Zapri
banner
(0) izdelkov
V nakupovalni košarici nimate izdelkov
Filters
Preferences
Iskanje

Prenova stanovanja ali hiše za prijetnejše bivanje

Prenova stanovanja ali hiše za prijetnejše bivanje

Dom je tam, kjer se počutite dobro, domače, sproščeno in udobno. Pa naj bo vaš dom ljubko stanovanje ali velika družinska hiša, vsak je kdaj pa kdaj potreben osvežitve, morda tudi prenove, obnove ali adaptacije stanovanja ali hiše.

Takrat se je treba odločiti, ali boste svoj dom preuredili oz. prenovili postopoma, vsak prostor posebej, ali pa boste pogumno zavihali rokave in se podali v celotno ureditev stanovanja ali hiše. Zagotovo je celovita prenova doma (stanovanja ali hiše) konkreten organizacijski zalogaj, ki ga spremljajo tudi nezanemarljivi stroški in ker se zavedamo, da prenova stanovanja ali hiše ni mačji kašelj, bomo v nadaljevanju razkrili nekaj napotkov in namigov, kako kar najbolje poskrbeti za to, da bosta vaše stanovanje ali hiša zasijala v novi, prenovljeni in posodobljeni podobi.

Kaj sploh pomeni vse to?

S poimenovanjem adaptacija označujemo prenovo, preureditev ali prilagoditev stavbe ali objekta sodobnim zahtevam in potrebam. Pri tem navadno ne delamo večjih posegov v konstrukcijo objekta, temveč se posvetimo predvsem posodabljanju nekonstrukcijskih delov, med katere sodijo ogrevanje, vodovod, podi, toplotna izolacija itd. Seveda največkrat ob prenovi zamenjamo ali preuredimo tudi pohištvo, lahko se osredotočimo le na posamezne detajle, v vsakem primeru pa to v dom vnese svežo energijo, izboljša njegovo stilsko podobo in ga dvigne na nov nivo.

Prenove se med seboj razlikujejo po obsegu del in od tega je odvisno tudi to, koliko časa traja prenova stanovanja ali hiše. Adaptacija je namreč lahko delna ali popolna, kar je seveda odvisno od vaših želja, zahtev, pa tudi finančnih zmožnosti. Delna adaptacija je tista, pri kateri prenovimo posamezne prostore v stanovanju ali hiši, na primer samo kuhinjo ali kopalnico ali pa ta obsega le nekaj obrtniških del, kot na primer postavitev predelnih sten, pleskanje, polaganje keramike oz. menjava obstoječe talne obloge in drugo.

Pri popolni adaptaciji pa je prenova stanovanja ali hiše celostna, kar pomeni, da navadno zamenjamo vse talne obloge, prav tako posodobimo ali menjamo tako vodovodne kot tudi električne in ogrevalne inštalacije, na vrsto pa pridejo tudi slikopleskarska dela, keramičarske in suho-montažne storitve, menjava oken in vrat, talnih oblog, na koncu pa lahko sledi še izbira notranje opreme.

Kako se lotiti prenove stanovanja?

Prenova stanovanja ni majhen zalogaj, zato se je je potrebno lotiti premišljeno, pretehtati različne možnosti, se o postopkih pri prenavljanju pozanimati pri ljudeh, za katere morda veste, da so se tega že lotili in se navsezadnje obrniti tudi k različnim strokovnjakom, mojstrom in obrtnikom. Če se na to področje spoznate in vas takšno delo veseli, potem pa le poprimite za orodje in naj se projekt prenove stanovanja prične. 

Velik zalogaj.

Pomembno je, da se vprašate, zakaj morate oz. želite prenoviti svoj dom. Morda so razlogi povečanje družine, želite hišo oz. stanovanje prodati, ali pa ste se vanjo pravkar vselili in je potrebna prenove.

Naslednje pomembno vprašanje, na katerega morate odgovoriti, je, čemu boste pri prenavljanju dali prednost. Finančne zmožnosti največkrat ne dopuščajo hkratne obnove celotnega stanovanja ali hiše, zato se je te treba lotiti postopoma, po etapah. Taka prenova zna med družinskimi člani oz. bivajočimi povzročiti nemalo stresa, zato jo je potrebno skrbno načrtovati. Pripravite se na mnogo prilagajanja, hrupa zaradi različnih gradbenih del, prahu in tudi na začasno neuporabnost nekaterih bivalnih prostorov (na primer onemogočena uporaba tuša in stranišča v času prenove kopalnice). Vendar pa imejte kljub manjšim nevšečnostim v mislih končni izdelek, to bo nadgrajeno in dovršeno stanovanje, v katerem boste ustvarjali nove spomine.

Vsekakor je na začetku, še preden se lotite prenove, treba oceniti stanje, v kakšnem je hiša oz. stanovanje. Strokovnjak bo pregledal okna, inštalacije, tla, parkete, stene in pohištvo ter določil, kaj je potrebno prenoviti. Tudi če sami niste vešči v risanju, naredite vsaj približen osnutek načrta prenove in vanj zarišite ideje, ki se vam porajajo pri obnovi. Za natančnejši načrt bo poskrbel arhitekt, ki bo s svojim znanjem pomagal pri izbiri materialov, pohištva, pri prenovi tlorisa ter morebitni postavitvi ali odstranitvi pregradnih sten, da bodo bivalni prostori čimbolj funkcionalni.

Ključna, ko se lotite prenove je izdelava natančnega načrta, kako se je boste lotili. Seveda morate še pred začetkom prenove določiti tudi vsaj okvirna finančna sredstva, ki ste jih pripravljeni nameniti za prenovo. Zavedati se morate, da lahko med obnavljanjem pride še do kakšnih nepredvidenih stroškov, zato je priporočljivo, da dobro premislite, koliko denarja ste pripravljeni vložiti v prenovo. Adaptacija poleg vizualizacije prostorov in sprememb v njih zahteva tudi popis dela in materiala, ki ga boste pri tem porabili.

Koraki za popolno prenovo - kateri so?

Ko ste naredili načrt, kako bo potekala prenova stanovanja in določili finančna sredstva, se začne zares. Pred začetkom dela za nasvete povprašajte usposobljene strokovnjake in če je to vaša prva prenova stanovanja ali hiše, svetovanje strokovnjakov vzemite zelo resno. Spodaj so za lažjo orientacijo predstavljeni koraki, po katerih se je najpametneje lotiti delne ali celotne obnove objekta.

1. Obnova instalacij in stavbnega pohištva

Prenova stanovanja ali hiše je proces, pri katerem se je najprej najbolj smiselno najprej lotiti vsega, kar se skriva v stenah. Prenoviti je treba vse napeljave oz. instalacije, morda zaradi dotrajanosti ali pa preprosto zato, ker načrtujete spremembo razporeda pohištva in drugih elementov in jih je potrebno prilagoditi. Prenova je potrebna tudi takrat, če inštalacije niso več varne. Pri napeljavah imamo v mislih elektriko (tudi za ogrevanje z IR paneli), vodovod in centralni ali plinski ogrevalni sistem. Pri teh delih vam na pomoč priskočijo mojstri, ki so strokovnjaki na svojih področjih: električar in električni inštalater, vodovodar in projektanti z različnih področij, ki s pomočjo načrtov napeljav v hiši oz. stanovanju naredijo natančen plan prenove posamezne napeljave. Za menjavo električnih in strojnih instalacij se je najbolje odločiti takrat, ko se lotite temeljite prenove notranjosti objekta, saj zahtevajo kar nekaj dela, vendar je ob kakovostno opravljenih storitvah zagotovljena njihova dolga življenjska doba.

Celostna obnova stanovanja v prvi fazi po navadi zahteva tudi menjavo stavbnega pohištva – okna in vrata – če je to dotrajano in potrebno zamenjave, in se pri tem poskrbi za morebitno dodatno izolacijo. Prva faza prenove je običajno finančno najbolj obremenjujoča in zahteva največ pomoči različnih strokovnjakov, saj si pri tovrstnih delih ne smete privoščiti napak, ki bi vas lahko drago stale. A če je ta del opravljen v skladu s pravili in priporočili, ste lahko prepričani, da bo ogrodje vašega doma brezhibno naslednjih nekaj desetletij in hkrati pripravljeno na naslednjo fazo prenove.

2. Prenova sten

Prenova sten je naslednji korak v vrsti del, ki se jih lotite, ko obnavljate svoje bivalne prostore. Glede na morebitno posodabljanje tlorisa stanovanja ali hiše se nekatere stene delno ali v celoti podrejo, medtem ko lahko druge postavite na novo. Če se boste podiranja in postavljanja sten lotili sami, vam je pri tem v pomoč najrazličnejše orodje: vrtalno kladivo, udarni vrtalnik ali različna kombinirana kladiva, s katerimi boste svoj dom pripeljali do nove, prenovljene podobe.

K prenovi sten sodijo najrazličnejša dela, vse od kitanja, brušenja, beljenja in nameščanja ploščic, tapet ali drugih oblog in na koncu tudi stenskih nalepk ter vzorcev. Tudi tukaj vam na pomoč priskočijo najrazličnejši mojstri in obrtniki – pleskarji in slikopleskarji, lahko pa se v tem delu preizkusite sami, saj je danes na spletu moč najti mnogo nasvetov in navodil za pripravo, obdelavo in kasnejše beljenje oz. oblaganje sten. Za brušenje vam bodo prav prišli najrazličnejši brusilniki, seveda ne smete pozabiti tudi na dodatne brusne plošče, za rezanje kovine, kamna ali ploščic pa uporabite kotni brusilnik. Ko je stena pripravljena na beljenje, izberite svoj najljubši barvni odtenek, se prepustite domišljiji in z barvami ustvarite prostor, ki bo pisan na kožo vaši osebnosti ali življenjskemu slogu vaše družine. Tako bo obnova stanovanja ali hiše v vas pustila prijetne spomine, ki jih boste z veseljem delili z drugimi in razlagali, kako je potekala vaša prenova stanovanja.

Podiranje sten.

3. Prenova talnih oblog

Ko ste zadovoljni s podobo sten v svojem stanovanju ali hiši, na vrsto pridejo talne obloge. To je še velik en korak pri projektu prenova stanovanja ali hiše. Odvisno od vrste talne obloge je nekatere potrebno samo obnoviti, ostale pa v celoti zamenjati, če so zaradi obrabljenosti odslužile svojemu namenu. Morda vam pa stare preprosto niso več všeč oz. se ne bi skladale z novo podobo vašega doma in tudi takrat je čas za zamenjavo. Glede na namembnost posameznega bivalnega prostora lahko izberete najrazličnejše talne obloge: parket, laminat, PVC in tekstilne obloge, naravni ali umetni kamen, keramiko, pluto ali druge.

Pri odstranjevanju stare talne obloge morate biti pozorni, da ne poškodujete sten in obstoječega stavbnega pohištva. Prav tako je pomembno vedeti, kakšne višine boste dosegli z novo talno oblogo in kakšne bodo višinske razlike med prostori v stanovanju. Pred polaganjem nove obloge preverite primernost podlage – ta mora biti ravna, trdna, kompaktna, suha ter očiščena umazanije. Če menite, da sami niste dovolj vešči polaganja podov, na pomoč vsekakor pokličite izkušenega parketarja, keramičarja ali drugega strokovnjaka za talne obloge, sicer pa se s pravim orodjem tega dela lahko lotite tudi sami in pri tem prihranite kak evro.

Nepogrešljiva pri polaganju parketa je vbodna žaga, s katero boste z lahkoto zarezali v les in prišli do ustreznih kosov parketa. Poseben izziv kar se tiče talnih oblog, predstavlja prenova kopalnice. Tam je pri polaganju keramike treba biti pozoren tudi na vodovodne cevi, ki potekajo po prostoru, zato je vrtalnik s svedrom za kamen pravi za vrtanje lukenj, skozi katere bodo potekale cevi. Poskrbite, da bo orodje, s katerim delate, natančno, udobno za uporabo in vas bo z lahkoto pripeljalo do želenih rezultatov. Prav tako ne pozabite, da pri izbiri talne bloge ni pomembna le cena in njen videz oz. skladnost s prostorom, v katerem bo položena, temveč bodite pozorni tudi na njeno odpornost na poškodbe ter življenjsko dobo, saj boste le tako lahko popolnoma zadovoljni z opravljenim delom.

4. Izbira notranje opreme stanovanja

Notranje opremljanje stanovanja je zadnji korak in se začne, ko so vsa večja gradbena, električna, vodovodna in druga dela opravljena. To je za marsikoga verjetno najprijetnejši del, ki ga ponuja prenova stanovanja ali hiše. Ideje za izbiro notranje opreme se v vaši glavi najbrž zbirajo že od začetka prenove, sedaj pa jih imate končno možnost tudi uresničiti. Če sta vaše stanovanje ali hiša že opremljena, boste verjetno naredili manjše spremembe za osvežitev doma, ki bodo poudarile novo barvo sten ali morda dopolnile osnovne kose pohištva. Celovita prenova notranje opreme pa zahteva kar nekaj planiranja, saj gotovo želite nove bivalne prostore opremiti v skladu s svojimi potrebami in načinom življenja. Tudi tukaj je potrebno narediti načrte za morebitno vgradnjo notranje opreme in pohištva po meri, pri čemer vam lahko pomagajo arhitekti, notranji oblikovalci in dizajnerji, pri sami izvedbi pa seveda mizarji. Če se večjih ali manjših mizarskih in drugih del lotevate sami, lahko pri tem uporabite multifunkcijsko orodje, ki vam omogoča žaganje, rezanje, strganje in brušenje lesa, pa tudi nekaterih drugih materialov. Tako boste z eno napravo lahko opravili več različnih del, da bo adaptacija stanovanja ali hiše še hitrejša in učinkovitejša.

Ko opravite tudi z vgradnimi omarami, lesenimi oblogami, nišami in drugimi mizarskimi opravili, se posvetite ostalemu pohištvu. Najprej izberite osnovne kose, ki bodo srce posameznega prostora in bodo narekovali njegovo namembnost. Prav tako ne pozabite, da se mora pohištvo prilagajati posameznim prostorskim omejitvam, zato pred nakupom dobro premislite, kakšno opremo potrebujete. Oblika mora biti podrejena funkciji posameznega pohištvenega kosa, saj bo le tako dizajn ambienta popoln. Šele nato se lahko posvetite tudi materialom, oblikam, vzorcem in barvam, ki jih boste vnesli v stanovanje ali hišo. Detajli in dekorativni okraski so tisti, ki bodo posameznemu prostoru dali piko na i in celotno hišo oz. stanovanje spremenili v dom, v katerem se boste počutili udobno in v katerega se boste z veseljem vračali. In naj se prenova stanovanja ali hiše začne!

 

Napišite komentar...