Zapri
banner
(0) izdelkov
V nakupovalni košarici nimate izdelkov
Filters
Preferences
Iskanje

Kupujete računalnik? Preberite tale vodič!

Kupujete računalnik? Preberite tale vodič!

Ponudba računalniške tehnologije je danes, milo rečeno, precej bolj pestra, kot je bila na začetku. Danes lahko izbiramo med različnimi namembnostmi, različnimi cenami in celo različnimi izgledi in s tem zadovoljimo vse svoje potrebe.

Želite imeti računalnik samo za službene potrebe? Dobili ga boste! Želite takšnega, da boste lahko na njem cele dneve igrali računalniške igre? Tudi prav!

Nakup računalnika ne sme biti nenadna odločitev, saj morate pred nakupom dodobra razmisliti, česa si sploh želite in kaj bi radi s svojim računalnikom počeli.

Predvsem je pomemben dejavnik pri nakupu to, koliko denarja imate na voljo.

Potrebnega bo kar precej primerjanja in brskanja, da boste našli računalnik, ki bo ustrezal vašim željam in budžetu.

In, da bi vse to bilo čim lažje, si poglejmo, katere dejavnike morate pri izbiri računalnika upoštevati:

Namen uporabe računalnika

Kot že rečeno, računalniki že dolgo niso namenjeni samo delu. Danes je to, v obliki prenosnika, pametnega telefona ali stacionarnega računalnika postal nepogrešljiv del našega vsakdana, ki nam, pa naj nam je to všeč ali ne, na nek način pomaga preživljati prosti čas.

Tako kot uporabniki in njihove potrebe se seveda tudi računalniki med seboj razlikujejo v tem, kaj ponujajo …

Če radi igramo različne računalniške igre, potrebujemo med drugim dobro grafično kartico, RAM spomin z visoko kapaciteto in veliko prostora na trdem disku.

Ti elementi, ki so sicer dobrodošel del računalnika in v nobenem primeru ne morejo škoditi njegovi zmogljivosti, pa so za na primer babico, ki računalnika ne potrebuje za nič drugega kot za iskanje receptov za pečene in kuhane dobrote, povsem odveč in bodo samo po nepotrebnem zvišali stroške.

Če računalnik uporabljamo za programiranje zahtevnih iger ali programov, bomo prav tako potrebovali povsem druge lastnosti računalnika kot nekdo, ki ga nosi na faks in si z njim dela zapiske pri predavanjih.

Računalnik za starejše

Življenjski slog vpliva na uporabo računalnika

Ste človek, ki veliko časa preživi doma, ki mu je všeč sedenje pri miru ali radi nenehno spreminjate svojo okolico oziroma to zaradi spleta okoliščin morate početi?

Ja, tudi to je zelo pomembno vprašanje, ki si ga morate zastaviti, preden veliko denarja vložite v nakup računalnika.

Če ste vedno na poti med službo, faksom in domom (na primer), ob tem pa ogromno časa preživite na vlaku, vam škatla, ki stoji na vaši računalniški mizi, prav nič ne pomaga.

Delo, ki bi ga s primernim računalnikom lahko opravili na poti, vas čaka, da se utrujeni vrnete domov. Namesto tega bi si lahko prihranili ogromno časa in delali med vožnjo – za to pa potrebujete prenosnik.

Prenosniki, kot jih na kratko imenujemo, že dolgo niso več samo slab nadomestek za namizne računalnike, temveč jih lahko po zmogljivosti celo krepko presegajo. A celo med prenosniki obstajajo ogromne razlike.

Večji in težji so, na primer, primerni za študente, ki morajo na daljšo pot dvakrat tedensko, manjši in lažji pa so bolj po godu tistim, ki jih vsakodnevno jemljejo s seboj.

Poslovni računalnik

Kaj še potrebujem?

Da si boste čim lažje predstavljali, kaj potrebujete za delo z računalnikom, najprej kratka lekcija o računalniški opremi.

Vsak računalnik potrebuje, da je pripravljen za uporabo, še nekaj dodatne opreme. Medtem ko imajo prenosniki vse glavne dele že vgrajene, pri namiznem računalniku zraven »škatle«, v kateri so vse nujne računalniške komponente, potrebujemo še drugo strojno opremo.

Ta se deli, kot recimo vhodne in izhodne enote, matična plošča, procesor, sistemski spomin in opremo za hranjenje podatkov.

Vhodne enote, kot že njihovo ime nakazuje, služijo vnašanju podatkov v računalnik. Za to uporabljamo miško in tipkovnico, pogosto pa, za komunikacijo z drugimi ljudmi tudi kamero in mikrofon.

Če želimo tiskane ali pisane informacije pretvoriti v digitalni zapis, potrebujemo optični bralnik oziroma »scanner«. Tega ponavadi dobimo skupaj s tiskalnikom, ki spada med izhodne enote, prav tako kot zaslon oziroma monitor, slušalke in zvočniki.

Na matični plošči so priključene vse ostale računalniške komponente …

Procesor nadzira delovanje računalnika in upravlja z njim ter izvršuje vse operacije – tako matematične kot logične.

Sistemski spomin se deli na dva dela – delovni pomnilnik oziroma angleško RAM, kjer se izvajajo programi in podatki, potrebni za izvajanje programov, ter bralni pomnilnik oziroma ROM, kjer so zapisani podatki, potrebni za zagon računalnika.

Ostali podatki so zapisani na trdem disku oziroma na kakšni od drugih zunanjih pomnilnih enot, kot so USB ključi, diski, ipd.

Kot že rečeno, imajo prenosniki vse zgoraj omenjene dele (razen tiskalnika, optičnega čitalnika in zunanjih pomnilnih enot) že vgrajene, pri namiznem računalniku pa jih je treba dokupiti.

Računalniške komponente

Programska oprema za vaš računalnik

Samo strojna oprema pa za delovanje računalnika še zdaleč ni dovolj.

Nujna je tudi programska oprema, ki jo seveda potrebujejo vsi računalniki – tako namizni kot prenosniki. Tudi programska oprema se, tako kot strojna, deli na nekaj različnih delov – med sistemsko programsko opremo sodijo operacijski sistemi in podporni programi, med uporabniško programsko opremo pa različni urejevalniki besedil, brskalniki, računalniške igre in podobno. Programska oprema je odvisna od želja kupca in tehničnih zmogljivosti računalnika samega.

Pri nakupu računalnika morate torej misliti kar na precej stvari. A to, kakšnega si boste na koncu izbrali (ali bo prenosni ali namizni, namenjen igranju iger ali programiranju, ali bo imel veliko ali malo spomina ... ) je predvsem odvisno od vas, vaših želja in potreb ter vašega življenjskega sloga in denarja, ki ga imate na voljo.

Cena računalnikov je v zadnjih desetletjih, odkar so na trgu, sicer močno padla, vendar še vedno niso ravno poceni, zato naj odločitev za nakup novega računalnika ne bo prenagljena.

Vzemite si čas, opazujte svoj življenjski stil in navade, ki jih imate, nato pa se odločite za napravo, ki bo temu slogu in navadam kar najbolj ustrezala.

Pravilno izbran računalnik ni namenjen samo delu – je sredstvo za preživljanje prostega časa, za zbiranje informacij, izobraževanje in stik s prijatelji, ki živijo na drugem koncu sveta, zato vam bo nakup konec koncev prinesel veliko več, kot boste zanj odšteli.

Napišite komentar...