Zapri
banner
(0) izdelkov
V nakupovalni košarici nimate izdelkov
Filters
Preferences
Iskanje

Urejanje vrta.

Urejanje vrta.

Že pred pomladjo poskrbite za vaš vrt

Pomlad in toplejši meseci se počasi, a gotovo približujejo in z njimi prihaja tudi delo na vrtu ter ostala dela, ki jih moramo postoriti okrog hiše, ko iz trave pokukajo prvi zvončki in trobentice.

Počasi bo treba obrisati prah z vseh orodij, ki so zimo preživela zapuščena v lopi, garaži ali omari. Nekateri pripomočki, ki jih imate doma, bodo seveda uporabni še to sezono, nekaterim pa je verjetno žal že potekel rok uporabnosti in jih bo potrebno zamenjati.

Če kupujete nova orodja za zamenjavo starih oziroma ste na področju obdelave in nege vrta še bolj »zeleni« in se oskrbujete z vsem potrebnim, vam ni potrebno skrbeti. Kakovostna orodja in druge pripomočke lahko po ugodnih cenah dobite v spletni trgovini MojPaket.

Čeprav temperature za brkljanje po vrtu še nekaj časa ne bodo pravšnje, pa nikakor ni prezgodaj, da se začnete pripravljati na sezono vrtičkanja in urejanja okolice hiše. Še preden se pomlad dobro začne, je priporočljivo, da se na delo dodobra pripravite. Obstaja kar precej, kar lahko postorite in si tako zagotovite mirno sezono vrtnarjenja.

Popravite orodje, zamenjajte, kar je dotrajano

Preden se lotite dela, temeljito preglejte vse pripomočke. Zagotovo njihovo stanje po prestali zimi ni povsem takšno, kot bi moralo biti, zato boste morali nekatere kose malce popraviti.

Nesmiselno je, da orodje, ki potrebuje samo nekaj dela, mečete stran. Odločite se, katere pripomočke boste obdržali in se lotite dela. Orodja za kopanje lahko nabrusite s pomočjo jeklene volne in grobe pile. Jekleno volno uporabite, da z orodja postrgate rjo. Pile nikar ne uporabite na zarjavelem orodju, saj jo boste tako uničili. Ko odstranite vso rjo, s pilo nabrusite rob pripomočka.

Četudi za svoje orodje za vrtnarjenje lepo skrbite, četudi je izdelano iz kakovostnih materialov, se njegova življenjska doba slej ko prej izteče. Ko se to zgodi, nikar ne hranite uničenih orodij, temveč si oglejte ponudbo spletne trgovine MojPaket in raje nakupite nova.

Posodobite svojo zbirko orodij in pripomočkov

Urejanje vrta - žaga

Premislite, ali morda ne obstaja kaj, česar v vaši zbirki orodja še ni, pa bi vam olajšalo delo in ga pospešilo. Če namesto motorne žage še vedno uporabljate navadno, premislite, ali ne bi z motorno žago dela opravili hitreje in z manj žulji na rokah.

Če se morate kljub brušenju še vedno na vse pretege truditi, da vaše škarje za živo mejo odrežejo kakšno vejico, je zelo verjetno čas za nove. Če opažate, da vas po košnji z ročno kosilnico vse boli, da se morate preveč naprezati, vam lahko veliko časa in bolečin prihrani vrtni traktor.

Vse to dobite v spletni trgovini MojPaket.

Preglejte sejalne čase

Če si želite, da vaše rastline uspevajo, morate dokaj natančno vedeti, kdaj jih posaditi oziroma posejati. Prezgodnja oziroma prepozna setev namreč lahko povzroči, da je pridelek slab oziroma ga sploh ni, in vaš vrt, ki bi sicer lahko bil čudovit, ostane pust in gol.

Še preden pride čas, da v zemljo položite prvo seme, se dodobra pozanimajte, kdaj je primeren čas za sajenje oziroma sejanje katere rastline, in se tega urnika strogo držite.
Izdelajte si tabelo in jo dajte nekam, kjer jo boste imeli ves čas pred očmi, saj tako ne boste pozabili, kaj vse še morate posaditi in posejati.

Oskrbite trato

Tudi trata po mrzli zimi potrebuje posebno nego in nekaj časa, da spet zasije v svojem polnem zelenem sijaju. Da bo vaša trata že spomladi najlepša, ji lahko pomagate tudi sami.

Odlično orodje, ki pri oskrbovanju trate ne sme umanjkati, je prezračevalnik trave (ročni in električni). Ta bo poskrbel, da bo trata dobila dovolj kisika in se bo ponovno razrastla. Ko bo postala previsoka, vam za košnjo priporočamo vrtni traktor.

Izmenjajte sadike in semena

Urejanje vrta - semena

Gotovo imate doma sadike ali semena, ki letos ne bodo našla svojega prostora na vašem vrtu. Naj vam ne poležavajo po omarah, izmenjajte jih! Na spletu poiščite fizične lokacije ali spletne strani, kjer lahko prodate semena in sadike in kupite nove ali pa jih enostavno izmenjate za druge.

Ne pozabite povprašati tudi vrtičkarje, ki jih osebno poznate. Obogatite vaš vrt z novimi rastlinami. Razmislite, ali bi letos namesto okrasnih rastlin v svoj vrt nasadili več užitnih, ki niso nič manj čudovite, poleg tega pa vam bodo prinesle tudi nepopisno zadovoljstvo in ponos ob tem, ko boste pobrali in pojedli svoj prvi pridelek.

Poskrbite za zemljo

Zemlja, ki je pozimi počivala in bila izpostavljena mrazu in zmrzali, gotovo ni popolnoma pripravljena, da vase sprejme semena in jim pomaga vzkliti v rastline. Nekateri priporočajo, da zemljo, še preden sneg skopni, prekopljete in sneg vmešate vanjo, saj bo tako pridobila nazaj nekaj vlage, ki jo je izgubila med zimo. Uporabite kakovosten prekopalnik, ki bo nalogo opravil učinkovito in bo preživel mnogo prekopavanj.

Začnite pa tudi s pripravo komposta. Na dno kompostnika, ki ga lahko naredite iz lesa, dajte plast vej. Nato nanj nalagajte organske odpadke, odpadke z vrta in podobno. Na kompost gredo lahko skoraj vsi organski ostanki iz kuhinje in z vrta, suha trava, odpadlo listje, kompost, papir, lesni pepel in zemlja, nanj pa nikar ne nalagajte olupkov citrusov, plastike in podobnega.

Urejanje vrta - kompost

Obrežite živo mejo

Tisti, ki imajo na vrtu živo mejo, se delijo na dve skupini: na tiste, ki jim je ljubša »divja« živa meja, razraščena in prepuščena naravi, in na tiste, ki svojo živo mejo obrezujejo v različne oblike in jih zmoti vsak listek, ki pokuka iz linije.

Če spadate med slednje, vam bodo prav prišle škarje za živo mejo, s katerimi boste hitro in enostavno poskrbeli za vsakršne nepravilnosti.

Še pred pričetkom prave pomladi poskrbite, da bo vaš vrt pripravljen nanjo. Tako boste lahko z delom začeli takoj, ko bodo sončni žarki začeli greti zemljo in ne boste po nepotrebnem izgubili niti trenutka uživanja ob čudovitem zelenem vrtu.

Naj vam pri pripravah pomagamo tudi v spletni trgovini MojPaket, kjer lahko kupite vse – motorne žage, prezračevalnik trave, prekopalnik, vrtni traktor ...

Vse, kar potrebujete za lažje in hitrejše negovanje vrta. Če boste te pripomočke s pridom uporabili in v svoj vrt vložili vsaj malce ljubezni, se vam bo trud stokrat poplačal v obliki bujnih trat, čudovitih, zdravih rož in obilnega pridelka.

Napišite komentar...