Zapri
banner
(0) izdelkov
V nakupovalni košarici nimate izdelkov
Filters
Preferences
Iskanje

Nakup kvalitetne vzmetnice se splača!

Nakup kvalitetne vzmetnice se splača!

V današnjem okolju in načinu življenja, kjer je vse pogojeno s hitrostjo, stresom, vplivom socialnih omrežjih in pritiska po popolnem življenju, se velikokrat zgodi, da enostavno pozabimo na tisto, kar je najboljše za nas. Nujno potrebno je skrbeti zase, se ustrezno prehranjevati, telovaditi in predvsem spati. Nekaj časa so v javnosti krožile zgodbe uspešnih ljudi, ki »ne spijo« in se vseeno počutijo odlično. Če pustimo ob strani dejstvo, da so si pri budnosti najverjetneje pomagali s kakšnimi drugimi substancami, je resnično potrebno poudariti pomembnost dobrega spanca in opomniti ljudi, da naj ne nasedajo takšnim zgodbam. Ljudje moramo spati in rabimo dober kvaliteten spanec. Pri kakovosti spanca vam lahko pomaga marsikaj, a še vedno so dobre vzmetnice tista osnova, ki najbolj pripomorejo k tisti pravi spočitosti. 

Zakaj je spanje pomembno?

Marsikdo bo ob trditvi, da je spanec res nujen za človeka, nejeverno zmajal z glavo in se podal v prepričano razlago, kako naše prababice in pradedki nikoli niso potrebovali veliko spanja, a potrebno je razumeti, da se je čas in predvsem način življenja v zadnjih sto letih spremenil popolnoma. Res je, da nekoč vzmetnice in jogiji niso bili nekaj, čemur bi pripisovali veliko pozornosti, veseli so bili, da vsaj imajo postelje, ampak tudi življenje je potekalo drugače. Danes smo veliko bolj pod stresom kot nekoč. Okolje je danes veliko bolj onesnaženo kot je bilo nekoč. Okoli nas je polno tehnologije, ki nas obdaja iz vsakega kota. Življenje je tudi veliko bolj nepredvidljivo kot nekoč in njegov proces več ni tako dorečen. Zato potrebujemo počitek, spanec in sprostitev. Postelje morajo postati naše zatočišče sproščanja. Kvaliteten spanec je pomemben za ohranjanje zdravja, pomaga pa tudi za hitro okrevanje po bolezni. Izboljša se nam tudi spomin in posledično smo tudi veliko bolj zadovoljni ter pripravljeni na nove izzive, saj je telo spočito, hkrati pa je spočit tudi naš um. Telo se nam ponoči razstruplja in obnavlja, poteka prava akcija uničevanja snovi, ki so za naše telo nevarne. Če pogledamo še iz nasprotne smeri, se pravi kaj se pa zgodi, ko spanca primanjkuje? To lahko vodi v utrujenost, ki lahko stanje poslabša v izčrpanost, lahko se nam pozna na izgubi moči, zbranosti, odzivnosti telesa in uma, naši kreativnosti, skratka vodi v padec odpornosti in zelo hitro v izgubo zdravja. Če vas to še vedno ne prepriča, vas pa bo moče dejstvo, da še danes vojne ujetnike mučijo tako, da jim onemogočajo spanje in mnogi se zaradi prevelikega pritiska zlomijo tako telesno kot psihično. Na kratko in jedrnato – dober spanec je dobra investicija v naše dolgo in vitalno življenje, v nasprotnem primeru se nam bo telo uprlo, saj ne bo zdržalo kopičenja nevarnih snovi in zamud tako potrebne regeneracije.

Kvaliteten spanec je zelo pomemben za naše zdravje.

Kaj vpliva na kakovost spanca?

Velike pomena za spanje je tudi hrana, ki jo uživamo in kdaj jo uživamo. Se pravi, če vnašamo v telo alergeno hrano, ki je lahko polna aditivov, morda težkih kovin, lahko tudi na tak način zmotimo procese v telesu in si s tem povzročimo nespečnost. Z zaužitjem kave, pravega čaja, čokolade in energijskih pijač v preveliki količini ali ob pozni uri, prav tako porušimo pravilen tok nočne izmene našega telesa. Pri tem nam lahko pomaga tudi stalnica v današnjih življenju, se pravi stres. Vzrokov je lahko več in med seboj se lahko dopolnjujejo, obstaja pa še tisti razlog udobja, ki ga našemu telesu ne privoščimo, ker mislimo, da res ni pomembno. Na naše spanje pa lahko močno vpliva tudi neustrezno ležišče, če je pretrdo ali premehko oziroma nepravilna izbira vzmetnice in vzglavnika. Prav tako lahko moti nepravilna izbira postelje in posteljnine, ki ne diha, ker je narejena iz cenejših, umetnih materialov. Prav slednjemu se še najlažje izognemo, saj je nakup prave izbire izključno na nas.

Marsikdo upravičuje slabo izbiro vzmetnice ali postelje s preslabo izbiro, predragimi cenami ali zaradi premalo informacij, ki jih je dobil ali dobila. Na srečo dandanes obstaja veliko odličnih spletnih ponudnikov, ki ta problem rešujejo z veliko izbire, primerljivi cenami in dostavo direktno do vaše spalnice. Med njimi je tudi naša spletna stran Mojpaket.si, ki je idejni otrok podjetja Pošte Slovenije. Pri Mojpaket.si se vsak dan trudimo za svoje kupce in jim ponujamo kakovostne rešitve. Svojim strankam želimo nuditi odlično in enostavno uporabniško izkušnjo, ki bo prijetna ter enostavna za uporabo, hkrati pa želimo s svojimi spletnimi storitvami pridobiti in ohraniti zaupanje.

Kakšna ležišča poznamo?

V svoji ogromni ponudbi ponujajo tudi vzmetnice različnih velikosti in mer. Kot že omenjeno, je ležišče in izbira postelje izjemnega pomena za naše zdravje in naš spanec, zato si oglejmo še nekaj dejstev. Vzmetnice so različnih oblik, velikosti, kvalitete, cene, debeline, trdosti in materiala. Nekateri jim pravijo posteljni vložki ali jogiji. Bolj ali manj pa gre za enako stvar. V osnovi sicer ležišča delimo na vzmetnice, ležišča iz pene, ležišča iz lateksa, kombinirana ležišča, zračne in vodne postelje.

Vzmetnice oziroma najbolj tradicionalna oblika ležišča, je enostavno ležišče z vzmetmi, ki so med seboj povezane in oblečene v oblazinjeno tkanino. V Sloveniji je to najbolj razširjena oblika ležišča. Vrste vzmetenja so lahko šlarafijske, bonell ali žepkaste. Kakšna pa je razlika med njimi? Šlarafijske vzmetnice imajo prepletene in pokončno postavljene vzmeti, medtem ko vzmeti bonell med seboj niso pletene, temveč so povezane z žico. Žepkasta vzmetnica pa pravzaprav izhaja iz šlarafijske, pri izdelavi se namreč uporabljajo dokaj podobne jeklene vzmeti, razlika pa je v načinu sestavljanja vzmeti v jedru. Pri žepkastih je vsaka vzmet posebej oblečena v tekstilni žepek, ti pa so med seboj povezani, medtem ko so vzmeti šlarafijske, kot omenjeno zgoraj, med seboj prepletene. Ležišča z žepkastimi vzmetmi so med bolj zračnimi na trgu in njihove fizikalne lastnosti so dobre. Ker je vsak del telesa podprt s svojim žepkom, se žepkasto jedro zaradi sestave točkovno prilagaja. Prednost šlarafijskih vzmetnic je v njihovi dolgi življenjski dobi, saj med seboj prepletajo 600 do 800 vezi. Bonell vzmetnica običajno velja za tršo, hkrati pa se bi naj jogiji s takšnimi vezmi hitreje obrabili. Zaradi cenejše tehnologije, ki se uporablja za izdelavo Bonell vzmetnic, praviloma velja, da so te tudi cenovno bolj ugodne. Najbolj udobne, kakovostne in tiste, ki nudijo največ podpore telesu med vsemi tremi naštetimi oblikami, bi naj bile žepkaste vzmetnice. Zavedati se je potrebno, da najbolj kvalitetno ni vedno najdražje.

Potrebno je biti pozoren tudi na to, kako izbiramo conska jedra. Najbolj pomembna je telesna višina, saj mora vsako jedro na telo delovati tako, da cone kar se da pravilno podpirajo našo hrbtenico in tako lahko naše telo doseže tisto pravo lego, ki je za nas tudi najbolj zdrava in koristna. Lega hrbtenice mora biti vedno v naravnem položaju, se pravi v obliki črke s. Ni važno, ali spimo na hrbtu, na boku ali na trebuhu. Jedro mora biti tudi ravno prav trdo. Če je pretrdo, nam da ležišče občutek lebdenja. Če je premehko, dobimo občutek viseče mreže in se nam v ledvenem delu preveč usloči. Najbolj primerna je srednja trdota, ki jo lahko najbolje ocenimo glede na telesno težo in višino. Nedvomno je izjemno težko oceniti, kaj je tisto pravo ležišče, ki bo vaši hrbtenici in spancu najbolje služilo, zato se vedno obrnite na svetovalce, ki vam lahko pomagajo, da resnično ne pride do napačnega nakupa. Zavajajo nas lahko predvsem cene, včasih pa lahko do napačnega nakupa pride tudi zaradi priporočil znancev ali prijateljev. Potrebno se je zavedati, da smo si ljudje zelo različni in tukaj vam bodo najbolj prav prišli nasveti tistih, ki se s tem ukvarjajo – pa naj bo to v fizični trgovini ali preko spleta v trgovini Mojpaket.si.

Ležišče se mora prilagoditi nam in ne obratno.

Kako lahko ležišču podaljšamo življenjsko dobo?

Izjemno pomembna je tudi pravilna skrb in nega naše vzmetnice. Prva obrambna črta vsakega ležišča je kvalitetna rjuha. Če želite vašo vzmetnico še boljše zaščititi, lahko namestite na njo še nadvložek, ki nudi še več udobja vam in vaši hrbtenici. Omislite si lahko tudi prav posebno prevleko, ki varuje pred znojem, prahom, alergeni in madeži ter je namenjena pogostemu pranju v pralnem stroju. Ležišče se naj pogosto zrači, vsaj na tri mesece. Če ste alergik ali pa kdo v vaši družini, je zračenje priporočeno še prej kot na vsake tri mesec. Vzmetnice tudi posesajte, najbolje kar postelje v celoti, da odstranite prah in morebitne pršiče. Tako bo kvaliteta vaše vzmetnice trajala dlje.

Zračna ali vodna postelja?

Za zanimivost pa lahko povemo še nekaj o zračnih in vodnih posteljah. Zračne postelje so postelje, kjer ležimo na zraku. To nikakor ne pomeni, da vzmetnice nimajo. Običajno so narejene iz več prekatov in con z namenom, da za vsakega posebej napihnemo ali izpustimo zrak iz vzmetnice, in so obdane z gumo. Nad to gumo se nahaja še določena plast zračnega materiala, da telo diha. Pri nekaterih zračnih posteljah je možno si omisliti daljinec, ki vam uravnava zrak, se pravi ga doda ali vzame, in tako si lahko vsaka oseba posebej prilagodi trdoto ležišča na tisto pravo. Vodne postelje izgledajo bolj ali manj kot navadna ležišča in so izjemno priljubljena na trgu, veljajo pa tudi za najboljša ležišča, kar jih trg trenutno premore. Razlika med vodno posteljo in navadno posteljo je v tem, da ima vodna pri glavi napeljana dva kabla s termostati, ki se priključita na elektriko. Z njuno pomočjo si lahko čisto po naši želji nastavljamo temperaturo vode. V vodni postelji je okoli 200 litrov vode in je nemogoče, da bi bilo naše telo dovolj, da bi postelja dosegla pravo temperaturo brez pomoči termostatov. S tem, ko dodajamo ali odvzemamo vodo, pa lahko vplivamo na samo trdoto ležišča. Kar se higiene tiče, je vodna postelja daleč najboljša rešitev, saj se zaradi konstantnega ogrevanja ležišče sproti suši in ni nobene možnosti za nastanek pršic, ki v takem okolju niti malo ne uspevajo. Lahko se tudi odprejo in očistijo, njihove cene pa gredo v nebo.

Ni vse za vsakogar!

Naš vsak dan se običajno začne in konča v postelji. Zgovorno je dejstvo, da prespimo kar eno tretjino našega življenja. Skozi celoten članek smo lahko razbrali, kako zelo pomembna je kvaliteta našega spanca, ki ni odvisna samo od postelje, ampak od nečesa veliko bolj pomembnega in to je jedro našega ležišča. Vzmetnice so različne in izbira je velika, zato je res pomembno, da uporabniki najdejo najprimernejšo in najboljšo zase. Dejstvo je, da ne obstaja univerzalno ležišče, ki bi bilo primerno za vse in za vsakega, ampak je potrebno na lov za jogiji oditi previdno in se dodobra pozanimati. Izbira postelje je pomembna investicija, ki vam lahko zelo olajša življenje in pripomore k boljši kvaliteti vašega spanca. Poskrbite zase in si privoščite najboljše, pri tem pa vam bodo z veseljem pomagali pri Mojpaket.si.

 

Napišite komentar...