Zapri
banner
(0) izdelkov
V nakupovalni košarici nimate izdelkov
Filters
Preferences
Iskanje

Štedilnik.

Štedilnik.

Potrebujete nov štedilnik? Pomoč pri izboru.

Odkar je človek ob odkritju ognja ugotovil, da hrano, ki jo zaužije, lahko prej toplotno obdela in ji s tem izboljša teksturo in okus ter poveča varnost zaužitja, je kuhanje živil postalo trend, ki obstaja še danes in nič ne kaže, da bi kmalu presedlali nazaj na uživanje surove hrane. Hrane sicer v veliki večini ne pripravljamo več na odprtem ognju, temveč si pri toplotni obdelavi živil pomagamo z najrazličnejšimi pripomočki, ki so našli mesto v kuhinji in brez katerih smo prepričani, da danes ne bi mogli nikakor preživeti. Med te pripomočke, seveda, spada tudi štedilnik.

Štedilnik, pri katerem se za kuhanje uporabljajo plinske plošče, uporablja in priporoča mnogo znanih kuharskih mojstrov, tako v Sloveniji kot tudi v tujini. O kakovosti takšnih štedilnikov priča tudi dejstvo, da sta se tako videz kot tudi način uporabe štedilnika s s plinskimi ploščami bolj malo spremenila oziroma se skoraj nista.

Gorilniki

 

Poleg štedilnikov, ki svojo energijo za kuhanje dobijo iz gorečega plina, obstajajo še štedilniki, pri katerih plošče greje električna energija, štedilniki, ki delujejo na indukcijo in takšni, kjer toploto ustvarjamo z nalaganjem in sežiganjem lesa v štedilnik.

Štedilniki in kuhalne plošče, ki jih ponujamo v spletni trgovini MojPaket, so visoko kakovostni in izdelani v tovarnah proizvajalcev, kot sta Körting in naše Gorenje. Štedilniki v naši ponudbi so enostavni za uporabo, tako da jih lahko nadvse enostavno upravljamo samo z eno roko. So različnih dimenzij, tako da jih lahko izberemo glede na dimezije našega stanovanja ali hiše – v veliki hiši, kjer prostora ne manjka, si lahko izberemo napravo za kuhanje s petimi gorilniki ali celo več, medtem ko se bomo v majhnem domu morali znajti z dvem gorilnikoma. Najsi potrebujete velik ali majhen aparat, vam lahko pomagamo v spletni trgovini MojPaket.

Poznamo dve glavni vrsti pripomočkov za kuhanje: takšne, kjer kupimo le ploščo, ki jo namestimo na neko ravno površino v kuhinji, in takšne, kjer je zraven še pečica, tako da je to samostoječ kuhinjski element, ki ga moramo namestiti posebej. V spletni trgovini MojPaket ponujamo obe vrsti, tako samostoječ štedilnik kot kuhalno ploščo.

Pečica

Kako deluje plinski štedilnik?

Zagotovo ste že kdaj kuhali na plinskem štedilniku, vendar se verjetno niste spraševali, kako pride do tega, da se okrog plošče pojavijo majceni plamenčki, ki skuhajo vaš najljubši obrok. Odgovor, kako deluje plinski štedilnik, se glasi: ko pritisnemo na gumb električnega vžiga, se sproži iskra, ki prižge plin, ki se sprosti, ko gumb obrnemo. Z obračanjem gumba reguliramo dotok plina, s tem pa velikost in posledično moč plamenčkov in hitrost, s katero se bo jed skuhala ali spekla. Posode ne postavimo neposredno na ploščo, temveč na kovinsko »mrežo«, ki to ploščo obdaja.

Lahko očistim svoj plinski štedilnik?

Po določenem obdobju intenzivne vsakdanje uporabe lahko pride na mrežah plinskega štedilnika do nabiranja rje, maščob in druge umazanije, ki jo je nujno potrebno očistiti, saj lahko v najboljšem primeru kazi izgled vašega štedilnika in vpliva na njegovo delovanje, v najslabšem primeru pa je lahko, če pride v stik s hrano, škodljiva za vaše zdravje. Zato je pomembno, da je štedilnik vedno čist, kolikor pač gre. In kako boste najenostavneje očistili kovinski del vašega štedilnika?

Odgovor leži v morda nenavadni kemijski spojini, ki jo imajo gospodinjstva bolj ali manj redno pri roki – amonijak. Za čiščenje si izberite dan, ko je lepo vreme, saj boste zaradi neprijetnih vonjav in škodljivosti amonijaka v napačni količini delo morali opraviti zunaj. Postopek čiščenja izvedite takrat, ko veste, da štedilnik še najmanj 12 ur ne bo v uporabi.

V vrečo položite mreže in jih izdatno zalijte s tekočim amonijakom. Vrečko zavežite, kolikor lahko tesno, nato pa vse skupaj postavite v lavor, da v primeru puščanja ne bo amonijak stekel direktno na tla.

Po dvanajstih urah elemente odstranite iz vrečke in zelo trdovratno umazanijo odstranite s hrapavo stranjo gobice. Vaša kuhalna površina bo čista kot solza in pripravljena na nove kuharske podvige.

Štedilnik in čiščenje

Nekateri štedilniki imajo stekleno ali keramično kuhalno površino. Takšni štedilniki so lahko električni ali indukcijski. Slednji v primerjavi s »klasičnim« štedilnikom prihranijo kar neverjetnih 70 odstotkov energije, tako da se kljub morebitni višji začetni investiciji vsekakor splača premisliti, ali se ne bi morda odločili za nakup štedilnika na indukcijo. Tovrstni kuhalniki so prav tako varnejši za uporabo, saj za razliko od plinskega štedilnika nimajo odprtega plamena, na katerem se lahko grdo opečete, krpa, ki jo ponesreči postavite preblizu štedilniku, pa lahko celo zagori in ogrozi vaš dom ter vaše življenje in življenje vaših bližnjih.

Vendar ne skrbite. V naši spletni trgovini dobite tudi štedilnike na plin, ki so v svojem delovanju izredno varni, saj jih varuje varnostni izklop, varovani pa so tudi gorilniki.

Kako je s čiščenjem indukcijskega štedilnika?

Kot vsi, tudi štedilniki na indukcijo za brezhibno delovanje potrebujejo nego in redno čiščenje. Na tržišču lahko dobite čistilo, namenjeno prav indukcijskim štedilnikom, vendar lahko manjše madeže, ki nastanejo, ko hrana vre v posodi in škropi naokrog ali manjša razlitja očistite z vlažno gobico – le počakajte, da se kuhalna površina dodobra ohladi. Če so se madeži v tem času že nekoliko zasušili, na površino, kjer ste kuhali, kanite nekaj posebej za to narejenega čistila in površino s papirnato brisačko nežno obrišite do čistega. Čistilo nato s kuhalne površine odstranite s suho krpo. Madeže trde vode lahko odstranite z nekaj kapljicami belega kisa in s papirnato brisačko.

Indukcijski štedilnik

Ob čiščenju indukcijskega štedilnika se morate nujno izogibati uporabi grobih krp, čistil za pomivanje posode, vnetljivih čistil in kovinskih gobic, saj lahko povzročijo resno škodo in pokvarijo vašo napravo.

Štedilniki so med mnogimi drugimi tudi sami področje, s katerim se aktivno ukvarjamo in o katerem tudi precej vemo. Če se vam torej glede nakupa katerega koli artikla porajajo kakšne nejasnosti, nas pokličite ali pa nas kontaktirajte preko spleta in veseljem vam bomo priskočili na pomoč, da boste izbrali štedilnik, ki bo zadovoljil vse vaše želje in potrebe. Nekaterim štedilnikom in kuhalnim ploščam v naši ponudbi smo še dodatno znižani ceno, saj resnično želimo, da si zagotovite artikel, kakršnega si želite in zaslužite.

Pohitite! Na spletni strani MojPaket.si vas že nestrpno pričakujemo.

Napišite komentar...