Zapri
banner
(0) izdelkov
V nakupovalni košarici nimate izdelkov
Filters
Preferences
Iskanje

Poker žetoni.

Poker žetoni.

Vse, kar morate vedeti o pokru

Poznate najboljši občutek na svetu? Ko odložite karte na mizo, iztegnete roke, v naročje pa vam padejo poker žetoni, ki so se tekom igre nabrali na sredini mize? Srečni vzklik, ki ponavadi spremlja zmago pri kartah? Morda pa tega občutka še ne poznate, a bi se zelo radi z njim seznanili?

Berite dalje in izvedeli boste, kako pri pokru potekajo stave, zaupali pa vam bomo tudi nekaj nasvetov, kako si olajšati pot do zmage – na popolnoma zakonit način, seveda.

Igre na srečo poznamo že precej dolgo. Tako imenujemo dogodek, na katerem zastavimo denar ali kakršno koli dobrino, ki ima za nas določeno vrednost. Izid stave je negotov, v to pa se spustimo z namenom, da bi pridobili še več denarja ali drugih dobrin.

Poker se je v zahodnem svetu začel igrati že v prejšnjem stoletju, kot različica perzijske igre As-Nas. Samo ime za igro izhaja iz izraza, ki pravzaprav označuje njeno glavno lastnost. Beseda “poker” je namreč izpeljanka iz irske besede “Poca”, ki se izgovori kot “pokah”, podobno kot naša beseda “poker” in pomeni “blefirati”.

Prve igre pravega pokra so se odigrale v Ameriki, natančneje v zvezni državi Mississippi, v prvih desetletjih oziroma v sredini 19. stoletja. Svojo enormno popularnost je poker dobil v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, ko so se na svetovni ravni začeli odvijati turnirji pokra.

Vrste pokra

Ker se je igra razširila po vsem svetu, seveda poznamo kar precej različic. Najbolj igrana je Texas Hold’em, pogosto pa se igra tudi različica, pri kateri že na začetku dobimo pet kart, od katerih lahko tri kasneje tudi zamenjamo.

Čeprav je različic več, pa je princip pri vseh enak. S kartami namreč sestavljamo kombinacije, ki so bolj ali manj močne. Ko se karte razkrijejo, tisti igralec, ki ima najmočnejšo kombinacijo, zmaga. Če imata dva igralca enako kombinacijo, je zmagovalec tisti, ki v roki drži najvišjo karto. Če tudi tako ni mogoče določiti zmagovalca, oziroma je igra izenačena, se dobiček razdeli.

“Poker face”

Pri igranju pokra je še mnogo bolj kot poznavanje pravil pomembno, da znamo prebrati ljudi, s katerimi sedimo za mizo. Bolj neizkušeni igralci se bodo že s samo obrazno mimiko povsem nehote razkrili svoje občutke in s tem velikokrat tudi, kako jim kaže v igri. To se ponavadi kaže v mežikanju, izogibanju očesnega stika ali pretiranem iskanju le tega, pa tudi v trzljajih mišic na obrazu, čeljusti in vratu.

Pravi strokovnjaki znajo vsakršna čustva, pa naj bo to veselje ali razočaranje, nadvse spretno prikriti. Ni naključje, da se v agleščini brezizrazen obraz, ki ne razkriva nobenih čustev, imenuje prav “poker face”, torej obraz za poker. Če tega obraza še ne obvladate, si lahko pomagate s sončnimi očali, klobuki ali rutkami, pripomočki, ki so namenjeni temu, da dodobra skrijejo vaš obraz in s tem nasprotnikom prikrijejo vesel ali razočaran izraz, ki vam bo morebiti ušel, ko boste pogledali karte.

Poker žetoni -poker face

Poker žetoni

Če igrate z namenom, da bi nekaj zaslužili, vam bodo prav prišli žetoni za poker. Ti služijo kot nadomestek pravega denarja, ki se običajno izmenja šele na koncu večera. Stave z žetoni so mnogo bolj pregledne kot stave z denarjem, saj zaradi izgleda žetonov lahko zelo hitro ocenimo, koliko “denarja” je na mizi, poleg tega pa tudi zmanjšamo možnosti, da bi kakšen bankovec komu po krivem padel v žep.

Poker žetoni so po barvah urejeni v določeno hierarhijo. Najpogosteje se igra z žetoni, vrednimi en evro, pet evrov, 25 evrov in 100 evrov. Žetoni v vrednosti enega evra se po barvah sicer razlikujejo glede na set, v katerem ste jih dobili, vendar so najpogosteje modre ali bele barve. Žetoni, ki so vredni pet evrov, so rdeči, tisti za 25 so zeleni, žetoni, ki so vredni 100 evrov, pa so običajno črni.

Igranje s poker žetoni nam lahko včasih vzbudi lažen občutek samozavesti, vendar lahko to obrnemo sebi v prid in si tako pridobimo še dodatno prednost pred popolnoma neizkušenimi igralci. Mnogi si namreč ne upajo prav veliko, če pred seboj na mizi vidijo svoje bankovce in kovance, saj se zavedajo, da lahko njihova mesečna ali celo letna plača izgine v enem samem trenutku, mnogo bolj pogumni pa postanejo, ko pravi denar zamenjajo žetoni, saj je vse prelahko pozabiti, da izgubiti žeton, vreden 100 evrov, ni prav nič drugače kot izgubiti bankovec v enaki vrednosti.

Zavedati se moramo, da so žetoni za poker prav tako denar, le v drugačni obliki, kot ga vsakodnevno prenašamo s sabo. Čeprav je poker igra na srečo, ne stavimo več, kot si lahko privoščimo, saj takšnim ljudem sreča običajno ni naklonjena.

Poker žetoni - ponudba

Če moramo pri pokru skrivati karte pred soigralci, pa je zelo pomembno, da vsi zelo natančno vidijo, koliko žetonov mamo. Poker žetoni, ki se med igro skrivajo v rokavu, so prigoljufani žetoni. Z blefiranjem ni popolnoma nič narobe, skrivanje žetonov pa je zelo nevljudno, poleg tega pa tudi proti pravilom, saj pri pokru stavimo tudi glede na to, koliko denarja imajo soigralci.

Vaši žetoni za poker se bodo najbolje počutili pred vami, na vidnem mestu, zloženi v urejene kupčke. Tako boste tako vi kot vaši soigralci vedno natančno vedeli, s kakšno količino denarja razpolagate.

Pri najpogosteje igrani različici pokra, Texas Hold’em, se stave začnejo z dvema slepima stavama – igralca levo od delilca zastavita vnaprej določeno vsoto denarja. Prvi igralec levo od delilca, položi “malo slepo stavo”, ki je največkrat polovica slepe stave, drugi pa “veliko slepo stavo”. Stavi se, seveda, lahko tako z denarjem kot s poker žetoni, odvisno od vnaprej dogovorjenih pravil igre.

Naslednji, ki stavi, je tretji igralec levo od delilca, oziroma prvi od tistega, ki je položil veliko slepo stavo. Ta lahko položi dvojno veliko slepo stavo, lahko pa viša, izenači ali odstopi.

Pri pokru stave potekajo v večih fazah, omejuje pa se jih glede na različne dejavnike, ki so stvar predhodnega dogovora – mejo lahko predstavljajo sami poker žetoni, ki jih ima igralec ali so v “potu”, ali pa se omeji število višanj.

Če igralcu primanjkujejo poker žetoni in ne želi odstopiti, gre “all in”, torej stavi vse, kar ima.

Poker je zabavna dejavnost, ki lahko stke marsikatero vez in nam pomaga do dodatnega zaslužka, vendar previdnost, kot pravzaprav povsod, nikakor ni odveč. Žetoni za poker morda niso papirnati in ne šelestijo tako lepo kot bankovci, niti nimajo tiste značilne teže kovancev, vendar vas lahko neprevidnost pri igri z žetoni za poker kar precej stane.

Napišite komentar...