Zapri
banner
(0) izdelkov
V nakupovalni košarici nimate izdelkov
Filters
Preferences
Iskanje

Posteljnina – nekaj uporabnih namigov za kakovosten spanec

Posteljnina – nekaj uporabnih namigov za kakovosten spanec

Posteljnina je nekaj, na kar morda sprva ne pomislite, ko kupujete pripomočke, ki vam bodo omogočali, da se boste v svoji postelji kvalitetno in učinkovito naspali. Vaše prve misli so najbrž namenjene izbiri vzmetnice in vzglavnika. Vendar je tudi posteljnina ključnega pomena, ki lahko pomembno vpliva na to, ali boste ponoči dobro spali ali ne.

Posteljnino sestavljajo prevleka za vzglavnik, prevleke za odejo in rjuha, s katero prekrijete vzmetnico. Rjuha je lahko preprost pravokotnik iz različnih materialov, pri katerem boste morali na vsakem vogalu narediti vozel, da se bo rjuha tesno oprijeza vzmetnice, lahko pa ima rjuha ob robovih napeljano elastiko, s katero je »oblačenje« vzmetnice precej bolj enostavno.

Eden najpomembnejših elementov posteljnine je gotovo prevleka za vzglavnik. Ta je namreč od vseh kosov posteljnine najpogosteje v stiku z vašo golo kožo (kožo na vašem obrazu), zato je še posebej pomembno, kakšno prevleko si izberete.

Kakšna naj bo prevleka za vzglavnik? 

Preden se poglobimo v prevleke za vzglavnike, je dobro, da povemo nekaj o vzglavnikih samih. Izbira pravilnega vzglavnika, ki bo povsem ustrezal vam in vašim spalnim navadam, je ključnega pomena. Eden od dejavnikov, ki jih morate pri izbiri vzglavnika upoštevati, je položaj, v katerem običajno spite. Oseba, ki spi na boku, namreč potrebuje povsem druge vrste vzglavnik kot oseba, ki večino noči prespi na hrbtu. Prav tako si mora povsem drugačen vzglavnik izbrati nekdo, ki spi na trebuhu. Poglejmo, kateri vzglavnik najbolj ustreza kateremu spalnemu položaju:

Spanje na trebuhu. Če spite na trebuhu, si morate priskrbeti blazino, ki je mehka in ploska, saj boste s tem preprečili, da bi se vam med spanjem vrat ukrivljal navzgor. Če spite na trebuhu, ste verjetno z glavo obrnjeni v eno ali drugo stran, zato morate poskrbeti, da blazina vašega vratu ne bo silila v nenaraven položaj.

Spanje na boku. Za tiste, ki se med spanjem najpogosteje obrnejo na bok, je idealen vzglavnik takšen, ki zaobjame vašo glavo in vrat in skrbi, da sta vrat in hrbtenica lepo poravnana. Če spite na boku, je za vas še najbolj primerna blazina, ki ima na straneh všite trakove blaga, ki ji dodajo nekaj višine. Takšna blazina vam bo zagotovila enakomerno spalno površino in ohranjala lepo linijo vašega telesa.

Vzglavnikov poznamo več vrst - izberite ga glede na vaš spalni položaj.

Spanje na hrbtu. Verjetno ste že opazili, da ko ležete na hrbet, položaj, v katerem sta vaša hrbtenica in vrat ravno na tleh, nikakor ni udoben. To neudobje povzročata vaša hrbtenica in vrat, ki sta naravno ukrivljena, zato jima morate na delih, kjer se odmakneta od ravne površine, zagotoviti primerno oporo. Za spanje na hrbtu so tako zelo primerni ergonomski vzglavniki, ki imajo v sredini udrtino, v katero zelo lepo leže vaša glava, medtem ko je vrat podprt. S takšno blazino boste preprečili, da bi bil vaš vrat ukrivljen v nenaraven položaj ali da bi se vam glava med spanjem nagnila preveč nazaj.

Zakaj so materiali prevlek pomembni?

Zdaj pa k materialom, iz katerih so običajno izdelane prevleke za vzglavnike. Bombažne prevleke, na primer, za kožo niso preveč dobre. Bombaž je namreč zelo vpojen material, ki lahko v sebi zadrži veliko tekočine. Ko je tkanina mokra oziroma vlažna, se, kot ste verjetno že opazili, prilepi na vašo kožo. Če se prevleka za blazino prilepi na vaš obraz, se ponoči med blagom in vašo kožo ustvarja trenje, ki lahko povzroči, da se vam bodo čez čas na obrazu začele poznati gube. Poleg tega lahko vlažna, umazana prevleka še poslabša akne, če vas te že tako pestijo.

Ker na blazini preživimo ogromno časa – neverjetno tretjino svojega življenja, je izredno ključnega pomena, da si izberemo takšno prevleko, ki bo delovala v prid naši koži. Nekateri materiali, iz katerih so običajno izdelane prevleke za vzglavnike, so za kožo bolj, drugi manj primerni. Med drugim je pomembno, da izberemo prevleko, ki bo koži omogočala, da zadrži vlago v sebi, namesto da bi jo »predala« blazini. Drugi najpomembnejši faktor je, da koža na tej prevleki lahko diha, saj lahko prevleke, ki tega ne omogočajo, kožo na obrazu oropajo kisika, ki pa je, kot vemo, življenjskega pomena.

Izbira prevleke za blazino pa ne bo vplivala le na kožo na vašem obrazu. Če boste izbrali prevleko iz gladkih materialov, kakršna je na primer svila, se bodo tudi vaši lasje ponoči manj vozlali.

Kdaj se blazina izrabi?

Morda pa vam menjava prevleke za blazino ne bo pomagala. Morda se je vaši blazini enostavno iztekla njena življenjska doba, kar pomeni, da potrebujete novo blazino. Stare blazine, ki so že odslužile svoje, lahko zaradi nepravilne oblike povzročijo glavobole, bolečine v hrbtenici in vratu ter nespečnost. Prav tako so stare blazine, ne glede na to, kako pogosto jih perete, polne starih, mrtvih kožnih celic, pršic in celo njihovih iztrebkov ter plesni. Ko se blazina stara, lahko celo do petdeset odstotkov njene teže predstavljajo zgoraj naštete neprijetnosti. Vse to lahko povzroča alergije ali vam otežuje dihanje v spanju. Kako torej ugotoviti, v čem je problem?

Že sam pogled na vašo blazino vam lahko pove, kakšno je stanje in, ali boste morali morda namesto prevleke za blazino zamenjati kar celo blazino. Snemite prevleko in si dobro oglejte blazino pod njo. Kakšne barve je? Še vedno takšne, kot je bila, ko ste jo kupili, ali se je obarvala v kak bolj neprijeten odtenek? So na njej vidni kakršni koli madeži? Če teh madežev ne morete odstraniti s pranjem, je čas za novo blazino. Podobno, če ima blazina kakršen koli vonj, ki se ga ne morete znebiti tako, da blazino operete.

Če se je blazina strgala, jo lahko z nekaj šivi še vedno rešite, a le, če ni izgubila polnila. Blazina, v kateri ni dovolj polnila, vašemu vratu in glavi namreč ne zagotavlja optimalne podpore in lahko povzroči več škode kot koristi.

Načeloma bi morali blazino menjati na vsakih dvanajst do osemnajst mesecev. To se vam morda zdi zelo pogosto, a ni, če na to pomislite iz tega vidika: ljudje prespimo tretjino svojega življenja. Kar pomeni, da v povprečju prespimo nekje med sedem in osem ur na noč. To pomeni, da naš vzglavnik podpira našo glavo in vrat nekje med 2500 in 3000 ur na leto! Vzglavnik je ključnega pomena za kakovosten spanec, to, da se ponoči lahko naspite in si odpočijete, pa se vam bo močno obrestovalo tudi takrat, ko boste budni, saj dober spanec prispeva k boljši produktivnosti čez dan in k boljšemu počutju na splošno.

Še nasvet: če želite vaši spalnici na hitro vdahniti nekaj življenja, na posteljo dodajte še kakšno okrasno blazino. Te so super dekorativni element, ki lahko ob nedeljskem poležavanju ponudijo še dodatno udobje, uporabne pa so tudi z vidika, da lahko enostavno čeznje poveznete drugo prevleko in že je lahko vaša spalnica popolnoma drugačna. Če ne želite, da bi vaše okrasne blazine ponoči, ko spite, ležale na tleh, zraven postelje postavite še lepo košaro.

Materiali rjuh in prevlek za odejo

Pomemben je tudi material, iz katerega sta izdelani vaša rjuha in prevleka za odejo. Čeprav ne rjuhe, ne odeje običajno niso v neposrednem stiku s kožo, saj ste ponoči najverjetneje oblečeni v pižamo oziroma nekakšna druga oblačila, namenjena spanju, morate biti pozorni, kakšno rjuho in prevleko za odejo boste izbrali. Tu je tudi bombaž čisto dobra izbira, saj je mehak in dolgotrajen. Izredno dolgo zdrži tudi lanena posteljnina, ki je še posebej primerna za vroča podnebja, saj vas bo ponoči prijetno hladila. Slaba stran lanene posteljnine je morda, da se vam bo od začetka zdela nekoliko trda in neudobna in bo nekoliko časa trajalo, da jo boste »obrabili« do maksimalnega udobja. Seveda pa obstajajo tudi sintetični materiali za izdelavo posteljnine, ki so večinoma poceni, mehki in udobni in se ne mečkajo, vendar koža, zavita v sintetično posteljnino, ne diha tako dobro kot, če je pokrita s samimi naravnimi materiali.

Čeprav naj ne bi bila nikoli v stiku z vašo golo kožo in jo običajno prekriva prevleka, je tudi odeja lahko izdelana iz različnih materialov, ki jih izbirate glede na osebne preference.

Najprej nekaj besed o dimenzijah odej. Vedno se vam splača izbrati odejo, ki je nekaj centimetrov daljša od vas samih, saj si jo boste lahko tako ovili okrog stopal za dodatno udobje.

Bombažne odeja je mehka in diha, zato so te med najbolj udobnimi na tržišču. Bombaž je vzdržljiv material, ki se ne bo uničil s pogostim pranjem. Volna je odličen izolator, zato vam bo dobro služila tako pozimi kot poleti. Odejo iz sintetičnih materialov boste lahko dobili zelo poceni, vendar ima nekaj negativnih lastnosti – iz nje namreč lahko uhaja polnilo, v njej se zadržuje statična elektrika, koža pa pod sintetiko težko diha. Med drugim je na voljo tudi flis, katerega primarna naloga je zadrževanje toplote, zato je ta material še posebej priljubljen pri majhnih otrocih, saj odeja iz flisa zagotavlja toploto, brez da bi ustvarjala neprijeten občutek obteženosti.

Odeja iz flisa je zelo mehka in udobna ter tako še posebej primerna za otroke.

Najbrž pa še niste slišali za električno odejo. Ta je prav posebna, saj lahko ročno kontrolirate temperaturo, ki jo oddaja in si jo tako prilagodite povsem glede na svoje želje. Pri nekaterih električnih odejah dvoji nadzorni gumbi celo omogočajo, da ima lahko vsaka polovica odeje drugačno temperaturo.

Priporočljivo je, da posteljnino operete nekje enkrat na vsaka dva tedna. Tako lahko zagotovite, da ne boste vsako noč legali v posteljo, polno pršic, potu in še marsičesa drugega, kar se lahko znajde na posteljnini. Če želite slediti temu sistemu menjanja posteljnine in poskrbeti, da ne boste ob pranju nikoli ostali brez, naj bi potrebovali vsaj tri kose vsega: tri prevleke za vzglavnik, tri rjuhe in tri prevleke za odejo. Po ena prevleka za odejo, ena rjuha in ena prevleka za vzglavnik naj bi bile venomer na vaši postelji, po ena v pranju in po ena v omari. Ta zadnji set, ki je bolj rezervne narave, lahko ponudite tudi morebitnim gostom, ki prespijo pri vas.

Dodatki za ležišča

Če ste vse naredili prav, pa imate še vedno občutek, da vaši postelji nekaj manjka, vam lahko pomaga tudi nadvložek. Medtem ko so prevleke za blazine, rjuhe in prevleke za odeje tudi dekorativne, igrajo nadvložki izključno funkcionalno vlogo. Namenjeni so tistim, ki čutijo, da njihova vzmetnica ni stoodstotno primerna za njih (morda je malo premehka ali malo pretrda) ali pa je morda že malo dotrajana, pa si ne morejo privoščiti nakupa nove vzmetnice. Nadvložki so lahko izdelani iz različnih materialov, vsak pa ima svoje prednosti in slabosti. Nadvložek iz lateksa, na primer, je hipoalergenski, trden, vzdržljiv, a drag. Spominska pena je udobna, a nudi oporo bolečim sklepom, na nadvložku iz spominske pene pa lahko hitro postane prevroče. Nadvložki iz mešanic poliestra so poceni in relativno mehki, vendar niso najbolj kakovostni in se starajo veliko slabše kot nadvložki iz spominske pene ali lateksa. Raziščite prednosti in slabosti različnih materialov in se odločite za nadvložek, primeren za vas.

Posteljnina je torej stvar, pri kateri je treba izbiri in nakupu posvetiti kar nekaj časa, da si zagotovite res kakovosten spanec, a je končni rezultat gotovo vreden truda.

 

Napišite komentar...