Zapri
banner
(0) izdelkov
V nakupovalni košarici nimate izdelkov
Filters
Preferences
Iskanje

Sokovniki. Ožemalniki.

Sokovniki. Ožemalniki.

Sokovniki in ožemalniki za zdravo življenje

Mali gospodinjski aparati, ki nam dandanes pomagajo pri skoraj vsakem gospodinjskem opravilu, nam lajšajo življenje na vseh področjih našega vsakdana. Mednje spadajo tudi sokovniki in ožemalniki, s pomočjo katerih si lahko iz sadja kadar koli želimo pripravimo povsem svež sok.

Marsikdo nikakor ne zmore cele dneve piti le vodo in takšnemu človeku sokovi predstavljajo najboljši način, da v svoje telo vnese toliko tekočine, kot jo potrebuje. Vendar pa so sokovi, kupljeni v trgovini, nemalokrat polni dodatkov, kot je sladkor, in uživanje takšnih sokov v večjih količinah lahko telesu naredi mnogo več škode kot koristi. Prav tako so sokovi, ki jih najdemo na policah trgovin, velikokrat stari že nekaj dni ali celo nekaj tednov, zato v njih ni več tistega, zaradi česar je sok koristen za zdravje.
Veliko boljše kot sokove kupovati v trgovini, je, da si jih dnevno pripravljate sami. To pa samo po sebi ni mogoče, pri tem vam pomaga priročna naprava, imenovana sokovnik.

Sokovniki so postali pravi hit pred nekaj leti, ko je postalo modno pitje sveže stisnjenih sokov. Med vsemi trendi, ki so v zadnjih letih preplavili trg, uživanje svežih sokov velja za enega najbolj zdravih, saj mnogi ne zadovoljijo svojih dnevnih potreb po sadju preprosto zato, ker jim ni do lupljenja in podobnih opravil, povezanih z uživanjem teh živil.

Sokovniki se glede to, na kakšen način se iz sadja ali zelenjave pridobiva sok, delijo na dve vrsti: na polžaste sokovnike in na centrifugalne sokovnike. Obe vrsti, polžasta in centrifugalna naprava za sočenje, imata tako prednosti kot slabosti, vi pa se morate odločiti, kaj vam bolj ustreza.

Sokovniki in ožemalniki - kozarci

Sočenje s centrifugalnim sokovnikom

Najpomembnejši del centrifugalnega sokovnika so njegova rezila, ki sadje ali zelenjavo nastrgajo, centrifugalna sila pa jih potisne ob robove posode, ki deluje kot cedilo. Medtem ko sok skozi majhne luknjice odteče v zbiralno posodo sokovnika, pulpa zaradi velikosti delcev ne more skozi, zato ostane v cedilu. Tovrstne sokovnike odlikuje višja cenovna dostopnost, sok pa lahko s pomočjo centrifugalnega sokovnika iztisnemo hitro in enostavno, prav tako je enostavno tudi čiščenje.

Slabost centrifugalnih sokovnikov je v tem, da je izkoristek manjši – iz sadja ali zelenjave se izsoči manj soka, zato je pulpa, ki ostane, bolj vlažna. Ker je sadje ali zelenjava v centrifugalnem sokovniku v stiku s kovinskimi rezili, lahko pride do oksidacije, ki pripomore k izgubi hranilnih snovi.

Sokovniki in ožemalniki - sočenje

Sočenje s polžastim sokovnikom

Oksidacije v polžastih sokovnikih ni, saj se v njih sadje ali zelenjava ne soči s pomočjo rezil, temveč se sok iz njih iztisne s pomočjo enega ali dveh vijakov. Takšno sočenje proizvede veliko več soka kot sočenje s centrifugalnim sokovnikom, zato je pulpa, ki ostane, bolj suha, v njej pa je tudi manj hranilnih snovi, ki ostanejo v soku (vseeno pulpe ne zavrzite, saj jo lahko uporabite pri pripravi različnih jedi). Prednost polžastih sokovnikov je poleg omenjenega tudi v njihovi uporabi v različne namene, saj lahko z različnimi nastavki s polžastim sokovnikom meljemo oreščke, sekljamo zelišča, pripravljamo otroške kašice in še marsikaj. Slaba stran polžastih sokovnikov je njihovo počasno delovanje – za sočenje porabi več časa a se s tem iz sadja iztisne tudi več soka -, cena polžastih sokovnikov je precej višja kot pri centrifugalnih sokovnikih, prav tako pa je polžaste sokovnike tudi precej težje in bolj zamudno čistiti.

Sokovnike lahko seveda uporabite tudi za to, da sok iztisnete iz citrusov, kot so pomaranče, grenivke in limone, čeprav je za to mnogo bolj primeren ožemalnik. Ožemalniki vam bodo prihranili kar precej časa, saj vam citrusov ne bo potrebno lupiti, kar boste morali storiti, če boste želeli uporabiti napravo za sočenje, temveč jih boste le prerezali na pol.

Še nasvet: Svetujemo vam, da sadež, preden ga boste prerezali na pol, nekajkrat povaljate po pultu, saj bo tako mogoče iz njega iztisniti še več soka.

Sokovniki in ožemalniki - rezanje sadja

Sokovnik pa ni uporaben le za sočenje sadja. Marsikdo si rad privošči tudi sok iz sveže zelenjave, na primer iz paradižnika, kumar …  Takšni sokovi so polni hranilnih snovi in vam bodo izboljšali tako prebavo kot počutje, hkrati pa nimajo skoraj nič kalorij, tako da so odlični tudi za pitje ob dietah.

Ko sočimo sadje ali zelenjavo, ponavadi zaužijemo le sok, ki ga iztisnemo, ostane pa nam pulpa, ki jo večina ljudi zavržemo. Res škoda, kajti sadna in zelenjavna pulpa vsebujeta vlaknine, ki pomagajo pri prebavi, zato z njo mečemo stran tudi odlično priložnost, da še dodatno poskrbimo za svoje telo.

Kaj torej storiti s sadno ali zelenjavno pulpo, ki nam ostane po sočenju? Lahko jo pojemo kar z žlico, vendar obstaja še mnogo boljših in bolj okusnih načinov, kako jo vključiti v prehrano.
Zelenjavna pulpa

Namaz: Mehka, lepo dišeča snov, ki ostane po sočenju zelenjave, lahko postane odličen namaz ali omaka za pomakanje čipsa. Le dodajte sol, poper, zelišča in malo olja in že boste pripravili okusno, pestu podobno zmes, ki jo lahko namažete na kruh ali ponudite kot omako zraven prigrizkov.

Omaka: Ko pripravljate omako za testenine, bo zelenjavna pulpa pomagala povečati njeno gostoto in izboljšati okus.

Polpeti: Če pulpi dodate nekaj nasekljanega česna in čebule, začimbe in eno jajce, dobite odlično maso za vegetarijanske polpete, ki bodo navdušili še tako izbirčne jedce. Pri tem je izrednega pomena, da uporabljate sokovnik visoke kvalitete, da bo pulpa, ki vam bo ostala po sočenju, čim bolj suha. Najkvalitetnejše sokovnike dobite v spletni trgovini MojPaket.

Lazanja: Če ste sočili paradižnike, vam je verjetno ostalo nekaj, podobnega dehidrirani paradižnikovi mezgi. Paradižnikovo pulpo lahko vključite v pripravo okusne lazanje tako v mesni kot v vegetarijanski različici.

Biskvit: Biskvit ali kolački bodo mnogo bolj vlažni in mnogo bolj rahli, če boste v maso vmešali nekaj sadne pulpe. Ponovno bodite previdni, da ne bo pulpa preveč vlažna, saj bo tako testo razmočeno in se ne bo lepo speklo, rezultat pa bo packarija, ki ne bo niti približno spominjala na to, kar ste želeli speči.

Sokovniki in ožemalniki - zdravo življenje

Če kupujete sokovnik, ožemalnik, ali pa vas bolj zanimajo drugi mali gospodinjski aparati, je spletna trgovina MojPaket pravi naslov za vas. Obiščite nas, oglejte si našo ponudbo in se prepričajte, da imamo vse in še več.

Napišite komentar...