Zapri
banner
(0) izdelkov
V nakupovalni košarici nimate izdelkov
Filters
Preferences
Iskanje

Zimska oprema – kaj, kako in zakaj?

Zimska oprema – kaj, kako in zakaj?

Saj veste, kako gre pesmica: »Zima, zima bela, vrh gore sedela ...« in medtem ko je zima res že pobelila vrhove bližnjih hribov in gora, v dolini snega zaenkrat še ni. A to se bo verjetno kmalu spremenilo, saj so hladni meseci že tu in le vprašanje časa je, kdaj bodo sledile še snežinke.

Če živite v hiši, najbrž veste, da je za vzdrževanje varnega in prijetnega domačega okolja potrebna določena oprema. To še posebej velja za zimo, ki je eden bolj težavnih letnih časov.

Katera je torej obvezna zimska oprema?

Agregati: Agregati za proizvodnjo električne energije delujejo na dizelsko gorivo ali na bencin. S pomočjo goriva mehansko energijo pretvarjajo v električno energijo. Zimo lahko načeloma preživite tudi brez agregata, vendar je, posebej, če živite v hiši oziroma na odročni lokaciji, dobro, da ga vseeno kupite – za vsak primer.

Agregat bo prevzel nalogo zagotavljanja električne energije, ko bo oskrba zaradi izrednih vremenskih ali drugih razmer motena. Kot smo videli v zadnjih letih, zima prav nikomur ne prizanaša in včasih lahko zaradi snega, hudega vetra ali celo neviht in snežnih viharjev ostanemo brez elektrike in tako brez možnosti za osvetlitev našega doma, nekateri pa tudi brez možnosti ogrevanja lastnega doma in celo brez možnosti pripravljanja hrane. To je še posebej problematično pri tistih, ki so pozimi zaradi snežnih zametov tako rekoč odrezani od civilizacije in ne morejo zapustiti svojega doma, da bi jedli, se ogreli ali opravljali delo drugod.

Nekateri ljudje sicer imajo doma plinske štedilnike ter se ogrevajo na plin ali s pomočjo kamina, marsikdo pa je na tem področju odvisen od električne energije – kar se razsvetljave tiče, pa se dandanes tako ali tako zanašamo izključno na elektriko, da o napajanju računalnikov in polnjenju mobilnih telefonov niti ne govorimo. V teh primerih naš dom brez elektrike postane kratko malo neprimeren za življenje, tako da nujno potrebujemo zasilen vir električne energije (torej agregat).

Agregat si je posebej dobro priskrbeti, če so od elektrike odvisna tudi druga bitja na vašem posestvu, na primer živina, ali vaš posel. V nekaterih primerih lahko izpad električne energije ogrozi prihodek in celo življenja.

Kako pravilno uporabljati agregat?

Agregati, kot smo že omenili, delujejo na bencin ali na dizelsko gorivo. Oba sta zdravju izredno nevarna, če dalj časa vdihujemo njune hlape, zato moramo poskrbeti, da se to ne bo dogajalo. To pomeni, da agregat postavimo na mesto, kjer je pretok zraka neoviran – najboljše in skorajda edino primerno je torej, da svoj agregat namestite na zunanjo površino. Če agregata na noben način ne morete postaviti zunaj, morate v prostoru, kjer se nahaja, urediti odvod izpušnih plinov.

Zimska oprema - agregati

Izredno pomembno je, da agregat uporabljate v skladu z navodili, saj so lahko v nasprotnem primeru posledice zelo hude. Če prostor, kjer se agregat nahaja, ni dobro prezračen, lahko v prostoru pride do nabiranja ogljikovega monoksida. To je plin, ki je brez barve, vonja in okusa ter ga brez detektorja ne moremo zaznati na noben način. Zastrupitev z ogljikovim monoksidom je izredno nevarna. Začne se z glavobolom in utrujenostjo, v najhujših primerih pa se konča s smrtjo – ni redko, da ljudje v stanovanjih, kjer uhaja ogljikov monoksid, zvečer zaspijo in se ne zbudijo več.

To pa ni edina nevarnost, ki jo lahko ob nepravilni uporabi prinese agregat. Poleg uhajanja ogljikovega monoksida lahko v slabo prezračenem prostoru gorivo nepravilno izgoreva, to pa lahko privede celo do požara.

In cena? Cene novih agregatov se gibljejo od 200 evrov navzgor. Najcenejši agregati so tudi najmanjši in s tem najmanj zmogljivi, kar pomeni, da lahko nanje priključite samo po eno napravo naenkrat. Če boste želeli proizvajati dovolj električne energije za ogrevanje in razsvetljavo celega doma ter za kuhanje, boste za agregat gotovo morali odšteti malo več.

Tudi gorivo za napajanje agregata ni najbolj poceni – nekatere raziskave kažejo, da je uporaba agregata tudi do petkrat dražja od uporabe električnega omrežja. Če imate druge možnosti za zagotavljanje energije za vaš dom, je bolje, da se sprva poslužite teh, preden posežete po agregatu. A ta naprava vam bo zagotovo prinesla veliko olajšanje, če kdaj zaradi izjemnih vremenskih razmer ostanete brez elektrike.

Kompresor: Kompresor je eno bolj vsestransko uporabnih orodij v gospodinjstvu. Uporabljate ga lahko za potrebe vzdrževanja doma in tudi za potrebe posla.

Ko kupujete kompresor, morate premisliti o nekaterih dejavnikih, ki vam bodo pomagali priti do odločitve, kakšno napravo boste potrebovali. Pomembno vprašanje, ki si ga morate postaviti, je, katero orodje boste priključili na kompresor. Prav tako je pomembna informacija, koliko zraka naprava porabo za delovanje. Tako boste lahko ocenili, kako velik rezervoar mora imeti naprava in kakšna mora biti kapaciteta, da se naprava ne bo prepogosto vklapljala ali še huje – sploh ne bo mogla zagotavljati zadostne količine zraka, ki jo potrebujete za opravljanje dela. Ko zberete vse potrebne podatke, se lotite izbire primernega kompresorja za izpolnjevanje vaših potreb.

Kompresorji se delijo na batne in vijačne. Po raziskavah se večina kupcev v Sloveniji raje odloči za nakup batnega kompresorja. Razlikujejo se tudi glede na blagovno znamko, težo, moč naprave, moč motorja in glede na delovni tlak. Kompresorji imajo lahko jermenski ali direktni prenos.

Z uporabo kompresorja si boste prihranili marsikatero naporno opravilo – na primer polnjenje najrazličnejših predmetov z zrakom. S kompresorjem je mogoče napolniti tako tiste predmete, ki ne potrebujejo toliko pritiska, kot tiste bolj zahtevnejše – na primer avtomobilske gume, kolesa, motor, zračne blazine za prosti čas ali SUP deske.

Lopata za sneg: Pripomoček, ki vam bo v zasneženih zimskih dneh prišel še kako prav, je lopata za sneg. Za razliko od agregata, brez katerega morda še nekako gre, lopata za odmetavanje snega ne sme manjkati prav v nobenem gospodinjstvu, ki živi v hiši ali na območju, kjer občine ne skrbijo za redno odstranjevanje snega. Morda se vam zdi, da je uporaba lopate najpreprostejša stvar na svetu, vendar je še vseeno mogoče, da si z upoštevanjem nekaterih nasvetov »kidanje« močno olajšate.

Naredite načrt: Pred začetkom odmetavanja snega razmislite, od kod se vam splača odstraniti sneg in kam ga boste premaknili. Če tega ne boste dobro premislili, se vam bo neizogibno zgodilo, da boste isti kup snega premetavali dvakrat – to pa je dodatno delo, ki ga gotovo ne želite. Tako na primer snega ne odmetavajte na visoke kupe ob dovozu, saj se lahko zruši in vam in vašemu avtomobilu onemogoči prehod. Ravno tako določite območja, kjer snega enostavno ne sme biti, na primer pred vrati.

Lopata za sneg mora biti podmazana: Podmazana lopata pomeni, da je njena površina spolzka in da se sneg nanjo ne bo prijemal. Sneg, ki gladko zdrsi z lopate, vam bo močno olajšal delo. Uporabite lahko katero koli vrsto voska – v skrajni sili lopato podrgnite kar s svečo.

Preprečite poškodbe: Kot vsaka težka fizična aktivnost lahko kidanje snega na nepravilen način in v predolgih časovnih intervalih povzroči fizične poškodbe in težave. Pred vsakim odmetavanjem se toplo oblecite, da se ne boste prehladili, na roke si nadenite rokavice, da preprečite žulje, ozebline in trske, ki bi se vam zadrle v prste. Pred in po kidanju se pretegnite in sprostite mišice, sicer vas bo naslednji dan vse bolelo. Pomembno je tudi, da med delom delate premore, saj si tako telo lahko nekoliko odpočije. Ko dvigujete polno lopato, ne dvigujte s hrbtom, saj si lahko tako poškodujete hrbtenico – vedno upognite kolena in dvigujte z nogami. Napor boste zmanjšali tudi tako, da lopate ne držite stran od sebe, ampak čim bližje svojemu telesu. Če je snega veliko, ga ne poskušajte naenkrat zajeti čisto do tal, saj je lahko takšno breme za vas nevarno. Redno preprijemajte lopato.

Kaj pa snežna freza?

V nekaterih primerih uporaba lopate za sneg enostavno ne zaleže, zato je dobro, da razmislite o nakupu snežne freze. Freza je naprava, ki, ravno tako kot lopata, vendar brez fizičnega dela, premika snega s področja, kjer ga ne želite imeti. Snežne freze ne gre zamenjati s plugom, saj je posledica uporabe morda ista, način doseganja cilja pa drugačen. Freza sneg s pomočjo lopatastega kolesa potegne vase in ga odvrže stran, medtem ko plugi sneg samo odrivajo. Freza lahko deluje na elektriko, lahko jo poganja akumulator, lahko pa bencin ali dizelsko gorivo.

 

Zimska oprema - snežne freze

Frezo lahko dobite v različnih dimenzijah, od majhnih, ki lahko premikajo le majhne količine naenkrat, do »težkokategornikov«, ki premikajo velike količine snega. Obstajajo enostopenjske in dvostopenjske freze. Pri dvostopenjskih frezah je zajemanje snega ločeno od izmeta. Zajemanje snega je počasneje kot pri enostopenjskih frezah, razlog pa je v tem, da freza ne sme zajeti preveč snega naenkrat. Izmetavanje snega je pri dvostopenjskih frezah hitrejše kot pri enostopenjskih. Takšne freze so primerne za neravne podlage, kot je makadam. Dvostopenjske freze lahko premikajo globlji sneg kot enostopenjske. Če torej želite s frezo sneg odstranjevati le z majhnih površin, kot je majhno dvorišče ali dovoz, je za vas bolj primerna enostopenjska freza. In seveda nasprotno; o nakupu dvostopenjske freze razmišljajte, če želite čistiti večje površine.

Kako torej sprejeti odločitev, ali boste ostali pri lopati za sneg ali boste investirali nekaj denarja v snežno frezo? Ko kidate sneg, bodite pozorni na svojo okolico in na svoje počutje. Se vam zdi, da vas kidanje obremenjuje? Imate premalo časa ali pa vas med in po kidanju boli hrbet? Potem je nakup snežne freze gotovo dobra ideja. A pozor; ne sprejemajte prenaglih odločitev, saj je posledica lahko to, da zapravite denar za nekaj, česar v bistvu sploh ne potrebujete. Če na nobenega od zgoraj navedenih vprašanj ne odgovorite z »da«, potem vam freze ni treba kupiti. Ravno tako nakup ni potreben, če pri vas ne zapade veliko snega in če je vaš dovoz majhen – v tem primeru vas bo velika, nerodna snežna freza prej ovirala kot vam pomagala. Zavedati se morate tudi, da freza zasede kar nekaj prostora in če nimate prostora za shranjevanje, je ne morete kupiti. Snežna freza zahteva tudi določeno mero vzdrževanja, kar pomeni, da boste morali v to vlagati denar ali čas.

Naj bodo torej kompresorji, lopate za kidanje snega, freze ali agregati za ustvarjanje električne energije, prav vsak pripomoček ima svoj namen in razloge, zakaj se oziroma se ne odločiti za nakup katerega koli izmed njih. Glavno je, da pred nakupom pretehtate vse možnosti, da ne boste na koncu kupili nečesa, česar ne potrebujete, samo zato, ker ste se odločili impulzivno in niste dobro premislili. Zdaj, ko ste opremljeni z zadostno količino znanja in informacij in zdaj, ko veste, kakšna zimska oprema je potrebna, da nemoteno preživite zimo, se le odpravite po nakupih. Pestra izbira vas čaka v trgovini Moj Paket, kjer boste dobili prav vse, kar potrebujete.

Napišite komentar...