Zapri
banner
(0) izdelkov
V nakupovalni košarici nimate izdelkov
Filters
Preferences
Iskanje

Kakovostna posoda za še bolj slastne jedi

Kakovostna posoda za še bolj slastne jedi

Kadar se lotite kuhanja, predstavlja kakovostna posoda osnovo za pripravo slastnih in okusnih jedi. Brez nje pač ne gre – ne glede na to, kakšno jed želite pripraviti.

Dobri kuhinjski pripomočki bodo skrajšali čas priprave hrane, jo naredili bolj okusno in poskrbeli, da med kuhanjem ne boste izgubljali živcev s prižiganjem hrane.

Ne glede na to, ali ste pravi kuharski mojster, ali pa kuhate le občasno, je izbira primerne posode ključna. Pri njeni izbiri bodite pozorni  predvsem na njeno toplotno prevodnost, ceno, trajnost, reaktivnost ter vzdrževanje.

Različni materiali se med seboj namreč razlikujejo glede na več lastnosti. Večjo toplotno prevodnost izbrana posoda omogoča, bolj enakomerno bo hrana kuhana oz. pečena.

Nekateri tipi posode vam bodo služili dlje, brez vzdrževanja – med tem pa boste na druge materiale morali bolj paziti. Še posebej pozorni bodite na dejstvo, da nekateri materiali, iz katerih so posode izdelane, reagirajo s kislimi sestavinami.

Na koncu je izbira seveda vaša. Izberite kuhinjske pripomočke, ki ustrezajo vašemu načinu življenja, tako da boste svoje najljubše jedi lahko pripravili na čim bolj enostaven način.

Kljub temu, da lahko v trgovinah pogosto najdete že pripravljene garniture in sete posod, nakup slednjih dobro premislite. Če vsebujejo veliko delov, ki vam ne bodo prišli prav je bolje, da izberete posamezne dele ter sami sestavite svoj repertoar uporabnih izdelkov, ki vam bodo maksimalno služili še dolgo časa.

Posoda - pripomočki za kuhanje

Osnovna posoda, ki jo potrebuje vsako gospodinjstvo

Čeprav se osnovne potrebe po kuhanju med različnimi gospodinjstvi razlikujejo, obstaja nekaj vrst posode, ki jo mora imeti prav vsako izmed njih.

To je posoda, ki jo uporabljate prav vsak dan, brez nje pa ni mogoče pripraviti skorajda nobene jedi:

Ponev

Velika ponev s stekleno pokrovko je temelj vsake kuhinje, saj lahko v njej resnično pripravljate skoraj vse. V njej lahko popolno spečete zrezke, zelenjavo in krompir, si na hitro pripravite jajca in ostale prigrizke ali pa si preprosto pogrejete ostanke hrane, ki ste jih prihranili od prejšnjega dne. Takšne ponve so odlične tudi za pripravo različnih omak.

Med seboj se razlikujejo glede na velikost ter material – delo si lahko močno olajšate z nakupom ponev različnih velikosti, saj lahko tako vedno prilagajate količino pripravljenih jedi.

Pokrovka ustrezne velikosti, ki se prilagaja velikosti ponve je pomembna za ohranjanje primerne temperature, pa tudi za preprečevanje uhajanja olja iz ponve.
Pomembno je, da izberete ponev, na katero se hrana ne prijema. Keramične ponve so na tem mestu odlična odločitev. Mnogi uporabniki prisegajo tudi na ponve iz litega železa, saj slednje dodajo poseben pridih jedem.  V nizki ponvi za palačinke boste lahko enostavno ter brez prijemanja preizkušali nove recepte za palačinke ter svoje najdražje prav vsako jutro presenetili z dišečim zajtrkom. Ponev za žar vam bo omogočila pripravo okusnih jedi z žara, kot so kotleti, čevapčiči in pleskavice, pa tudi pražena zelenjava in krompir se bosta odlično podala zraven.

Pri nakupu bodite pozorni tudi na obliko ponve. Za preprosto praženje zelenjave ali pripravo jajc bo primerna klasična oblika ponve, tista z višjimi robovi, pravokotnimi na kuhalno ploskev pa bodo primerne tudi za pripravo večjih količin gobovih, smetanovih ali mesnih omak z večjimi kosi zelenjave ali mesa.

Električna ponev vam bo prišla še posebej prav tam, kjer nimate na voljo klasičnega štedilnika oz. kuhalne plošče. Preprosto jo lahko priklopite na elektriko. Prav bo prišla tudi študentom, ki bivajo v študentskih domovih.

Lonci različnih velikosti

Velik ekonom lonec vam bo omogočil pripravo najrazličnejših zelenjavnih in mesnih juhic, obar, golaža, mineštre ter pasulja.

Manjši lonci so nepogrešljivi ter, poleg ponev, eni izmed najbolj pogosto uporabljenih elementov posode. V njih lahko kuhate krompir, špagete, riž, pražite čebulo in zelenjavo.

Omogočajo pripravo velikih količin hrane, zato so kot nalašč za kuhanje velikih družinskih kosil.

Kakovostna posoda je na voljo v posameznih kosih, pa tudi v več-delnih garniturah. Predstavljajo odlično darilo za vsako gospodinjstvo, saj kakovostnih posod nikoli ni zadosti. Na tem mestu velja omeniti tudi več-delno termo posodo, ki vam lahko olajša shranjevanje ter prenašanje hrane. Idealna je za starejše, ki potrebujejo dostavo hrane, pa tudi za ostale, ki si želijo večje prikladnosti ter organiziranosti.

Posoda - lonci za kuhanje

Posoda za cvrtje

Kljub temu, da posoda za cvrtje običajno ni v rabi prav vsak dan, predstavlja osnovni element, ki ga mora imeti prav vsaka kuhinja. Prav vam bo prišla, kadar si boste zaželeli praženega krompirčka in ocvrte zelenjave ali zrezkov.

Cvrtje vam bo močno olajšala, saj je sestavljena iz dveh delov – posode za olje ter cedila. V vsakem trenutku lahko cedilo s hrano umaknete iz olja ter tako poskrbite za popolno pečeno hrano.

Kakovostna posoda za cvrtje je izdelana iz nerjavečega jekla ter ima ročaje, ki se ne segrevajo. Tako jo boste lahko premaknili tudi takoj po kuhanju, s tem pa zmanjšali možnosti razlitja ali nesreče.

Vok

Vok je na prvi pogled zelo podoben ponvi, le da je nekoliko drugače oblikovan ter ima globje dno. Predstavlja enega izmed najbolj funkcionalnih pripomočkov v kuhinji, saj lahko z njegovo pomočjo pripravljate jedi vseh vrst. Ker ga pogosto uporabljajo tudi v azijski kuhinji, boste z njim pripravljali tudi najboljše orientalske specialitete.
V njem lahko jedi dimite, kuhate ali parite. Kljub temu, da v zahodni kuhinji pogosteje uporabljamo ponev z ravnim dnom, je vok odlična rešitev za pripravo hrane, saj se zaradi posebne oblike dna toplota s štedilnika prenaša drugače (ima veliko večjo površino na katero se prenese toplota, tako pa slednja ustvari bolj dimljen okus). Njegova pomanjkljivost je, da ne deluje najbolje na električnih in indukcijskih kuhalnih ploščah.

Posoda - vok

Pekač

Za pečenje v pečici boste potrebovali posebne pekače za pripravo pečenih glavnih jedi in peciva. Na pekače z nizkim robom lahko naložite vse, kar želite (meso, krompir, zelenjavo z nekaj začimbami), nato pa vse sestavine le položite v pečico. Čez urico vas bo pričakalo okusno in sočno kosilo, brez posebnega truda. Za pripravo peciv in tort bodo bolj primerni pekači okrogle ali štirikotne oblike z višjim robom – seveda odvisno od vrste peciva, ki ga pripravljamo.

Kako izbrati primerne materiale?

Po pregledu naše ponudbe boste ugotovili, da je posoda izdelana iz najrazličnejših materialov. Nerjaveče jeklo je eden izmed najpogosteje uporabljenih materialov – seveda z dobrim razlogom, saj lahko na njem pripravljate vse vrste sestavin. Je zelo trajna in ugodna rešitev, zagotavlja pa tudi odlično razmerje med ceno in kakovostjo. Primerno je za pranje v pomivalnem stroju, njegova pomanjkljivost pa je, da nekoliko slabše prevaja toploto in jo slabo porazdeli. To težavo lahko sicer rešite z nakupom nekoliko dražje posode, ki ima dodatno notranjo plast, izdelano iz bakra ali aluminija.

Aluminij nudi odlično toplotno prevodnost, sicer pa je tudi zelo lahek ter trajen material. Njegova slabost je, da se zlahka opraska, zato je pri dolgotrajni uporabi potrebna določena mera pazljivosti. Ker reagira na kislo hrano, ni najbolj primeren za pripravo slednje. Boljša izbira je eloksiran aluminij, saj je slednji obdelan s posebnim postopkom, ki ga močno okrepi ter naredi bolj trdnega. Čeprav takšen aluminij potrebuje nekoliko več časa, da se ogreje, predstavlja enega najboljših materialov za kuhanje hrane, saj odlično prevaja toploto.

Posoda iz litega železa je skrivno orožje mnogih kuharjev, saj je ugodna in omogoča hitro praženje in rjavenje hrane. Omogoča različne načine uporabe, saj jo lahko uporabljate tako na štedilniku, kot tudi v pečici. Žal ni primerna za keramične kuhalne površine, je precej težka in potrebuje kar nekaj vzdrževanja. Kljub temu, da je ponev iz litega železa nepogrešljiv kuhinjski pripomoček, lahko z nekaterimi drugimi materiali hitreje ter z manj truda pripravite okusne jedi.

Keramična posoda je dandanes ena izmed najboljših pripomočkov, ki jih je mogoče dobiti na trgu. Prenašajo lahko zelo visoke temperature, odlično pa se spopadajo tudi z nizkimi temperaturami, zato jih lahko brez skrbi odložimo tudi v hladilnik. V nasprotju z železno, je keramično ponev mogoče uporabiti tudi v mikrovalovni pečici. Omogočajo enostavno vzdrževanje in čiščenje, saj so odporne tudi na bolj grobo umivanje z gobico. Njihova površina je nelepljiva, zato je primerna za osebe, ki ne želijo uporabljati olja za kuhanje in praženje. Njena slabost je, da se lahko razbije, če vam pade, sicer pa je tudi nekoliko težja.

Preprosti triki, ki bodo vaši posodi podaljšali življenjsko dobo

Primerna skrb za posodo je pomembna. Kot ste spoznali do sedaj, različni materiali potrebujejo različne načine vzdrževanja. Pri nekaterih posodah je tako potrebna posebna pazljivost, saj se lahko v nasprotnem primeru opraskajo, okrušijo ali kako drugače poškodujejo (in v najslabšem primeru tako postanejo tudi škodljive do vašega zdravja).
Pomembno je, da se pred nakupom vsake vrste posode pozanimate o primernem načinu čiščenja. Nekatere so tako primerne za pranje v pomivalnem stroju, druge pa lahko čistite izključno ročno.

Posoda, ki jo uporabljate, naj bo ravno pravšnje velikosti za vaš štedilnik, saj lahko prevelik plamen na premajhno površino deluje negativno. Poskrbite tudi za primerno temperaturo med kuhanjem. Tako boste zaščitili posodo, poskrbeli pa tudi za optimalno kuhanje hrane. Mnenje, da se bo pri večjem plamenu hrana skuhala hitreje, je namreč zmotno. Hrana se lahko namreč prižge na površino, zato pa jo je težje odstraniti. Z močnim drgnjenjem med odstranjevanjem lahko površino poškodujete ali jo celo uničite. Za čiščenje loncev in ponev je sicer najbolje uporabljati gobice z mehko površino. Če je le mogoče, se izognite kovinskim gobicam.

Ne pozabite na primerne pripomočke, ki jih uporabljate med kuhanjem. Hrane ni priporočljivo mešati z vilicami ali drugimi ostrimi predmeti – za to delo raje uporabljajte plastične ali lesene metlice ali lopatke, ki jih lahko po ugodni ceni najdete tudi v naši prodajalni.

Posoda - čiščenje

Kaj pa posoda za kuhanje na indukcijski plošči?

Dandanes veliko sodobnih kuhinj uporablja indukcijski štedilnik, saj je energijsko učinkovit, zmogljiv ter nadvse priročen za pripravo hrane. Posoda za indukcijo je običajno označena s posebnim znakom, saj mora biti elektro prevodna. Zakaj? Indukcijsko kuhališče deluje tako, da med površino in posodo vzpostavi magnetno polje. Električni tok se med kuhanjem inducira na dno posode, zato se segreje samo posoda, ne pa celotna kuhalna površina.

Sicer ni nujno, da po menjavi starega štedilnika za indukcijsko kuhališče, stara posoda ne bo več primerna. Na indukcijski štedilnik namreč lahko postavite železno ali emajlirano posodo, pozorni morate biti le na to, da ima popolnoma ravno dno. Aluminij ter keramika sta prav tako popolnoma primerna za magnetno kuhanje. Ker za indukcijsko kuhanje posoda iz nerjavečega jekla ni primerna, dandanes mnogo proizvajalcev vanjo vgrajuje tudi posebno indukcijsko dno. Posoda za kuhanje na indukcijski plošči, pa tudi ostalih vrst kuhališč, naj bo neporozna in gladka. Odporna naj bo na luščenje, po možnosti pa naj bo opremljena tudi s prevlekami za lažje kuhanje ter čiščenje. Tako boste prihranili veliko časa.

Posoda za shranjevanje lahko močno olajša vaš vsakdan

Vas hiter način življenja ter vsakdanje obveznosti omejujejo, da bi si pripravljali zdrave in tople obroke?

To težavo lahko enostavno rešite z nakupom plastičnih ali steklenih posod za shranjevanje. Ko boste imeli čas, si lahko pripravite različne jedi, ki jih nato shranite v hladilnik ali zamrzovalnik. Ko jih potrebujete, jih preprosto vzemite s seboj ter jed pogrejte v mikrovalovni pečici. Na ta način se lahko izognete tudi velikim količinam ostankov hrane.

Kakorkoli že – uživajte v kuhanju, shranjevanju in uporabi različne posode!

Napišite komentar...