Zapri
banner
(0) izdelkov
V nakupovalni košarici nimate izdelkov
Filters
Preferences
Iskanje

Šivalni stroji Singer in Toyota z overlock funkcijo

Šivalni stroji Singer in Toyota z overlock funkcijo

Prav vsakdo, ki si danes zaželi, da bi se začel resno poslovno ukvarjati s šivanjem ali si želi samo olajšati delo pri pretvarjanju narisanih krojev v fizična oblačila zase ali za svoje bližnje, se mora prej ali slej odločiti za nakup stroja za šivanje.

Ta ima pred šivanjem na roke mnoge prednosti – med drugim lahko čas, v katerem sešijemo oziroma zašijemo nek kos tkanine, skrajša na polovico ali še manj.
Pri šivanju s pomočjo šivalnega stroja prav tako zmanjšamo možnost, da se z iglo ponesreči zbodemo v prst. Šivi pa pri šivanju na šivalni stroj izgledajo lepši in bolj enakomerni kot pri šivanju na roke. Zaradi naštetih razlgoov se nakup šivalnega stroja gotovo izplača.

Prvi šivalni stroji so nastali nekje v 18. stoletju, natančneje okrog časa prve industrijske revolucije. Šivalni stroj, ki je tedaj izgledal precej drugače kot danes, so leta 1790 izdelali, da bi precej zmanjšali količino šivanja na roke v tovarnah s tekstilom.

Danes je na tržišču ogromno različnih znamk šivalnih strojev in, logično, se med seboj seveda razlikujejo tudi cene...

Vsakdo sicer nima visokega proračuna, s katerim bi si lahko kupil najboljši šivalni stroj na trgu, vendar je pri nakupu šivalnega stroja nadvse priporočljivo, da posežete po kakovostnih znamkah. Kakovosten šivalni stroj nam bo namreč, kljub temu, da bo njegova cena nekoliko višja, služil precej dalj časa kot šivalni stroj, ki je bil sicer cenovno ugoden, a tako kvaliteten. Med kakovostnejše znamke šivalnih strojev se uvrščajo tudi šivalni stroji Singer in šivalni stroji Toyota, ki so na voljo tudi v spletni trgovini MojPaket.

Šivalni stroji Singer

Prva in očitna izbira, na katero vsaj pomislimo, ko kupujemo nov šivalni stroj, mora nedvomno biti Singerjev šivalni stroj.

Šivalni stroji Singer imajo izredno dolgo tradicijo, ki sega ne v prejšnje, temveč še v predprejšnje stoletje – prvi šivalni stroj Singer naj bi bil po nekaterih podatkih namreč narejen leta 1850. Ne samo to, šivalni stroji Singer so bili tudi med prvimi, ki so bili namenjeni za uporabo v gospodinjstvih – vsi prejšnji šivalni stroji so bili namreč narejeni bolj kot ne za industrijsko uporabo v tovarnah tekstila in podobnih industrijskih obratih.

Tudi sicer so v podjetju, ki izdeluje šivalne stroje Singer, postavili kar lepo število mejnikov na področju šivanja s pomočjo šivalnega stroja. Prvi so namreč izdelali elektronski šivalni stroj – prej je bilo treba mehanizem šivalnega stroja poganjati z roko ali z nogo s pomočjo pedala – prvi so naredili stroj, ki je delal cik cak šiv, danes pa še vedno proizvajajo odlične šivilne stroje, ki med konkurenco vodijo v kakovosti in inovativnosti. Šivalni stroji znamke Singer morda res spadajo v višji cenovni rang in morda bi se komu cena zdela previsoka, a vrhunska kakovst stroja in dejstvo, da je praktično neuničljiv, opravičujeta višjo ceno.

Sivalni stroji Singer

Šivalni stroji Toyota

V nekoliko nižjem cenovnem rangu, a zato prav nič manj kakovostni so šivalni stroji Toyota.

Ti stroji imajo nadvse zanimivo zgodovino. Če verjamete ali ne, iz imena znamke (Toyota) gre povsem pravilno sklepati, da so prvi Toyotini šivalni stroji nastali v podjetju, iz katerega se je kasneje razvilo znano avtomobilistično podjetje in blagovna znamka Toyota. Prvi šivalni stroj Toyota so v Toyotinih tovarnah izdelali leta 1946 – izdelavo je z budnim očesom spremljal ustanovitelj podjetja Toyota Motor Corporation, Kiichiro Toyoda. Ta je bil močno prepričan, da morajo biti izdelki za dom sicer res funkcionalni, vendar morajo biti tudi čudoviti. To prepričanje Kiichira Toyode so šivalni stroji Toyota odražali že takrat in jo odražajo še danes – Toyotine šivalne stroje odlikuje videz, ki bi bil gotovo všečen vsakomur, ki se želi ukvarjati s šivanjem, saj ni samo naprava za šivanje, temveč lahko domu doda dodaten estetski element.

Šivalni stroji znamke Toyota so proizvod podjetja Aisin Seiki, ki je v lasti družbe Toyota. Podjetje ni samo eno od vodilnih proizvajalcev šivalnih strojev na svetu, temveč je izredno veliko pripomoglo tudi k razvoju države – Japonske. Leta 1964 ga je tako Ministrstvo za mednarodno trgovino in industrijo na Japonskem prepoznalo kot prvo podjetje, ki je prispevalo k izvozu japonskih artiklov na tuje trge.

Sivalni stroji Toyota

Šivalni stroji - overlock funkcija

Kot se med sabo razlikujemo ljudje, se zaradi naših različnih potreb med seboj razlikujejo tudi naši šivalni stroji.

Overlock funkcija je funkcija, ki jo imajo nekateri novejši in bolj profesionalni šivalni stroji. Overlock funkcija pomeni, da lahko s pomočjo šivalnega stroja, ki ima to funkcijo, več kosov blaga, s katerim ustvarjate, hkrati sešijete in obšijete, zraven pa še odrežete odvečno blago. Šivalni stroji overlock so namenjeni temu, da preprečite paranje kosov, ki ste jih sešili.

Kot na vsakem področju se boste tudi pri kupovanju šivalnega stroja verjetno srečali s kakšno dilemo. Ena glavnih, ki se marsikomu zastavi že iz finančnega vidika, je verjetno dilema, ali kupiti šivalni stroj overlock (z vgrajeno overlock funkcijo) ali posebno napravo za overlock šivanje. Odgovor na to vprašanje je po našem mnenju odvisen od tega, kaj potrebujete in za kakšen namen boste uporabljali svojo novo napravo.

Če boste za mnenje spraševali po forumih, kjer se pogovarjajo ljudje, ki se s šivanjem ukvarjajo za preživetje, vam bodo ti ljudje verjetno dobrohotno, a s svojega vidika svetovali, da si raje kot šivalni stroj z overlock funkcijo omislite kar poseben overlock stroj. Mi vam v spletni trgovini MojPaket to, če imate v mislih bolj ljubiteljsko šivanje in ne profesionalne šiviljske kariere, odsvetujemo. Overlock stroj ima zgolj omejeno število funkcij – z njim lahko zarobite kose oblek, lahko sestavite hlače in majic - ne morete pa z njim na primer delati ravnih šivov (kar je njegova glavna pomanjkljivost), delati dekorativnih šivov, izdelati gumbnice in podobno.

Medtem pa nekateri šivalni stroji overlock funkcijo že imajo vgrajeno, tako da vam ni potrebno kupiti dveh naprav. Če boste šivali samo zase oziroma za minimalen zaslužek, boste z nakupom šivalnega stroja z overlock funkcijo kar precej prihranili, saj boste pravzaprav kupili dve napravi za ceno ene.

Šivalni stroji Singer, šivalni stroji Toyota ... katero koli znamko in prodajalca si že boste omislili, pa boste morali vseeno nekaj narediti na vzdrževanju vašega šivalnega stroja, če mu želite resnično podaljšati življenjsko dobo.

Ne pozabite – v spletni trgovini MojPaket prodajamo kakovostne šivalne stroje, ki bodo z vami leta in leta, vendar bo v to potrebno vložiti malce časa za redno čiščenje in vzdrževanje – vsekakor bolje, kot da bi morali po letu ali dveh šivalni stroj zavreči in kupiti novega, kajne?

Sivalni stroj

Prihranite tako pri času, kot pri denarju

Kako lahko torej sami na preprost način poskrbite, da bo vaš šivalni stroj še dolgo v vrhunskem stanju in pripravljen na uporabo, tako, kot prvi dan, ko ste ga prinesli iz trgovine oziroma dobili po pošti?

Preprosto – namesto, da čakate, da se vaš šivalni stroj obrabi do te mere, da potrebuje popravilo ali zamenjavo, z nekaj potezami, ki vam ne bodo vzele veliko časa in ne bodo zahtevale veliko truda, poskrbite, da do resnejših težav sploh ne bo prihajalo.

Šivalni stroj vedno pokrijte. Zraven nekaterih šivalnih strojev se dobi tudi pregrinjalo, s katerim po uporabi pogrnete šivalni stroj. To prepreči, da bi se stroj prašil, kar bi lahko negativno vplivalo na njegovo delovanje.

Očistite prah. Če se prah na šivalnem stroju vseeno nabere, ga pred uporabo obrišite – uporabite nežen čopič za ličenje, ki naj bo namenjen le odstranjevanju prahu s šivalnega stroja. Odprite tudi prostor, kjer je čolniček, in očistite notranjost šivalnega stroja. A pazite, da ne boste uporabili čopiča, ki mu rade izpadajo ščetine, saj te niso za šivalni stroj prav nič boljše kot prah.

Uporabite kompresor. Ta naprava ni uporabna le za polnjenje zračnic pred poletnim kolesarskim izletom, temveč je izjemno koristna tudi pri odstranjevanju prahu, muck in koščkov sukanca, ki so se nabrali na oziroma v šivalnem stroju in ovirajo njegovo nemoteno delovanje.

A namig: če boste za čiščenje šivalnega stroja uporabili kompresor, se odpravite v odprt prostor. Prah, ki ga boste s kompresorjem spihali z vašega šivalnega stroja, bo po zaprtem prostoru enostavno zaokrožil in se usedel nazaj tja, od koder je prišel.

Mucke se lahko v šivalnem stroju naberejo zaradi slabega sukanca in blaga, ki je nagnjeno k muckanju. A niso za nabiranje muck enako dovzetni vsi šivalni stroji. Overlock funkcija, čeprav pomeni pravi blagoslov za potrebe zarobljanja oblačil, lahko stroj izpostavi večjim tveganjem. Posebej pri strojih, ki ob robljenju odrežejo odvečno blago, se to zna nabirati v spodnjem prostoru šivalnega stroja. Večje kose blaga in sukanca poberite ven kar z roko (seveda pazite, da je šivalni stroj pri tem izklopljen!), ostalo pa odstranite tako, da stroj spihate z manjšim kompresorjem.

Uporabite kakovosten sukanec. Kot že omenjeno, starejši sukanec ali sukanec slabše kakovosti lahko povzroči nabiranje muck v šivalnem stroju, kar lahko pripelje do neenakomernega šivanja in grdih šivov, konec koncev pa lahko pripomore tudi k hitrejši obrabi šivalnega stroja.

 

Sukanec, ki je že star oziroma ni najboljše kakovosti, se namreč rad cefra, pri tem pa mucke in koščki sukanca ostanejo v stroju in ga »mašijo«. A sukancev, ki se vam ne zdijo dovolj kakovostni, da bi jih uporabljali pri šivanju na šivalni stroj, ni treba vreči v koš. Uporabite jih za ročno šivanje na kosih, kjer sukanec ne bo nenehno pod pritiskom. Tako ga recimo raje ne uporabite, da bi prišili odpadel gumb nazaj na plašč, povsem dobro pa se bo obnesel pri šivanju gumbov na srajčkah ali na primer šivanju okrasnih prsnih žepkov na majice. Z njim lahko kaj izvezete ali zašijete majhno luknjico, ki ni nastala na kritičnih točkah – ne priporočamo, da ga uporabljate za krpanje tkanin, ki so se strgale po šivih, lahko pa na primer zašijete luknjico, ki ste jo ponesreči naredili s cigareto.

Redno menjajte igle. Neprimerna igla lahko podaljša čas, ki ga boste presedeli za šivalnim strojem. Verjamemo sicer, da vam bodo šivalni stroji Toyota oziroma Singer, ki jih lahko dobite v spletni trgovini MojPaket, prinesli veliko veselja, vendar bo igla, ki je topa ali ni primerna za vrsto blaga, ki jo želite šivati, naredila več škode kot koristi.

Strokovnjaki pravijo, da se igle na šivalnem stroju obrabljajo izredno hitro, zato jih je potrebno menjavati vsaj na osem, če ne že kar na štiri ure, obvezno pa po dokončanem projektu. Iglo zamenjamo z novo, ostro.

Uporabljajte iglo, primerno za vrsto blaga, ki ga šivate. Še na nekaj moramo biti pozorni, ko pred šivanjem na šivalni stroj izbiramo igle. Igla za šivanje džersija je, na primer, drugačna od tiste, s katero šivamo usnje, obe pa sta drugačni od tretje, ki jo uporabljamo za šivanje pletenin. Neprimerna igla se hitreje skrha ali celo zlomi, zato bo (s skrhano iglo oziroma zaradi zamenjave le te) čas šivanja na vašem šivalnem stroju daljši.

Sivalni stroji

Zgoraj in spodaj uporabite isti sukanec. Neupoštevanje tega nasveta sicer ne bo škodilo vašemu šivalnemu stroju (razen v primeru trganja sukanca, ki ga – in kako odpraviti posledice tega problema – omenjamo zgoraj), bo pa konkretno načelo vaše živce in v vas morda popolnoma ubilo željo po šivanju na šivalni stroj.

Napetost tako zgornjega kot spodnjega sukanca lahko regulirate z nastavitvami in nastavitev, ki je idealna za eno vrsto sukanca, bo morda drugi sukanec popolnoma scefrala ali pa po sukanec povsem ohlapen in tako, kar se napetosti tiče, popolnoma neuporaben za šivanje. Če zgoraj in spodaj uporabite isti sukanec (lahko je, seveda, različnih barv, če si želite barvne pestrosti, le da je enake debeline in iz enakega materiala), boste napetost lažje regulirali, sukanec se vam ne bo trgal, manj možnosti pa je tudi za nastajanje nadležnih vozlov in ta nastanek grdih, neenakomernih šivov.

Očistite šivalni stroj vsakič po uporabi. Četudi skrbite, da so vaši novi šivalni stroji Singer ali Toyota vestno prekriti s pregrinjalom, da se ne prašijo, in četudi ste svojega ravno predvčerajšnjim dodobra spihali s kompresorjem, je priporočljivo, da šivalni stroj po uporabi vsakokrat očistite vsaj s čopičem. Tako boste odstranili večje mucke oziroma koščke sukanca, ki so se nabrali na in v stroju.

Šivalni stroj je izredno uporabna naprava, ki vam lahko prinese veliko užitkov ob popravljanju in preoblikovanju domačih tekstilov, lahko pa vas celo pošlje na pot zaslužka. Karkoli že nameravate početi s svojim novim šivalnim strojem, bodite pozorni na to, da je resnični kvalitetne izdelave. In takšne lahko dobite v spletni trgovini MojPaket.

Komentarji
18.5.2017 10:28
Odličen prispevek in odlične "finte" - mama ga je z veseljem prebrala ...
18.5.2017 12:02
Že vrsto let uporabljam šivalni stroj SINGER in morem reči, da si nikoli ne bi kupila nič drugega. Je odličen, vrhunski! Ga vsekakor priporočam vsem. Ko bom kupovala novega, bo to vsekakor ponovno "Singerca". Hehe.
18.5.2017 13:44
Hvala za super priporočila!
30.5.2017 11:30
Kljub hudi konkurenci, Singer ostaja med najboljšimi.
Napišite komentar...