Zapri
banner
(0) izdelkov
V nakupovalni košarici nimate izdelkov
Filters
Preferences
Iskanje

TOP nasveti za kampiranje - kje, kako in zakaj?

TOP nasveti za kampiranje - kje, kako in zakaj?

Daljši, toplejši in sončni dnevi so pokazatelj, da je pravo poletje resnično že tukaj. 

Vabljivo vroče sonce kar kliče po preživljanju časa na prostem – osvežitev v naravi ponujajo prijetno hladni gorski studenci, modro morje, ki se razteza v neskončnost, ali pa reke in jezera, ki s svojo prvinskostjo vsako leto privlačijo več avantur željnih obiskovalcev.

Možnosti za dogodivščine v naravi je res ogromno, vanje pa je lahko vključena vsa družina. Odpravite se na sproščujoč sprehod v gozd, odkritje lokalne znamenitosti, se preizkusite v novem športu, ki ste si ga na skrivaj zmeraj želeli, pa zanj ni bilo dovolj poguma, časa ali prave priložnosti.

Letos je pravi čas, da pozabite na svoje omejitve – podajte se na jahanje, zipline, ribolov, si privoščite vodne aktivnosti, supajte, se potapljajte in znova prebudite otroka v sebi.
Tudi z otroki lahko čudovito izkoristite proste poletne trenutke in aktivno preživite počitnice – ustvarjajte, skupaj opazujte sončni zahod, pojdite v adrenalinski park, kolesarite in vsak dan izkoristite, da se naučite nekaj novega.

Vsaj nekaj dni v letu namenite poletnemu dopustu, ki je odličen način za odklop od vsakodnevnih obveznosti. Namesto da bi letos negodovali ob podražitvah prenočevanja v hotelih, izkoristite čare narave in se odpravite kampirati. Tako boste izkusili bivanje v naravi v pravem pomenu besede ter se naužili svobode, ki vam je ne more ponuditi nobena še tako luksuzna hotelska soba.

Kampiranje v naravi prinaša številne prednosti

Kampiranje kot način za preživljanje dopusta ali krajših vikend oddihov v zadnjih letih doživlja pravi razcvet in je priljubljena oblika preživljanja dopusta za mnoge Slovence.
Danes so kampi postali že pravi hoteli v malem in na prostem, saj poleg udobja ponujajo tudi številne dnevne aktivnosti in različne vsebine za še tako zahtevne. Poleg stika z naravo zaradi spanja, kuhanja in preživljanja časa na prostem ima kampiranje še veliko drugih prednosti:

- Poveča se fizična aktivnost: narava ponuja obilo aktivnosti, ki krepijo telo in duha, poleg tega pa je v kampu vse na dosegu roke. Lahko obujete športne čevlje ter se odpravite na poživljajoč tek ob sončnem vzhodu, se prebudite z jutranjim skokom v morje, popoldan izkoristite za pohod na bližnji hrib oz. goro ali pa dan preživite v kajaku na reki.

- Poglobijo se medsebojni odnosi: na kampiranju je potrebnega kar nekaj prilagajanja, saj s prijatelji ali družino veliko časa preživite skupaj. To pa je hkrati priložnost, da se bolje spoznate, skupaj razrešujete probleme, ki se pojavijo med kampiranjem, in se tudi na splošno bolj povežete. Kamp in počitnice ponujajo veliko priložnosti za spoznavanje novih ljudi in kultur ter spletanje novih prijateljstev.

- Izboljša se splošno počutje in zdravje: počitnice so za mnoge pobeg od vsakdana, službe in drugih stresnih situacij. V kampu ali v šotoru v osrčju narave je to še lažje. Ob prijetnem šumenju valov, petju ptic ali poslušanju poletnega vetriča boste umirili svoje telo in duha. Glede na dnevno svetlobo se prilagodi vaš bioritem, zmanjša se tudi uporaba pametnih elektronskih naprav.

Kampiranje - stres

Kako se pripraviti na kampiranje?

Pred odhodom na oddih v kamp ali na druge oblike kampiranja je ključna dobra priprava. Razmislek in planiranje naj se začne že nekaj dni ali tednov pred odhodom, odvisno od predhodnih izkušenj.

Najpomembnejša je ustrezna oprema za kampiranje, na njen izbor pa vpliva več dejavnikov – za koliko dni se odpravljate na oddih, koliko je vseh udeležencev, kaj je že na voljo v kampu itd.

Najverjetneje boste po prvem kampiranju ugotovili, da ste vzeli kako stvar preveč in izpustili kakšno bistveno, vendar pa obstaja nekaj stvari, ki sodijo v obvezno opremo: osnovni so zagotovo šotori za kampiranje.

Izberite takega, v katerem bo dovolj prostora, hkrati pa bo nudil udobje za spanje. V ta namen si omislite še kakovostne blazine in ležalne podloge, da se ne boste zjutraj zbudili z bolečinami v hrbtu.

Nepogrešljiva oprema za kampiranje so tudi spalne vreče, ki vam bodo še posebej dobro služile v hladnejših nočeh. Če se odpravljate v kamp s prikolico ali avtodomom, vam bo prav prišel paviljon, pod katerega lahko postavite kamp pohištvo – zložljive stole in mizo, morda na bližnja drevesa obesite še visečo mrežo za počitek po kosilu.

Za pripravo obrokov potrebujete nekaj posode in pribor, pa tudi hladilna torba ne bo odveč, da bodo živila pred pripravo počakala na hladnem.

Kvalitetna oprema je pomembna tudi v nočnem času, zato ne pozabite na svetilke, s katerimi boste osvetlili prostor okoli šotorov, omislite si lahko tudi naglavno lučko, da boste v temi lažje našli pot do bivališča.

Poskrbite, da bo vaša oprema za kampiranje varna, udobna in zanesljiva, saj boste tako to dogodivščino želeli ponoviti znova in znova.

Kampiranje - spalna vreča

Naj vam nepričakovani dogodki ne pokvarijo kampiranja

Pred kampiranjem je dobro, da se pripravite na morebitne nevšečnosti in si tako prihranite negodovanje nad stvarmi, na katere ne morete vplivati. Mednje sodijo naslednje:

- Vreme in temperature lahko odločilno vplivajo na vašo izkušnjo kampiranja, zato se pripravite na morebitne padavine, s seboj vzemite rezervna oblačila, da se v primeru dežja lahko preoblečete, tople odeje za hladne noči, ne pozabite pa niti na pripekajoče sonce, ki vam ob neustrezni zaščiti ali pomanjkanju sence lahko hitro povzroči opekline. Priskrbite si sončno kremo in jo redno nanašajte, pred močnim opoldanskim soncem pa se skrijte pod senčnik ali paviljon.

- Insekti vam lahko hitro zagrenijo bivanje na prostem, če se pred njimi ustrezno ne zaščitite. Nepogrešljiva so razpršila proti insektom, zvečer pa se komarjev in drugih nadležnih žuželk znebite z dišečimi citronela svečami.

- Shranjevanje in priprava hrane je lahko v kampu oteženo, saj higienske razmere niso zmeraj najugodnejše, zato je še posebej pomembno, da hrano ustrezno toplotno obdelate, skrbite za primerno higieno delovnih površin, vode za pitje pa ne izpostavljate direktni sončni svetlobi.

Pred obiskom kampa se prepričajte še, kakšna je podlaga, na kateri boste kampirali in na podlagi tega prilagodite kamp opremo. Na skalnati podlagi boste potrebovali močnejše kline za šotor, medtem ko na travnati zadoščajo že tanjši. Če se odpravljate na kampiranje v tropske kraje, se pred odhodom cepite tudi proti nalezljivim boleznim in tako poskrbite, da vam bo izkušnja kampiranja ostala v prijetnem spominu.

Kampiranje niso samo šotori in kamp prikolice

Kampi so v zadnjih letih postali vse več kot le prostori za premočljive šotore, razmajane kamp prikolice ali razpadajoče lesene kolibe. Bivanje v času kampiranja je danes zelo udobno, razkošno in celo že luksuzno.

Izbirate lahko med različnimi tipi namestitev: če vam je pomemben pristen stik z naravo, bo za vas najboljša oblika prav šotorjenje – šotor lahko postavite v kamp ali pa v kakšen mirnejši kotiček sredi neokrnjene narave, če vam je ljubša intima in zasebnost.

To je najcenejši način kampiranja, lahko pa se odločite za bivanje v prikolici ali avtodomu, kar vam omogoča več svobode, saj lahko vsak trenutek spremenite lokacijo in se podate na odkrivanje v neznano.

Kampiranje - avtodom

Še ena oblika namestitve so mobilne hiške, ki združujejo kombinacijo klasičnih apartmajev in kampiranja. Poleg tega so v zadnjem času popularne nove oblike šotorjenja. Mednje sodi tudi glamping, način luksuznega kampiranja v naravi z visokokakovostnimi nadstandardnimi storitvami, med katerimi so vodne kopeli, savne, masaže in predvsem veliko zasebnosti. Zagotovo se za vsakogar najde prava oblika

namestitve, ki omogoča naravo doživeti v vsej njeni polnosti.

Kam na kampiranje v Sloveniji?

Slovenija je terensko zelo razgibana država, zato na razmeroma majni površini ponuja pestro izbiro, kam se odpraviti na kampiranje v Sloveniji.

Če vam je všeč morski zrak s pridihom borovcev in primorska tradicionalna kulinarika, se odpravite na slovensko obalo, v primeru da bi se radi naužili svežega gorskega zraka, pa zavijte na Gorenjsko in si odpočijte od mestnega vrveža. Če vam kopanje v morju ne diši preveč, lahko izberete eno od mnogih slovenskih rek in poletni dopust preživite v tamkajšnjem kampu. V nadaljevanju preberite nekaj predlogov, da bo odločitev še lažja.

- Slovenska obala

Ponuja obilico idiličnih prostorov za šotorjenje, lahko pa se odločite za bivanje v kampu. Eden od njih je Kamp Adrie Ankaran, v katerem se boste naužili miru, od tam pa se je možno odpraviti na različne izlete po Krasu in slovenski Istri.

Kamp Belvedere v Izoli se nahaja na hribu, zraven hotela Belvedere in je namenjen prikolicam, avtodomom ter šotorjenju. V poletnih mesecih je možno kopanje v zunanjem bazenu v sklopu hotelskega kompleksa Belvedere.

- Gore

Tudi gore nudijo veliko izbiro za kampiranje v Sloveniji. Na robu Triglavskega narodnega parka v gozdu Martuljku se nahaja kamp Špik, ki je odličen za pobeg od vsakdanjih skrbi. Neokrnjena narava ponuja mnogo načinov za aktivno preživljanje prostega časa in izlete po okolici.

Camping Bled je okolju prijazen kamp ob Blejskem jezeru, še posebej primeren za družine z otroki. V sklopu kampa imajo tudi glamping tako za družine kot tudi za romantične oddihe v dvoje.

Kampiranje ob reki

- Reke

Slovenija je prepredena z rekami, mnoge so tudi primerne za kopanje, zato so se ob njih razvili kampi in drugi načini za preživljanje dopusta v naravi.

Lahko se odpravite v kamp Trnovo, Eko kamp Koren ali kamp Korita ob reki Soči, v kamp Alpe v bližini Kamniške Bistrice, v kamp Šobec s pogledom na kristalno čisto Savo Dolinko, ali pa se odločite za kampiranje ob Kolpi, najtoplejši slovenski reki.

Kampi ob njej so sodobno in ekološko opremljeni, z bogato dodatno ponudbo pa omogočajo aktiven oddih in odkrivanje odročnih kotičkov Bele krajine. Blizu Kolpe so številne kolesarske in pohodniške poti, ogledate pa si lahko tudi vinorodne griče Bele krajine nedaleč stran od kampov. V bližini Motorično-rekreacijskega parka Kolpa, ki nudi številne adrenalinske podvige, najdete manjši kamp Podzemelj, na posestvu Lovšin se nahaja butični družinski kamp, privoščite si lahko luksuzno kampiranje ob Kolpi v kampu Big Berry, ali pa izberete kampe Kolpa Vinica, Žaga ali Bela Krajina za sproščanje in brezskrbno uživanje ob reki Kolpi.

Kampiranje na Hrvaškem za navdušence nad morjem

Hrvaška je obmorska dežela, ki se ponaša s kar okoli 1.800 kilometri obale kopenskega dela. Vzdolž obale so urejeni številni kampi, ki so skozi leta razvili svojo ponudbo, se modernizirali in danes privabljajo turiste iz vsega sveta. Privlačijo jih predvsem mediteransko podnebje, čiste plaže, deviška narava, gostoljubnost, idilično vzdušje in seveda tudi hrvaška kulinarika razkošnih vonjev in okusov.

V kampih so uvedli številne novosti – glede na svoje zahteve lahko izberete družinske mini-kampe, kjer vam ne bo manjkalo zasebnosti, ali pa večje počitniške parke z mobilnimi hišicami in s privatnimi apartmaji, kjer vlada pestro in dinamično vzdušje. V mnoge kampe lahko pripeljete tudi svoje hišne ljubljenčke in se skupaj z njimi odpravite na avanturo.

Za številne Slovence je najbolj priljubljen del Hrvaške za kampiranje Istra, polotok, ki se ponaša s kristalno čistim morjem in urejenimi plažami, v notranjosti pa vas čaka bogata kulturna dediščina. V Istri boste našli številne kampe, ki bodo zadovoljili tudi gosta z visokimi zahtevami za kampiranje.

Poreč slovi po izjemno čistih in urejenih kampih, odpravite se lahko v naturistični kamp Ulika, kamp Zelena laguna, ki je del istoimenskega turističnega naselja, v enega najbolj priljubljenih kampov na Hrvaškem Bijela Uvala, ali pa izberete premium kamp Lanterna.

Seveda je v Istri cela množica krajev za kampiranje – Umag se nahaja le nekaj kilometrov stran od slovenske meje in z raznoliko ponudbo že leta privablja mnoge turiste. Kamp Umag je še posebej primeren za družine, saj ponuja veliko aktivnosti za najmlajše. Kamp Stella Maris Umag je bil leta 2018 popolnoma prenovljen in ima zdaj tudi velik bazenski kompleks.

Odločite se lahko za mobilne hišice Sunset Beach v Umagu, če vam šotorjenje ne diši preveč, in naredite svojo počitniško avanturo nepozabno. Kampiranje na Hrvaškem se vam bo zagotovo vtisnilo v spomin, saj je sinonim za kvalitetno udobnost bivanja v objemu dišečih borovih gozdov ob sanjskih plažah, ki vas ne bodo pustile ravnodušnih.

Ne glede na to, če se kampirati odpravljate prvič ali ste v tem že stari mački, 24-urno preživljanje časa v naravi ima prav poseben čar. Uživanje v krogu najbližjih vas bo napolnilo z energijo, ob tem pa se boste naučili tudi veliko novega o sebi.

Kampi so danes veliko sodobnejši kot so bili včasih, kljub temu pa je pomembna ustrezna oprema za kampiranje, ne glede na to, ali se odpravljate v šotor, kamp prikolico ali mobilno hiško. Pestra ponudba v slikovitih slovenskih pokrajinah ali kampiranje na Hrvaškem so zagotovilo, da se boste z dopusta vrnili polni vznemirljivih poletnih zgodb, ki jih boste navdušeno pripovedovali vse do prihodnjega oddiha.

Napišite komentar...