Zapri
banner
(0) izdelkov
V nakupovalni košarici nimate izdelkov
Filters
Preferences
Iskanje

Nega nog – kako do privlačnih nog in stopal?

Nega nog – kako do privlačnih nog in stopal?

V času, ko temperature narastejo, so tudi oblačila čedalje krajša, čevlji pa čedalje bolj odprti. Zaradi poletne vročine kažemo več kože, zato si želimo, da bi bili izpostavljeni predeli urejeni. Še posebej radi pozimi zanemarimo noge in stopala, zato jim moramo ob začetku poletja nameniti posebno nego in nato to stanje urejenosti vzdrževati.

Glivice na nogah

Ko dalj časa nosimo zaprte čevlje, ki so po možnosti še izdelani iz sintetičnih materialov, v katerih koža ne more dihati, se nam rade pojavijo glivice na nogah. Te se lahko pojavijo na koži, recimo med prsti, lahko pa tudi na nohtih.

Glivice se pojavljajo tam, kjer se ustvarjajo idealni pogoji za njihov obstoj. Okolja, v katerih glivice najpogosteje nastajajo, so temna, vlažna in topla. Glivice na nogah se na koži pokažejo v obliki rdeče, razdražene kože, ki se lušči in močno srbi, nohti pa postanejo zadebeljeni, rumenkasto – rjavkasti in v najhujšem primeru lahko celo odstopijo.

Kako torej odpravimo glivice na nogah? Najboljše rešitve se začnejo že s preventivo. To pomeni, da ne hodimo bosi po površinah, kjer se lahko »okužimo« z glivicami – recimo na bazenih ali v skupnih kopalnicah raje obujemo japonke. Nosimo čevlje iz lahkih, naravnih materialov, ki so zračni in v katerih lahko koža diha. Če moramo nositi zaprte čevlje iz sintetičnih materialov, če so ti recimo del naše delovne uniforme, poskrbimo, da smo obuti le, ko je to nujno potrebno. Če opravljamo sedeče delo, se, ko se le lahko, sezujemo. Tudi doma skrbimo, da so naša stopala vedno čista.

Glivice na stopalih

Ko nas napadejo neprijetne in nadležne glivice na nogah, si lahko do določene mere pomagamo kar sami doma. A najprej opozorilo: če opazimo, da domače rešitve pri odpravljanju glivic na nogah ne zaležejo, nujno čimprej obiščimo zdravnika. Doma pa lahko nekaj za odpravljanje glivic storimo že, če, kot že rečeno, redno skrbimo za higieno stopal. Dobro je, da stopala umivamo s sredstvi z visoko pH vrednostjo. Stopala z različnimi pripomočki ščitimo pred potenjem, ves tekstil, ki pride v stik z okuženimi stopali, pa moramo prekuhavati. Poskrbeti moramo tudi za redno dezinfekcijo čevljev.              

Odstranjevanje trde kože na stopalih

Problem, ki nam čez zimo rad prav zahrbtno in neopazno »zraste preko glave«, je trda koža na stopalih. Ker nosimo zaprte čevlje in stopal ne razkazujemo v odprtih sandalih, radi pozabimo na odstranjevanje odmrle kože. Ta se v zaprtih čevljih spremeni v roževinasto plast, ki se lušči in ni le neestetska, temveč je lahko tudi boleča.

Trdo kožo lahko odstranimo na več različnih načinov. Ena metoda odstranjevanja je suho drgnjenje z odstranjevalcem trde kože, ki ima podobno teksturo kot fini brusni papir. Kožo dobro zdrgnemo, nato pa jo umijemo s toplo vodo, osušimo in namažemo z vlažilno kremo. Obstaja pa še ena učinkovita tehnika – mokro odstranjevanje trde kože s kamnino, imenovano plovec. Dobimo jo v vseh trgovinah s pripomočki za osebno nego.

NE SPREGLEJTE / AKCIJSKA CENA: Brusilnik za pete

Stopala za nekaj minut namakamo v topli vodi. S tem bomo zmehčali trdo kožo in olajšali odstranjevanje. Ne uporabimo mila, saj milo odstrani koži lastna olja in s tem stanje trde kože le še poslabša. Namakanje stopal v topli vodi, še posebej, če ji bomo dodali kakšno eterično olje, nas bo tudi sprostilo in nam dalo občutek, kot da smo v salonu za nego nog. S plovcem po namakanju nato podrgnemo predele stopal, kjer se nam nabira trda koža, a pri tem pazimo, da po pomoti ne podrgnemo mehke kože, saj jo lahko s tem poškodujemo. Med uporabo plovec večkrat speremo, saj tako podaljšamo njegovo življenjsko dobo in olajšamo odstranjevanje trde kože. Takoj, ko stopimo iz vodne kopeli, stopala namažemo z vlažilno kremo.

Namakanje stopal za mehčanje kože

Obstaja pa še ena, zelo preprosta tehnika, s katero bo trda koža na petah in drugih delih stopal izginila kar čez noč, brez, da bi za to morali delati. Ta tehnika je še najbolj učinkovita v kombinaciji s katero od zgoraj omenjenih tehnik, lahko pa se je poslužujemo tudi samostojno, če za namakanje in drgnjenje stopal nimamo časa.

Ta tehnika deluje tako, da stopala čimbolj na debelo namažemo z vlažilno kremo, nato pa čez obujemo debele nogavice. Vlaga, ki se bo nabrala v nogavicah, bo zmehčala kožo, da bo krema lažje prodrla vanjo in jo navlažila ter tako preprečila nabiranje trde kože. Nogavice naj bodo takšne, da bodo stopala v njih lahko še vedno dihala. Če se odločite, da boste ta tretma uporabili čez noč, nogavice zjutraj sezujte, stopala umijte s toplo vodo, jih osušite z nežno brisačo, nato pa na tanko ponovno namažite z vlažilno kremo.  

Trda koža na petah in ostalih delih stopala je pravzaprav popolnoma naravna reakcija telesa na povečan pritisk na te dele stopala. Če, recimo, veliko hodimo v visokih petah, bomo najpogosteje opazili pojav trde kože na sprednjem delu stopala. Čeprav se nam trda koža na stopalih zdi moteča in jo želimo čim bolj uspešno odstraniti, ravno zaradi zgoraj opisanega ni dobro, da jo odstranimo v celoti. Če se trde kože, ki je pravzaprav zaščita, v celoti znebimo, lahko na področjih stopala, na katere ob hoji in drugih vsakdanjih aktivnostih najbolj pritiskamo, pride do bolečih žuljev. Tudi, če je koža na naših stopalih nekoliko trda, lahko še vseeno poskrbimo za privlačen videz stopal tako, da skrbimo, da so vedno čista in da se koža na njih ne lušči, kar dosežemo z dobro vlažilno kremo.

Odstranjevanje dlak

Poleti precej več pozornosti kot pozimi posvetimo odstranjevanju dlak na določenih predelih telesa, kot so noge, podpazduhe in intimni predeli. Za odstranjevanje dlak se lahko poslužujemo veliko različnih metod, od katerih ima vsaka svoje prednosti in slabosti, izbiramo pa si jih tudi glede na lastnosti naše kože in tega, kaj vse lahko naša koža prenese.

Najpogostejša metoda za odstranjevanje dlak je vsekakor britje. Za britje lahko uporabljamo plastične britvice za enkratno uporabo, britvico z zamenljivo glavo ali pa kovinsko britvico, kakršne so bile popularne v starih časih. Pri teh menjamo samo rezilo, ki zdrži dlje kot rezilo na običajnih britvicah, zato je takšna britvica boljša tako za okolje kot za našo denarnico.

Prednost britja kot metode odstranjevanja dlak je, da je hitro – če smo britja navajeni, si lahko na primer noge pobrijemo v zgolj nekaj minutah. Po britju britvico enostavno splaknemo pod tekočo vodo in končali smo.

Britje pa ima tudi nekaj slabosti – najočitnejša je ta, da z britjem tvegamo ureznine (ki pa običajno niso hude in so vse manj pogoste, ko se naučimo britvico pravilno uporabljati). Poleg tega po briju velikokrat pride do vraščanja dlak, saj nova dlaka, ki zraste na mestu pobrite, ne prodre skozi kožo. Pogost je tudi pojav nadležnih rdečih pikic, ki niso videti dobro, poleg tega pa tako razdražena koža tudi peče. Vsemu temu pa se lahko s pravilno nego kože po britju izognemo. Da preprečimo vraščanje dlak, na primer, po britju skrbimo za redne pilinge kože, ki bodo odstranili odmrlo plast kože, pod katero se običajno ujamejo dlake.

Verjetno ste že slišali za depilacijske kreme. Te proizvajalci oglašujejo kot izredno enostavne za uporabo, saj jih samo nanesemo na kožo, počakamo nekaj minut, nato pa skupaj s kremo s kože speremo ali obrišemo tudi dlake. Krema za depilacijo deluje tako, da razbije keratinsko strukturo dlake in jo tako praktično stopi, da jo potem lahko odstranimo kar z vodo ali potegom brisače.

Krema sicer dlake odstrani za nekoliko dlje časa kot britje, vendar ne za tako dolgo kot vosek za depilacijo ali katera druga metoda za trajno odstranjevanje dlak. Prav tako lahko povzroči draženje kože, zato uporaba na mestih z občutljivo kožo ni priporočljiva, razen, če uporabljate kremo za depilacijo, namenjeno prav določenim delom telesa, na primer obrazu ali intimnim predelom.

Vosek za depilacijo je eden izmed pripomočkov za trajno odstranjevanje dlak, ki ga lahko uporabljamo po vsem telesu. Deluje tako, da se vosek, ki ga segretega nanesemo s paličico, oprime dlak in jih izpuli skupaj s korenino. Ko vosek nanesemo na kožo, ga prekrijemo s trakom za enkratno ali večkratno uporabo, s pomočjo katerega s hitrim potegom odstranimo vosek, z njim pa tudi dlake.

Depliacija ali britje?

Prednost uporabe voska za depilacijo je, da dlake odstrani skupaj s korenino, kar pomeni, da se dalj časa ne bodo ponovno pojavile. Medtem ko pri britju na novo zrasle dlake na plano pokukajo že naslednji dan, pri voskanju traja nekaj tednov, da smo ponovno potrebni odstranjevanja dlak.

Slabost voskanja pa je v tem, da vosek prekratkih dlak ne »zagrabi« in jih tako ne more izpuliti, zato moramo počakati, da so dlake dolge več milimetrov, da jih lahko odstranimo z voskom. Voskanje je precej bolj boleče od britja, zato je bolj primerno za tiste z višjim pragom bolečine. Prav tako je odstranjevanje dlak s pomočjo voska dražje od britja.

Prav tako vosek za depilacijo ni priporočljiv pripomoček, če trpimo za določenimi težavami s kožo. Primer takšnih težav je luskavica, prav tako pa strokovnjaki odsvetujejo uporabo voska, če nas je pred kratkim opeklo sonce, če smo nedologo nazaj kožo zdravili z lasersko terapijo, če smo kožo obdelali s kemičnim pilingom ali mikrodermabrazijo, če imamo občutljivo kožo, če smo bili pred kratkim pod nožem lepotnega kirurga, če jemljemo zdravila, ki redčijo kri (pri voskanju lahko na koži nastanejo ranice, iz katerih zakrvavimo) ali če imamo katero od avtoimunih bolezni.

»Vosek« za depilacijo pa si lahko izdelate tudi sami – je cenejši od kupljenega, natanko poznamo sestavine in pripravljen je v nekaj minutah. To pravzaprav ni pravi vosek, temveč sladkorna pasta, ki se bo oprijela dlak in jih odstranila tako učinkovito kot pravi vosek za odstranjevanje dlak. Metodo odstranjevanja dlak s sladkorno pasto ljudje uporabljajo že stoletja. Je manj boleča kot voskanje, saj se sladkorna pasta oprime samo dlak in jih izpuli, medtem ko se vosek prilepi tudi na kožo, zato lahko cukanje precej boli. Sladkorno pasto pripravimo iz sladkorja, limoninega soka in vroče vode. Ko se sladkor stopi, nastane gosta pasta, ki jo še toplo namažemo na kožo. Če smo je nanesli tanko plast, jo prekrijemo s trakom bombažne tkanine, ki ga nato s hitrim potegom odstranimo s kože, prav tako, kot bi se voskali z običajno metodo. Lahko pa na kožo nanesemo tudi debelejšo plast, pasto pa nato primemo na enem koncu in jo potegnemo v smeri proti rasti dlak.

Na zgoraj omenjene načine lahko dlake odstranimo preprosto in trajno. Odstranjevanje dlak in nega stopal sta pomembna dejavnika poletne nege telesa, s katerima poskrbimo za privlačen videz in sproščeno uživanje v poletju.

Napišite komentar...