Zapri
banner
(0) izdelkov
V nakupovalni košarici nimate izdelkov
Filters
Preferences
Iskanje

Kuhinjske armature so pika na i sodobne kuhinje

Kuhinjske armature so pika na i sodobne kuhinje

Opremljanje kuhinje je gotovo eden bolj zahtevnih delov pri gradnji hiše ali prenovi doma. Pomemben je vsak detajl in teh detajlov je v kuhinji izjemno veliko. Med tistimi podrobnostmi na vašem neskončno dolgem seznamu so zagotovo tudi armature ali kuhinjske pipe.

Vsi ti detajli so gledano s celostnega vidika izjemno pomembni tako z vidika praktičnosti, racionalnosti, kot tudi zadovoljstva uporabnika. Kuhinja je v marsikateri hiši ali stanovanju ob raznih praznovanjih pa tudi ob vsakodnevnem prehranjevanju, če kuhamo doma, kulinarično središče našega doma. Ko smo izbrali postavitev in barvo kuhinjskih elementov, pridejo na vrsto tiste, na videz malenkosti, ki dajo izgledu kuhinje piko na i.

Kuhinjske armature so danes, ko iz naših pip priteče pitna voda, eden izmed nepogrešljivih kuhinjskih elementov. Izbira se danes seveda bistveno razlikuje od izbire pred desetimi in več leti, ko je večina izbrala enoročajno kuhinjsko pipo, ki je bila vrtljiva ali stacionarna, obvezno v barvi kroma. Možnost je bila, da je bila montirana na zid ali na pomivalno korito. Samo bolj premožni ali razgledani so šli v nabavo kuhinjske armature v tujino, kjer je bila izbira že večja. Z globalizacijo in razvojem trgovine, interneta in posledično spletne trgovine sta se nabor in izbira samo širila.

Nemalokrat se našim obiskovalcem, ki pridejo na obisk in ogled naše nove pridobitve v hiši, poleg celotnega izgleda, pogled ustavi prav na kuhinjski pipi, sploh če je ta malo drugačna od večine. Pri veliki izbiri pip je možnost, da bo vaša drugačna, zagotovo velika.

Dokler ni bilo dostopa do ponudbe 24/7/365 praktično iz naslonjača, je bila v naših očeh tudi ponudba manjša. Danes, ko namesto, da fizično obiskujemo trgovine, pregledujemo spletne trgovine, ugotavljamo, da je izbira izjemno velika. Vsak ponudnik si zagotovo želi ponuditi čim širšo in zanimivejšo ponudbo.

Večina kuhinjskih pip se da relativno enostavno zamenjati, saj so povečini povsod priložena jasna navodila, tako da tisti, ki imajo vsaj osnovno znanje ali sposobnosti, lahko pipo zamenjajo sami. Seveda pa ne izvajajte tega opravila preden ste zaprli dovod vode, da ne boste po nepotrebnem naredili več škode kot koristi.

Danes gredo proizvajalci kuhinjskih armatur in kuhinjskih korit z roko v roki ali pa so celo isti in tako imamo kupci na razpolago tudi možnost nakupov kompletov, ki se barvno najbolj podajo v prostor. Na spletni strani www.mojpaket.si boste našli tudi ponudbo kompletov, da bo vaša izbira še lažja.

Zelo pomemben segment je tudi čiščenje pip in korit, saj je nabiranje vodnega kamna poleg ostale umazanije in blata ob čiščenju zelenjave recimo, zelo pomemben dejavnik. Trdota vode je v Sloveniji več ali manj velik problem, zato je, sploh če nas vsaka kapljica, ki se pozna, moti, pri izbiri pipe in korita zelo pomemben material, ki ga bomo izbrali.

Na klasičnih INOX materialih se pozna praktično vsaka nepobrisana kapljica in gospodinje nad tem materialom niso najbolj navdušene, čeprav je še vedno najbolj uporabljen material. Prav gotovo tudi zaradi cenovno ugodnega dostopa. A splača se dobro razmisliti, če morebitna dražja investicija v začetku ne bo na dolgi rok prinesla večjega zadovoljstva.

Voda iz kuhinjske pipe lahko pričara tudi čarobne barve

Kuhinjske pipe že dolgo niso več navadne pipe, iz katerih priteče vroča, topla, hladna ali mrzla voda, ampak so tudi estetski dodatek kuhinje.

Pri izbiri pipe je zelo pomembno, da smo pozorni na kvaliteto materialov, iz katere je narejena, zato izbirajmo predvsem take iz najboljših materialov, ki nam bodo služile daljši čas. Če upoštevamo možnost nabiranja vodnega kamna in vseh težav, ki jih le ta prinaša, mora kuhinjska pipa vsekakor imeti možnost čiščenja mrežice, saj je po večini voda v Sloveniji dokaj trda.

Z izbiro kvalitetne pipe se izognete nepotrebnim popravilom zaradi puščanja vode ali zaradi razrahljanja same pritrditve. Najkakovostnejši material, iz katerega so izdelane kuhinjske armature je zagotovo trenutno medenina, ki omogoča njeno dolgotrajno uporabo.

Kuhinjske armature se lahko pritrdi na pomivalno korito, na razpolago pa imamo tudi stensko varianto, ko se pipa namesti na steno. Gre sicer za vse redkejšo varianto, vsekakor pa pride v poštev še v marsikateri kuhinji.

Kuhinjske pipe so različne tudi po tem ali omogočajo pritok tople in hladne vode ali pa samo ene, običajno mrzle vode. Gre za klasične pipe, že starejšega tipa, ki se v sodobnih kuhinjah večne uporabljajo, pridejo pa v poštev v kakšnih kleteh, garažah, hlevih, najdemo jih pa tudi na pokopališčih, kjer ni možnosti tople vode.

Pred nakupom kuhinjske armature morate že kar vedeti, kakšno pomivalno korito boste kupili. Ne samo, da imate danes na razpolago že komplete oziroma imate možnost kombinacije, ta podatek je pomemben tudi zaradi oblike in velikosti kuhinjske pipe.

Na razpolago imamo tudi možnost izbire curka vode, saj lahko izbiramo med klasičnim okroglim curkom in tušem.

Nekatere pipe imajo možnost izvlečne cevi, s čimer pipo lahko podaljšate. Pipe se razlikujejo tudi po tem, kakšno višino curka omogočajo.

Nekatere pipe so narejene iz posebej odpornega materiala in so izjemno odporne na udarce.

Izbira barv pipe je izjemna. Seveda se mora ujemati s celotnim ambientom, kuhinjskim koritom in barvo kuhinje nasploh. Danes že obstajajo kompleti s koriti, ki omogočajo lažjo možnost izbire ali kombinacije, v kolikor pa vam komplet ne ustreza ali z barvno kombinacijo niste najbolj zadovoljni, si v pestri izbiri ponudbe še vedno lahko izberete svojo kombinacijo.

Sodobna tehnologija pa je dosegla tudi kuhinjske pipe, tako da s pomočjo LED svetlobe pričarajo različne barve. Te barve niso samo zaradi čarobnega estetskega videza, pač pa so tudi pokazatelj toplote vode. Barva je namreč odvisna od toplote vode, s čemer lahko predvsem preprečimo, da se ne poparimo z vrelo vodo in tako preprečimo možnost nastanka opeklin, poleg ureznin ene najpogostejših nesreč v kuhinjah. Na vročo vodo opozarja rdeča barva, na hladno ali mrzlo vodo pa modra barva, vmes pa najdemo še zeleno in druge barve.

Kuhinjske pipe imajo lahko tudi LED osvetlitev.

Veliko ljudi danes na različne načine varčuje z vodo, zaradi trdote ali čistosti vode pa si priključijo tudi različne aparature, ki vodo bodisi mehčajo bodisi čistijo. Če je bila včasih utopija razmišljati, da bi imeli v kuhinji vodo iz različnih priključkov, to danes postaja realnost.

Sodobne oblike kuhinjskih armatur omogočajo hkratno priključitev vode iz različnih »virov«. Tripotne pipe tako omogočajo poleg rednih vodnih priključkov, tudi priklop vode, ki je očiščena preko filtrov ali reverzne osmoze.

Na trgu pa obstajajo tudi t.i. grelne pipe, ki imajo v svoji sestavi tudi grelnik, ki nadomešča razne druge grelce vode (kot so električni bojlerji).

Kuhinjske armature se razlikujejo tudi po dolžni garancije, predvidoma pa imajo cenejše pipe krajši garancijski rok.

Pomivalna korita – eden ključnih elementov v kuhinji

Da se bodo v kuhinji lahko kar najbolje pripravljala okusna kosila ali večerje, je eden ključnih elementov zagotovo pomivalno korito. Pomivalna korita se ločijo po obliki, materialu, velikosti, funkcionalnosti.

Odlagalno površino imamo lahko na eni ali na drugi strani, večjo ali manjšo, lahko izberemo tudi tako brez. Možnost imamo izbire manjših ali večjih odlagalnih površin, pa takih z enim ali dvema koritoma. Tudi ta sta lahko različne velikosti. Vse je odvisno od naše kuhinje, velikosti le te, naših želja in potreb. Na razpolago imate poleg klasičnih kvadratnih oziroma pravokotnih, tudi trapezne in okrogle oblike.

Zagotovo v kuhinji, kjer le redko kuhate, ne potrebujete veliko odlagalne površine, a če imate predvideno, da se bo v prihodnje le-ta začela uporabljati več, že danes mislite na to tudi pri izbiri pomivalnega korita.

Tudi same oblike so se od klasičnih oblik v preteklosti zelo posodobile in izgled le teh je danes lahko zelo moderen.

Če so včasih poznali predvsem korita iz nerjavečega jekla (INOX materiala), so danes v ponudbi tudi pomivalna korita iz granitala, algranita pa tudi kaljenega stekla in kerrocka.

Kakšno korito bi imeli, moramo imeti v mislih že ob samem načrtovanju kuhinje oziroma kuhinjskega pulta, da nimamo pri vgradnji nepotrebnih izzivov.

Poleg velikosti in oblike ter leve ali desne izvedbe, imamo možnost izbire tudi različne globine korita in barve.

Pri izbiri pomivalnega korita je izjemno pomembno, kje imamo predviden odtok. Pomivalna korita namreč imajo predvidene odtoke v različnih vogalih kot tudi na sredini.

Danes vprašanje glede barve korita sploh ni več dilema. Dobite jih v praktično skoraj vseh barvah, ki si jih zaželite. Imeti morate samo želje.

Ker sta čiščenje in higiena v kuhinji pomembna, vam svetujemo, da si izberete takega, ki vam bo omogočal tudi čim hitrejše čiščenje. Če imate na vašem območju izredno trdo vodo, vam ob vsej ponudbi barv in materialov svetujemo, da izberete takega, kjer se ne bo vse videlo. Vodni kamen v osnovi ni nobena posebna umazanija, a na inox oz. srebrni barvi je zelo viden. Če ste na to občutljivi ali vas moti, ko take stvari opazijo vaši obiski, si le ob vsej ponudbi, ki je tudi na naši spletni strani, izberite bolj ustreznega. Naj vam v štartu ne bo žal dati nekaj denarja več, saj vendar ne kupujete element, ki ga boste zamenjali čez eno leto ali dve, pač pa za precej daljše časovno obdobje.

Pomivalna korita iz granita so tudi antibakterijska in na njih se ne prime vse. Prepričani smo, da nad njimi ne bo pritožb zaradi čiščenja.

Čiščenje pomivalnega korita je lahko nočna mora, saj imamo v Sloveniji ogromno vodnega kamna.

Pri izbiri pomivalnega korita moramo upoštevati tudi to, da v nekatera korita ne smemo zlivati vročo vodo. Pri tem so najmanj občutljiva pomivalna korita ravno iz materiala INOX.

Če nimamo velikega pulta in bi odlagalno površino pri koritu uporabljali tudi za odlaganje vročih loncev ali pekačev iz pečice, imejte v mislih, da pred tem v vsakem primeru date ustrezen podstavek. Gre za posebne, a zelo pogoste dogodke v kuhinji, ki lahko izgled kuhinje ali samega korita v trenutku popolnoma spremenijo. Včasih je dovolj samo trenutek nepazljivosti.

Ravnovesje v temperaturi izlivanja vrele vode lahko dosežete s hkratnim točenjem mrzle vode.

Kako pa je s čiščenjem kuhinjskih armatur in korit?

Kuhinjske armature in korita potrebujejo dokaj redno čiščenje, najmanj težav pa boste imeli, če jih po vsaki uporabi pomijete z ustreznim čistilnim sredstvom in pobrišete s suho krpo. Za čiščenje lahko uporabljate kupljene pripravke, a le pozorno preberite navodila, sploh pri močnejših kupljenih čistilih, da vam ne bodo naredili sledi, ki jo z nobeno stvarjo ne boste več spravili stran. Ko kupujete armature in kuhinjska korita, se je najbolje pred tem pozanimati, kakšen način čiščenja je mogoč. Pri raznih barvastih koritih in pipah z raznimi estetskimi dodatki je izbira čistila pomembna, da ne pride do razbarvanja in nepotrebne slabe volje. V kolikor je proizvajalec že v navodilih opozoril na tako možnost, vi pa drobnega tiska niste prebrali, ne boste mogli uveljavljati garancije.

Pri tem naj poudarimo, da tudi čiščenje z naravnimi pripravki ni vedno popolnoma nedolžno. Premočan kis ali sok limone lahko prav tako puščata sledi, sploh če v času čiščenja na površine sije sonce. Če ste že v osnovi privrženec čiščenja z naravnimi čistili, trgovca povprašajte že pred nakupom o tem, a še bolje je kontaktirati direktno proizvajalca.

Spletna stran www.mojpaket.si vam ponuja široko paleto različnih kuhinjskih armatur in korit, imamo pa tudi pestro ostalo ponudbo, katera kar vabi, da si jo pogledate. Prepričani smo, da ne boste razočarani.

Napišite komentar...