Zapri
banner
(0) izdelkov
V nakupovalni košarici nimate izdelkov
Filters
Preferences
Iskanje

Razvlažilec zraka za manj vlažen zrak in boljše zdravje

Razvlažilec zraka za manj vlažen zrak in boljše zdravje

Morda ste že slišali trditev, da vlaga v zraku škodi vašemu zdravju in vašemu domu. Ta trditev drži le na pol. Vlaga sama po sebi, če je je v zraku ravno prav, ne povzroča škode. Škodljiva pa so odstopanja od normalne količine vlage v zraku – slabo je tako, če je v zraku okrog vas premalo vlage in, če je je preveč. V bivalnih prostorih bi moralo biti v idealnih pogojih v zraku med 30 in 50 odstotkov vlage, odstopanja navzgor in navzdol pa so problematična. Na problem prevelikih količin vlage v zraku, zakaj natanko je to sploh problem in kako se na različne načine uspešno spopasti s tem problemom, opozarja članek, ki je pred vami.

Kaj sploh je vlaga?

Za vlago ste že verjetno dostikrat slišali, pa tudi v tem članku boste o njej veliko prebrali, zato je prav, da zapis začnemo z opredelitvijo pojma, o katerem bomo govorili. Vlaga je po definiciji Slovarja slovenskega knjižnega jezika »manjša količina tekočine, zlasti vode, na površini česa, v čem«. Angleški slovar ponuja še natančnejšo definicijo in pravi, da je vlaga »voda ali druga tekočina, v majhnih količinah razpršena v obliki hlapov, znotraj trdne snovi ali pa zgoščena na površini«.

Kako se odvečna vlaga nabere v stanovanju?

Najbolj zanesljiv način, da vlaga najde svojo pot v vaš dom, je v obliki dežnih kapelj, ki bodisi padajo na streho, ki pušča, bodisi jih veter zaganja ob slabo izolirano steno, ali pa se pod zemljo nabirajo ob stenah vaše kleti in sčasoma prehajajo skoznje. Šibke točke v strehi ponavadi zlahka opazimo, zato jih lahko takoj zakrpamo, vlaga, ki prehaja skozi steno, pa je manj očitna, še posebej, če je prehajanje počasno, voda pa se nabira v steni. Do te vrste puščanja lahko pride okrog okvirja oken ali vrat, zato je pomembno, da nemudoma zatesnite vsa mesta, kjer bi lahko vlaga našla svojo pot v vaš dom. zamenjate manjkajoče ali razpoke.

Prav tako vlaga nastaja, ko kuhate, se tuširate, grejete stanovanje z grelcem brez prezračevanja, ko perete perilo in celo, ko dihate in zalivate svoje notranje rastline. Preko 99 odstotkov vode, s katero zalivamo rastline, vstopa v zrak. Vodna para, ki nastane pri ogrevanju, lahko zraku v vašem domu doda do 15 litrov vode na dan. Če vaš sušilni stroj nima zunanjega odzračevanja ali če odzračevalnik zamašen, bo vsa ta vlaga vstopila v vaš življenjski prostor. Samo z dihanjem in potenjem tipična družina dodaja približno tri litre vode na dan v zrak v vašem domu.

Tudi med gradnjo vaš dom ni varen pred vlago, čeprav v bistvu še ne obstaja. Dež, rosa ali zgolj vlažna tla lahko zmočijo materiale, ki čakajo, da bodo postali dom vaše nove hiše. Beton, iz katerega ste sezidali stene in temelje vašega doma, potrebuje približno eno leto, da se dokončno izsuši in ves ta čas v ozračje oddaja vlago. Še posebej velike so količine vlage tekom prve zime – takrat lahko stene v ozračje oddajo skoraj osem litrov tekočine.

Čeprav se mnogi lastniki stanovanj in hiš tega ne zavedajo, v novejših in energetsko učinkovitih domovih visoka vlažnost bolj pogosto predstavlja resen problem. Ker so ti domovi tesno zaprti, da se preprečijo izgube energije pri ogrevanju in hlajenju, tesno zaprt dom v sebi zadržuje tudi veliko vlage.

Zakaj je vlaga v stanovanju problem?

Če v vašem stanovanju, hiši ali v pisarni zastaja vlaga, lahko ta negativno vpliva na videz prostora, saj - lahko obarva strop in stene, povzroča luščenje barv in tapet ter omogoča, da se na površinah zaredi plesen, gniloba in žuželke, kot so termiti in ščurki. Plesen, ki se razširi zaradi vlage, povzroča alergične reakcije in poškoduje zgradbe. Les lahko začne gniti, stene pa se lahko napihnejo. Če vlaga pride v vašo izolacijo, izolacija ne bo delovala tako dobro, kot bi morala, in vaši računi za ogrevanje in hlajenje doma bodo neprimerno večji.

Plesen in vlaga na stenah

Odvečna vlaga v stanovanju je večinoma neopazna – kot takšna povzroča največ škode – v nekaterih primerih pa jo lahko vidimo. Ko pride do stika med zrakom, v katerem je vlaga, in hladno površino, nekaj te vlage preide iz zraka na površino, kjer kondenzira oziroma se utekočini. Če do tega stika in kondenzacije pride, na primer, na površini hladnega okna, lahko vidite kapljice vode, ki polzijo po površini okna. Tudi vidna vlaga, čeprav je nevidna nevarnejša, ni povsem nedolžna. Te kapljice vode se nabirajo na okenski polici, kjer lahko, če vzroka za odvečno vlago ne odpravimo, povzročajo odstopanje barve ali celo gnitje lesene okenske police.

Prav tako lahko vlaga v vašem domu ali drugi stavbi, v kateri se pogosto nahaja, povzroča prekomerno znojenje, saj znoj v prostoru, že tako nasičenem z vlako, ne more izhlapevati. V vlažnem prostoru lahko od cevi za hladno vodo kaplja, pohištvo pa se lahko začne upogibati in gubati.

Proti tem tegobam pomaga razvlažilec zraka

Obstaja kar lepo število tehnik in pripomočkov, ki vam lahko pomagajo znebiti se odvečne vlage v stanovanju – eden od učinkovitejših pripomočkov je razvlažilec zraka. Razvlažilnik zraka, odstranjevalec vlage, razvlaževalec zraka ali kakorkoli ga že želite poimenovati, je ena boljših stvari, v katere lahko investirate, če vam vlaga v vašem stanovanju povzroča težave. Na razvlaževalec lahko gledamo kot na klimatsko napravo, ki pa ima vroče in hladne tuljave. Ventilator piha zrak skozi hladno tuljavo, ki kondenzira vlago v zraku, ta pa nato kaplja v zbiralnik. Nato zrak potuje skozi vročo tuljavo, da se segreje nazaj na prvotno temperaturo.

Ni kar vsak razvlažilec zraka enak drugim.

Med drugim se razvlaževalci razlikujejo po kapaciteti zbiralnikov vode – ti lahko zadržijo med pol litra in 20 litrov tekočine. Najbolj primeren razvlaževalec za vaše potrebe izberite glede na velikost prostora, kjer ga želite uporabiti. Če, na primer, želite razvlažilec uporabljati v majhnem prostoru, nima smisla, da drago kupite takšnega z velikim rezervoarjem. Ravno tako z majhnim, a cenejšim razvlažilcem zraka ne boste prihranili, če želite vlago odstraniti iz celotne hiše, saj ne bo opravil svoje naloge.

Kam z vodo?

Kot smo že omenjali, razvlažilec zraka utekočinja vlago in jo zbira v za to namenjeni posodi. Za kar najboljše rezultate je dobro, da to posodo redno praznite. Večina ljudi vodo vodo iz razvlaževalca zavrže, čeprav je to potrata. Voda, ki jo v sebi zbere razvlaževalec zraka, sicer nikakor ni primerna za pitje, lahko pa jo uporabite na druge načine, ki jih sploh ni malo. S to vodo lahko na primer zalijete rože na vrtu. A pozor: ni najbolj primerna za zalivanje rastlin, ki jih nameravate pojesti, saj se lahko v njej nabirajo delci kovin, s katerimi voda v stik pride preko kovinskih del razvlaževalca. Ker ta voda dolga obdobja praktično stoji na miru, se v njej lahko razmnožijo različni škodljivi mikrobi, na primer spore. Čeprav voda iz razvlaževalca lahko v nekaterih primerih nadomesti destilirano vodo, je temeljna razlika med njima ta, da voda iz razvlaževalca ni prekuhana in tako v njej ne pomrejo bakterije.

Z vodo iz razvlažilca lahko zalivate tudi rože.

Kot že omenjeno, razvlažilnik zraka naredi vodo podobno destilirani, saj iz nje odstrani vse minerale. Takšna voda je primerna za uporabo v likalniku, ki ga lahko apnenec poškoduje do te mere, da mu ni pomoči in ga lahko samo še vržete stran. Če vodo zbirate v večjem vedru, jo lahko uporabljate za splakovanje stranišča. Samo nalijte jo v kotliček ali pa jo po opravljeni potrebi enostavno zviška zlijte v školjko in morala bi odplakniti nesnago.

Pomembno je, da svoj dom ohranjate čist, vendar vam za to ni treba uporabljati dragocene pitne vode iz pipe. Vodo iz razvlaževalca lahko zagotovo uporabite za čiščenje avtomobila in drugih zunanjih površin. Nekateri jo uporabljajo tudi za čiščenje notranjosti doma in za pranje perila, vendar je pri tem treba upoštevati prej omenjeno trditev, da se v tej vodi lahko naberejo mikrobi. Morda lahko v vodo zlijete malo belila, da jih odstranite.

Zdaj veste, kako vam lahko pri odstranjevanju odvečne vlage pomaga razvlažilec zraka. Kaj pa lahko storite, da nastajanje prekomerne vlage v zraku preprečite že pri njegovem izvoru?

Prezračevanje prostora

Predvsem je pomembno, da prostor, kjer ste zaznali težave z vlago, redno zračite. Še posebej je redno zračenje pomembno za prostore, kjer vlaga nastaja, kot sta na primer kuhinja in kopalnica. Če imate v teh prostorih ventilatorje, jih vklopite oziroma jih pustite prižgane dlje. Najbolj dovzetni prostori so kuhinja, kopalnica in klet. Če nimate takšnega sistema prezračevanja, premislite, ali je mogoče, da ga namestite.

Pohištvo in stene so odločilni faktor

Veliko pa lahko v boju proti vlagi storite tudi s pravilno postavitvijo pohištva, izbiro materialov, ki jih vključujete v svoj dom, namestitvijo izolacije in podobno. Izolacija je pomembna, saj preprečuje, da bi se stene v hladnih mesecih preveč ohladile. Na hladnih stenah, kot že omenjeno, hitreje kondenzira vlaga iz zraka. Če so stene narejene iz poroznega materiala, se bo vlaga po kondenzaciji vanje vpila in se ne bo zadrževala v prostoru. Prav tako vlago dobro absorbira tudi les, absorpcijo pa lahko preprečijo barve, ki ne dihajo. Čeprav lahko pravilna izbira materiala za stene nekoliko pomaga pri odstranjevanju vlage, pa problema prekomerne količine vlage v zraku ni mogoče rešiti samo s stenami, ki vlago vpijajo. Sčasoma bo namreč stena začela plesneti.

Težave z vlago lahko povzroči tudi pohištvo, ki je potisnjeno preblizu stene. Velika omara, na primer, steni preprečuje, da bi dihala, da bi zrak za omaro prosto krožil. Če pohištvo odmaknete od sten, boste kmalu občutili nekolikšno izboljšanje. Po drugi strani pa lahko rastline, ki veljajo za tako lepe in pomirjujoče, lahko prispevajo k problemu vlage v zraku, saj proizvajajo vlago. Če se jih ne želite znebiti, jih vsaj za nekaj časa, če ni premrzlo ali prevroče, postavite ven ali pa jih vse zberite v enem prostoru. Najbolje pa je, da sklenete kompromis sami s seboj in obdržite le eno ali dve rastlinici, ostale pa podarite oziroma prodate drugim.

Če imate doma kamin ali peč na drva, verjetno nekje v bližini shranjujete drva. Bodite previdni, da v svoj dom ne nosite svežih drv, saj poleg raznoraznih žuželk svež les vsebuje tudi veliko vode, ki nato hlapi v prostor.

Vlaga se lahko zadržuje tudi v preprogi ali preprogi podobnim talnim oblogam, zato preprogo umaknite iz svojega stanovanja ali jo, če je vpila že veliko vlage, vsaj zamenjajte.

Če je vlage premalo ...

Seveda lahko, poleg prevelikih količin vlage v zraku, ki jih najučinkoviteje odstranjuje razvlažilec zraka, problem nastane tudi v obratni smeri – ko je v zraku vlage preveč. Odstranjevalec vlage v tem primeru ne pomaga, potrebujemo pa vlažilec zraka.

Včasih potrebujemo tudi vlažilec zraka.

Nizka vlažnost oziroma pomanjkanje vlage pomeni, da je zrak v vaši hiši suh. Brez pravilnih količin vlage vlage postanete dovzetni za vse težave, ki jih pomanjkanje vlage prinaša: suh nos in grlo, suha koža in večje tveganje za prehlad. Poleg vseh načinov, kako pomanjkanje vlage negativno vpliva na vaše telo, lahko negativno vpliva tudi na vaš dom. Nizka vlažnost lahko poškoduje les in stene, lesena tla se lahko skrčijo in celo klavirji lahko postanejo razglašeni.

Za razliko od novejših, energetsko učinkovitejših domov, kjer se lahko vlaga nabira v prevelikih količinah, pa je v starejših domovih pogosto problem ravno pomanjkanje vlage v zraku.

Zdaj, ko veste, kakšen problem lahko predstavlja neprimerna količina vlage v zraku in kako vzdrževati ravno pravšnjo stopnjo vlažnosti, obiščite našo trgovino in si izberite vse pripomočke, ki jih potrebujete.

Napišite komentar...