Zapri
banner
(0) izdelkov
V nakupovalni košarici nimate izdelkov
Filters
Preferences
Iskanje

Pranje perila.

Pranje perila.

Nekaj nasvetov, da bo vaše perilo čudovito in kot novo

Priznajmo si: Prav vsem se je že zgodilo, da smo kdaj tik pred zdajci popackali kos oblačila, ki smo ga nujno potrebovali, nato pa smo moledovali pralni stroj, naj vendar že hitro opere. Tega vam ni več potrebno početi. Pripravili smo vam nekaj nasvetov, kako boste tako svoj pralni stroj kot svoj sušilni stroj prepričali, da bosta delovala z maksimalno učinkovitostjo.

Sortirajte!

Vsako pranje perila se začne z oblačili samimi. Ta morate seveda še pred pranjem razdeliti na bela in barvna, saj lahko v nasprotnem primeru pride do puščanja barv in gotovo ne boste veseli, če se bo bela srajca zaradi rdečih spodnjih hlač, ki so se na visoki temperaturi prala zraven, obarvala rožnato. Sortiranje perila je zelo zamudno, zato zanj poskrbite kar sproti, ko v kopalnici ali kje drugje odlagate umazana oblačila. Namesto enega koša za perilo v prostor postavite dva in naj družinski člani perilo sproti odlagajo v pravega. Tako si boste prihranili mnogo dela in časa, ki ga boste lahko namenili prijetnejšim opravilom.

Pralni stroji v naši ponudbi so na voljo po ugodnih cenah, a so kljub temu izredno kakovostni, njihova uporaba pa je nadvse enostavna, vendar je vseeno potrebno upoštevati nekaj napotkov, da bo vaše perilo resnično oprano, kot mora biti.

Pomembna elementa pri vrhunskem pranju perila sta seveda pralni prašek in mehčalec.

Pranje perila - sortiranje

Vedno odmerite ...

Če boste pralni prašek in mehčalec v pralni stroj metali kar tako, na pamet, boste skoraj v stotih odstotkih uporabili napačno količino. Pralni praški so sicer odličen pripomoček pri odstranjevanju madežev, mehčalci pa naredijo perilo čudovito mehko, vendar je temu tako le, če so količine prave.

Uporabite premalo in rezultat bodo neoprana ali trda oblačila, preveč in vaše perilo lahko postane lepljiva, peneča se kepa. Mnogi pralni praški in mehčalci, ki jih po ugodnih cenah lahko kupite v spletni trgovini MojPaket, imajo zraven tudi posodico za doziranje, tako da odmeriti prašek ali mehčalec v ravno pravšnji količini res ne bi smelo biti problem.

Če ste pralni prašek vseeno malce preveč radodarno natresli v posodico, boste to najhitreje opazili na oblačilih. Po pranju jih dobro preglejte in opazili boste, da so trda ali pa da so se na njih nabrali milni mehurčki. S takšnim oblačilom žal ne morete storiti drugega, kot da ga vržete nazaj v pralni stroj.

Pranje perila - detergent

Klasične napake, ki jih delajo uporabniki pralnih strojev

Marsikdo pri uporabi pralnega stroja dela nekaj ključnih napak, zaradi katerih stroj ne deluje tako, kot je treba. Te napake so:

- Nalaganje prevelike količine perila v pralni stroj: Ko je stroj preveč poln, detergent in voda ne dosežeta vseh oblačil in ta se zato ne operejo. Pazite, da boben ne bo preveč poln.

- Ne prilagajanje cikla pranja oblačilom: Marsikdo ne zna uporabljati različnih nastavitev, zato za vse perilo uporabljajo kar eno samo nastavitev. Dolžino, temperaturo in tako dalje vedno prilagodite oblačilom, ki jih perete, saj lahko na primer nizka temperatura ne pomaga pri odstranjevanju trmastega madeža iz kavbojk, visoka temperatura pranja pa bo uničila vašo občutljivo srajco.

Naši sušilni stroji so najboljši, a lahko z nekaj triki njihovo delovanje še izboljšate

V ponudbi spletne trgovine MojPaket se najde tudi veliko sušilnih strojev, ki jih odlikuje skrb za vaše perilo in učinkovitost v sušenju.

Naj vam zaupamo nekaj trikov, s katerimi bo sušenje perila v sušilnem stroju še enostavnejše, hitrejše in bolj učinkovito:

- če se vam mudi in želite, da se perilo posuši v kar najkrajšem času, v sušilni stroj poleg perila vrzite še svežo bombažno brisačo, ki naj bo čim debelejša. Brisača bo vpila nekaj vlage in perilo se bo zato posušilo kar precej hitreje.

- sušilni stroji poleg sušenja perila pomagajo reševati tudi problem zmečkanih oblačil. Tudi tu boste potrebovali brisačo, ki jo zmočite in dobro stisnite, da odvečna voda odteče. Sušilni stroj, v katerem so zmečkana oblačila in vlažna brisača, prižgite za 15 minut. Poglejte, ali je perilo še zgubano in, če je, ponavljajte postopek, dokler ne bodo gube izginile.

- sušilni stroj vam lahko pomaga do mehkih blazin, v katere se boste zvečer z užitkom potopili. Celo najbolj sploščene blazine lahko popravite tako, da jih za nekaj minut vržete v sušilni stroj, v katerega dodate še nekaj teniških žogic. Žogice bodo med ciklom poskakovale po sušilnem stroju, kar bo na blazino delovalo podobno, kot če jo dodobra stepete: ko jo boste vzeli iz stroja, bo prezračena in puhasta.

- če želite, da vaše perilo lepo diši, v sušilni stroj vrzite še vrečkico posušene sivke. Dobro jo zaprite, saj verjetno želite na oblačilih imeti le vonj sivke, ne pa tudi njenih cvetov.

- puloverje ter druge pletene in občutljive tkanine v sušilnem stroju sušite tako, da jih obrnete z notranjo stranjo navzven. Na zunanji strani pletenin se namreč rade naberejo “mucke”, ki uničijo videz oblačila.
likalniki

Likalnik ni vaš sovražnik

Le stežka bi našli človeka, ki bi med svoja najljubša oblačila uvrstil likanje. Pravzaprav bi bila večina pripravljena narediti marsikaj, da bi se likanju izognili ali ga vsaj skrajšali. Tudi tu vam bomo priskočili na pomoč z nekaj nasveti:

Pranje perila - likanje

- Likalniki ne prenesejo navadne vode iz pipe, saj se zaradi trde vode, kot se imenuje, nanje nalaga vodni kamen, ki lahko napravo uniči ali zelo oslabi njeno delovanje. Za likanje zato vedno uporabljajte destilirano vodo.

- Oblačila vedno obrnite z notranjo stranjo navzven, saj lahko z malo smole z likalnikom precej poškodujete tkanino.

- Pod oblačila podložite alu folijo. Vročina se bo iz likalnika prenesla tudi na folijo, zato boste oblačilo hkrati zlikali tako z zgornje kot s spodnje strani, s tem pa boste prepolovili čas likanja.

- Pri likanju nikoli ne uporabljajte krožnih gibov, saj boste s tem raztegnili tkanino in skrajšali njeno življenjsko dobo. Bolj primerni so ravni gibi naprej in nazaj.

- Poskrbite, da se na vašem likalniku ne bo nabirala umazanija. Spodnjo ploščo likalnika vsake toliko očistite s krpo, namočeno v vodo, v kateri je raztopljena soda bikarbona. Za čiščenje lukenj na plošči uporabite vatirano paličico. Pazite, da bo med čiščenjem plošča likalnika zgolj topla. Nikakor ne sme biti vroča, saj lahko tako pride do resnih poškodb.

Z našimi nasveti in pripomočki boste lahko vsak dan imeli sveže, hitro oprano, čudovito posušeno in zlikano perilo.

Napišite komentar...