Zapri
banner
(0) izdelkov
V nakupovalni košarici nimate izdelkov
Filters
Preferences
Iskanje

Tolminska korita - naravni biser Slovenije

Tolminska korita - naravni biser Slovenije

Velikokrat se med tednom sprašujemo, le kje bi se lahko potepali čez vikend. Najti primeren kotiček je še toliko težje, če imamo družino, saj je z otroki nekoliko težje iti čisto povsod, kamor naše srce želi. A obstajajo kraji, ki ne bodo pustili ravnodušnih ne odraslih in niti otrok, pa naj bodo ti še tako hiperaktivni in razigrani. Tolminska korita so primer kraja, kjer bo s prelepo naravo in svežim zrakom zadoščeno prav vsakomur, ne glede na starost, spol ali barvo.

Ko slišimo besedo Tolmin, se najbrž v naši glavi izriše podoba idilične male vasice z nekaj okoliškimi travniki, kjer se pasejo ovce in koze, v gostilnah strežejo najboljši sir in najokusnejše mleko, zrak diši po sveži naravi in okrog nas ni nič drugega kot le mir in spokojnost. A Tolmin predstavlja mnogo več in skriva marsikaj lepega. Le vedeti moramo, kje je treba gledati.

Idilična vasica Tolmin v svoji bližini skriva veliko zanimivosti.

Kako do korit?

Če se iz Tolmina po cesti zapeljemo le dva kilometra severno, prispemo do Tolminskih korit, edinstvene skalnate pokrajine. Najdemo jih na najbolj južnem robu znamenitega Triglavskega narodnega parka in so pravzaprav ena izmed najlepših vstopov v sam Park. Dostop do njih je zelo preprost, saj se lahko z avtomobilom pripeljemo iz Tolmina do neposredne bližine Tolminskih korit, parkiramo pa lahko na brezplačnem parkirišču, od tod pa je vhod v korita oddaljen le še za kakih 100 metrov. Tisti, ki so bolj športne narave, pa se lahko do Tolminskih korit tudi sprehodijo iz Tolmina ali pa gredo po taisti poti s kolesom. Pot, ki je zelo prijetna in sončna (najlepša je spomladi in poleti), nas vodi mimo travnikov in kmetije pridelujejo sir, ki velja v Tolminu za avtohtono vrsto, imenuje pa se Tolminc. Tisti, ki ne bi radi šli s svojim avtomobilom in jim hoja peš ali izlet s kolesom ne ustreza, lahko še vedno sedejo na javni avtobus, ki jih bo pripeljal do parkirišča, kjer bi sicer parkirali svoj avtomobil. Avtobus sicer vozi le v poletnih mesecih (julij, avgust), cena vožnje v eno smer pa znaša 50 centov.

Tolminska korita si lahko ogledamo kadarkoli od marca do novembra. V zimskem času so zaprta. Četudi je izlet do Tolminskih korit povsem preprost in kratek, je vseeno dobro, da si obujemo močnejše copate ali pa kar pohodniške čevlje, saj zna biti pot ponekod nekoliko spolzka. Nikakor pa ne smemo pozabiti na denarnico, saj v naši mali prelepi Sloveniji ni prav nič zastonj in tudi ogled Tolminskih korit nas bo stal malenkost. Pri vhodu namreč stoji lesena hišica, kjer moramo plačati vstopnice. Ta za odrasle znaša 5 €, za otroke (do 14 let) pa le polovično odrasle cene. Otroci do šestega leta lahko vstopajo brezplačno. Ogled je lahko potem voden ali pa samostojen. Strah, da bi se izgubili je povsem odveč, saj so povsod usmerjevalne table, dobimo pa lahko tudi zemljevid poti.

Smaragdno zelena voda vabi kopalce, čeprav je zelo mrzla.

A kaj Tolminska korita pravzaprav so? Tolminska korita imenujemo korita reke Tolminke in reke Zadlaščice. Veljajo ne le za najlepšo, pač pa tudi za najnižjo vstopno točko v Triglavski narodni park, poleg tega pa so tudi najpomembnejša znamenitost občine Tolmin. Tolminska korita ležijo na 180 metrov nadmorske višine, nastala pa so z (globinsko) erozijo, torej jih je oblikovala narava sama.

Tolminska korita so kraj, kjer najdemo edino sotočje v koriti, gre pa za sotočje rek Tolminke in Zadlaščice. Tod najdemo tudi jamo, kjer izvira termalna voda, katere temperatura sega do 21 stopinj Celzija. Tolminska korita skrivajo tudi zloglasni Hudičev most, ki je zgrajen kar 60 metrov visoko, nad Tolminko na cesti v Čadrg. Poleg Hudičevega mostu, lahko vidimo v Tolminskih koritih tudi trikotno skalo, ki je dobila ime Medvedja glava, saj dobesedno spominja na glavo medveda.

Tolminska korita v svojih skalnatih stenah gostijo tudi kar nekaj turističnih poti, vzdrževanih in označenih. Korita pa so se zaradi svoje edinstvenosti znašla tudi na seznamu izjemnih naravoslovnih značilnosti.

Druge okoliške zanimivosti

Če bi si radi ogledali še kaj, na primer Vršič, Tolmin ali katero koli drugo znamenitost oziroma kaki drugi lep kraj, in nas skrbi, da bi v koritih prebili preveč časa, je skrb odveč. Pot po koritih je dolga približno štiri kilometre, povprečno pa obiskovalci tu preživijo po uro in pol svojega časa. Zato si lahko brezskrbno ogledamo ta naravni biser Tolmina in se potem odpravimo še kam drugam. Če ne drugega, se lahko ustavimo v kateri izmed gostiln in se okrepčamo. Vsekakor je toplo priporočan obisk Okrepčevalnice pri Tolminskih koritih, kjer lahko poskusimo avtohtono jed, imenovano frika. Prav tako pa se lahko ustavimo pri kakšni obcestni kmetiji, kjer si kupimo domači sir, jogurt, skuto ali katerikoli drugi mlečni izdelek.

Če ste ljubitelj sirov, morate poskusiti sir Tolminc.

Brez težav se lahko, na primer, zapeljemo do Čadrga, ki je znan po komuni in pa tudi po ekološki pridelavi, kjer lahko brez težav kupimo katerikoli mlečni izdelek za razumno ceno. Če pa nas mlečni izdelki ne mikajo tako zelo, se lahko zapeljemo še do cerkvice Javorca, ki tam stoji še iz prve svetovne vojne. Vsekakor pa lahko sami vklopimo internet ter se pozanimamo o lepih krajih, ki nas mikajo, se usedemo v avto in se preprosto odpeljemo lepim krajem naproti.

Napišite komentar...