Zapri
banner
(0) izdelkov
V nakupovalni košarici nimate izdelkov
Filters
Preferences
Iskanje

Dom in vrt.

Dom in vrt.

Postanite mojster na vrtu in drugje!

V naše kraje je že nekaj dni nazaj prikorakala rumenolista jesen. To je letni čas, ko narava zažari v toplih odtenkih rumene, oranžne in rdeče, a se hkrati tudi umiri, saj se vse v njej začenja pripravljati, da bo prespalo zimo.

Zimski spanec, ki se ga poslužujejo nekatera bitja živalskega kraljestva in ki mu s strokovno tujko rečemo tudi hibernacija, pa nikakor ne pomeni, da smo za letošnje leto končali z delom, ki smo ga imeli vse leto s svojo hišo in njeno okolico in da lahko tudi mi jesenski in zimski hlad enostavno prespimo.

Nikakor, saj je v jeseni dela okrog hiše ravno toliko, če ne še več kot spomladi in poleti, saj je potrebno vrtove in njihove številne prebivalce in obiskovalce pripraviti na izredno nizke temperature, ki se nam počasi, a vztrajno približujejo.

Da boste svoje delo lahko opravili čim bolj hitro in učinkovito, vam bodo v veliko pomoč nekateri pripomočki. Ker boste z njimi delali zunaj, v vlažnih in hladnih pogojih, ter zato, ker bo z njimi delo težko, je zelo pomembno, da so orodja, kakršni so na primer kompresorji, vrhunski, da je kakovost materialov in postopkov, iz katerih oziroma po katerih je bilo orodje izdelano, kar najboljše kakovosti.

Motorna žaga

Ravno to – visoko kakovost, hkrati pa tudi nizke cene, vam ponuja spletna trgovina MojPaket, kjer vas v naši ponudbi pričakujejo vrhunski kompresorji in drugi pripomočki. Pri nas lahko tako kupite tudi prekopalnik za zemljo, motokultivator in še marsikaj – skratka vse, kar je nujno potrebno, da bo okolica vašega doma lepa in urejena.

Živali in rastline

Skrb za okolico našega doma se začne z zavedanjem, da nismo edina živa bitja, ki prebivamo na določenem ozemlju, sploh, če živimo v bližini gozdov ali drugih podobnih površih. Skrb za okolico se torej odraža tudi v skrbi za ostala bitja. V hladnih pozno jesenskih in zimskih mesecih, ko vse, kar je užitnega, prekrije bela, puhasta snežna oddeja, bodo male živalice, kakršni so ptički in veverice, izredno težko našli kaj za pod zob, zato bodo velikokrat lačni. Olajšajte jim težko situacijo ter kupite ali pa izdelajte preprosto krmilnico. Z njo boste zelo osrečili marsikatero malo pernato ali kosmato bitje in mu v teh težkih, mrzlih mesecih pomagali ostati pri življenju.

Če radi vrtnarite, boste naslednje leto spomladi zagotovo imeli poln vrt pisanih rož, ki bodo omamno dišale. A ni vam treba čakati tako dolgo. Čeprav zimske mesece ponavadi dojemamo kot del leta, v katerem je vse sivo, mrtvo in mrzlo, lahko poskrbite za nekaj barve v svojem domu, to barvo pa boste lahko kasneje, ko se bo ozračje ogrelo, prenesli tudi ven. Že zdaj v lončke posadite nekatere izmed bolj nezahtevnih rastlinic, kot sta hijacinta in narcisa. Poskrbite, da bodo dobile dovolj svetlobe in vode ter da bodo na toplem in v čudovitih barvah in vonju boste lahko uživali vso zimo.

Jesen-vrt

Tudi rastlinam, ki bodo prezimile zunaj, v vašem vrtu ali koritih, morate zagotoviti ustrezne pogoje, saj mraza sicer ne bodo preživele. Še posebej so v nevarnosti vrtnice in grmičevje. Tem škodijo temperaturna nihanja, zaradi katerih večkrat zamrznejo in se znova odtalijo, lahko jih polomi težak moker sneg ali pa odmrejo zaradi suše, saj je zemlja zmrznjena in jih ne oskrbuje s hranilnimi snovmi. Okrog njih postavite pregrado, ki bo rastline varovala pred mrazom. A nikar ne hitite s postavljanjem zaščite. Če boste rastlino prehitro ogreli, bodo začeli rasti poganjki, ki bodo v mrazu pomrznili. Nekaj slane jih bo okrepilo, tako da jih zaščitite šele v sredini novembra.

Pomagajte si z opremo iz spletne trgovine MojPaket

Seveda bo morala zimo nekako preživeti tudi oprema, ki jo uporabljate okrog hiše. To so ponavadi predmeti, ki jih ne shranjujemo v stanovanju, temveč v garaži ali lopi, zato so še posebej podvrženi mrazu in vlagi. Veliko pripomočkov, ki so poleti redno v uporabi, pozimi ne boste potrebovali, zato jih pospravite nekam, kjer bodo zimo preživeli brez poškodb.

Poskrbite, da bo oprema shranjena v čim bolj suhem prostoru, saj lahko v nasprotnem primeru začne rjaveti. Iz vseh pripomočkov za zalivanje, cevi in tako naprej odstranite vodo, ki se je nabrala v nižje ležečih delih, od koder ni mogla izteči, saj to močno škoduje opremi – voda se namreč, ko zamrzne, razteza in lahko poškoduje kakšen del pripomočka. To pa ni vse, če je cev še vedno povezana z vodovodom, lahko zamrzovanje vode v njej povzroči pritisk na vodovod in s tem razpoke v ceveh, ki so izjemno drage za popravilo in lahko v vašem domu povzročijo nepopravljivo škodo.

Če se pripravljate, da boste ob začetku pomladi tudi vi začeli z obdelovanjem vrta in različnimi deli okrog hiše, je priporočljivo, da se že zdaj založite z različnimi pripomočki, ki vam bodo pri tem pomagali.

Pihalnik-listja

Predmet, za katerega je dobro, da je celo leto pri hiši, je puhalnik listja. Ta vam bo v jeseni pomagal odstranjevati zaplate odpadlega listja, ki se rade nabirajo povsod, kjer rastejo drevesa, vendar kljub svojemu imenu ni namenjen le temu. Pozimi boste z njegovo pomočjo hitro in enostavno lahko odstranili rahel, suh sneg s katere koli površine – z verande, balkona, okenskih polic, z avtomobila … Prav tako pa lahko pihalnik listja uporabite na površinah, ki bi jih radi na hitro očistili prahu, na primer s starega pohištva, ki je dolgo stalo v skladišču ali garaži, z avtomobila, če ste se vozili po makadamu …

Enako uporabni pa so tudi kompresorji. Ti so dostopni v najrazličnejših velikostih, tako da lahko z njimi opravljate zelo različna dela. Kompresorji delujejo tako, da ustvarjajo zračni tlak, ki ga lahko izkoristimo v različne namene. Tisti manjši, bolj precizni so, na primer, idealni za spihovanje prašnih računalnikov, s čimer preprečimo pregrevanje. Prav tako lahko manjši kompresor uporabimo za tehniko barvanja, imenovanega “airbrushing”. S kompresorjem lahko napolnite prazno zračnico na avtomobilu ali kolesu, lahko pa s pomočjo tlaka samo z vodo očistite dovoz pri vaši hiši ali zelo umazan avtomobil.

Ko se bo sneg stalil in bo potrebno zemljo pripraviti, da bo vase sprejela in hranila nove, majhne rastlinice, boste potrebovali prekopalnik za zemljo. Prekopalnik namreč lahko uporabite za rahljanje zgornje plasti zemlje, saj rastlin ne moremo zasaditi v zbito zemljo in v takšni zemlji niti ne bi uspevale.

Na podoben način je uporaben tudi prezračevalnik trate, ki se še najbolje obnese na vrtovih, ki niso premajhni in ne preveliki. Odličen je za odstranjevanje mahu, brez težav pa se boste s pomočjo prezračevalnika znebili tudi suhega listja in kamenčkov. Vse to bi brez prezračevalnika morali odstranjevati ročno, tako pa lahko svojim rokam privoščite malo počitka. Tako prekopalnik za zemljo kot prezračevalnik trate lahko kupite v spletni trgovini MojPaket.

Skrb za okolico vašega doma je tudi v hladnejših mesecih, kot so zimski in jesenski, nadvse pomembno, za to pa potrebujete pripomočke. Karkoli potrebujete – naj bodo to kompresorji, prezračevalniki trate, morda pihalnik listja, motorne žage ali motokultivator, lahko dobite v spletni trgovini MojPaket. Nikar ne odlašajte, ampak si še danes oglejte obširno ponudbo na naši spletni strani in si izberite artikle, ki jih potrebujete.

Napišite komentar...