Zapri
banner
(0) izdelkov
V nakupovalni košarici nimate izdelkov
Filters
Preferences
Iskanje

Plinski štedilnik.

Plinski štedilnik.

Potrebujete nov plinski štedilnik?

Plinski štedilniki so na trgu že zelo dolgo časa. Kljub temu jih še vedno uporablja zelo veliko število gospodinjstev. Pomagajo nam pri obdelavi in pripravi okusne hrane za nas in celotno družino.

Z njihovo zmožnostjo takojšnjega prilagajanja velikosti in moči plamena, jih še vedno z veseljem uporabljajo tudi profesionalni kuharji.

V naši spletni prodajalni smo za vas pripravili ponudbo različnih plinskih štedilnikov in plinskih kuhalnih plošč priznanih proizvajalcev po ugodnih cenah.

Pred nakupom najprej premislite o pogostosti vašega kuhanja, količini hrane, ki jo običajno pripravljate ter o številu družinskih članov.

Prostostoječi plinski štedilniki so skoraj vedno visoki okoli 85 cm. Po širini se med seboj bolj razlikujejo zaradi različnega števila plinskih kuhališč, ki se nahajajo na njem. V povprečnem slovenskem gospodinjstvu bomo običajno našli štedilnik s štirimi kuhališči. Vgrajeno imajo lahko pečico, ki običajno deluje na elektriko. Če priklop na elektriko ni možen, lahko na trgu najdemo tudi plinske štedilnike z vgrajeno pečico, ki deluje na plin. Običajno so takšni štedilniki široki 50 ali 60 centimetrov.

Naj izberem plinski štedilnik ali plinsko kuhalno ploščo?

Plinski štedilnik je samostojna naprava, ki jo lahko postavimo kamorkoli...

Še posebej je uporaben na mestih, kjer nimamo zagotovljenih priključkov na električno omrežje ali plinovod, saj lahko za njegovo delovanje uporabimo tudi plinske jeklenke, ki so široko dostopne na vseh bencinskih črpalkah in ostalih trgovinah. Z njihovo pomočjo bomo lahko enostavno kuhali in segrevali vodo na različnih vikendih, v počitniških hišicah ali kampih. Kot že omenjeno lahko izberete tudi štedilnik s pečico, ki bo še povečala vaše možnosti priprave hrane.

Priporočamo vam, da pred nakupom preverite tudi funkcije pečenja. Ventilatorsko pečenje nam bo omogočilo enakomerno pečenje na več nivojih, s pomočjo elektronske ure pa bomo lahko nastavili samodejni pričetek in konec pečenja. Zelo uporabna so tudi izvlečna vodila pekačev. Z njihovo pomočjo nam vročih pekačev ne bo potrebno držati v rokah, ampak bodo vodoravno stali na vodilih. Plinski štedilnik ima lahko tudi »hladna« vrata. To pomeni, da se med uporabo vrata pečice ne bodo neznosno segrela in se na njih ne bomo več opekli.

Pečica ima lahko nameščene tudi samočistilne obloge, ki so vgrajene na nedostopnih mestih. Lažje čiščenje nam bodo omogočili tudi gumbi, ki jih lahko po uporabi »pospravimo« oz. se pogreznejo. Zaradi njih plinski štedilnik tudi izgleda lepše.

Nekateri štedilniki nam omogočajo električni vžig plamena, kar nam prihrani ročno vžiganje.

Plinski štedilnik - plošča!

• Plinska kuhalna plošča

Z njimi kuhamo povsem enako kot na štedilniku. Prav tako se na plošči nahajata dve kuhališči ali več. Izberimo tisto, ki bo ustrezala našim potrebam in željam.

Gorilniki so lahko nameščeni na nerjavečo ali pa steklokeramično površino. Od štedilnika se razlikuje po svojem izgledu ter načinu vgradnje.

Plinsko kuhalno ploščo vgradimo v za to namenjen kuhinjski element, plinski štedilnik pa lahko postavimo kamorkoli, saj je prostostoječi. Zaradi tega tudi zavzame nekoliko več prostora.

Energijski razred štedilnika

Dandanes je zelo pomembna tudi uporaba varčnih naprav, s katerimi v prvi vrsti sami prihranimo pri stroških, omogočimo pa tudi boljše varčevanje z viri energije ter posledično varovanje okolja.

Nekatere modele plinskih štedilnikov  je potrebno priključiti tudi na električno omrežje, predvsem zaradi električne pečice ali zaradi kombiniranih električnih kuhališč. V tem primeru je dobro izbrati čim bolj varčno napravo. Podatke o njeni porabi bomo našli na energijski nalepki. Na njej je označen energijski razred štedilnika, podatki o proizvajalcu ter letna energijska poraba štedilnika.

Razred A je energijsko najbolj učinkovit, proti najnižjemu razredu G pa energetska učinkovitost čedalje bolj pada.

Plinski štedilniki - energisjki razred!

Čiščenje štedilnika

Plinski štedilnik je lahko izdelan iz klasičnega ali gladkega emajla. Gladki emajl nam omogoča veliko lažje čiščenje. Sodobni štedilniki so v veliki meri izdelani le še iz slednjega. Maščobo, ki se pri kuhanju nabere na površini štedilnika bomo najlažje očistili kar s kuhinjskim čistilom in vročo vodo. Nobene površine na štedilniku ne čistimo z visokotlačnim čistilcem.

Nekateri modeli plinskih štedilnikov imajo tudi snemljiva vrata pečice, ki nam omogočajo temeljito čiščenje notranjosti in zunanjosti. Nameščene samočistilne obloge niso primerne za uporabo čistila za pečice. Dno pečice je običajno namenjeno zbiranju sokov, ki se naberejo med peko mesa. Z lahkoto ga lahko snamemo in izperemo.

Ploščo z nameščenimi plinskimi gorilniki očistimo s sredstvom za pranje posode in toplo vodo. Ne pozabimo na odprtine, skozi katere izhaja plin, ter mrežo. Voda ne sme zaiti v notranje dele štedilnika. Po čiščenju pravilno namestimo pokrove gorilnikov nazaj na svoja mesta, saj jih bomo v nasprotnem primeru težko prižgali. Čiščenja se vedno lotite šele, ko bodo vsi deli štedilnika popolnoma ohlajeni.

Plinski štedilniki - čiščenje!

Nasveti za varno in učinkovito uporabo plinskega štedilnika

Da bomo dosegli maksimalni izkoristek plina ter visoko učinkovitost naše naprave je potrebno plinski štedilnik uporabljati pravilno. Priporočamo vam, da uporabite posodo, ki popolnoma prekrije plamen gorilnika. Uporabljajmo posodo z ravnim dnom, ki ustreza količini hrane, ki jo kuhamo.

Med pripravo hrane, naj se majhni otroci ne igrajo v bližini naprave, saj se lahko nekateri deli zelo segrejejo. Na gorilnikih ne uporabljajte plastične ali steklene posode, saj se lahko posode in sam štedilnik poškodujejo ali vžgejo. Štedilnika ne uporabljajte za gretje prostorov. Vedno poskrbite za primerno prezračevanje prostorov, saj gorenje plina v prostor oddaja tudi škodljive dimne pline. Prezračevanje je potrebno tudi zaradi povečane vlage in toplote, ki se sprošča ob kuhanju.

Gorilniki naj ne gorijo, kadar na njih ni posode. Ker se maščoba rada hitro pregreje in vžge, je potrebno jedi, ki jih pripravljamo na masti ali olju, pripravljati pod stalnim nadzorom. Ob morebitnem vžigu ne gasite maščobe z vodo.

Plinski štedilnik, ki ima nevarovane kuhalne gorilnike, potrebuje nekoliko več nadzora, saj plin še vedno izhaja v zrak, četudi je plamen ugasnil zaradi prepiha ali prekipele tekočine. Poskrbimo, da ga v takšnem primeru takoj zapremo.

Vedno poskrbite tudi za pravočasno menjavo delov štedilnika, ki imajo omejen rok trajanja. Če zavohate plin v prostoru, zaprite ventil za dovod plina na jeklenki ali na plinski napeljavi in ugasnite vse vrste ognja. Dovode zaprite tudi če odhajate na daljši dopust.

Plinska napeljava

Vsak plinski štedilnik, na katerem se poleg plinskih kuhališč nahajajo tudi električna kuhališča, lahko priklopimo na zemeljski plin ali na butan plin iz jeklenke. Vedno so poleg vgrajenih plinskih šob priložene tudi šobe za drugo vrsto plina. Če se odločite za menjavo le-teh, naj jo vedno opravi pooblaščeni serviser.

Tam, kjer uporaba plinskih jeklenk z utekočinjenim naftnim plinom ni potrebna, vam svetujemo uporabo zemeljskega plina.

Na ta način se boste izognili rokovanju in menjavi težkih jeklenk, prihranili pa boste tudi prostor v omari. Plinski štedilniki na katerih bomo kuhali s pomočjo zemeljskega plina bodo takoj dosegli največjo moč grelnika, posoda v kateri kuhamo pa ne bo počrnela, saj zemeljski plin popolnoma izgori. Uporaba zemeljskega plina nam nudi tudi veliko ter natančno območje reguliranja moči kuhanja.

Plinski štedilnik - napeljava!

• Kontrola plinske napeljave

Čeprav zakonodaja ne določa rednih pregledov za plinsko napeljavo v gospodinjstvih, pa je priporočljivo plinsko napeljavo pregledovati na vsaka tri leta. Pregled plinskih napeljav ter njihovo čiščenje in nastavitve prepustite usposobljenemu strokovnjaku.

Ob menjavi jeklenke redno menjujte gumijasta tesnila. Uporabite objemke na koncih cevi. Po končani priključitvi opravite preizkus tesnosti s pomočjo razredčene milnice. Nikoli ne opravljajte preizkusa s plamenom. Če jeklenka pušča, se bodo na tistem mestu že takoj začeli pojavljati mehurčki.

Napišite komentar...