Zapri
banner
(0) izdelkov
V nakupovalni košarici nimate izdelkov
Filters
Preferences
Iskanje

Likalniki in nasveti.

Likalniki in nasveti.

Se odločate za nakup likalnika?

Likalnik je naprava, ki jo uporabimo za mehansko likanje našega perila. Držimo ter usmerjamo ga z rokami. S pritiskom rok ter toploto, ki jo proizvaja, likalna površina odstrani gube na perilu.

Likanje perila je za marsikoga zelo dolgočasno in zamudno opravilo. Ker pa se mu v nekaterih primerih žal nikakor ne moremo izogniti, je pomembno izbrati aparat, ki bo vaše delo vsaj malce olajšal ter pospešil.

Naša ponudba obsega različne vrste likalnikov ter parnih postaj, med njimi pa boste našli tudi aktivne likalne deske, ki bodo vaše opravilo še olajšale. S pomočjo ogrevanja, vsesavanja ter pihanja zraka nam pomagajo zlikati ter negovati zmečkano perilo, nudijo pa nam tudi velik odlagalni prostor za sam aparat. Vabimo vas k ogledu pripravljene ponudbe, v kateri se bo zagotovo našel tudi primeren likalnik za vaše potrebe.

Likalnik

Kako naj izberem likalnik?

Pri izbiri bodite pozorni na navade ter prostor, ki ga namenjate likanju. Seveda za občasno likanje kakšne srajce ali dveh ne potrebujete najbolj zmogljivega likalnika na tržišču. Če pa imate navado, da likate redko in veliko perila naenkrat, bo kakovostna parna postaja gotovo dobra rešitev za vas, saj vam dela ne bo potrebno prekinjati, pa tudi sam likalnik na parni postaji je lažji. Če vaše perilo najraje vedno zlikate sproti pa je morda boljša rešitev nakup kakovostnega parnega likalnika, katerega priprava na likanje je enostavna ter hitra in zavzame manj prostora.

Cenejši likalniki imajo običajno nameščene likalne plošče iz nerjavečega jekla. Pri dražjih so le-te premazane z različnimi premazi, s pomočjo katerih površina še lažje drsi skozi perilo. Če je likanje perila na vašem vsakodnevnem redu vam močno priporočamo, da namenite pozornost tudi debelini likalne plošče. S tankimi robovi likalne plošče bomo lažje likali zavihke srajc ter dostopali do tkanine med gumbi.

Pozornost namenite tudi dolžini električnega kabla, saj boste z daljšim priključnim kablom lažje organizirali delovno površino. Če je povezava med kablom in likalnikom krožna in gibljiva, bosta med likanjem vaš komolec ter zapestje manj trpela. Likalnik ima lahko tudi funkcijo samodejnega izklopa, ki je lahko v nekaterih primerih zelo koristna ter pripomore k varnosti.

Vrste likalnikov

V prvi vrsti ločimo suhe ter parne likalnike. Slednji so v današnjih gospodinjstvih večkrat v uporabi, medtem ko so tisti s suhim delovanjem že težje dostopni. Nadalje se lahko odločamo med parnim likalnikom ali postajo.

likalniki-ponudba-jeklo

Suhi likalniki

So likalne naprave na električno energijo, v katerih uporaba vode ni potrebna. Običajno je likalna plošča narejena iz kovinskih zlitin. Ko ga priključimo na elektriko se plošča segreje ter naše likanje se lahko začne. Njihova edina funkcija je možnost nastavitve temperature.

Parni likalniki

Je bolj učinkovit ter hitreje in ceneje zlika naša oblačila (v primerjavi s suhim). Morda so malce manj enostavni za uporabo, saj je potrebno poskrbeti za sprotno odstranjevanje vodnega kamna. V nasprotnem primeru se lahko zamašijo luknjice skozi katere pronica para, likanje pa postane oteženo. Tovrstni likalniki imajo ohišje za vodo oz. paro že nameščeno v sami notranjosti. Na likalni plošči se nahaja veliko luknjic, ki so namenjene prepuščanju pare. Le-ta nato odstrani gube na vašem perilu. Pred uporabo ga je potrebno napolniti, zaradi omejene količine vode pa imajo tudi omejen čas likanja.

Parne postaje

Ločimo med dvema tipoma parnih postaj. Pri prvem se para tvori v dobro zaprtem kotličku, ki je pod pritiskom. Med likanjem nivo pare v posodi niha, na ta način pa tudi pritisk. Kakovost pare tako niha. Pri pretočnem sistemu pare vodo upari grelec. Rezultat tega je vedno enaka kakovost pare.
V parni postaji je več vode kot v parnem likalniku, zato je priprava na likanje sicer daljša, vendar je samo likanje enostavnejše ter med samim procesom ni potrebno dolivati vode. Likalnik na parni postaji ne vsebuje vode, saj je le-ta shranjena v njegovem ohišju. Zato je nekoliko lažji. Parna postaja povezuje napravo s cevko, ki je oblikovana tako, da se ne zapleta.

Lastnosti likalnikov

Moč

Meri se v Wattih. Večja kot je moč likalnika, zmogljivejši bo ta ter hitreje bo segreval vodo. Močni so likalniki nad 1400 W moči. Vedeti pa moramo, da z močjo narašča tudi poraba električne energije. Pomembna informacija o zmogljivosti je tudi največji sunek pare, ki ga sprožimo s pritiskom gumba na likalniku. Še pomembnejša pa je informacija o količini kontinuirane pare, ki običajno znaša od 30 do 50 gramov v minuti (pri najvišji nastavitvi za likanje najmanj občutljivih tkanin).

Funkcije likanja

Sodobni parni likalnik nam lahko nudi mnoge funkcije, ki naše likanje zelo olajšajo. Reguliramo lahko količino pare glede na vrsto tkanine, izberemo funkcijo sunkovitega parjenja, s katerim odstranimo trdovratne gube. Funkcija navpičnega parjenja nam omogoča rahlo likanje zaves, zaščita proti kapljanju pa preprečuje, da bi vaš aparat puščal mokre madeže na vaših posušenih oblekah. Izberete lahko tudi likalnik s sistemom samo-čiščenja površine ali vodnega kamna.

Enostavnost uporabe

Za čim enostavnejšo uporabo preverite velikost kotlička za vodo, dolžino in vrtljivost električnega priključnega kabla. Izberete lahko tudi brezžično likalno napravo brez kabla, ki deluje na baterije, vendar jo je potrebno po določenem času napolniti. Preverite različne funkcije ter pomislite na hitrost likanja (upoštevajte težo ter dimenzije naprave).

Iz ponudbe izberite tiste lastnosti, s katerimi si boste kar maksimalno olajšali vaše delo.

Varnost

Pri likanju je potrebno poskrbeti tudi za varnost. Vročega likalnika nikoli ne puščajte ležati na likalni površini, saj lahko to zaneti požar. Dobro je tudi, da ima vgrajen sistem samodejnega izklopa v mirovanju ali alarm, ki nas opozori, da prižgana naprava že dlje časa ni v uporabi. K stabilnosti in hkrati varnosti močno pripomore tudi dobra likalna deska.

Omeniti je potrebno tudi varnost uporabe na različnih vrstah tkanin. Večina sodobnih likalnikov ima različne nastavitve temperature in nastavitev za tkanine, tako da je strah pred poškodovanim perilom ob pazljivi uporabi odveč.

Likalniki s keramično ploščo

Čiščenje in vzdrževanje parnega likalnika

Na tem mestu velja opozorilo, da je po nakupu je vedno potrebno prebrati priložena navodila. Le tako boste lahko najbolje skrbeli ter vzdrževali vsak likalnik. Šele če so različni nasveti, ki jih najdete na internetu o dodatnih možnostih čiščenja, v skladu z navodili proizvajalca, jih je varno izvesti.

Kot že rečeno, je potrebno parne likalnike redno čistiti. Če vodnega kamna ne odstranjujemo redno, lahko likalna površina oblačila umaže z belimi sledovi.

Na voljo so likalniki, ki za svoje delovanje porabljajo destilirano vodo, pa tudi takšni, v katere lahko natočimo navadno vodo iz pipe. Dobro je, da tudi v tistih, ki so primerni za uporabo navadne vode, uporabljamo mešanico destilirane ter navadne. Tako boste imeli manj težav z vodnim kamnom. Občasno lahko likalno površino očistimo tudi s tekočino za odstranjevanje vodnega kamna, ki je namenjena za uporabo pri gospodinjskih aparatih. Ne uporabljajte drugih čistil, ki so namenjena čiščenju kopalnice. Za čiščenje vedno uporabljajmo vatirane paličice, nikakor se ne smemo lotiti odstranjevanja kamna z nožem ali drugim ostrim predmetom.

Če likamo s pomočjo škrobljenja ter je površina likalnika postala lepljiva, pa ga lahko očistimo tudi tako, da z njim polikamo kos aluminijaste folije ali papir, ki smo ga posuli s soljo. Seveda lahko ta postopek izvedete le v primeru, če ima vaša naprava kovinsko likalno ploščo. Če je prevlečena s plastiko ali drugim premazom se je potrebno temu izogibati.

 

Napišite komentar...