Zapri
banner
(0) izdelkov
V nakupovalni košarici nimate izdelkov
Filters
Preferences
Iskanje

Sesalec, sesalci.

Sesalec, sesalci.

Kupujete nov sesalec? Tukaj je pomoč ...

Zaradi ogromne izbire na trgu, je izbira sesalca precej zahtevno opravilo. Izbiramo lahko med različnimi načini delovanja, velikostmi, načini napajanja, različnimi močmi, ločijo se tudi po uporabnosti. V naši spletni trgovini smo za vas pripravili ponudbo najrazličnejših kakovostnih sesalcev znanih proizvajalcev po različnih cenah.

Oglejte si ponudbo ter izberite svojega, še prej pa vas vabimo k branju različnih informacij, ki vam bodo v pomoč pri nakupu.

Načini delovanja/zbiranja umazanije

Poznamo sesalce, ki delujejo na vrečke ter tiste s ciklonskim delovanjem. Obstajajo tudi vodni sesalci.

Sesalci, sesalec - izgled!

• Sesalec na vrečke

Naprave, ki shranjujejo umazanijo v vrečkah, nudijo visoko neprepustnost. Prah ter ostala nesnaga se nabere znotraj vrečke, naša edina obveznost pa je, da vrečko pravočasno zamenjamo, saj se na ta način zagotovi najboljša učinkovitost sesanja.

Zaradi zanesljivih sistemov tesnitve v sesalcih ni strahu, da bi posesan prah uhajal iz vrečke. Sesalci, ki za shranjevanje umazanije uporabljajo vrečke so hipoalergeni, kar pomeni, da ne pridemo v stik s prahom. Vrečko po uporabi le vržemo v smeti.

V naši spletni trgovini vam nudimo tudi različne kakovostne vrečke. Poleg sesalca jih lahko naročite kar iz domačega naslonjača.

Vrečke se med seboj tudi razlikujejo, običajno uporabljamo papirnate, dostopne pa so tudi mikrofilter vrečke, ki s pomočjo visoke prepustnosti zraka omogoča zelo kvalitetno sesanje. Sesalna moč se ne zmanjša, saj imajo skoraj enkrat daljšo življenjsko dobo kot papirnate vrečke. Obstajajo še vrečke iz blaga, ki jih lahko uporabimo večkrat.

Sesalci, sesalec - prah!

• Sesalec z zbirno posodo za prah

Sesalci s ciklonskim delovanjem zbirajo umazanijo in prah v za to namenjenih posodah. Po opravljenem čiščenju jo samo izpraznimo ter očistimo, da bo pripravljena za naslednjo uporabo. Kako deluje?

Pri sesanju potuje umazan zrak v zbirno posodo, kjer zaradi ustvarjene centrifugalne sile umazani delci ter prah udarijo ob steno sesalnika ter zato padejo na dno. Zrak nato potuje skozi filtracijski sistem, ter se prečiščen vrne nazaj v prostor. Pri sesalcih s ciklonskim delovanjem ne rabimo kupovati vrečk, smo pa pri čiščenju posode izpostavljeni prahu, zato morda niso najprimernejši za alergike, ki so zelo občutljivi.

• Vodni sesalec

Namesto vrečke imajo vodni sesalci zbirno posodo, ki jo predhodno napolnite z vodo. Ko umazan zrak pripotuje v notranjost sesalca, zaradi nenadne zmanjšane hitrosti zračnega toka, ki jo povzroči nenadna sprememba prostornine posode, vsi umazani delci padejo v vodo. Zrak nato potuje skozi filtracijski sistem, ki zrak očisti morebitne ostale umazanije.

Svetujemo vam, da po vsakem sesanju vodo odstranite ter pri novem čiščenju nalijete svežo.

Uporabnost

Sesalce ločimo tudi glede na uporabnost. Seveda mora vsak posameznik pred nakupom premisliti v katere namene bo aparat najpogosteje uporabljal. Na podlagi premisleka se nato odločimo kateri bo najboljši za nas.

V prvi vrsti se sesalci razlikujejo po velikosti in teži. Izbiramo lahko tudi med napravami, ki delujejo na baterijo. Ti so predvsem primerni za ljudi, ki morajo pogosto posesati majhne delce umazanije, saj nam tako prihranijo napeljavo ter shranjevanje električnega kabla. Izbiramo lahko med baterijskimi metlami, ki so najprimernejše za sesanje tal, ročnimi sesalniki ter robotskimi sesalci.

Ročni so zelo lahki ter manjše velikosti, kar je še posebej primerno za čiščenje avtomobilov ter manjših površin. Robotski sesalec pa čiščenje talnih površin v celoti opravi kar namesto nas, saj ga le položimo na tla.

Tehnologija sesanja se neprestano razvija, ponuja nam že mnoge uporabne prednosti. Med najpogostejšimi so tiho delovanje motorja, prostori za shranjevanje nastavkov na samem sesalcu, upogljive cevi za sesanje, pametni sistemi parkiranja ter HEPA filtracija.

Preverite tudi ali ima vaš sesalec ročaj sesalne cevi iz gume za boljši oprijem, varno ohišje ter samodejni navijalec kabla za lažje shranjevanje sesalca.

Sesalci, sesalec - ženska!

Varčnost

Tako kot ostali gospodinjski aparati, morajo tudi sesalne naprave vsebovati podatke o njihovi porabi, saj imajo znaten vpliv na porabo energije ter posledično vpliv na okolje. Na nalepki so navedeni vsi podatki o njihovi porabi.

Proizvajalci morajo že pri sami izdelavi upoštevati stroga ekološka merila. Glede energijske porabe se sesalci delijo v razrede od A do G, kjer razred A predstavlja najbolj ekološko učinkovito napravo. Na nalepki so tudi podatki o emisijah prahu, učinkovitosti sesanja na preprogah in tleh, o glasnosti sesalnika ter povprečni letni porabi energije.

Sesalci morajo za pridobitev odlične ocene na energijski nalepki dosegati mnoge standarde – moč motorja ne sme biti več od 1600 W. Letna poraba elektrike mora biti nižja od 62 kWh. Obenem pa mora biti učinkovitost sesanja oz. količina posesanega prahu s preprogevsaj 70%. Učinkovitost čiščenja trdih tal pa mora biti 90%.

Z upoštevanjem teh standardov, naj bi EU do leta 2020 prihranile kar do 18 TWh energije na leto. Izpust ogljikovega dioksida naj bi se zmanjšal za 12 milijonov ton. Od leta 2017 bodo kriteriji za sesalnike še strožji, zahtevana moč motorja bo še manjša. Vendar pa zmanjšana moč ne vpliva na zmanjšanje učinkovitosti sesanja, saj tehnologija neprestano napreduje ter ponuja različne izboljšave.

Filtracijski sistem

Proizvajalci sesalnikov morajo za filtriranje izstopnega zraka na sesalce namestiti tudi zračne filtre, ki še zadnjič filtrirajo izstopni zrak,ki nato potuje nazaj v prostor. V zadnjem času so zelo znani HEPA filtri, ki predstavljajo zelo učinkovito rešitev na tem področju.

Namenjen je filtriranju tudi najmanjših mikro prašnih delcev. Zadrži lahko prašne delce do velikosti 0,3 mikrona (mikron = miljoninka metra).

Učinkovito filtrira alergene kot so prašni delci, cvetni prah, pršice, deli cigaretnega dima. To predstavlja rešitev tudi za alergike ter ljudi, ki imajo astmo. Filter je občasno potrebno tudi oprati, najbolje kar s krtačko ter mlačno vodo.

Pobrskajte tudi po naši ponudbi, kjer se nahajajo različni sesalci z zelo učinkovitimi filtri.

Pripomočki

Pred nakupom se pozanimajte tudi katere pripomočke prejmete poleg vašega aparata, oz. katere  lahko dokupite.

Običajno je sesalec opremljen s kombinirano krtačo za tla in preproge ter nastavki različnih velikosti za čiščenje pohištva, oblazinjenih sedežnih garnitur ter rež. Običajno nam je na voljo tudi krtača za globinsko čiščenje. Le-ta stepa in sesa hkrati, v njej pa je nameščen valj, ki mehke površine dobro očisti ter dosega 10% boljše rezultate čiščenja kot navadne krtače. Ločimo električne ter zračno gnane globinske krtače.  Dostopne so tudi krtače, s katerimi lahko očistimo dlake hišnih ljubljenčkov.

Sesalci, sesalec - krtača!

Nasveti za uporabo

Za konec pa še nekaj uporabnih nasvetov za uporabo ter varnostnih opozoril.

Seveda je najpomembneje pred uporabo prebrati ter upoštevati navodila proizvajalcev posameznega sesalca.

Sesalec je potrebno uporabljati le v namene, ki so opisani v navodilih. Pazite, da med sesanjem vaši lasje ali tkanine ne pridejo v stik z vrtljivimi krtačami, saj se lahko zavozlajo. Običajno z njimi ni dovoljeno sesanje na prostem, vsesavanje tekočin ali sesanje mokrih površin.

Sesalca nikoli ne vlecite za priključni kabel, prav tako naprave ne vlecite čez kabel. Če opazite napako v delovanju pa ga takoj izključite ter ga odnesite na pooblaščeni servis. Prav tako takoj prenehajte uporabljati napravo, če opazite poškodbo na priključnem kablu. Ne vsesavajte ostrih predmetov, ki bi lahko poškodovali sesalnik. Prav tako ne sesajte vnetljivih snovi kot so cigaretni ogorki, bencin ali čistila.

Po uporabi napravo vedno odklopite z električnega omrežja. Otrokom ne dovolite igranja s stikali. Če vam otroci pomagajo pri sesanju, jih nadzorujte.

Za najbolj optimalno čiščenje izberite pravi nastavek za čiščenje določenih površin. Tako bo sesanje še bolj udobno ter učinkovito.

Napišite komentar...