Zapri
banner
(0) izdelkov
V nakupovalni košarici nimate izdelkov
Filters
Preferences
Iskanje

Načini ogrevanja.

Načini ogrevanja.

Kako se ogreti v mrzlih zimskih dneh

Ko se poletje počasi poslovi in se začne listje na drevesih barvati v vse barve mavrice, se pogosto začne tudi mrzlično iskanje načinov, da se bomo v mrzlih dneh, ki neizogibno prihajajo, ogreli. Razlogi za nakup ogrevalnih naprav so različni. Nekaterim centralno ogrevanje ne zadošča, drugi ne želijo visokih stroškov, ki jih prinesejo nekateri načini ogrevanja, spet tretji so pozorni predvsem na to, da s svojim ogrevanjem ne škodijo okolju. Ni torej vsak način ogrevanja za vsakogar in ravno zato je trg bogat z napravami, ki imajo različne lastnosti in od katerih vsaka ustreza drugemu tipu potrošnikov. Oglejte si ponudbo spletne trgovine MojPaket in si izberite napravo, ki bo kot nalašč za vas.

Infrardeči paneli za zdravo ogrevanje

Ogrevanje s pomočjo infrardeče tehnologije velja za enega najbolj zdravih in varčnih načinov ogrevanja. Ogrevanje z IR paneli se uporablja celo v porodnišnicah, kjer infrardeča svetloba greje nedonošenčke v inkubatorjih. Da se uporablja na tako občutljivi točki v otrokovem življenju, priča o tem, da gre za izredno uporabniku prijazno tehnologijo. Ta je posebej primerna za tiste, ki si želijo toplote takoj, ko vključijo grelnik. Grelnik oddaja svetlobo, ki je ne vidimo, jo pa čutimo - v obliki prijetne toplote, ki nas pogreje v hladnih večerih, ko na kavču beremo knjigo ali uživamo v naši najljubši televizijski oddaji. Toplota, ki jo oddajajo IR paneli, je od vseh grelnikov še najbolj podobna naravni toploti Sonca. Medtem ko ostali grelniki lahko izsušijo oči in sinuse (kar spomnite se, kako neprijetno je sedeti na sprednjem sedežu ogrevanega avtomobila!), IR paneli ne izsušujejo, temveč zgolj zagotavljajo prijetne temperature v prostoru, v katerem so nameščeni. Njihova prednost je, da toploto usmerijo in je ne razširjajo po celem prostoru, zato ni energetskih izgub. To posledično pomeni prihranek pri položnici - stroški so lahko celo do 60 odstotkov nižji kot pri drugih načinih ogrevanja. IR paneli zraku ničesar ne dodajo, niti mu ničesar ne odvzamejo, zato pri ogrevanju z njimi ni nevarnosti onesnaževanja okolja.

Toplotne črpalke za milejša podnebja

Glavna prednost uporabe toplotne črpalke je, da ta svojemu uporabniku omogoča prihranek pri poplačilu stroškov ogrevanja. Obstajajo trije tipi toplotnih črpalk - vsi delujejo tako, da toploto prestavljajo iz ene lokacije na drugo. Prvi tip črpalke energijo za gretje pobira iz okoliškega zraka, drugi tip toplotne črpalke energijo jemlje iz tal, tretji pa za gretje izkorišča vodno energijo. Z istim postopkom, le z obrnjenim vrstnim redom korakov, lahko toplotne črpalke prostor tudi hladijo - tako z nakupom toplotne črpalke dobite ogrevalno in hladilno napravo v enem, kar vam prihrani stroške nakupa dveh naprav, ki bi imeli vsaka po eno funkcijo. Toplotna črpalka s svojim delovanjem ni okolju škodljiva, saj se zanaša na vir energije, ki je v okolju prisoten v izobilju in je popolnoma obnovljiv. A toplotne črpalke prostor ogrevajo nežno, zato tisti, ki so bili do sedaj vajeni puhtenja vročine iz radiatorja, sprva morda ne bodo povsem zadovoljni. A sčasoma, ko se bodo nanjo malce navadili, bo toplotna črpalka postala njihova najljubša ogrevalna naprava, saj je poceni in okolju prijazna.

Toplotna črpalka je nekoliko manj idealna za tiste, ki živijo na območjih, kjer se temperature pogosto spustijo zelo nizko. Čeprav se tudi detaj v zraku še vedno nahaja energija, ki jo črpalka lahko prestavi v vaš dom in ga z njeno pomočjo ogreje, je v zelo hladnih pogojih za to potrebne več energije, kar pomeni, da prihranek ne bo tako visok, kot bi bil lahko. Če živite nekje, kjer je pogosto zelo hladno, se raje odločite za katerega od drugih načinov ogrevanja. Na primer za električni grelec.

Električni grelci za hitro ogrevanje

Električni grelci so primerni za nezahtevne uporabnike, ki si želijo samo hitre »doze« toplote. Če zvečer sedite na kavču in berete vašo najljubšo napeto kriminalko, a vas nenadoma obide hlad, ki ni rezultat srhljivih zapletov, potem je električni grelec idealen način, da se na hitro pogrejete. Če se nato odločite, da se boste iz dnevne sobe prestavili v spalnico, a ste - glej ga, zlomka! - tam pozabili odpreti radiator, vam bo mali grelec prav tako pomagal počakati, da bo v prostoru prijetno toplo. Še ena prednost električnih grelcev je ta, da so majhni in priročni, saj lahko grelec tako enostavno primete, odklopite in odnesete v drug prostor, kjer ga ponovno vklopite in uživate v prijetni toploti, s katero vas bo obdal.

Električni grelci pa niso najboljša rešitev za tiste, ki imajo ljubljenčke ali majhne otroke. Kaj hitro namreč lahko pride do tega, da bo majhen človek ali kuža, ki se (še) ne zaveda posledic svojega dejanja, prišel preblizu, rezultat pa bodo opečeni prstki ali smrček in cviljenje ali jok. Če imate grelec prižgan cele dneve, lahko pride do velike porabe elektrike in posledično visokih položnic, zato ga je najbolje uporabljati v krajših časovnih obdobjih. A, če ste previdni in ne dovolite nadobudnim raziskovalcem, da bi prišli preblizu, so električni grelci odličen in poceni vir toplote, s katerim se lahko ogrejte hitro in učinkovito.

Oljni radiatorji

Tudi te, prav tako kot električne grelce, poganja elektrika - imajo kabel, ki ga vključimo v vtičnico. Imena »oljni radiatorji« niso dobili zato, ker bi bilo olje njihov glavni vir energije, vendar še vedno predstavlja ključni del procesa ogrevanja. Električna energija, ki jo grelec dobi preko kabla, segreje tuljave v grelcu, te nadalje segrejejo olje, ki jih obdaja, od tam pa se toplota prenese tudi na zunanjo steno grelca in tudi v prostor, v katerem grelec stoji.

Oljni radiator je prenosna ogrevalna naprava, ki ima nameščena kolesca, tako da jo zlahka prepeljete tja, kjer jo pač potrebujete. Novejše naprave so modernega videza in se zlijejo s stilom vašega doma, tako da ni neprijetnega izstopanja. Običajno imajo oljni grelci tudi vrsto varnostnih ukrepov - tudi to, da se, če se naprava prevrne, avtomatsko prekine dotok energije in s tem se zmanjša nevarnost za požar.

Oljni radiator se počasi segreva in počasi ohlaja, kar ni najbolj primerni za ljudi, ki si želijo ogrevanja takoj, ko vtikač potisnejo v vtičnico, vendar je to v nekaterih primerih lahko celo prednost. Ko se enkrat dovolj segreje, ga lahko takoj izklopite in s tem prihranite na električni energiji, radiator pa vas bo kljub temu še vedno grel, dokler se sam ne ohladi.

Odločite se za način ogrevanja, ki vam je najbližji, in obiščite spletno trgovino MojPaket. Grelci različnih vrst vas že čakajo.

Napišite komentar...