Zapri
banner
(0) izdelkov
V nakupovalni košarici nimate izdelkov
Filters
Preferences
Iskanje

Kuhalne plošče.

Kuhalne plošče.

Kuhalne plošče za vsak dom!

Potrebujete novo kuhalno ploščo lepega videza, ki bo enostavna za uporabo, čiščenje in boste z njeno pomočjo lahko izrazili tudi svojo kreativnost?

Potem ste na pravem mestu, saj smo za vas pripravili veliko ponudbo različnih kuhalnih plošč priznanih proizvajalcev po zelo ugodnih cenah. Z njihovo pomočjo boste v kuhinji z lahkoto pripravljali kosila zase ali pa kar za vso družino.
Na voljo so vam različne vrste električnih kuhalnih plošč, zato pred nakupom premislite o najpomembnejših lastnostih, ki vam bodo kar najbolj v pomoč pri vaši kuhi. Izbirate lahko med različnimi nastavitvami ter funkcijami, ki vam bodo olajšale kuhanje. Senzorsko upravljanje je priročna lastnost, ki jo ima danes že večina kuhalnih plošč.

Uporaba in čiščenje takšne plošče sta enostavnejša, saj nam ni potrebno skrbeti za vrtljive gumbe, za katerimi se tako rada nabere umazanija. Kuhalna plošča nam lahko nudi tudi nastavitev samodejnega izklopa pri prevretju ali po končani kuhi. Pri nekaterih lahko upravljate z nastavitvami vsakega posameznega kuhališča ali pa nastavitve veljajo za vsa kuhališča na plošči. Pozanimajte se tudi o številu stopenj kuhanja.

Premislite še o dimenzijah same kuhalne plošče, saj lahko izbirate med takšnimi z dvema, štirimi ali več kuhališči. Upoštevajte število članov gospodinjstva ter pogostost kuhanja. Na voljo so vam tudi plošče, na katerih so kuhališča razporejena v vrsto. To je zelo praktično, še posebej če pogosto kuhate na vseh kuhališčih na enkrat, saj vam tako ne bo več treba nerodno prelagati zadnje posode čez sprednjo.

Katere vrste kuhalnih plošč poznamo?

Na trgu najdemo mnogo različnih kuhalnih plošč, kar nam lahko še dodatno oteži izbiro. Izbiramo lahko med plinskimi, klasičnimi električnimi, indukcijskimi in steklokeramičnimi kuhalnimi ploščami. Vsaka ima svoje prednosti in slabosti glede kuhanja, čiščenja in uravnavanja toplote kuhališč.

Naj izberem plinsko ali električno kuhalno ploščo? Včasih so bile plinske kuhalne plošče zelo razširjene, v sodobnejših kuhinjah pa se v čedalje večji meri uporabljajo električne kuhalne plošče, ki so varčne, lažje za čiščenje ter nekoliko lažje za natančno nastavljanje temperature. Za pripravo specifičnih vrst hrane je včasih še vedno primernejše plinsko kuhališče, saj nam omogoča takojšnjo zaustavitev dotoka energije in hitro prilagajanje moči. Na drugi strani pa nam električne indukcijske plošče omogočajo enako hitro in tudi zelo natančno prilagajanje temperature. Toploto tudi enakomerno razporedijo po celotnem kuhališču. Omeniti velja še, da pri kuhanju s plinom nastajajo tudi nevidni dimni plini, ki so lahko škodljivi našemu zdravju, zato je zelo pomembno redno prezračevanje prostorov. Vsekakor pa je odločitev za vrsto kuhališča odvisna predvsem od vaših navad, potreb in želja.  

• Plinska kuhalna plošča

Z njihovo pomočjo lahko kuhamo na odprtem plamenu. Njihovo temperaturo in moč plamena lahko nastavimo in spremenimo v trenutku. Nekatere nam nudijo možnost električnega vžiga, ki nam omogoči samodejni vžig plamena. Poznamo dve vrsti plinskih kuhalnih plošč – nekateri imajo gorilnike nameščene na nerjavečo površino, druge pa na steklokeramično.

• Klasične električne kuhalne plošče

Običajno so kuhališča izdelana iz litine in vgrajena v nerjavečo ploščo. Poznamo več vrst klasičnih plošč. Tovrstne kuhalne plošče so lahko navadne, hitrogrelne ali avtomatske. Hitrogrelne poznamo po rdečem narisanem krogu v notranjosti. Namenjene so hitrejšemu in enostavnejšemu kuhanju. Avtomatske kuhalne plošče imajo na sredini nameščeno kovinsko tipalo. Njihova prednost je samodejno vzdrževanje nastavljene temperature. So varčnejše od navadnih, saj se zaradi nameščenega tipala ne pregrevajo.

Kuhalne plošče - ponudba

• Steklokeramična kuhalna plošča

V primerjavi s klasičnimi so 20% varčnejše. Njihovo grelno telo je nameščeno nekaj milimetrov pod steklokeramiko. Imajo ravno površino, ki je enostavna za čiščenje, odporne pa so tudi na udarce in odrgnine. Za čiščenje so najprimernejša čistila namenjena keramiki. Pred čiščenjem počakajte, da se plošča popolnoma ohladi, nato pa s krpo obrišite površino. Ne uporabljajte različnih odstranjevalcev madežev ali razpršila za pečice.

Temperaturo steklokeramične kuhalne plošče uravnavamo preko vrtljivih gumbov ali pa na dotik, odvisno od samega modela. Med seboj se razlikujejo po grelnem telesu – nameščeno je lahko halogensko grelo, grelni trak ali pa grelna spirala. Plošča z vgrajenim halogenskim grelom bo praktično takoj dosegla nastavljeno temperaturo. Grelna spirala najpočasneje doseže naravnano temperaturo, kar pa se pozna tudi pri nekoliko manjši varčnosti.

• Indukcijska kuhalna plošča

Čeprav je na videz zelo podobna steklokeramični plošči, se po delovanju med seboj popolnoma razlikujeta. Indukcija je najsodobnejša tehnologija kuhanja. Od steklokeramične plošče se razlikuje v tem, da po vklopu ne zažari rdeče. Kuhalne plošče z indukcijskim delovanjem uporabljajo princip hladnega kuhanja – magnetno polje preko posebne magnetne tuljave na posodo inducira električni tok. Na ta način se segreje le posoda,  kuhališče samo pa ostane hladno na dotik, kar pa predstavlja izredno prednost pred drugimi ploščami, še posebej če imamo male otroke. Edini pogoj je, da mora biti uporabljena posoda elektroprevodna . Običajno je na dnu označena z oznako »induction«. Primerne so tudi emajlirane posode ter starejše črne železne posode z ravnim dnom.

Tudi samo kuhanje s pomočjo indukcijske tehnologije je hitro in enostavno. Posoda se v kratkem času segreje na želeno temperaturo. Toplota se tudi enakomerno razporedi po celotni posodi. Omogoča nam hitro prilagajanje želene temperature, kuhalne plošče s funkcijo boost ali hi-light pa nam ponujajo še pospešeno gretje za boljši izkoristek energije in krajši čas odzivnosti.

Indukcijske plošče so izredno varčne, saj ne segrevajo celotne površine, ampak le površino posode. Na ta način nimamo nobenih izgub, tudi če uporabimo posodo, ki je manjša od premera kuhališča. Njihovo čiščenje je najenostavnejše, saj se hrana na takšni plošči ne bo zažgala.

• Kombinirane plošče

Za vse tiste, ki bi vam odločitev za ploščo z enakimi kuhališči predstavljala veliko težavo, pa so na voljo tudi kombinirane plošče za kuhanje. Izbirate lahko med različnimi kombinacijami plinskih, indukcijskih ali steklokeramičnih kuhališč.

Nasveti za vzdrževanje električnih kuhalnih plošč

Kuhalne plošče - vzdrževanje

Pri sami vgradnji plošče uporabite priloženo tesnilo, ki ne prepušča morebitnih razlitih tekočin, in ne tesnite plošče še dodatno s silikonom, saj si boste na ta način otežili servisna dela ali menjavo. Pazimo na pravilno električno priključitev – glede na skupno priključno moč in moč varovalke se lahko odločimo za enofazni ali dvofazni priklop plošče. Če uporabimo dvofazni priklop razbremenimo posamezno varovalko, saj na eno varovalko priključimo po dve kuhališči. Pri uporabi indukcijskih kuhališč bodimo pozorni tudi na primerno zračenje, saj imajo tovrstna kuhališča na spodnji strani nameščen ventilator, ki ohlaja elektronske dele. Problem bomo enostavno rešili z namestitvijo predala pod ploščo. Tudi v samem kuhinjskem elementu moramo poskrbeti za ustrezno zračno odprtino.

Pri uporabi moramo imeti v mislih, da se (razen indukcijskih) električne plošče ohlajajo počasneje kot plinske. Zato bodite pazljivi pri čiščenju in ostalih opravilih. Da boste kar najbolj učinkovito izrabili energijo plošče, uporabite priporočeno velikost posode za vsak posamezni gorilnik. Na steklokeramičnih kuhališčih ne uporabljajte plastičnih ali aluminijastih posod, saj lahko stopljeni material poškoduje površino plošče. Če na površini opazite razpoko, električno ploščo izklopite in takoj pokličite pooblaščenega serviserja.

Čeprav so steklokeramične plošče odporne na praske in udarce vam priporočamo pazljivo ravnanje z njimi. Na ploščo ne zlivajte hladne vode in nanjo ne stopajte. Posode s kuhališča dvignite in jih ne vlecite. Če se steklo umaže s sladkimi živili, jih nemudoma odstranite s čistilno lopatko, saj se bodo v nasprotnem primeru zasušila na kuhalno površino in jih bo veliko težje odstraniti.

Priporočamo vam tudi uporabo kakovostnih posod, ki se ne luščijo in so zato neškodljive zdravju. Posode s keramično prevleko nam bodo tudi olajšale čiščenje in zmanjšale uporabo maščob za kuhanje.

Napišite komentar...