Zapri
banner
(0) izdelkov
V nakupovalni košarici nimate izdelkov
Filters
Preferences
Iskanje

Snežne verige in antifriz za brezskrbno vožnjo pozimi

Snežne verige in antifriz za brezskrbno vožnjo pozimi

Na zimski čas se je potrebno pripraviti na več nivojih in tako, kot boste poskrbeli zase, da vas ne bo zeblo – s toplimi oblačili in obutvijo, ki ne bo drsela po zamrznjenih površinah, je prav tako nujno tudi poskrbeti za vašega jeklenega konjička, da vas bo varno in udobno popeljal skozi zimski čas.

Marsikdo takoj pomisli na snežne verige, vendar to še zdaleč ni vse, kar potrebuje vaš avto v zimskih razmerah.

Če se dobro pripravite na zimo, je to lahko čaroben čas, v katerem boste uživali. Ampak, v zadnjih letih smo imeli kar nekajkrat izjemne razmere - nizke temperature, poledico in sneg več dni zapored, zato je priprava na vse to nujna ne le iz zakonskega vidika, ampak tudi in predvsem zaradi vaše varnosti in nemotenega delovanja tudi v hladnejših delih leta.

V zimskih razmerah so seveda razmere na cesti lahko zelo ekstremne, od megle, vlažnega cestišča, poledice do zasneženosti in izredno nizkih temperatur. Bodite pripravljeni na vse to ...

Kaj pravi zakon?

Vsa vozila morajo biti opremljena z zimsko opremo v času od 15. novembra do 15. marca naslednje leto in prav tako v zimskih razmerah, če te nastopijo izven predpisanega obdobja. Snežne verige morate imeti v avtomobilu, če ima vaš avto letne pnevmatike z najmanj 3 mm profila, seveda pa je varneje in dolgoročno tudi ugodnejše, če imate pozimi zimske pnevmatike z oznako M+S, ki imajo minimalno 3 mm profila. Na obalnem področju od Sečovelj do Črnega Kala je dovoljeno uporabljati letne pnevmatike z minimalnim profilom 3 mm brez snežnih verig. Avtomobili na štirikolesni pogon pa morajo imeti verige vsaj za eno os, če uporabljajo stalni pogon.

To so zakonske določbe, ki veljajo v Sloveniji, če se odpravljate v tujino, pa obvezno preverite zakon države, kamor odhajate, da ne boste slabe volje zaradi morebitnih kazni. Predpisana zimska oprema je obvezna, v nasprotnem primeru boste plačali zakonsko določeno kazen v višini 40 eur, v primeru, da ovirate promet zaradi neustrezne opreme, pa je predpisana globa 500 eur in pet kazenskih točk. Tudi čiščenje avtomobila je obvezno, saj vas neočiščen avto lahko stane kar 200 eur, za neupoštevanje opozoril signalizacije in neupoštevanje prepovedi vožnje pa je predpisana kazen 300 eur. To so kazni za fizične osebe, za pravne osebe pa so predpisane globe precej višje.

Zakonske uredbe v bližnjih evropskih državah

Če se odpravljate izven Slovenije v zimskem času, preverite aktualne razmere na cestah in preberite informacije o prometnih predpisih, predpisani zimski opremi in zahtevah, saj se te seveda razlikujejo od države do države. Pa poglejmo nekaj nam najbližjih:

Hrvaška: zakonsko predpisan rok je celo daljši kot pri nas, saj traja od 15. novembra do 15. aprila. Navedene so ceste, ki zahtevajo zimsko opremo, ne glede na razmere, zato preverite pred odhodom, katere ceste so to. Zimska oprema oziroma neupoštevanje predpisov o njej pa vas na Hrvaškem stane 700 hrk, kar je nekaj manj kot 100 eur.

Avstrija: v Avstriji je časovno obdobje za uporabo zimske opreme od 1. novembra do 15. aprila, v zimskih razmerah za vsa vozila, v primeru, da zimskih razmer ni, pa le za vozila nad 3,5 tone. Je pa predpisana globina profila 4 mm in ne 3 mm kot v Sloveniji, prav tako se pri letnih pnevmatikah, z enakim predpisom globine profila, torej 4 mm obvezno, da imate snežne verige. Globa, ki vas lahko doleti ob neupoštevanju zakonskih določb, je 60 eur, če pa povzročite zastoj na cesti, pa kar do 5000 eur, zato kar previdno.

Italija: v Italiji se lahko vsaka regija posamično odloči glede predpisov o zimski opremi, zato preverite regijo, kamor se odpravljate, je pa datumska omejitev prav tako v večini od 15. novembra do 15. aprila. Neupoštevanje zakona vas lahko stane 39 eur v naseljih in 80 eur izven naselij, policija pa vam lahko izda prepoved vožnje.

Bosna in Hercegovina: zimska oprema je obvezna ne glede na zimske razmere med 15. novembrom in 15. aprilom, globina profila pa mora biti minimalno 4 mm ali na letnih ali na zimskih pnevmatikah. Če imate letne pnevmatike, morate imeti med opremo tudi snežne verige. Globa sicer ni visoka, 40 km, kar znese 20 eur, če povzročite prometno nesrečo, pa do 200 km, kar je približno 100 eur. Vendar je seveda varnost na prvem mestu.

Srbija: v primeru zimskih razmer je obvezna oprema od 1. novembra do 1. aprila. Globina profila mora biti 4 mm na zimskih ali letnih pnevmatikah, pri uporabi letnih pa so obvezna oprema snežne verige za pogonska kolesa izven naselij. Globa za neupoštevanje zakonskih določil pa je 3000 din, torej približno 25 eur.

Tudi za ostale države vam svetujemo, da preverite predpise, v Švici ali Franciji na primer ni datumskega okvirja, ki bi predpisoval uporabo zimske opreme, je pa ta obvezna, ko nastopijo zimske razmere. Na prvem mestu pa je seveda varnost, saj morate vedno poskrbeti za varno vožnjo, še zlasti, če se odpravljate na daljšo pot.

Kako pripraviti avto na zimo

Poleg že naštete obvezne opreme, ki jo predpisuje zakon, je seveda potrebno poskrbeti za vašega jeklenega konjička že pred hladnimi, zasneženimi ali zaledenelimi dnevi. Poskrbite za hladilni sistem, redno dolivajte antifriz, saj zima zahteva dosti večjo gostoto kot preostali del leta. Preverite akumulator, stanje elektrolitov, potrebno je tudi preveriti ter očistiti kable. Prav tako preverite stanje olja v motorju, ga po potrebi dolijte glede na merilno paličico na pokrovu, vsake toliko časa pa je potrebno olje tudi zamenjati, kar pa vam bo naredil vaš avtomehanik, ki verjetno tudi vodi servise in vas datumsko opomni, kdaj je čas za zamenjavo.

Ne pozabite na metlico za čiščenje snega!

Tudi vetrobransko steklo je potrebno v zimskih razmerah večkrat čistiti, več je umazanije in ledu, zato morate imeti večjo količino tekočine proti zamrzovanju v posodi, ki je temu namenjena. Od tekočin je sredstvo proti zamrzovanju prav tako pomembno kot antifriz, ki smo ga že omenili, saj je tudi vidljivost izrednega pomena pri varni vožnji, zato tudi poskrbite za kvalitetne brisalce, lahko jih zamenjate v celoti, če so že dotrajani, ali pa zamenjate le metlice. Če ste lastnik dizelskega avtomobila, preverite in očistite filter goriva, morda je pred zimo potrebna zamenjava le-tega.

Pozimi, še zlasti, ko zmrzuje, se lahko zgodi, da vrata vašega avtomobila zamrznejo, tako da jih ne morete odpreti. Namažite tesnila z glicerinom vsake toliko časa, da se vam to ne bo zgodilo ob najbolj neprimernem času. Seveda poskrbite redno tudi za čiščenje avtomobila, za zasnežen avtomobil je tudi predpisana globa, saj s tem zmanjšate svoje polje vidljivosti, kar pa vas lahko stane veliko več od predpisane kazni. Zelo uporaben je tudi sprej WD 40, ki bo hitro odmrznil zamrznjeno ključavnico, poskrbite pa tudi za to, da imate vedno dovolj goriva v rezervoarju, saj se pozimi večkrat zgodi, da čakamo v kolonah. Strgalo za led je obvezno, tudi če ni predpisano z zakonom, izberite majhnega in praktičnega, pa morda še kakšno tekočino ali sprej za odmrzovanje stekla, ki pride prav še zlasti ob izredno nizkih temperaturah, ko avtomobil praktično »zamrzne«. Kar nekaj tekočine torej je potrebne – antifriz, tekočina za vetrobransko steklo ali sprej za odmrzovanje stekla. Preverite tudi stanje klinastega jermena, saj je ta zaslužen za črpalko hladilne tekočine, altenator in druge naprave v avtomobilu.

Metlica, lopata in rokavice

Poleg vsega naštetega pa poskrbite, da imate v avtomobilu kakšno metlico za čiščenje snega, lopato in rokavice. Verjemite, zelo boste hvaležni za te malenkosti, ko bo nastopila prava zima. Prav neverjetno je, da se ljudje v današnjem času še vedno znajdejo popolnoma neopremljeni sredi zime, z golimi rokami ne morejo popolnoma očistiti avtomobila, nimajo strgala za ledene površine niti ustreznih zimskih pnevmatik, snežne verige in lopata morda počivajo doma v garaži ...

Še bolj neverjetno pa je to, da se tudi neustrezno opremljeni odpravijo v službo tudi, ko je jasna napoved za sneženje ali poledico. Sicer je zakon o obvezni opremi naredil kar nekaj na tem področju, a vseeno se najdejo posamezniki, ki le tega ne upoštevajo. V osmih ali celo desetih urah lahko zapade ogromno snega, nikoli ne morete vedeti, kje vas lahko presenetijo vremenske razmere, tudi na različnih predelih Slovenije je lahko slika precej drugačna, zato je bistvenega pomena, da ste pripravljeni. Vedno in povsod v časovnem obdobju zime. Primorska in kočevska regija se seveda precej razlikujeta pozimi, tudi pri manj oddaljenih krajih je lahko precejšnja razlika. Tako kot je  oprema prve pomoči, si pred zimo pripravite vaš »obvezni zimski paket« in ga shranite v prtljažniku avtomobila.

Čiščenje avtomobila in vožnja v zimskih razmerah

Idealno je, če imate garažo za vaš avtomobil, saj si boste prihranili jutranje čiščenje, a ob odhodu iz službe ali na kakšni drugi vožnji boste še vedno potrebovali opremo, ki bo zagotovila, da bo vaš avto očiščen, da bo vidljivost nemotena ter da boste vidni z očiščenimi lučmi in smerokazi. S pravo opremo pa lahko to naredite hitro in enostavno.

Vedno se pozimi odpravite na pot prej, saj se čas vožnje po navadi podaljša. Preverite vremenske razmere, da boste vedeli, kaj lahko pričakujete na poti – sneženje, poledico, meglo, veter ... Prav tako pa razmislite, kje na poti vas čakajo bolj izpostavljeni deli, kot so mostovi, viadukti in pravočasno prilagodite vožnjo nevarnejšim odsekom ceste. Če se odpravljate v hribovita, gozdna področja na višje ležečih krajih, poskrbite, da imate v avtomobilu verige, tudi če imate zimske pnevmatike. Prav tako je priporočljivo imeti lopato, saj se lahko zgodi, da boste zasuti, da vaš avto obstane v snegu in takrat je najbolj enostavno z lopato odkopati sneg ob kolesih avtomobila. To lahko naredite hitro, brez lopate pa ste prepuščeni na milost in nemilost zimi in njenim pastem.

Zimska oprema je torej osnova za varno vožnjo, seveda pa morate tudi prilagoditi hitrost vožnje, vedeti morate, da ne smete hitro zavirati ali hitro spremeniti smeri vožnje, saj vas na poledenelem ali zasneženem cestišču lahko zelo hitro zanese. Eno od ključnih pravil je tudi upoštevanje varnostne razdalje, ki mora biti daljša, saj je tudi zavorna pot daljša in avtomobil na poledenelem cestišču drsi kljub zaviranju. Pri zaviranju pazite tudi na to, da zavirate počasi, morda večkrat po malem in ne hitro ter impulzivno.

Je zimska vožnja lahko tudi prijetna?

Seveda, kar nekaj ljudi uživa v vožnji po snegu, vendar je bistvena predpriprava. Čiščenje avtomobila, ustrezna oprema in upoštevanje prilagoditve vožnje razmeram na cesti so predpogoj za užitek. Vsekakor vam svetujemo, da se ne odpravljate na cesto, če vas je strah, še zlasti, če nimate ustrezne opreme.

Uživajte v razkošnosti zimske pravljičnosti.

Za vse tiste »adrenalinske odvisnike« pa naj velja pravilo, da je varnost vedno na prvem mestu, za vse divje vožnje po snegu naše ceste niso primerne. V tem primeru poiščite kakšno gozdno pot, vendar vedno ocenite, če obstaja tveganje zdrsa in ostalih nevarnosti. Varnost mora biti na prvem mestu! Z ustrezno opremo, kvalitetnimi zimskimi pnevmatikami je vožnja v zimski idili lahko prav čarobna.

Poskrbite torej za svoj avtomobil, za vaše udobje, dolijte antifriz, pripravite rokavice, lopato in se ne pustite presenetiti. Planirajte daljši čas vožnje in uživajte v razkošnosti zimske pravljičnosti. Tudi, če se znajdete v koloni, se umirite in izkoristite čas, ko ste sami s seboj ali v družbi za pogovor, in zima vam bo zlezla »pod kožo«, vi pa boste postali neustavljivi voznik, ki vedno pride do svojega cilja.

 

Napišite komentar...