Zapri
banner
(0) izdelkov
V nakupovalni košarici nimate izdelkov
Filters
Preferences
Iskanje

Lego kocke so raj za domišljijo in ustvarjalnost

Lego kocke so raj za domišljijo in ustvarjalnost

Lego kocke so danes sinonim za zdravo igro mladih in starih, fantov in punc, praktično vseh starosti. Če želite za svojega otroka najbolje, pa verjamemo, da si, potem mu le privoščite nekaj kompletov iz pestre zbirke Lego kock. Ni lepšega kot videti zadovoljni obraz malega nadobudneža, ko mu uspe sestaviti stolp na začetku, do pravega tovornjaka, kasneje. Pa pojdimo po vrsti.

Lego kocke oziroma podjetje Lego je nastalo pred več kot 80. leti na Danskem. Začetki zagotovo niso obetali takega razmaha in priljubljenosti, kot ga imajo danes, zato si preberite, kaj je bil razlog, da so Lego kocke tako priljubljene in bi morale biti praktično sestavni del igre prav vsakega otroka.

Ustanovitelj Ole Kirk Christiansen je začel najprej z izdelovanjem lesenih račk, ki so si jih ljudje poklanjali za spomin. Kasneje je dobil idejo, da bi začel izdelovati lesene kocke, s katerimi bi lahko ljudje izdelovali različne predmete in jih podrli ter zgradili nekaj novega. Na tak način bi jih lahko vedno znova uporabljali in se jih ne naveličali.

Kocke so bile v začetku popolnoma lesene in šele v 50. letih so jih začeli izdelovati iz umetne mase.

Že v začetku 70. let so sprejeli strategijo, kateri je podjetje začelo takoj slediti, in sicer:

  • da Lego kocke omogočijo čim boljšo in daljšo igro in sestavljanje,
  • da omogočajo varno in tiho igranje,
  • da so namenjene tako za fante, kot tudi za punce,
  • da se pri igri in sestavljanju čimbolj razvija kreativnost in domišljija,
  • da so za primerne za vse starosti,
  • da bodo narejeni po posebnih paketih glede na starostne skupine,
  • da bodo zraven priložena navodila.

V 70. letih je bil odprt prvi Legoland na svetu, podjetje pa je samo še povečevalo število zaposlenih.

Logotip, ki je postal simbol za Lego kocke, kot ga poznamo še danes, je nastal že davnega leta 1973.

Njihova posebnost je bila uvedba natančnih navodil v tekstovni in slikovni obliki za izdelavo različnih predmetov, avtomobilov, živali, rastline, cele kmetije, ljudi, hišk, rezidenc, gradov, različnih strojev, gradbene in kmetijske mehanizacije, pa tudi risane junake in domišljijske like.

Vse te različne kombinacije izjemno spodbujajo kreativnost vsakogar, ki se loti sestavljanja različnih kombinacij. Kako tudi ne, saj igra z Lego kockami definitivno tudi blagodejno vpliva na stres in pomirja.

Pri puncah so zelo priljubljeni Disney kompleti in Lego Friends.

Ob vsej poplavi raznovrstnih igrač, ki se jih vaš otrok slej kot prej naveliča, pa so lahko še tako lepe, pisane, velike, glasne, tihe, so Lego kocke igrača, ki bi ji lahko nadeli ime »zimzelena«. Tudi, če v enem trenutku ni zanimivo več sestavljanje in otrok pospravi vse skupaj v škatlo, bo slej kot prej prišel trenutek, ko bo to škatlo ponovno vzel v roke, vse skupaj stresel na tla ali mizo in akcija se bo ponovno začela.

Lego kocke so narejene iz kakovostne trde plastike, ki se ne zdrobi kar tako in zato so praktično nenevarne, da se na njih urežemo, piknemo, razen seveda, če ležijo po tleh in stopimo na njih.

Nekateri otroci obožujejo, da svojo ustvarjeno mojstrovino postavijo na posebno mesto in jo tam pustijo lep čas. Občudujejo jo in nikomur ne dovolijo, da se jo dotakne, kaj šele, da bi si jo kdo drznil podreti. Če sam ne premore dovolj kompletov Lego kock, potem veste, kakšna potrpežljivost in vztrajnost se pri njem krepita. Odlični lastnosti, ki mu še kako prav prideta v življenju. Danes ob poplavi vsega ravno ti dve lastnosti ločijo ljudi od tistih drznih, takih, ki hitro obupajo, ki ne vidijo smisla v vztrajnosti in potrpežljivosti. Marsikdo bi rad vse takoj. A žal tako v življenju ne gre. Velikokrat pri kakšni stvari obupamo tik preden se zaključi, konča, pride rezultat in če imamo pri tem možnost opazovati zmagoslavje tistega, ki pa je bil vztrajen in potrpežljiv, se ne počutimo čisto nič prijetno. Imamo se za poraženca, nesposobnega.

A če bi otroci namesto drugih tudi dragih igrač dobivali Lego kocke ob raznih priložnostih, bi bilo za razvoj koordinacije, logike, razmišljanja, kombiniranja bistveno bolj poskrbljeno. Zakaj?

Lego kocke so različnih velikosti, od tistih najmanjših, enojnih, dvojnih in večjih. Klasičnih ravnih oblik, pa tudi poševnih, ki pridejo vpoštev pri gradnji streh. Naredili so tudi ograje, mostove, živali, traktorje, tovornjake in druge stroje, ki se pripnejo na podlago. Vse v primernih, naravnih barvah, tako da si lahko ustvariš in predstavljaš pravo kmetijo, farmo, gradbišče, letališče. Vse to, kar najdemo zunaj, je v pomanjšani obliki v Lego kockah. 

Kot je bilo omenjeno, tudi barve odražajo dejanske barve in kaj lepšega, ko se otrok skozi igro lahko uči tudi razlike v barvah in jih primerja s tistimi v naravi. Tako ima lahko nalogo, da zloži kocke iste barve na isti kup, spet drugič po velikosti.  

Skozi navodila, ki so napisana in narisana, se otrok uči tudi samostojnosti in brez težav bo dojel, kaj recimo počnete, ko kupite novo omaro ali pisalno mizo in jo morate doma po slikovnih navodilih sestaviti. Otroci to zelo logično povezujejo. Dajmo jim to priložnost, še ko so majhni.

Lego kocke so danes cenovno bistveno bolj ugodne kot so bile pred leti. Različne trgovine ponujajo ob posebnih praznikih, popuste, katere se splača izkoristiti. Tudi za kakšen nakup na zalogo.

Na razpolago imamo različne velikosti paketov, oblike in posledično cene. Da o razvijanju kreativnosti in kvalitetnega doprinosa, ki ga Lego kocke prinesejo na življenja otrok in kasneje iznajdljivosti v življenju, ne govorimo. Če bi vsakič, ko otroku kupimo bonbone, sladkarije in izpolnjujemo vse nemogoče zahteve, ki jih otroci premorejo, ker gledajo televizijske reklame, dali samo 1 euro ali dva, v šparovček, bi se slej kot prej nabralo za lepo zbirko Lego kock. Tako, da izgovorov praktično ni. Res pa, da pri vseh igračah gledamo več ali manj z vidika, da se bo otrok zamotil in bomo lahko starši v miru, kaj postorili, premalokrat pa se zavedamo te dodane vrednosti.

Lego kocke so dejansko primerne za vse starosti. Za tiste najmlajše, pri katerih moramo paziti, da kaj ne nesejo v usta, so primerne večje kocke, ki se imenujejo Duplo. S sposobnostmi in višjo starostjo, pa so primerni drugi kompleti in zbirka le teh je izjemno pestra in zahtevna.

Z razvojem tehnologije je podjetje začelo razvijati tudi kombinacije kompletov, ko lahko s pomočjo programiranja ustvarjeni stroji dejansko zaživijo, poletijo ali shodijo.

Lego vlak deluje na baterije, krmilite ga pa preko daljinskega upravljalnika.

Po Sloveniji je organiziranih že kar nekaj delavnic, kjer se otroci teh spretnosti naučijo. Delavnice so organizirane po starostnih skupinah in znanju programiranja, od čistih začetnikov do višjih stopenj.

Lego kocke se delijo največkrat po starostnih skupinah, znotraj teh pa še po tematikah.

V nadaljevanju predstavljamo nekaj najbolj pogostih skupin po starosti:

Lego Duplo -  primerne od 1 ½ do 4 let

Lego Duplo so kocke večjih velikosti, ki niso nevarne, da se otrok z njimi zaduši, če jih iz radovednosti in navade daje v usta in so zato primerne za najmlajše. Lego Duplo so narejene iz res trdne plastike in so primerne predvsem v predšolskem obdobju. Z njimi pa se radi igrajo tudi kasneje. Naši najmlajši z njimi krepijo in razvijajo fine motorične spretnosti, se seznanjajo z različnimi oblikami in barvami. Primerne so, da se otrok igra sam ali pa jo deli s prijatelji. Vsak dan znova si lahko zgradi novo dogodivščino, danes na kmetiji, jutri v živalskem vrtu, spet drugič se odpelje na obisk k prijateljem ali pa se odpelje na dopust z avtodomom. Otrokom so zanimive sirene gasilcev, reševalcev, policistov. Z Lego Duplo lahko doživi razburljivo življenje ob reševanju ponesrečencev, lovljenju tatu in gašenju velikega požara z gasilskimi vozili in helikopterjem. Ko se kje zida hiša, je treba zidati tudi s kockami: nakladači, mešalci za beton in tovornjaki iz kompleta naših kock pričarajo vso razburljivost ob gradnji cest, hiš in nebotičnikov.

Poskrbite za razvoj motorike in potešitev domišljije vaših otrok s kockami Lego Duplo.

Lego City – primerne od 5 -11 let

Lego kocke iz skupine Lego City vključujejo vse mogoče komplete in predstave, ki se navezujejo na mesto, transport, urejenost prometa, prometnih znakov, tako da se lahko otrok začne spoznavati z redom, ki mora vladati na cesti, pa ob srečanju z vlakom, policijskimi vozili, reševalci. Lego City kompleti so primerni za otroke starejše od 5 leta starosti, saj gre za manjše kocke s finimi elementi, ki realne predmete, stroje, živali in na sploh situacije iz življenja prenesejo v svet Lego kock. Z njimi si lahko zgradite pravo mesto, z nebotičniki in stolpnicami. Pri gradnji si lahko pomagate z raznimi stroji. Če pa vas gradnja mesta ne zanima in ste raje na kmetiji ter pobirate pridelke, vam Lego City omogoča ta opravila opraviti z najrazličnejšimi stroji, ki izgledajo skoraj tako kot pravi. Ste se s prijatelji zmenili, da greste na potovanje? Možnost imate, da z letalom poletite nekam daleč daleč v tuje kraje, še prej pa poskrbite, da bo imelo letalo dovolj goriva ali pa se odločite, da greste na pot z vlakom. Ampak najprej je treba sestaviti železniško progo, kjer so na razpolago že prave gibljive tračnice, tako da vse izgleda, kot da ste na pravi progi. Ne veste ali boste vso to gradbeno mehanizacijo znali sestaviti? Ste razstavili svoje mojstrovine in ne veste ali jih boste ponovno znali sestaviti?  Priložena navodila vam bodo v neskončno pomoč. Ne čakajte, lego City je prava izbira.

Lego Classic – primerne od 4 let dalje

Lego Classic so najbolj univerzalni kompleti in so primerni praktično za vse starosti, nosijo oznako 4+. Zraven k vsakemu kompletu Lego Classic kot tudi drugim kompletom, se lahko dokupijo še razne podlage, dodatki, ki igro in sestavljanje samo še popestrijo in dopolnijo. Tako najdete okna, vrata, dodatna kolesa, strešnike za hiše, manjše ali večje podlage, na kateri bo vse zgledalo še bolj pristno in bo stalo kot je treba.  Komplet za staro in mlado kot radi rečemo.

Lego Creator – primerne od 6 let naprej

Lego Creator so uspešna linija kock, ki so na voljo že od leta 2001. Ime so dobile po istoimenski video igri, kjer je uporabnik lahko v virtualnem prostoru sestavljal oblike iz neomejenega številka kock. Ampak prav otipljivost je tista, ki da tej igrači poseben čar.

Nabor te linije je pogosto sestavljen iz kompletov, ki vsebujejo stavbe (hiše in stanovanja), avtomobile (tovornjake in športne avtomobile) ali različne kreature (dinozavri, roboti, pajki). Leta 2011 so se nekaterim setom stavb dodale še mini figurice kakršne poznamo iz linije City, zato se ti kompleti lahko združujejo in dopolnjujejo. Kompleksnost je odvisna od velikosti kompleta; manjši seti so enostavnejši in primerni za 6-letnike, večji pa namenjeni zahtevnejšim »graditeljem«, saj vsebujejo ogromno število kock (tudi čez 2700 kosov). Večina kompletov ima oznako »3 in 1«, kar pomeni, da lahko s pomočjo treh različnih načrtov sestavite tri različne stavbe, vozila ali kaj druga.

Lego Technic – primerne od 12 let naprej

Lego Technic je skupina kock za starejše otroke in zahtevnejše sestavljavce oziroma igralce. Primerne so torej za otroke po 12 letu starosti, ko so že pripravljeni na bolj zapletene izzive, ko se v njih prebudi umetniško ustvarjanje in njihova domišljija dela na polno. Z Lego Tehnic lahko sestavljajo enostavne igrače, lahko pa že uporabljajo robotiko, pa like iz raznih risanih serij. V njih lahko najdejo polno idej in izzivov za razvijanje lastne ustvarjalnosti. Lego Technic ima razvite neverjetne podrobnosti, realistične funkcije in sestavljanje bo poseben izziv. Vključene ima že tudi določene funkcije Power Functions, ki bodo tvojim modelom vdahnile življenje. Na razpolago so posebni bagerji, pa tovornjaki, traktorji in žerjavi. Za vse modele Lego Technic imate dobiti možnost navodila kadarkoli tudi na njihovi spletni strani.

Lego Technic nudijo spoznavanje mehanike in robotike.

Naj vaši malo starejši otroci oz. mladostniki doživijo upravljanje takih strojev z Lego Technic in stvari jim bodo bile pri upravljanju s pravimi stroji bistveno bolj logične.

Lego kocke trgovina Slovenija

Lego kocke je bilo mogoče pred leti dobiti samo v večjih mestih po Sloveniji, pa še to v bolje založenih trgovinah. Z razširitvijo trgovskih centrov je dostopnost in posledično tudi cena bistveno bolj prijazna za žepe kupcev.

Razvoj tudi slovenskih spletnih trgovin omogoča nakup praktično iz naslonjača in to 24 ur na dan in 7 dni v tednu. Pestro izbiro različnih kompletov po ugodnih cenah najdete tudi na naši spletni strani www.mojpaket.si, zato lahko nakup opravite kar pri nas. Kompleti so razdeljeni po različnih kategorijah, zato z iskanjem primernega kompleta ne boste imeli težav.

 

Napišite komentar...