Zapri
banner
(0) izdelkov
V nakupovalni košarici nimate izdelkov
Filters
Preferences
Iskanje

Mikrovalovne pečice.

Mikrovalovne pečice.

Mikrovalovna pečica – rešiteljica pri pomanjkanju časa!

Vsakomur se lahko zgodi, da kakšen dan enostavno nima časa za pripravo celotnega obroka v pečici ali na štedilniku, ali pa želi samo na hitro pogreti ostanke od prejšnjega dne. Pri tem pride prav mikrovalovna pečica, ki z uporabo mikro valov, po katerih je dobila svoje ime, pomaga segreti hrano v zelo kratkem času.
Mnogi mali gospodinjski aparati, med njimi tudi mikrovalovne pečice, so prvič prišli na trg v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja in so predstavljali pravi mali božji dar za gospodinje, ki so morale do tedaj ogromno časa in dela vložiti v to, da so vsak dan na mizo postavile tri obroke. Naprave, kot je mikrovalovna pečica, so jim omogočile hitrejšo in enostavnejšo pripravo zajtrkov, kosil in večerij in jim podarile nekaj trdo prisluženega časa, ki so ga lahko preživele ob sproščanju – po svoje lahko trdimo, da je prav mikrovalovna pečica s seboj prinesla pravo revolucijo v življenju žensk!

Od znotraj navzven?

In kako mikrovalovna pečica pravzaprav deluje? Radi rečemo, da se v mikrovalovni pečici ali mikrovalovki, kot smo jo skrajšano poimenovali, hrana segreva od znotraj navzven. To ni povsem res, vendar je to dovolj natančna razlaga za nekoliko bolj zapleten pojav. Mikrovalovna pečica v resnici oddaja močne valove, ki prodrejo globoko v notranjost živila, ki ga želite segreti. Zaradi tega, ker skozenj prodirajo močni valovi energije, molekule v živilu začnejo vibrirati – hitreje kot vibrirajo, močneje se živilo segreje. V mikrovalovni pečici je plošča, ki se vrti, da se hrana segreje čim bolj enakomerno.

Da se segreva od znotraj navzven, še posebej velja za tisto hrano, ki ima visoko vsebnost tekočin. Ker so molekule v tekočinah med seboj manj povezane kot v trdnih snoveh, hitreje in močneje zavibrirajo, zato se sredica pite, na primer, dosti bolj segreje kot njena skorja. Pri takšnem živilu morate biti previdni, saj se vam na dotik morda ne zdi tako zelo vroče, vendar se lahko, ko vanj ugriznete, precej opečete.

Vgradne ali prosto stoječe

Obstaja več vrst mikrovalovnih pečic, ki imajo različne funkcije in različne možnosti namestitve. Mikrovalovno pečico lahko namreč dobite v samostojni, prosto stoječi različici, ki jo lahko postavite na hladilnik, na pult, v omarico, praktično kamorkoli, ali v vgradni različici, ki jo je, kot je razvidno iz njenega imena, potrebno nekam vgraditi. Obstajajo pa tudi pečice, pri katerih je možno oboje.

Vgradne mikrovalovne pečice

Mikrovalovke lahko razdelimo tudi glede na to, kako segrevajo hrano v svoji notranjosti. Najbolj običajne za gretje uporabljajo, kot pove že njihovo ime, mikro radijske valove, ki hrano segrejejo tako, da povzročijo vibriranje molekul, ki smo ga opisali zgoraj. Nekaterim pečicam je bila dodana še funkcija konvekcije, ki za segrevanje živil uporablja vroč zrak, ki ga po notranjosti potiska ventilator, spet tretje pa imajo poleg mikro valov še funkcijo žara, kjer se segreje rešetka, vročina pa nato preide v hrano. Obstajajo tudi pečice, ki imajo vse tri funkcije in jih med sabo celo kombinirajo.

Mikrovalovna pečica pa ni učinkovita samo pri hitrem gretju živil, večina jih danes namreč že vsebuje funkcijo za odmrzovanje, s katero vam ne bo treba živila, ki ga boste želeli odmrzniti, iz zamrzovalnika dajati že nekaj ur prej in čakati, da se na njem naberejo bakterije, ali pa ga prelivati z vrelo vodo in tvegati, da se na določenih mestih skuha in se tako uniči njegov okus. Mikrovalovna pečica s funkcijo odmrzovanja bo svojo vsebino segrela ravno toliko, da bo pripravljena na nadaljnjo toplotno ali drugačno obdelavo.

Maksimalno izkoristite svojo mikrovalovni pečico!

Ne glede na to, da uporaba mikrovalovnih pečic ni ravno zahtevna, vseeno obstaja nekaj malo manj znanih trikov, s katerimi boste iz svoje pečice potegnili kar največ:

V njej lahko tudi kuhate: Mikrovalovne pečice nikakor niso uporabne le pri tem, da na hitro pogrejete včerajšnje ostanke ali odmrznete kos mesa, ki ga nameravate danes pripraviti za kosilo – s pomočjo mikrovalovne pečice lahko nekaj živil celo skuhate in s tem prihranite prostor na štedilniku, celoten proces kuhanja pa lahko skrajšate za kar nekaj minut. Primer je zelenjava, ki jo lahko v mikrovalovni pečici pripravite na sopari, medtem ko prostor na štedilniku namenite bolj občutljivim živilom. Zelenjavo enostavno razrežite na čim bolj enako velike koščke in jo postavite v plastično ali stekleno posodo, ki jo lahko uporabljate tudi v mikrovalovni pečici. Vlijte še nekaj vode in posodo prekrijte s plastično folijo, vanjo pa z vilico naredite nekaj luknjic, da bo para lahko uhajala. V mikrovalovni pečici lahko pripravite celo jajca: na segret krožnik, na katerega ste položili rezino masla, ubijte jajca in ga segrevajte malo manj kot minuto – dobili boste okusno jajce na oko.

Ponudba mikrovalovnih pečic

Razporedite hrano za enakomerno segrevanje: Recimo, da bi radi pogreli krožnik rižote, ki ste si jo prejšnji dan privoščili za kosilo. Hrano po krožniku razporedite tako, da jo z vilico potisnete proti robu krožnika, na sredini pa naj bo luknja. A pozor! Vilica nikakor ne sme v mikrovalovno pečico, saj lahko to povzroči resne okvare ali celo eksplozijo.

Izkoristite prostor: Pogosto lahko v mikrovalovno pečico postavimo zgolj en krožnik ali posodo, kar je precej nadležno, če želimo pogreti dve porciji, saj je potrebno na drugo porcijo čakati dlje. Ta problem lahko rešite na precej enostaven način – če lahko poleg krožnika v pečico postavite še kozarec, lahko drugi krožnik postavite na kozarec in s tem segrejete dve porciji naenkrat.

Ne grejte v oglatih posodah: Za segrevanje hrane v mikrovalovnih pečicah so še najbolj primerne okrogle posode. V posodah, ki imajo kote, se namreč vsa vročina zbere ravno v kotih in hrana se ne segreje enakomerno.

Več limoninega soka: Če želite iz limone ali pomaranče stisniti vse do zadnje kapljice soka, jo za 10 sekund postavite v mikrovalovno pečico, nato pa jo še malo povaljajte po pultu.

Obiščite nas!

Z uporabo zgornjih trikov lahko svojo mikrovalovno pečico veliko bolje izkoristite, kot če jih ne bi poznali. Še vedno pa potrebujete svojo mikrovalovno pečico, zato obiščite našo spletno trgovino MojPaket.si, kjer si lahko izberete takšno, ki bo kar najbolje odgovarjala vsem vašim željam in kuharskim ambicijam. Na kakršna koli vprašanja bomo odgovorili, kolikor hitro se bo dalo, zato nam, v primeru, da vas kaj zanima, le pošljite sporočilo, lahko pa nas tudi pokličete. Pri nas je nakup prijeten in udoben, saj vam sploh ni treba zapustiti domačega naslanjača.

 

Napišite komentar...