, da ne boste zapeljali čez kaj potencialno nevarnega – že majhna poškodba na kablu, na primer, v kombinaciji z vodo ima lahko precej negativne posledice.

Akumulatorske kosilnice

Za razliko od bencinskih kosilnic akumulatorske odlikuje predvsem tiho delovanje, tako da med košnjo ne boste motili okoliških prebivalcev, tudi če boste kosili zgodaj zjutraj ali pozno zvečer, da vas ne bo motila poletna vročina.

Baterijska kosilnica je primerna za manjše travne površine.

Prednosti akumulatorskih kosilnic

Kosilnica na akumulator načeloma ne potrebuje rednega vzdrževanja, zato je idealna za tiste, ki v tehničnih stvareh niso preveč spretni. Pri akumulatorski kosilnici za razliko od bencinske ni skrbi, da bi star bencin zapacal motor in s tem povzročal škodo na kosilnici. Akumulatorska kosilnica od vas ne bo zahtevala menjav olja in ne bo vam treba skrbeti, kje boste shranili bencin pred uporabo. Sistem zaganjanja baterijske kosilnice je povsem enostaven.

Kosilnica na akumulator pa vam lahko v primerjavi z bencinsko kosilnico prinese nekaj prihrankov. Če se sami ne upate lotiti vzdrževanja in plačujete nekomu drugemu, da vzdržuje vašo bencinsko kosilnico, je kosilnica na akumulator gotovo na dolgi rok cenejša opcija.

Skoraj vse te prednosti veljajo tudi za električno kosilnico.

Slabosti akumulatorskih oziroma baterijskih kosilnic

Tako bencinska kot akumulatorska kosilnica sta brez kablov, ki bi bili lahko med košnjo v napoto, vendar lahko z akumulatorsko oziroma baterijsko kosilnico naenkrat pokosite precej manjšo površino kot z bencinsko, preden morate ponovno napolniti akumulator. Po podatkih proizvajalcev večino akumulatorskih kosilnic lahko uporabljate nekje med 25 in 45 minut, preden bodo potrebovale ponovno polnjenje. V tem času lahko predvidoma pokosite od četrtine do tretjine hektarja – seveda, če začnete kositi s polnim akumulatorjem. Baterijska kosilnica se vam torej izplača, če imate bolj majhno trato – za večjo trato morate v čas košnje všteti tudi čas ponovnega polnjenja akumulatorja oziroma imeti pri roki več akumulatorjev, da lahko enega polnite, tačas ko drugi poganja vašo kosilnico.

Pri izbiri naprave morate upoštevati tudi to, kako pogosto nameravate kositi. Če imate namen kosilnico v roke prijeti le redko in takrat napasti res konkretno zaraščene površine, raje izberite kosilnico na bencin, saj te, kot smo že omenili, lažje porežejo debelo rastje. Če boste za gosto rastje uporabili akumulatorsko kosilnico, boste s tem precej obremenili akumulator, ki se bo posledično tudi hitreje izpraznil. Za litij-ionske akumulatorje je značilno, da se pri velikih obremenitvah, ki povzročajo pretirano segrevanje, sami izklopijo, da zaščitijo sebe in napravo pred okvarami. Če boste uporabljali brezžično kosilnico na akumulator, je bolje, da kosite pogosteje.

Baterijska kosilnica ima od bencinske precej krajšo življenjsko dobo.

Kakšno kosilnico torej izbrati?

Pravo kosilnico zase si izberite glede na svoje potrebe. Če imate veliko trato in vam je všeč priročna odsotnost električnih kablov, izberite bencinsko ali akumulatorsko kosilnico. Slednja bo dobra izbira še posebej, če ne marate glasnega brnenja. Če pa vas moti nenehno polnjenje akumulatorja ali rezervoarja za bencin, izberite električno kosilnico, ki bo delovala ure in ure, vse dokler bo priklopljena na vir električne energije. Seveda pa pri izbiri prave kosilnice zase nikar ne pozabite tudi na to, koliko denarja imate na voljo za nakup. Če še vedno niste prepričani glede izbire, se posvetujte s strokovnjakom, ki bo lahko odgovoril na vsa morebitna vprašanja o kosilnicah, ki se vam porajajo.

Napišite komentar...