Zapri
banner
(0) izdelkov
V nakupovalni košarici nimate izdelkov
Filters
Preferences
Iskanje

LED svetila.

LED svetila.

Zakaj so LED svetila prijaznejša do okolja?

Dandanes se čedalje bolj zavedamo pomena ohranjanja okolja in matere Narave in uporabljamo tudi tehnologijo, ki nam pomaga do bolj ekološkega ravnanja. Eno izmed področij opremljanja doma, ki je v zadnjih letih doživelo pravo revolucijo, je razsvetljava. Vsakdanje življenje sodobnega človeka danes ni več prilagojeno naravnemu ciklu dneva in noči, temveč se velikokrat zgodi, da želimo za svoje delo imeti svetlobo tudi takrat, ko nam je narava ne ponuja. Svetila, ki so se uporabljala nedolgo nazaj in se še uporabljajo, so bila okolju neprijazna in v nekaterih primerih celo zdravju škodljiva, kar je klicalo po prenovi svetilne tehnologije. Rezultat te prenove so LED svetila, na primer LED trakovi in LED sijalke, ki jih odlikujejo neškodljivost naravi in prihranki pri porabi energije.

Začetki LED luči

Kljub temu, da se LED sijalke za uporabo v gospodinjstvih šele uveljavljajo, LED tehnologija nikakor ni nova. Obstaja namreč že od začetka prejšnjega stoletja – prvo LED diodo je Oleg Rosev izumil leta 1927. Kratica LED na dolgo pomeni “light emitting diode”, kar se prevede kot “dioda, ki oddaja svetlobo”. LED sijalke so pravzaprav vrsta diod in so potemtakem polprevodniki, od običajnih diod pa se razlikujejo v tem, da med prevajanjem toka svetijo.

Sprva so se LED luči, ki so bile precej drobcene, uporabljale kot indikatorji v elektronskih napravah, kasneje tudi v reklamnih napisih in prometnih znakih, danes pa so si LED žarnice utrle pot v svetila po domovih modernega sveta.

Ekološke prednosti LED svetila

LED luči res stanejo precej več kot navadne žarnice, vendar je cena višja z razlogom. LED svetila imajo pred navadnimi žarnicami veliko prednosti, zaradi katerih se njihov nakup izplača tako iz ekološkega kot iz finančnega vidika:

Barva osvetlitve je za delovno okolje ključnega pomena!

LED sijalka zdrži dlje: za običajno žarnico boste zapravili bore malo denarja, to je res, ampak jih boste na dolgi rok vsekakor kupili več, kajti njihova življenjska doba je precej kratka. Žarnice z wolframovo žarilno nitko namreč svetijo zgolj kakšnih 1000 ur, kar je manj kot 42 dni, LED sijalka pa lahko sveti več kot 11 let. Preprost izračun pokaže, da bi za časa življenja ene LED sijalke morali kupiti kar 100 navadnih žarnic. Teh 100 žarnic bi končalo na odpadu, kjer bi se počasi razkrajale in v zrak spuščale strupene snovi. LED žarnica takšnih strupenih plinov ne vsebuje, ko pa enkrat pregori in mora na odpad, pa ji daje prednost to, da je narejena iz ekološko neoporečnih materialov.

LED sijalka se ne razbije: žarnice z wolframovo žarilno nitko so narejene iz krhkega stekla, zato jih lahko že najmanjši udarec ali padec na tla zdrobi. Poleg nevarnosti, da se vanjo grdo urežete, razbita žarnica v zrak spušča že prej omenjene strupene pline, ki so lahko ljudem ali živalim nevarne. Tudi wolframova nitka je krhka, zato se lahko pretrga, čeprav bi še lahko svetila. LED sijalka je narejena iz trpežnih materialov, ki jih ni enostavno razbiti, zato jo boste tudi menjavali manj pogosto.

LED sijalka porabi manj energije: v količini porabljene energije so mnogo bolj varčne kot običajne wolframove žarnice. Porabijo namreč zgolj od dveh do sedemnajstih vatov elektrike, kar je tudi do 80 odstotkov manj kot običajne žarnice.

Klasične žarnice se močno segrejejo!

LED sijalka ima večje izkoristke energije: poleg tega, da za svoje delovanje potrebuje mnogo manj energije, energijo, ki jo dobiva, tudi veliko bolje izkoristi. Pri navadnih žarnicah se le pet do petnajst odstotkov energije, ki jo žarnica dobi od vira elektrike, pretvori v svetlobo – ostalih 85 do 95 odstotkov se pretvori v toploto.

Vse zgoraj našteto so prednosti LED svetil, s katerimi ne boste pomagali zgolj okolju, temveč tudi svoji denarnici, saj vas vam bo LED žarnica na dolgi rok omogočila kar precejšnje prihranke.

Ostale prednosti LED svetil

Prednost LED svetil pa ni zgolj v njihovi ekološkosti. LED žarnice so namreč od navadnih boljše tudi na drugih področjih.

LED sijalka je varnejša: kot smo že omenili, se navadna žarnica lahko segreje do izredno visokih temperatur - po nekaterih podatkih žarnica z wolframovo žarilno nitko potrebuje zgolj nekaj sekund, da doseže temperature, višje od 100 stopinj Celzija, zato je lahko dotik takšne žarnice izredno nevaren in lahko pusti trajne posledice. Lahko se zgodi, da nam žarnica pregori, nakar pozabimo na to, kako vroča je in jo želimo takoj odviti – in že se opečemo. Posebej nevarne so namizne svetilke, pri katerih je žarnica razkrita, saj se nam lahko zgodi, da sežemo po nekaj na naši pisalni mizi, pri tem pa se ponesreči naslonimo na žarnico. Posebno pozornost moramo nameniti tudi temu, da majhnih otrok nikoli ne pustimo samih v prostoru, v katerem je prižgana namizna svetilka. Majhne ročice se stegnejo po vsem, kar se jim zdi zanimivo in pisana svetilka, ki se poleg vsega tudi lepo sveti, je prava vaba, katere dotik pa lahko hitro izzove bolečino, jok in opekline. Prav tako pri običajnih žarnicah obstaja velika nevarnost, da se razbijejo, vi pa se vanjo urežete. LED svetila, kot so žarnice in LED trakovi, teh težav ne povzročajo.

LED sijalko lahko uporabite v majhnem prostoru: kot omenjeno se navadna žarnica zelo segreje, zato z njo nikakor ne morete osvetliti majhnih prostorov, LED žarnica se tudi po daljšem času delovanja ne segreje, zato je primerna za uporabo v majhnih prostorah, na primer v vitrinah ali garderobnih omarah. Še boljši za ta namen so LED trakovi, ki jih lahko namestite pod poličko, na zadnjo stranico predala in celo pod kuhinjske elemente ali omarice, da vam bodo ponoči osvetljevali pot in vas varno pripeljali do stranišča, brez da bi morali prižgati močno stropno luč.

LED trakovi se prilagajajo različnim oblikam.

LED sijalka je primernejša za delovno okolje: žarnica z wolframovo žarilno nitko oddaja toplo, rumenkasto svetlobo, kar je sicer popolnoma v redu za uporabo v spalnici, saj topla svetloba pomaga pri sproščanju in ustvarjanju občutka zaspanosti, nikakor pa ni primerno za uporabo na delovnem mestu ali v domači pisarni ali pravzaprav kjerkoli, kjer opravljate kakšno delo, saj slabo vpliva na produktivnost in hitrost dela. LED žarnica oddaja hladno, bolj bleščečo svetlobo, kakršno nam v delih dneva, ko smo najbolj produktivni, zagotavlja narava, zato boste v prostoru, kjer vam bo svetila LED žarnica, postorili več.

Zdaj, ko ste prebrali tale zapis, veste, da imajo LED luči in LED trakovi kar nekaj prednosti pred običajnimi žarnicami. Izgovorov, da svojih navadnih žarnic ne bi zamenjali z LED žarnicami, torej nimate več. Obiščite spletno trgovino MojPaket in si zagotovite bolj ekološko in na dolgi rok cenovno mnogo ugodnejšo razsvetljavo, ki bo v vaš dom vnesla pravo osvežitev kar se tiče ekološkosti materialov, varnosti in uporabnosti.

Napišite komentar...