Zapri
banner
(0) izdelkov
V nakupovalni košarici nimate izdelkov
Filters
Preferences
Iskanje

Zamrzovalne omare.

Zamrzovalne omare.

Se odločate za nakup zamrzovalne omare?

Kot vemo, so tovrstne omare priročne naprave za dolgoročno shranjevanje naših živil. Z njihovo pomočjo naši pridelki ali sestavine, ki smo jih nakupili v trgovini, ohranijo svojo svežino še dolgo časa ter nam jih zato ni potrebno porabiti v roku nekaj dni. Prihranijo nam vsakodnevno nakupovanje vsakdanjih sestavin za pripravljanje obrokov. V Sloveniji je kar 80% gospodinjstev opremljenih z zamrzovalnim aparatom, kar priča o dejstvu, da nam tovrstno shranjevanje živil resnično olajša življenje.

V naši trgovini smo za vas pripravili veliko ponudbo različnih zamrzovalnih omar, zato vas vabimo k ogledu le-te. Na ta način si lahko olajšate odločitev, kakšne vrste zamrzovalno omaro kupiti. Izbrani aparati združujejo estetski videz ter zmogljive hladilne tehnologije.

• Prednosti zamrzovalne omare

Na splošno ločimo samostoječe, vgradne ter integrirane zamrzovalne omare. Njihova prednost je predvsem preglednost nad zamrznjenimi živili, kar nam omogočajo različni predali ter police.

Na voljo so v mnogih različnih velikostih ter nam posledično nudijo različne prostornine shranjevanja –  od 70 litrov pa vse do 300 litrov. Pred nakupom je zato najbolje oceniti potrebo po shranjevanju živil. Če shranjujemo pridelke ter zamrzovalnik uporabljamo za sezonsko nakupovanje živil, običajno zadostuje za eno osebo 100 litrov prostornine. Če je vaša uporaba zamrzovalne naprave bolj redka ter nakupujete pogosteje, pa zadostuje že veliko manjša zamrzovalna prostornina.

Zaradi preglednosti notranjosti naprave se čas odprtih vrat zamrzovalnika zmanjša, tako pa tudi prihranimo pri energiji.

• Klimatski razred

Kar se tiče namestitve je, predvsem samostoječe, zamrzovalne omare izredno lahko namestiti, saj jih lahko postavimo kamor želimo. Pozorni moramo biti na klimatski razred naprave, saj jih ločimo v 4 kategorije.

Razredi označujejo temperaturo prostora na katero je prilagojena zamrzovalna omara. Če na primer želimo postaviti zamrzovalnik v kuhinjo, bo primeren tisti z oznako N, saj znaša sprejemljiva temperatura okolice v tem primeru od 16 do 32 stopinj Celzija. Vedeti pa moramo, da višja kot bo temperatura prostora, večja bo poraba električne energije, saj mora zamrzovalnik v tem primeru vzdrževati večjo temperaturno razliko. Postavite ga tudi stran od grelnih teles kot so štedilniki ter radiatorji.

Zamrzovalne omare - klimatski razred

Kako deluje zamrzovalna omara?

Delovanje zamrzovalne omare je podobno delovanju hladilnika. Običajno delujejo s pomočjo kompresorja. V njihovi notranjosti se preko uparjalnika hladi hladilna tekočina. Le-ta odvaja toploto v okolico preko hladilnih kondenzacijskih reber, ki se nahajajo na zadnji strani zamrzovalne omare.

Delujejo lahko na dva načina. Statični zamrzovalniki imajo v notranjosti različna temperaturna območja. To je posledica tega, da zrak v njih ne kroži. Večinoma za zamrzovanje živil v tovrstni napravi primernejši zgornji predali, spodnji pa za shranjevanje že zamrznjenih. Pri zamrzovalniku s tem načinom delovanja je potrebno čistiti led ali ivje, ki se nabere v notranjosti, saj v nasprotnem primeru naprava porabi veliko več energije.

Nekoliko bolj praktičen način delovanja zamrzovalne omare pa je s pomočjo NoFrost tehnologije. V zamrzovalniku zrak kroži, zato lahko živila zamrzujemo na katerikoli polici. To se zgodi tako, da suh ohlajen zrak, ki v notranjosti naprave kroži, vpije vlago ter jo usmeri navzven, kjer izhlapi.

Prav tako se led in ivje v notranjosti takšne naprave ne nabirata, zato nam je odtajevanje in čiščenje prihranjeno. Tudi površina zamrznjenih živil ne zaledeni, predale ter vrata pa lahko vedno odpremo brez napora. Seveda pa je tudi tako zamrzovalno napravo potrebno občasno očistiti, da odstranimo madeže, ki se s časoma naberejo.

• Rok hranjenja živil

Čeprav je zamrzovanje odličen način konzerviranja živil, ki ohranja hranilno vrednost živil je potrebno vedeti, da tudi v zamrzovalni napravi živil ne smemo hraniti predolgo. Zamrzovanje mora potekati tudi dovolj hitro, saj lahko v nasprotnem primeru v živilih nastanejo ledeni kristali. To vpliva na tkivo živila, pri odtajanju pa le-to izgubi tudi več soka ter hranilnih snovi.

Če živilo shranjujemo predolgo lahko izgubi svoj okus, barvo, vonj ter hranilno vrednost. Različna živila lahko shranjujemo različno dolgo časa: kruh, peciva ter že narejene jedi lahko shranjujemo približno 3 mesece. Pri ribah ter različnih vrstah mesa se dolžina zamrzovanja razlikuje med posameznimi vrstami – od 1 do 3 mesecev pri ribah ter 4 do 12 mesecev pri mesu. Zelenjavo ter sadje lahko hranimo v zamrzovalniku od 8 do 12 mesecev.

Zamrzovalne omare - sadje in zelenjava

Kako varčevati z energijo?

Zamrzovalne naprave so med največjimi porabniki električne energije, saj so prižgani ves čas ter vse dni v letu. Zaradi tega je zelo priporočljivo, da izberete varčen aparat.  Na ta način boste prihranili pri energiji in stroških, prav tako pa tudi nekoliko prispevali k lepšemu ravnanju z naravo ter njenimi viri. Ker se tega zavedamo tudi mi, smo za vas izbrali le zamrzovalne omare, ki sodijo v najbolj varčne kategorije.

• Energijska nalepka

Tako kot ostale električne aparate tudi zamrzovalne omare delimo v razrede od A+++ do G, ki nam povedo, koliko energije porabi naša naprava. Z nakupom naprave razreda A lahko prihranimo kar 60% energije ali več.

V skoraj vseh državah članicah Evropske unije je obvezna uporaba energijske nalepke na gospodinjskih aparatih.  Le-ta predstavlja korak naprej za čim bolje informiranje potrošnikov, saj le informirani potrošniki lahko izberejo kar najbolj kvalitetne izdelke ter na ta način pripomorejo k varčevanju z energijo.

Od leta 2011 je v veljavi obvezna uporaba nekoliko prenovljene nalepke, na kateri boste našli informacije o varčnosti naprave oz. energijskemu razredu v katerega naprava sodi.  Razredi so označeni tudi po barvah – zeleni odtenki označujejo zamrzovalne omare razredov A ter B, nato pa se skozi spekter rumenih ter oranžnih odtenkov znajdemo pri rdečem, ki pripada kategoriji D, ki pa jo na srečo v današnjem času le še redko vidimo. Na nalepki je označena tudi letna energijska poraba, podatke o prostornini zamrzovalnega dela najdemo pod oznako snežinke. Prav tako se na njej nahaja še podatek o glasnosti aparata.

Kot že omenjeno, lahko energijo (poleg tega, da že pri nakupu namenimo pozornost energetskemu razredu zamrzovalnika) prihranimo tako, da zamrzovalne omare redno čistimo ledu, ki bi se nabral v notranjosti ter s primerno temperaturo okolja. Najbolj optimalna temperatura notranjosti naj bi bila 18 stopinj Celzija. Z vsako stopinjo nižje, se poraba poveča za 1%. Večjo porabo bo prineslo tudi pogosto in dolgotrajno odpiranje vrat.

Pomembno je tudi, da poskrbite za takšno postavitev v prostor kjer se bo lahko rebrasti kondenzator na zadnji strani naprave lahko odzračeval. V nasprotnem primeru se lahko začne segrevati ter tako povzroči večjo porabo energije.

Zamrzovalne omare - energijski razredi

Nasveti za vzdrževanje zamrzovalne omare

• Čiščenje

Priporočljivo je redno čiščenje, tudi če se led v notranjosti zaradi tehnologije NoFrost ne nabira. Pred čiščenjem je potrebno odstraniti predale ter aparat izklopiti. Živila med tem spravite na hladno, da se ne pokvarijo. Živila, ki se hitro odtajajo shranite v hladilnik. Med tem je dobra priložnost, da tudi pregledate ter zavržete živila, ki so tam že predolgo. Na tla položimo stare brisače ali tkanine, ki bodo vpile vodo. Tako tudi zaščitimo površino tal.

Pri odtajanju zamrzovalnika si pomagamo tako, da z roko odstranimo morebitne večje kose ledu, potem pa s krpo ter toplo vodo odtalimo tudi preostale zaledenele površine. Ne uporabljajmo strgal, ker lahko povzročijo poškodbe, prav tako ne odtajajte ledu s pomočjo sušilcev za lase. Za čiščenje na koncu uporabimo primerno čistilo ali pa sodo bikarbono. Očistimo tudi predale, police ter zunanjost zamrzovalne omare.

Z rednim vzdrževanjem se bo naša naložba v kakovostno, energetsko učinkovito ter zmogljivo zamrzovalno omaro dolgotrajno brez dvoma obrestovala. Naša živila bodo ohranjala svojo svežino še dolgo časa, naš račun za elektriko pa se bo zmanjšal.

Napišite komentar...