Zapri
banner
(0) izdelkov
V nakupovalni košarici nimate izdelkov
Filters
Preferences
Iskanje

Pranje perila – navodila in nasveti naših babic

Pranje perila – navodila in nasveti naših babic

Danes v smeti zmečemo ogromno oblačil, kar negativno vpliva tako na okolje, kot na našo denarnico. Večino oblačil, ki končajo na smetiščih, bi se še dalo ponositi, vendar imajo madeže ali ostale napake, ki jih ne znamo učinkovito odpraviti. A dobra novica je, da se večino teh težav da rešiti.

Preberite, kako lahko iz oblačil in drugih tkanin najučinkoviteje odstranite različne madeže in ostale nepravilnosti – tukaj so navodila in nasveti za pranje perila naših babic!

Učinkovito pranje perila brez dragih praškov

Za učinkovito pranje perila in drugih zadev ne potrebujete dragih kupljenih pralnih praškov, ki lahko poškodujejo predmete, ki jih želite oprati, obenem pa niso nič kaj prijazni do okolja. Že naše babice in prababice, ki niso imele na voljo vsega udobja, ki ga mi uživamo danes, so poznale nekaj receptov za domači pralni prašek, ki je oblačila, posteljnino in druge stvari opral ravno tako dobro, če ne še bolje, kot kupljeni praški in detergenti.

Ker, kot že omenjeno, niso imele na voljo luksuza, da bi kar naprej kupovale nova oblačila in druge tkanine, so bile mojstrice v ohranjanju starih stvari v odličnem stanju, pri tem pa so se morale kdaj spopasti tudi s kakšno nesrečo, kot je obarvano perilo, orumenele zavese, kavbojke, ki puščajo barvo in podobno.

Pranje perila - pralni stroj

Kako pripraviti domači pralni prašek za pranje?

Da pripravimo domači pralni prašek za pranje perila, pranje posteljnine, pranje zaves ali drugih tkanin, potrebujemo le nekaj zelo preprostih sestavin, ki jih lahko dobimo praktično kjerkoli: rastlinsko milo, sodo bikarbono, vodo in eterično olje po naši izbiri.

Liter vode segrejemo do vročega in nalijemo v steklenico oziroma plastenko ali kozarec, v katerem bomo hranili prašek. Vanj nato nastrgamo približno 50 gramov mila in pol jušne žlice sode bikarbone. Po želji dodamo še eterično olje z vonjem, ki smo si ga sami izbrali. Steklenico, plastenko oziroma kozarec zapremo in pretresemo. Pustimo nekaj dni, da »odsedi«, nato pa ga lahko uporabljamo kot navaden pralni prašek.

S takšnim pralnim praškom oziroma gelom prihranimo ogromno, saj je izredno poceni, s takšno količino gela pa lahko operemo preko 70 kilogramov perila.

Poleg tega pa na tak način doma narejeni prašek ne vsebuje prav nobenih snovi, ki bi lahko škodile vam ali okolju. Vse je naravno in resnično deluje.

Pranje perila je danes lahko tako okolju prijazno kot nekaj generacij nazaj. Prednost takšnega doma izdelanega pralnega praška oziroma gela je tudi v tem, da ima natanko takšen vonj, kot si sami zaželimo. Če si želimo vonja, ki nas bo poživljal in nas navdajal z energijo, se odločimo za vonj pomaranče, limone ali katerega drugega agruma, pomirjajoč učinek pa bomo dosegli na primer z vonjem sivke.

Prekletstvo naših najljubših oblačil. Radi in pogosto jih nosimo in temu primerno je tudi možnost, da jih nekako umažemo, večja kot pri oblačilih, ki si jih ne nadenemo tako pogosto. A kar brez skrbi. Še boste lahko oblekli vaše najljubše bele hlače, ki ste jih med večernim druženjem s prijatelji popacali s paradižnikovo omako, ki vam je kapnila s čipsa.

Pranje perila - domači pralni prašek

Nasveti za uspešno odstranjevanje madežev

Pomembni nasveti, ki jih je za uspešno odstranjevanje madežev iz oblačil dobro upoštevati:

•    Madež »napademo« čim prej. Zasušeni madeži so namreč precej bolj trmasti in jih je težje odstraniti. Čim do madeža pride, ga popivnamo z mokro krpo.
•    Dobro zasilno sredstvo za odstranjevanje madežev iz oblačil je gazirana voda. Če smo v lokalu, ko se madež zgodi, hitro prosimo za stekleničko gazirane vode in krpo.
•    Madeža nikoli ne poskusimo odstraniti z vročo vodo, saj ga bo vročina le še bolj »zasidrala« v oblačilo. Uporabimo hladno ali toplo vodo.
•    Iz istega razloga oblačila tudi ne likamo in ne sušimo v sušilnem stroju, dokler nismo povsem prepričani, da madeža ni več.

Morda boste presenečeni, a večino madežev, ki se najpogosteje pojavljajo na vaših oblačilih, lahko odstranite kar z živilom, ki ga imate gotovo doma, najpogosteje pa ga verjetno jeste v solati – s kisom. Za odstranjevanje madežev je najboljši beli kis. Kako torej z njegovo pomočjo odstranimo madeže z oblačil?

Kava (ali pravi čaj): Ljubitelj kave bo, ko se polije, začutil dvojno žalost – žalost ob izgubi skodelice kave in žalost, ker je zamazal eno najljubših oblačil. A vsaj eno od teh žalosti lahko omili prav kis. Kot že prej omenjeno, je dobro, da čimprej popivnamo madež, preden se posuši. Takoj, ko je to mogoče, politi del oblačila namočimo v mešanico kisa in vode v razmerju 1:2 v prid vodi. Ko madež v večini izgine, oblačilo posušimo na zraku, nato pa ga operemo kot običajno.

Kri: Včasih tako ali drugače pride tudi do tega, da oblačilo popacamo s krvjo. Čez madež prelijemo kis in pustimo, da se vsaj petnajst minut namaka. Speremo ga s hladno vodo in, če vidimo, da madež še vedno vztraja, ponovimo postopek. To počnemo, dokler večina madeža ne izgine, nato pa oblačilo takoj operemo.

Pot: Ko smo aktivni, se potimo še bolj kot ponavadi, zato ni nenavadno, da imajo prav naša najljubša športna oblačila pod pazduho temne madeže. A zelo enostavno jih lahko odstranimo – ja, uganili ste – s kisom. Del oblačila, kjer smo opazili potne madeže, prelijemo s kisom, nato pa čez posujemo še grobo sol in podrgnemo z roko ali s krpo. Posušimo na zraku in operemo.

Paradižnikova omaka: Tudi pri odstranjevanju paradižnikove omake z oblačila moramo mesto, kjer je madež, dobro prepojiti s kisom. Nato lahko oblačilo operemo kot običajno, uporabimo lahko tudi zgoraj omenjeni domači gel za pranje perila. Kot že rečeno, bodimo izredno previdni in se prepričajmo, da madeža ni več, preden oblačilo posušimo v sušilnem stroju ali ga polikamo, saj bo vročina le utrdila madež in s tem praktično izničila naše možnosti, da ga odstranimo.

Če se veliko gibljemo v naravi, se lahko na naših oblačilih kdaj pojavijo tudi s tem povezani madeži, na primer madeži drevesne smole, če smo se ponesreči dotaknili kakšnega drevesa. Čeprav se vam morda tako zdi, vaše oblačilo s tem še ni obsojeno na koš za smeti. Obstaja kar nekaj načinov, kako odstraniti smolo iz oblačil. Nekateri za to uporabljajo čisti alkohol, drugi olje za kuhanje, tretji odstranjevalec za nohte, četrti pa prisegajo na arašidovo maslo (čeprav se to pri nas verjetno finančno ne izplača, glede na to, da arašidovo maslo ni ravno poceni).

Katerikoli način, kako odstraniti smolo iz oblačil, že izberemo, pomembno je, da sredstvo za odstranjevanje najprej preizkusimo na delu oblačila, ki ni neposredno viden, če slučajno pride do kakšnih poškodb oblačila. Drevesno smolo najprej s topim nožem (najbolje takšnim za maslo) ali žlico nežno postrgamo z oblačila, kolikor pač gre. Nato na mehko krpo nanesemo izbrano sredstvo za odstranjevanje in tapkamo po mestu, kjer imamo še preostanek smole. Oblačila operemo po običajnem postopku.

Če smo uporabili katerega od mastnih odstranjevalcev, kakršna sta recimo olje ali arašidovo maslo, po pranju preverimo, ali je na mestu, od koder smo odstranjevali smolo z oblačila, ostal masten madež. Če ga ni, oblačilo posušimo kot običajno, če je ostal masten madež, pa nanj nanesemo nekaj detergenta za pranje perila (lahko tudi zgoraj omenjeni domači detergent) in ga ponovno operemo.

Pranje perila - madeži od kave

Kako razbarvati perilo?

Včasih nam lahko zaradi neprevidnosti oblačila gredo »v barvo«. Ste že kdaj ponesreči zraven kupa belega perila oprali živo rdečo nogavico, ki se vam je pri ločevanju perila nekako izmuznila? Ni treba, da zdaj hodite okrog v rožnatih srajcah, če ste želeli nositi bele. Obstaja namreč kar veliko načinov, kako razbarvati perilo. Priporočamo, da za ta namen ne uporabljate belil na osnovi klora, ki sicer delujejo, a hkrati uničujejo tkanino.

Kako razbarvati perilo, brez da ga poškodovali? Uporabite lahko belilo na osnovi kisika, ki ga je mogoče dobiti v večini trgovin. Če ne zaupate kupljenim belilom, pa si ga lahko izdelate kar sami, iz naravnih sestavin, ki ne bodo škodile vaši koži in okolju. Uporabite lahko pol skodelice vodikovega peroksida, pol skodelice limoninega soka in približno štiri litre vode (najbolje se obnese kar destilirana voda). V to mešanico za kakšno uro namočite obarvano perilo in ga nato operite na najvišji priporočljivi temperaturi za tkanino, iz katere je izdelan. Če gre za neobčutljivo tkanino, jo vrzite v lonec, poln vode, in tega postavite na štedilnik. Dodajte še eno merico pralnega praška in kuhajte, dokler se perilo ne razbarva. Temeljito izperite na roke ali v pralnem stroju spustite skozi program izpiranja.

Še en koristen namig za pranje perila / kavbojk

Če ste pred kratkim kupili čudovite temnomodre kavbojke, ki puščajo barvo, vas morda zdaj jezijo modri madeži, ki se pojavljajo na vsem, česar se kavbojke dotikajo – na svetlih torbicah, kavču, kjer sedite in celo na vaših nogah. Obstaja kar nekaj načinov, kako utrditi barvo na kavbojkah in preprečiti, da bi povsod puščali temnomodre sledove.

Nekateri svetujejo, da kavbojke namočite v mrzlo vodo, ki ji dodate kis. Ta vsebuje kislino, ki pomaga utrditi barvo. A ta tehnika ne deluje na vseh kavbojkah, saj jih različni proizvajalci barvajo na različne načine. Najbolje je, da kavbojke že pred uporabo večkrat operete v hladni vodi, da odstranite višek barve. Vsaj prvič kavbojke operite brez ostalih oblačil v pralnem stroju, vedno pa jih pred pranjem obrnite na notranjo stran. Za vsak slučaj lahko med prvim pranjem v boben dodate tudi nekaj kisa. Ko dobite nove kavbojke, jih prvih nekaj nošenj kombinirajte le s temnimi oblačili in ne s svetlimi, saj se bodo ta hitreje obarvala.

Pranje perila - kavbojke

Kot že rečeno, so oblačila in ostale tkanine, ki jih pogosteje uporabljamo, tudi bolj nagnjene k temu, da se hitreje umažejo. Posebej na udaru so tudi zavese, ki se, če dolgo visijo v vašem stanovanju, lahko navzamejo vonja po cigaretah ali jedeh, ki jih kuhate, lahko pa, če so bele, celo porumenijo. Trik, ki pomaga v boju proti rumenim zavesam, je, da jih namočimo v vodo, v katero smo stisnili eno »bombico« črnila za nalivnik. Zavese bodo dobile moder podton, ki bo izničil porumenelost in bodo tako videti bolj bele.

Poskrbeti moramo le, da je vode dovolj, da so zavese v celoti potopljene, sicer se lahko neenakomerno obarvajo. Namakanju naj sledi pranje zaves v pralnem stroju. Če pranje zaves ne zaleže in jih kljub trudu ne boste več izobesili, jih še ni treba vreči stran. Sešijte si priročne vrečke, v katerih boste lahko kupovali sadje in zelenjavo.

Če upoštevate vse nasvete v tem članku, bodo vaša oblačila dolgo kot nova, kar se bo poznalo na vaši denarnici pa tudi na okolju, saj vam jih dolgo ne bo treba zavreči in jih nadomestiti z novimi. Pranje perila, pranje posteljnine in pravzaprav kakršno koli pranje je nadvse enostavno opravilo, če veste, kako se ga lotiti, in tudi najrazličnejše nesreče se vam ne bodo več zdele tako hude zdaj, ko veste, kako lahko na enostaven, poceni in naraven način popravite nastalo škodo. Želimo vam obilo zabave ob pranju.

Napišite komentar...