Zapri
banner
(0) izdelkov
V nakupovalni košarici nimate izdelkov
Filters
Preferences
Iskanje

Pohodništvo.

Pohodništvo.

Imate radi pohodništvo? Naj bo pot varna in prijetna!

Pri aktivnostih, kakršno je pohodništvo, je zelo pomembno, da je oprema, ki ste jo kupili v ta namen, v kar najboljšem stanju. Preden se odpravite na pot, skrbno preglejte vsebino vašega nahrbtnika in preverite, ali je vse v redu. So baterije vaše svetilke še polne? Ne pozabite rezervnih baterij. Je v vaši prvi pomoči vse, kar naj bi bilo? Če vam manjka kakšen obliž, povoj ali karkoli drugega, poskrbite, da boste manjkajoče predmete nadomestili. Če med vašo pohodniško opremo najdete karkoli, za kar se vam zdi, da je dotrajano in potrebno zamenjave, ne oklevajte. Nekaj prihranjenih evrov vam ne more nadomestiti izgubljenega življenja. Obiščite spletno trgovino Mojpaket.si in poskrbite, da bodo vaše zaloge obnovljene.

Kaj nujno potrebujete, če je pohodništvo vaš hobi?

- navigacijo: lahko gps na telefonu ali posamično, v rezervi pa naj bo vedno še kompas

- vodo in hrano: da boste imeli dovolj hranilnih snovi za na pot

- svetilke: boljše več kot ena, z več rezervnimi baterijami. Svetilka je nujen pripomoček za hojo po temi, zato rezerve nikoli ne škodijo

- način, da zakurite ogenj

- orodja za popravilo: v najslabšem primeru vsaj nož in širok lepilni trak

- zavetje, če vas ujame dež ali noč

- pohodniške palice, za boljšo oporo med hojo

Oprema za pohodništvo

Prinesite dovolj hrane in pijače

Ne dovolite, da bi vas želja po lažjem nahrbtniku prepričala, da s seboj vzamete manj hrane in pijače, kot mislite, da jo boste potrebovali. Da pohodniški nahrbtniki niso pretežki, lahko poskrbite tudi drugače. Predvsem tako, da pri izbiri hrane in pijače, ki jo želite nesti s sabo, pametno ravnate. Vodo si natočite na zadnji točki, kjer še veste, da jo boste lahko, recimo v zadnji gostilni, preden se odpravite bolj v “divjino”, za shranjevanje pa si omislite zložljivo plastenko, ki je prazna povsem lahka in zavzame zelo malo prostora. Podobno s hrano – poskusite čimveč hranilnih snovi spraviti na čim manjšo površino. Dober primer za to so energijske ploščice, ki jih lahko kupite v trgovini ali poskusite izdelati sami.

Dodobra se seznanite s terenom

Odročne poti predstavljajo največjo nevarnost za pohodnike, saj nikoli ne veste, kje na vas preži kakšna luknja, v kateri bi lahko obtičali ali vanjo celo padli, če ne poznate terena pa se vam lahko zgodi še vrsta drugih neprijetnih ali celo nevarnih pripetljajev, na primer, da se izgubite. Pred pohodom se zato dobro pripravite – odprite spletni brskalnik in na zemljevidu poiščite teren, po katerem nameravate hoditi. Oglejte si ga tako na običajni karti kot na tisti, ki natančno prikazuje vse lastnosti terena. Na forumih preberite o izkušnjah, ki jih imajo s potjo, na katero se odpravljate, drugi pohodniki in upoštevajte njihove nasvete. Nihče, ki je kdaj zašel v neprijetno situacijo, najbrž ni verjel, da se mu lahko to zgodi.

Držite se označene poti

Tudi, če imate glede poznavanja terena, po katerem boste hodili, dober občutek in mislite, da se boste brez težav znajdli, še vedno bodite zelo previdni. Na nekaterih področjih življenja malce avanturizma ne škodi, pri izbiri pohodniških poti pa naj prevlada zdrava pamet. Pohodnika, ki je zašel z označene poti in se izgubil ali morda celo poškodoval do te mere, da ne more poklicati na pomoč, je namreč izredno težko najti. Za reševalce je to zelo podobno, kot da bi iskali iglo v kopici sena, saj vas, v primeru, da padete, podrast zlahka prekrije in nihče vas ne bo opazil, dokler ne bo praktično stopil na vas. Takrat pa je lahko že prepozno.

Primerno se oblecite

Za večjo vidnost lahko, poleg tega, da se držite pohodniških poti, ki so jasno označene, poskrbite tudi z izbiro oblačil. Nikar za na pohod ne oblecite oblačil z vojaškim vzorcem, ki so trenutno sicer zelo modna, saj si lahko s takšno izbiro oblačil močno otežite možnosti, da vas v primeru poškodbe najdejo. Vojaški vzorec se namreč zelo lepo zlije z okolici – to je konec koncev tudi namen, vojaški vzorec je namreč dobil svoje ime po tem, da so ga nosili vojaki, ki niso želeli, da jih sovražnik opazi.

Oblecite svetla oblačila

Odsvetujemo tudi vsa ostala oblačila v temnih barvah. Raje oblecite živobarvna oblačila, ki v naravnem okolju, polnem zelenih in rjavih odtenkov močno izstopajo in vas bodo po njih lažje najti. Če se že izgubite, vam bo do tega, da vas najdejo, pomagala tudi uporaba svetilke.

Preverite, kakšna je vremenska napoved

Poleg potrebe po tem, da ste opazni, je vaša izbira oblačil odvisna tudi od tega, kakšno bo vreme. Nikoli, in ponavljamo, nikoli, ne pojdite na pohod v kratkih rokavih, kratkih hlačah in čevljih, ki niso primerni za teren, po katerem boste hodili. Veliko bolj priporočljivo je, da si kupite dolga oblačila, ki pa so še vedno dovolj lahka, da vam v poletni vročini ne bodo povzročala težav. V hladnejšem vremenu namesto ene, debele plasti oblačil, kot je na primer pulover, oblecite več tankih plasti, ki jih boste lahko po potrebi slekli. Če imate oblečeno spodnjo majico, majico s kratkimi rokavi, majico z dolgimi rokavi, jopico in jakno in vam postane vroče, bo situacija mnogo manj nerodna, kot, če bi imeli oblečen zgolj en debel pulover.

Obvestite svoje bližnje

Morda mislite, da ste že odrasli in s tem dovolj stari, da vam ni potrebno staršev obveščati o vsakem koraku, ki ga naredite, in to gotovo tudi drži – razen, če gre za pohod. V tem primeru si izberite vsaj eno osebo, ki bo imela vse podatke o tem, kam točno se odpravljate, kako dolgo vas ne bo nazaj in koliko časa mora miniti brez stika, da bo ukrepala in vas poskušala varno pripeljati nazaj. Nikar ne pojdite na pohod brez, da bi komu povedali, kam greste. Slovenija nima malo odročnih gozdnih lokacij, to pa velja tudi za sosednje države. Kako naj vas najdejo, če pa ne vedo niti tega, v kateri državi ste?

Odpočijte si, če čutite potrebo po tem

Ne bodite preveč pogumni. Vsako telo, pa če je v še tako dobri formi, potrebuje v daljših obdobjih aktivnosti številne premore, da si opomore in, da lahko vanj ponovno nemoteno vnesete hranilne snovi, ki ste jih izgubili v urah in urah hoje po neprijaznem terenu. Sedite nekam, kjer vam bo približno udobno, recimo na štor posekanega drevesa ali na bolj ploščat kamen in se razglejte po okolici, v katero ste ravnokar vstopili. Pijte, jejte, a si ne obtežite preveč želodca, saj boste v nasprotnem primeru zelo težko nadaljevali s potjo. Posedite toliko, da se vam mišice malce odpočijejo, a ne toliko, da se popolnoma ohladijo.

Zabavajte se

Kljub vsem zelo resnim ukrepom in nasvetom, ki jih morate sprejeti, če želite, da je vaše pohodništvo varna dejavnost, ta dejavnost vseeno služi enemu namenu – zabavi. Uživajte v poti, po kateri hodite. Poglejte na števec korakov in si število zabeležite, da se boste lahko pohvalili prijateljem. Takšen števec korakov ponavadi šteje tudi kalorije, ki jih pokurimo s hojo, tako da boste lahko natančno vedeli, koliko se bo pohod poznal na vaši teži.

Zabavajte se in ne pozabite na sprostitev

Kljub zahtevnosti in nekaterih nevarnosti, ki prežijo na ljudi, katerih najljubša dejavnost je pohodništvo, je to zelo lepa dejavnost, ob kateri lahko opazujemo okolico ali premišljujemo o sebi ali drugih. Pohodništvo ni ostanek preteklosti, spomin, kot bi morda kdo trdil v tej novi dobi, ko ne gremo nikamor brez avtomobila, temveč je čudovita izkušnja. Naj vam jo v spletni trgovini Mojpaket.si pomagamo narediti karseda nepozabno.

Napišite komentar...