Zapri
banner
(0) izdelkov
V nakupovalni košarici nimate izdelkov
Filters
Preferences
Iskanje

Ohladite se.

Ohladite se.

20 načinov, kako poleti ohladiti svoje telo!

Poleti smo lahko priča neznosni vročini, ki tudi zvečer ne popusti. V najhujšem primeru visoke zunanje temperature in žgoči sončni žarki niso le neprijetnost, temveč lahko izredno negativno vplivajo na zdravje tistih, ki so za to dovzetni, na primer majhni otroci in starejše osebe, ki jih lahko zadane celo vročinska kap. Najboljše sredstvo za ohladitev so ventilatorji in klimatske naprave z različnimi lastnostmi, ki jih dobite v spletni trgovini MojPaket, a včasih tudi to ni dovolj oziroma zaradi visokih stroškov električne energije ne želite, da je naprava prižgana ves dan. Ponujamo vam nekaj nasvetov, kako se kar najbolje ohladiti v poletnih dneh:

1.) Izberite bombažno posteljnino. Bombaž je povsem naraven material, ki za razliko od sintetičnih materialov diha, torej prepušča zrak. Če se pokrijete z bombažno odejo, ta ne bo zadrževala vročega zraka med sabo in vami, temveč bo dovolila, da bo zrak krožil in vas na ta način rahlo ohladila.

2.) Posteljnino pred spanjem dajte v zamrzovalnik. Nekaj ur na hladnem bo ohladilo vašo odejo in vzglavnik in ko boste legli na ohlajeno posteljnino, boste lažje zaspali. Sicer jo bo vaše telo kaj hitro segrelo, a boste z malo sreče takrat že trdno spali. Priporočamo, da posteljnine ne dajete neposredno v zamrzovalnik, saj bi se lahko navzela vonjav po hrani, temveč jo položite v plastično vrečo, ki jo bo ohranila svežo in lepo dišečo.

3.) Termofor ni uporaben le pozimi, ko potrebujete pomoč v obliki vroče vode, saj se le s težavo segrejete, temveč je to nakup, ki vam bo prišel prav vse leto. Poleti ga napolnite z vodo in postavite v zamrzovalnik. Zvečer ga zavijte v prevleko za blazino in ga dajte pod noge. Ohladili se boste in lažje zaspali.

4.) Nosite bombažna oblačila. Tako kot bombažna posteljnina tudi bombažna oblačila ne bodo zadrževala zraka okrog vašega telesa in ga segrevala, ampak bodo dovolila, da vaša koža diha.

Poletje - ohladite se - oblačila

5.) Včasih brez ventilatorja enostavno ne gre, zato obiščite spletno trgovino MojPaket in priskrbeli vam bomo ventilator po vaših željah. Čeprav so ventilatorji koristni za kratkotrajno ohladitev v majhnem prostoru, lahko s tem pretkanim trikom poskrbite, da bo deloval kot prava mala klimatska naprava: pred ventilator postavite posodo z ledom ali, za še večji učinek, kar tri plastenke, napolnjene z ledeno vodo. Ko bo ventilator zrak potisnil skozi led, se bo zrak ohladil in vaš ventilator vam bo zagotovil še večjo osvežitev.

6.) Ohladite točke pulza na vašem telesu in ohladili boste celo telo. Na grlo, zapestje, vrat, notranjo stran komolcev ali notranjo stran kolen položite cunje, ki ste jih prej namočili v hladno vodo. Opazili boste, da vam je za odtenek hladneje.

7.) Ohladite svoja stopala. Ste že kdaj opazili, da vas, ko imate hladna stopala, zebe po celem telesu? Pozimi je to precej neprijetno, poleti pa vam lahko pomaga do hitre ohladitve. Ohladite svoja stopala in kmalu vam ne bo več tako zelo vroče.

8.) Ugasnite luči. Dnevi so poleti precej dolgi in ni razloga, da bi pred osmo ali deveto zvečer prižgali luč. S tem boste zgolj po nepotrebnem porabljali električno energijo in zapravljali svoj trdo prislužen denar, temveč boste, ker žarnice oddajajo toploto, dodatno segreli prostor, ki je verjetno že tako ali tako zelo vroč.

NE SPREGLEJTE: KAKO PREŽIVETI NAJBOLJŠE POLETJE DOSLEJ?

9.) Ugasnite računalnik. Tako kot žarnice tudi električne naprave oddajajo toploto, ko so prižgane. Ko računalnika ne uporabljate, ga enostavno ugasnite.

10.) Izogibajte se štedilnika. Povsem logično je, da kuhanje na štedilniku povzroča dodatno segrevanje, zato hrano, če le imate to možnost, raje pripravite na žaru ali pojdite jest nekam, kjer bodo kuhali namesto vas. Lahko pa čez dan jeste lahko hrano, ki ne zahteva veliko priprave, večji, bolj zapleten obrok pa si pripravite zvečer.

11.) V hladilniku imejte vedno plastenko vode, na katero ste privili nastavek za škropljenje, kakršen je na čistilih. Ko vam postane prevroče, vzemite plastenko iz hladilnika in se po obrazu ter rokah in nogah poškropite z osvežujoče hladno vodo.

12.) Pijte veliko vode. Na vročini se telo poti in se s tem hladi, s potenjem pa tudi izgubite veliko vode. Nadomestite jo s s tem, da veliko pijete.

13.) Ohladite se s pijačo. Voda vam bo sicer nekoliko pomagala pri ohladitvi, še boljši pa so napitki, ki imajo osvežilne lastnosti. Tak je na primer čaj iz poprove mete. Morda se vam zdi pitje čaja v tej vročini prava neumnost, a, če počakate, da se ohladi, bo postal najbolj osvežilen napitek, kar ste jih kdaj pili.

Poletje - ohladite se - voda

14.) Izogibajte se kofeinu in alkoholu. Ledena kava ali hladno pivo se vam morda zdita idealna za osvežitev v poletnih dneh, a pijače, ki vsebujejo kofein ali alkohol, vas bodo le dehidrirale.

NE SPREGLEJTE: TRIKI ZA PRIPRAVO NAJBOLJŠE KAVE

15.) Ne jejte velikih obrokov. Bogati obroki vas bodo obtežili, da vam bo še bolj vroče. Namesto dveh ali treh težkih obrokov si raje privoščite pet ali šest lahkih.

16.) Pojdite v klet! Topel zrak se zadržuje na višinah, zato se iz višjih nadstropij podajte v klet. Če nimate kleti, vzmetnico z visoke postelje prestavite na tla in spite kar tam.

17.) Čez dan imejte rolete spuščene, saj bo sonce, ki bo čez dan sijalo skozi okna, vaše stanovanje spremenilo v pravo peč.

18.) Oblecite se v svetlo. Temne barve vpijajo toploto, medtem ko jih svetle odbijajo, zato vam bo v črni majici mnogo bolj vroče kot v beli.

19.) Kupite klimo, ki bo poleg hlajenja tudi odpravljala vlago v zraku, saj je vročina v kombinaciji z visoko vlago veliko hujša kot suha vročina.

Poletje - ohladite se - klima

20.) Na zunanjo stran oken obesite zaslone iz tesno tkanega tekstila ali rolete iz bambusa. Tovrstni pripomočki lahko zmanjšajo vročino, ki jo sončni žarki pošiljajo skozi vaša okna, kar do 60 ali celo do 80 odstotkov. Takšna naložba se vam zato vsekakor zelo splača.

Zdaj, ko ste dodobra oboroženi s triki, kako se v neznosni poletni vročini ohladiti, smo prepričani, da boste uživali v prijetno hladnem poletju. Včasih pa je vročina le prehuda, zato naj vas ne bo sram obiskati spletno trgovino MojPaket in si izbrati svoj ventilator ali klimatsko napravo, ki vas bo ščitila pred vsemi neprijetnostmi, ki jih prinesejo visoke temperature.

Napišite komentar...