Zapri
banner
(0) izdelkov
V nakupovalni košarici nimate izdelkov
Filters
Preferences
Iskanje

Na kaj moramo biti pozorni pri nakupu kosilnice?

Na kaj moramo biti pozorni pri nakupu kosilnice?

Ko se peljete po vasi ali naselju, vaš pogled zagotovo najprej pritegnejo moderne, lepe in elegantne hiše. Morda se bolj navdušujete nad tistimi nekoliko starejšimi, a skrbno urejenimi, vsem pa je gotovo skupno to, da imajo poleg fasade in zunanje podobe urejeno tudi okolico. Ta daje piko na i podobi hiše in iz tega je razvidno, koliko skrbi ljudje dejansko vložijo v celostno sliko svojega doma. Eden ključnih dejavnikov za urejenost okolice je lepa in negovana trata oz. zelenica, za katero je poleg časa za košnjo potrebna tudi primerna kosilnica, s katero bo košenje predstavljalo užitek in s pomočjo katere boste dosegli popolno trato, ki vam jo bodo zavidali tudi sosedje.

Če se odločate za nakup nove kosilnice, je pomembno, da si pri tem odgovorite na nekaj vprašanj. Vedeti morate, kakšna je velikost površine, ki jo boste kosili, pa tudi to, kakšen tip površine imate, saj odprt teren zahteva drugačne vrste kosilnico kot zaprt, ki ima poleg tega še številne ovire, okoli katerih morate pokositi travo. Pri izbiri prave kosilnice igra veliko vlogo tudi naklon površine in seveda pogostost košnje, saj so nekatere kosilnice bolj vzdržljive, na podlagi pogostosti pa boste izbrali tudi tip motorja kosilnice in vrsto pogona. Ko odgovorite na ta vprašanja, je čas, da se podate na lov za primerno kosilnico za vašo zelenico, zato v nadaljevanju preberite nekaj napotkov, da bo odločitev lažja.

Vrste kosilnic

Na trgu vam je na voljo pestra izbira kosilnic, izbirate lahko med ročno, električno, motorno oz. bencinsko in robotsko kosilnico, pri čemer ima vsaka svoje prednosti in slabosti.

Ročna kosilnica

Ročne kosilnice so okolju najprijaznejše – so tihe pri delovanju, njihovo vzdrževanje je enostavno, cena pa nizka. Pri delu z njimi se hkrati tudi rekreirate, kar dobro vpliva na vaše počutje. Primerne so za vrtove manjših površin, kjer zelenica ni velika. Ročne kosilnice so lahko vodljive, delujejo s pomočjo dveh koles pri straneh, ki ženeta valj. Nekoliko težje je z njimi kositi ob robovih, zato lahko za košnjo ob robovih uporabite ročne kosilnice, ki imajo valjar na zadnji strani. Te ob strani nimajo koles, zato lahko z njimi kosite čisto do roba trate.

Električna kosilnica

Električne kosilnice so cenovno ugodne in enostavne za vzdrževanje. Prav tako so prijaznejše do okolja, tišje, predvsem pa lažje in zato veliko bolj preproste za upravljanje. Največkrat so rotacijske in imajo plastične ali kovinske nože, ki jih poganja elektromotor. Po navadi ima večina električnih kosilnic kolesa, nekatere od njih pa delujejo na zračni blazini. Njihova največja pomanjkljivost je majhna moč motorja, zato se ta lahko hitro pregreje, če z njimi kosite velike površine ali visoko travo. Poleg tega morate biti med košnjo ves čas pozorni, da ne povozite ali poškodujete električnega kabla, s katerim mora biti kosilnica med košnjo priključena na električno omrežje. Upoštevati je potrebno še vsa ostala priporočila glede varnosti, prav tako z električno kosilnico ne smete kositi vlažne trave.

Električne kosilnice so cenovno ugodne in enostavne za vzdrževanje.

Motorna oz. bencinska kosilnica

Motorne oz. bencinske kosilnice so nekoliko bolj drage in zahtevnejše za vzdrževanje, saj je potrebno redno servisiranje motorja. Njihova prednost je, da lahko z njimi kosite tudi večje in bolj zahtevne površine. Navadno imajo namreč močnejši motor in zato večjo delovno površino. Motor teh kosilnic je bencinski, ločimo pa dve vrsti rezil, in sicer pri rotacijski kosilnici nože vrti motor, pri valjčni pa valj. Slabost teh kosilnic je, da so težje od električnih in zato bolj utrujajoče, košnja z njimi je lahko na zelo strmih terenih nevarna. Previdni morate biti pri kosilnicah, ki imajo pogon na kolesa, ker lahko gredo same v kar strm breg, pri obračanju pa se lahko hitro prevrnejo in vas poškodujejo. Na voljo so vam tudi motorne kosilnice s košaro ali vrečo za zbiranje pokošene trave.

Robotska kosilnica

Robotske kosilnice so samodejne in kosijo brez vašega nadzora. So električne, zato potrebujejo redno polnjenje akumulatorja. Osnovne modele robotskih kosilnic morate ročno priključiti na polnilec, kosilnice naprednejših modelov pa se same odpravijo na polnilno postajo. Robotske kosilnice izvajajo košnjo glede na predhodne nastavitve. Kosilnica se med košnjo lahko giblje po trati naključno ali po vnaprej določenem vzorcu. Sodobnejši modeli imajo možnost nastavljanja, ob katerih dnevih v tednu in urah bodo kosilnice kosile, prav tako imajo nekatere vgrajen senzor za padavine in ne kosijo v primeru dežja. Robotske kosilnice so najtišje, zato so primerne za uporabo tudi v nočnem času. Njihova slabost je visoka cena, potrebujejo tudi redno vzdrževanje, ki ga izvede pooblaščen servis. Njihovo delovanje je močno odvisno od vremenskih razmer, saj se lahko v primeru dežja na kolesa oprime blato, kar povzroči ustavitev kosilnice.

Na izbor kosilnice pomembno vpliva vrsta terena

Pri izboru kosilnice je pomemben dejavnik tudi razgibanost terena, ki ga boste kosili, saj ista ni primerna za košnjo ravne zelenice, na kateri boste s prijatelji brcali žogo, ali bolj razgibane z udrtinami, kjer želite urediti nasad drevja. V splošnem velja, da je za raven teren primerna katerakoli, saj taka košnja načeloma ni zahtevna. Če boste kosili razgibane terene, je priporočljivo nabaviti kosilnico, pri kateri lahko nastavite višino košnje, saj tako ne boste poškodovali travne ruše. Za razgiban teren so primerne tudi tiste kosilnice, ki pri košnji nad tlemi ustvarjajo zračno blazino in pri tem skorajda lebdijo nad tlemi. Taka kosilnica se lepo prilega površini in je ves čas enakomerno oddaljena od nje. Kosilnice, ki delujejo na zračni blazini, so bolj okretne, lažje jih je voditi, do težav pa lahko pride na nagnjenih terenih in na vrtovih z veliko vdolbinami in grbinami, saj tam nimajo zadostne opore in izgubljajo zračno blazino.

Za vzpetine je smotrneje izbrati kosilnico s kolesnim pogonom.

Za večje površine košnje je najprimernejša bencinska kosilnica. Sicer je najtežja, a najbolj uporabna za bolj razgibane terene. Preprostejši modeli brez pogona na sprednji ali zadnji kolesi so primerni za površine do 1000 kvadratnih metrov in za površine, ki imajo veliko ovir – npr. grmovje, drevesa, okrasne rastline, ribniki itd. – saj z njimi lažje spreminjate smer vožnje. Za zahtevnejša pobočja in travnike do velikosti 2000 kvadratnih metrov je najbolje izbrati samohodno kosilnico, saj ta olajša potiskanje po razgibani površini. Za košnjo okoli hiše običajno zadošča že električna kosilnica. Te za večje površine niso najbolj primerne, saj lahko z njimi kosite le v radiju, ki ga dosega električni kabel s podaljškom, prav tako je širina košnje navadno manjša kot pri bencinskih. Dobro se obnesejo za košnjo v strnjenih naseljih, saj ne onesnažujejo okolja in ne povzročajo hrupa. Ker so lažje in okretnejše od bencinskih, so primerne za razgiban teren in površine z več ovirami.

Na enostavnih vrtovih, ki imajo velike površine pravilnih geometrijskih oblik, se najbolje obnese robotska kosilnica, neprimerna pa je za vrtove z zelo razčlenjeno trato, polno majhnih gred različnih oblik in drugih ovir, saj je njena učinkovitost zmanjšana. Prav tako ne morejo kositi na strmem terenu, saj so namenjene za ravne trate ali trate z blagim naklonom. Za majhne površine so prav tako primerne ročne kosilnice, ki jih po travi vodite z močjo rok, vendar je pomembno, da je teren raven in ne razgiban, saj neravnega terena ne kosijo dobro. Težave se lahko pojavijo tudi pri previsoki travi, saj se lahko ta zagozdi med rezila, zato je potrebno nenehno čiščenje, kar ovira in upočasni proces košnje. Neprimerne so za košenje trave ob robovih, ograjah ali okoli rož, saj imajo rezilo med kolesoma in zato za seboj puščajo nepokošen pas trave. Za košnjo trave, ki ostane ob robovih, med cvetlicami in ob ograjah, so najprimernejše nitne kosilnice različnih vrst, s katerimi boste z lahkoto dosegli težje dostopna mesta in poskrbeli za popolno urejenost vaše zelenice.

Moč motorja in pogon kosilnice

Pri nakupu kosilnice morate pozornost nameniti tudi moči motorja in pogonu kosilnice, da bo košnja čim lažja in učinkovitejša. Pomembno je, da za košenje po klančinah izberete tako kosilnico, ki ima tudi zadnji pogon za lažje premikanje. Ročne kosilnice nimajo motorja, zato so namenjene za košnjo majhnih površin, saj jih po travi vodite z lastno močjo. Pri izbiri bencinskih kosilnic je pomembna delovna prostornina motorja. Najmanjše imajo motor prostornine 100 kubičnih centimetrov in so primerne za površine velikosti okoli 400 kvadratnih metrov. Največje s 190-kubičnim motorjem so primerne za košnjo površin do 2000 kvadratnih metrov. Motorna kosilnica ima na izbiro dvo- ali štiritaktni motor, pri čemer štiritaktni pogonski motor dovolj moči zagotavlja tudi pri višji travi in košnji pri naklonu do 45 stopinj. V primerjavi s starejšimi modeli je olajšan tudi zagon motorja, saj sta za zagon dovolj že poteg ali dva. Še enostavneje je, če ima kosilnica električni zagon, saj potem zadošča zasuk ključa ali pritisk na gumb.

Dodatki za kosilnice za lažjo košnjo

Glede na lastnosti terena, ki ga boste kosili, morate izbrati tudi temu primerne dodatke h kosilnici. Nekatere kosilnice že imajo vgrajen koš za travo, tako da si po koncu košnje lahko prihranite grabljenje pokošene trave. Pozorni morate biti na redno praznjenje koša že med košnjo, sicer se lahko kosilnica zaradi prepolnega koša mokre trave tudi prevrne. Prostornina koša prav tako ne sme biti prevelika. Če želite travo takoj odstraniti, lahko namesto koša izberete tudi kosilnico s stranskim izmetom. Če pa želite na travniku pustiti nekaj pokošene trave, da bo v poletnih mesecih varovala zemljo pred sušo, ali da se bo spremenila v gnojilo, izberite kosilnico z mulčerjem. Za večje naklone so primernejše kosilnice s plastičnim ohišjem, saj so lažje, za kosilnico, odporno proti letečemu kamenju, ki bi lahko uničilo ohišje, pa izberite aluminijasto ohišje.

Načini vzdrževanja kosilnic

Ko izbirate pravo kosilnico zase, morate biti pozorni tudi na njeno vzdrževanje, ki ga potrebuje za pravilno delovanje in daljšo življenjsko dobo. Pomembno je, da po vsaki košnji kosilnico očistite in odstranite vse ostanke trave. Motorna kosilnica zahteva redno čiščenje zračnega filtra, preverjati morate stanje svečke in nivo olja. Potrebno je tudi redno preverjanje ostrine nožev, ki jih morate po potrebi zamenjati ali nabrusiti. Električne kosilnice zaradi elektromotorja ne potrebujejo dodatnega vzdrževanja, tako kot motorne pa zahtevajo redno preverjanje delovanja varnostne sklopke ob izklopu oz. zavore. Robotska kosilnica je tista, ki jo morate na servis odpeljati k serviserju, ključna je pravočasna menjava nožev za vrhunski izgled trate. Odvisno od velikosti površine košnje je priporočljivo, da občasno s pokrova in koles z vlažno krpo očistite umazanijo in travo. Ročna kosilnica za vzdrževanje ni zahtevna, potrebno je le redno oljenje ležajev in drugih gibljivih delov. Servisiranje vseh vrst kosilnic je priporočljivo pred vsako sezono košenja, saj bo le tako vaša kosilnica brezhibna in pripravljena za uporabo.

Pri vseh vrstah kosilnic je pomembna ostrina nožev.

Kaj odlikuje kakovostno kosilnico?

Kakovostna kosilnica mora biti učinkovita in enostavna za uporabo. Ključnega pomena je njena ergonomska oblikovanost, kar zagotavlja lahkotno uporabo, zaradi katere po njeni uporabi ne boste čutili napetosti v mišicah ali se celo poškodovali. Košnja bo tako prijetna izkušnja v objemu narave. Tudi pri košenju bolj razgibanih površin je pomembno, da je zasnovana za težko delo in zagotavlja stabilno košnjo, hkrati pa bodite pri nakupu pozorni tudi na trajnost in vzdržljivost kosilnice. S kakovostno kosilnico je delo opravljeno učinkovito in funkcionalno, njeno delovanje mora biti zanesljivo. Glede na to da kosilnice ne kupujete vsako leto, morate pri izbiri kvalitetne paziti tudi na njeno okretnost, kar vam bo zagotovila kompaktna zasnova kosilnice. Za dodatno ergonomijo bo poskrbelo dušenje tresljajev na ročajih, pazite pa, da kosilnica ne bo pretežka, saj bi vas pri delu samo ovirala. Za večjo vzdržljivost in enostavno vzdrževanje izberite robusten okvir kosilnice, pozornost morate nameniti tudi kakovosti reza, saj se zelenica po košnji s kosilnico, ki ima ustrezno naostrena rezila, hitreje obnavlja in je takoj po košenju lepega videza.

Z dovolj pogosto, redno in kvalitetno košnjo boste poskrbeli za ustrezno razraščanje in pravilno rast travnih bilk in korenin, vaša trata pa bo bujna in enakomerna. Pri nakupu kosilnice je torej pomembnih več faktorjev, zato si za izbiro take, ki bo ustrezala vašim potrebam, vzemite dovolj časa. Pobrskajte po spletu in med seboj primerjajte različne modele, na koncu pa izberite tako, s katero bo košnja predstavljala užitek, vaša trata pa bo brezhibno pokošena dopolnjevala okolico vašega doma.

Napišite komentar...